• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kırk Yaşında Anne Olan Var mı Lütfen Umuda İhtiyacım Var

hamile kalmak için incir kürü - ibrahim saraçoğlu

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'dan Yumurta sayısı yeterli olmadığı için hamile kalamayan bayanlarda yumurta sayısını artırarak hamile kalınmasını kolaylaştıran kuru incir kürü:

Yarım litre (2,5 bardak) kaynayan klorsuz suyun içine onbeş-onaltı adet kuru inciri ilave ederek yirmi dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Yirmi dakika dolduktan sonra ılıması için bekleyin. Ilıdıktan sonra süzün. Üçe ya da ikiye bölerek öğünlerden on-onbeş dakika önce aç karnına için.

Bu kürün uygulama şekli:

Kuru incir kürü, iki kez yirmibir gün uygulanır ve her yirmibir gün tamamlandığı zaman yedi gün ara verilir. Toplam uygulama süresi kırkiki gün olmalıdır.

Uygulama sürelerine yedi gün verilen aralar dahil edilmez. Her seferinde günlük olarak hazırlanması gerekmektedir.

Kuru incirleri ikiye kestikten sonra kaynamakta olan suya ilave edin. Kuru incirlerin üzerlerinde beyaz pudrası varsa, önce soğuk su altında yıkadıktan sonra ilave edin.

Kuru İncir kürünü yumurta çatlatmak için kullanmak isterseniz:

Önce kuru incirleri 6 dakika kaynattıktan sonra içine orta boyda,taze ve gevrek bir havucu dilimleyerek içine atarak 4 dakika daha kaynatın. Bu şekilde hazırlandığında yumurtaların kolay çatlamasına yardımcı olacaktır.

*** Bu kürün etkisini artırmak için yumurta büyüklüğünde beyaz kuru soğanı (Mor-kırmızı soğan olmaz) ince ince kıyıp üzerine 1 yemek kaşığı sumak serperek yemekten 10-15 dakika önce yiyin.Bunu haftada 4 kez tekrar edin.Bu sizi yumurtalık kisti-polikistik over 'den de koruyacaktır

Arkadaşlar hepinize merhaba,bu kürü ben de denedim ama hiç faydasını görmedim,soğan kürünü de denedim o da fayda etmedi.Deneme tahtası gibi oldum,ne duyarsam yapmaya çalışıyorum.Birşey dikkatimi çekti,şu dhea denilen ilacı hemen herkes kullanmış ama bir çok doktora gittim,hiçbiri böyle bir ilaçtan bahsetmedi bana,merak ettim,alıp kullansam mı acaba?Bu arada geçen ay 16 ocakta regl olmuştum,bu ay hala birşey yok,tedaviden sonra böyle düzensizlikler olur mu acaba,ya da bilmem ki bir umut işte test aldım iki gündür evde bekliyor,yarın yapacağım çok umudum yok ama neyse.
yeni gelen arkadaşlara hoşgeldiniz diyorum,birlikte elele mücadeleye devam,birbirimize umut olalım inşallah.

nckurtcum benim bir arkadadasim 42 yasinda bebegini kucagina aldi.. cok mucadele ettmis bir arkadasim. ona keza yine bir diger 42 yasindaki arkadasim defalarca asilama ve pes pese ivf sonucunda hamile kalamamisti. ama simdi 6 aylik hamile dogal yolla.. simdi mucizesiyle hamileligin keyfini cikartiyor... Allah cok buyuk umudunu kirma... Insallah darisi basimiza olur...

Cevabın için teşekkür ederim canım,inşallah biz de birgün bu mutluluğu yaşarız,evet Allah büyük o ol derse olacak herşeyin hayırlısı arkadaşım,sevgiler

38 yaş topiğinden beni tanıyanlarınız vardır. Karamel'im başta tabii. Badenur'cum selam. Gabrielle o zaman sen de tanıdıksın ama hadi tahminde bulunmayayım :-) Bilen arkadaşlar hikayemi biliyor ama hatırlatayım, bu topicte tanışacağım arkadaşlarıma anlatmış olayım. 40 yaş demişsiniz, Allah'ın izniyle ben 41 yaşında bebeğini kucaklayanlardan olacağım.

Biyolojik saati geç çalanlardanım. 2008 Temmuz ayında başladı denemeler. Önce üç ilaçlı yumurtlama takibi. Sonra Nisan 2009'da ilk tüp denemem. 6 yumurta toplandığında tüh dondurulmuş olmayacak demiştim, hiç bilmiyormuşum bu işleri işte. İlk tüp negatif sonuçlanınca, eski doktoruma geri dönüp, aşılama yaptırdım. Kulağı tersten tuttum ama tüp gözümü artık çok korkutuyordu. İlk aşılama, ilk müjdeli haber. 8. haftada bebeğimin kalp atışlarının durduğunu öğrendim, dipsiz kuyuya yuvarlanma da öyle oldu işte. O zaman zannediyordum ki, yaşım geç olduğundan bir denemeden bir denemeye koşarsam, ne kadar çok denersem, sonucu öyle yakalarım. Kürtajdan sonraki ay iki arka arkaya aşılama, sonra iki tane 40'ar gün arayla iki tüp denemesi daha. Son iki tüp denemesi çöküş budur dedirtti bana. birinde 3, birinde 4 yumurta toplandı ama biri bile embriyo olmadı. Ben tedavileri OPU yaptırmak için oluyordum sanki. Transfer denen birşey yoktu benim tedavi rotamda. Yolun sonu geldi benim için. Sağolsun Karamel'cim hep yanımdaydı, acımı paylaştı benimle.

6 ay ara verdim. Devamlı yazdığım topic'ten de ayrıldım. Kafamı uzaklaştırdım da oldu muhabbeti yapmayacağım. Elbette aklım fikrim bundaydı ancak öylesine umut fakiriydim ki, folic acid bile içmiyordum artık. Bir kere daha denerim yıl sona ermeden ama bilmiyorum ne zaman diyordum. O son deneme olacaktı benim için ama ona da gücüm yoktu. İki kere transfere bile gidemeyen denemeden sonra daha neyi deneyeceksin diyordum kendime. Doktorlar hikayemi dinleyince donasyona lafı getiriyordu, muayene sonrası sizin kendiliğinden de çocuğunuz olur diyorlardı. İyi de nasıl?

Erteleye erteleye, o altı ayın sonunda, Memorial'da yaptım denemeyi. 5 yumurta toplandı. Benim için en heyecanlı bekleyiş de öyle başladı. 3'ü işleme alındı, üçü de döllendi dediklerinde, Karamel'i bir arayışım var, Allah Allah. Sanki olumlu sonuç almış kadar sevindim. Daha önceki denemeler transfere bile gitmediğinden ikinci gün de arayın, duruma göre belki ikinci gün transferi yaparız dediler, transfer lafını duydum ya zıplayarak dolaşıyorum. Ertesi gün sorun yok, bölünmeye devam ediyor, yarın transfer dediler. Of of. bir yandan da kendime diyorum ki, yapma böyle, ne var yani, herkese üçüncü gün transferi yapılıyor. Ancak içim başka. Ulennn benim yumurtalar döllendi, dahası mı var? Eşime de dedim ki, sen unut bu son deneme lafını filan. Şu transfer olsun bir, kendime güvenim gelsin bir, bu tutmazsa tutana kadar devam edicem denemeye. Neyse transfere gittiğimde biri şaka yapıyor sandım. Transfer edecekleri iki embriyonun da birinci kalite olduğu söylendi. Allah fakir çobanı kuzularını kaybettirip sonra buldurarak sevindirir derlermiş ya, benimki o hesap. Neyse işte, uzun uzun yazdım ama sonunda hayal bile etmediğim birşey oldu ve test sonucum pozitif dedi. Şaka gibiydi, inanamadım ve itiraf edeyim hala inanamıyorum, nasıl olur diyorum, boyuna da şükrediyorum. İlk bebeğimi kalbi durduğu için kaybettiğimden, ilk üç ay zorlu geçti. AS sonucu gelene kadar bu rüya ha bitti ha bitiyor diye geçti günler.

Ne olur ukalalık gibi addetmeyin kızlar ama bir sene önce durumu benim kadar iç karartıcı olan kimse yoktu yazıştığım insanlar arasında, çevremde de zaten bebeği olmayan bir tek ben vardım. Şimdi, Allah'ın izniyle kızımı kucaklamama üç ayım var. Aylar sonra da bu foruma hamileyim yuppi demek için değil, belki bu süreçte öğrendiğim birşey benim gibi deneyen arkadaşlarıma bir fayda sağlar diye döndüm. Uğraşacağız ama sonuçta olacak diyorum hayırlısıyla. Karamel'ime de hep diyorum, bu ateşi güzel Allah içimize işkence çekelim diye düşürmüş olamaz. Biz umut etmeyi ve sabretmeyi öğreniyoruz bu uğurda.. Ben hemen herşey olsun, birşeyin olması için benim azmim yeterli diyen biriydim, hala da biraz öyleyim ama umut etmek ve sabretmek, hayatta herşeyin kontrolünün elimizde olmadığını öğrenmek. Ne bileyim bizim sıpalar daha gelmeden sıkı dersler veriyor bize gibi geliyor. Hep yazılırdı, inanırdım ve inanmaya devam ediyorum; bir azimli yumurta ve sperm bize yetiyor arkadaşlar. Allah hepimizin gönlüne göre versin.

Canım tebrik ediyorum seni,inşallah hayırlısıyla bebeğini kucağına alırsın.Senin hikayeni okuyunca inan daha ümitlendim,benim hikayemi biliyorsun,transfer aşamasına gelememiştik,bu sefer bir yumurta oluştu ,transfer yapılacak dendiğinde sevincimi anlatamam,ne yumurta sayısının azlığı ne de şansımın fazla olmayışı hiçbiri etkilemedi beni ,o kadar umutluydum ki,buraya kadar geldiysek kesin olacak gözüyle baktım,ama sonucu biliyorsun olmayınca olmuyor,inşallah senin uğurun bize de bulaşır da birgün biz de hamileyiz diye yazarız,hayırlı doğumlar arkadaşım,kendine ve bebişe iyi bak,sevgiler

Arkadaşlar biraz önce sitede böğürtlen kürü diye birşey okudum,böğürtlen kökünü alıp kanamış suya atıyorsun,10 dakika dinlendirip öğle yemeğinden 15 dakika önce bir bardak içiyorsun,bununla erken menopoz olduğu halde hamile kalan varmış,deneyen veya duyan var mı?

Kızlar hayıt suyu nasıl içiliyor bilgi verirseniz sevinirim

selammm,
hayit cayi icmek icin,once,
bir demlik al bir kisilik demliklerden olsun, suyu bir fincanlik kaynat ketelda, demlik icine bir tutam hayit tohumunu koy ve sicak suyu uzerine dok birak demlensin , sonra iliyinca icersin,

bogurtlen yapragi dedigin de cay ,ben cok yazdim ilk sayfalara ama kimse dikkat etmemiz,
sadece bogurtlen yapragi degil civanpercemi, kirkkilit otu, sari kantaron, adacayi, hayit, meyan koku,
biberiye yapragi bunlarin hepsini bir kabda karistir bir kavanoca koy karisim bir cay olsun sonra
ayni sistem bir tutam sicak suya at demlensin ic gunde 3 defa tok karna
aktar ve bahartci amca boyle oneriyor, benim dr umda aynisini soyledi,

bal ve tohum karisimlarini da ac karna gunde 3 ogun bir kasik yiyin ama karisim icine asla metal kasik sokmayin tahta kasik olacak bu sart ,

optum herkesi, sevgilerrrrr))))))

selammm,
bir demlik al bir kisilik demliklerden olsun, suyu bir fincanlik kaynat ketelda, demlik icine bir tutam hayit tohumunu koy ve sicak suyu uzerine dok birak demlensin , sonra iliyinca icersin,

bogurtlen yapragi dedigin de cay ,ben cok yazdim ilk sayfalara ama kimse dikkat etmemiz,
sadece bogurtlen yapragi degil civanpercemi, kirkkilit otu, sari kantaron, adacayi, hayit, meyan koku,
biberiye yapragi bunlarin hepsini bir kabda karistir bir kavanoca koy karisim bir cay olsun sonra

bal ve tohum karisimlarini da ac karna gunde 3 ogun bir kasik yiyin ama karisim icine asla metal kasik sokmayin tahta kasik olacak bu sart ,

Canım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim,ben hayıt çayı demiştim eşim hayıt suyu almış,üzerinde nasıl içileceği yazıyor ama aç veya tok denmemiş,onu merak ettim.Bir de bu bitkileri karıştırınca herhangi bir zararı olur mu?bir yerde hergün birini için diye okumuştum.Sevgiler

selammm,

selam diyet nasıl gidiyor. ne zaman gideceksin doktora.

selam diyet nasıl gidiyor. ne zaman gideceksin doktora.

ay selam tatlım,
valla diet fena değil ama hafta sonu biraz kaçırdım tiramisu yedimmm:)),
ya nedendir hava bozduya bir tembellik geldi spora gidemedim , bugünde çıkamadım bir yere, pazartesi hep böyle oluyor ama, toparlarım gene,

canıkom ginerayı kullanıyorum , benim hesabıma göre martın ilk haftası regl olmam gerekiyor inşallah 2. gün gideceğim bakalım kist felan yoksa başlarız demişti dr, inşallahhhhhh:))),
onun dışında, çayları ve macunu yiyorum ama, macunu yemek artık çok ozr geliyor valla ne yalan diim:),
tanrım inşallah benimle olur muayene günü ve sonrası:))) senden naber fıstık?

ay selam tatlım,
valla diet fena değil ama hafta sonu biraz kaçırdım tiramisu yedimmm:)),
ya nedendir hava bozduya bir tembellik geldi spora gidemedim , bugünde çıkamadım bir yere, pazartesi hep böyle oluyor ama, toparlarım gene,

canıkom ginerayı kullanıyorum , benim hesabıma göre martın ilk haftası regl olmam gerekiyor inşallah 2. gün gideceğim bakalım kist felan yoksa başlarız demişti dr, inşallahhhhhh:))),
onun dışında, çayları ve macunu yiyorum ama, macunu yemek artık çok ozr geliyor valla ne yalan diim:),
tanrım inşallah benimle olur muayene günü ve sonrası:))) senden naber fıstık?
hadi bakalım işallah güzel sonuç alırsın.
ben de aralıktan sonra tüp e ne zaman başlasam karar veremedim. acaba martt aşılama mı denesem karar veremedim.

kızlarrrr, bir başka topicde nil yazmıştı bunu , kullandım ve hamile kaldım diye, bende aradım taradım nihayet buldum, eczanemiz.com sitesinde, herşekilde ödeme yapılıyor, peşin, taksitli, havale, nasıl isterseniz, kapıda bile ödeyebiliyorsunuz,
stokları sınırlıymış,

fiyatı 52 tl, ilgilenenler için siteden alıntı yaptım:))))))))))

bu Viola tablet ovaryum içindir. (kutusu dışı yeşil renkte, )Rahimde oluşan ovaryosalpenjit (yumurtalık ve fallop tüpü iltihaları), ovarit (yumurtalık enfeksiyonları), salpenjit (fallop tüpü enfeksiyonları), kistlerde, özellikle sık sık tekrarlayan enfeksiyonlarda, lokore (beyaz akıntı), dismenore (sancılı menstürasyonda) ve ovulasyon yetersizliğinde tavsiye edilir. Özellikle infertilite (kısırlıkta) kullanılması önerilir. Sindirim sisteminde 8-12 dakika içinde çözünür.

Kullanışı: Tok karnına günde 3 defa 2’şer tablet.

İçindekiler: 1 TABLET İÇİNDE
40 mg Civan Perçemi
15 mg Ada Çayı
30 mg Hercai Menekşe
30 mg Ebegümeci
15 mg Aynısafa Çiçeği
40 mg Çin Geveni
15 mg Kedi Nanesi
15 mg Sinirli Ot
15 mg Sarı Yoğurt Otu
15 mg Ekinazeya
20 mg Kabarcıklı Alg
5 mg Magnezyum streain
245 mg Serbitol

Canım seni merak ettim,bugün belli olacaktı,hakkımızda hayırlısı,allah gönlüne göre versin,sevgiler
yok arkadaşım yok bu seferde olmadı karaları bağladım oturuyorum. 7.denemede fos çıktı .olmayacak artık gibi geliyor . bilmiyorum ne yapacağım ama daha iyiyim önceki denemelerde aldığım negatif sonuçlarına göre... ama denicem 8.yi gerekirse 9 gerekirse 10 .....

Son düzenleme:
yok arkadaşım yok bu seferde olmadı karaları bağladım oturuyorum. 7.denemede fos çıktı .olmayacak artık gibi geliyor . bilmiyorum ne yapacağım ama daha iyiyim önceki denemelerde aldığım negatif sonuçlarına göre... ama denicem 8.yi gerekirse 9 gerekirse 10 .....

cnm çok üzüldümm...ne denir bilmiyorum..Allah en kısa zamanda nasip etsin inş...cnm senn yaşn kaçtı ve kaç fsh la tedaviye bşladın.....

Başarisiz Sonuçlanan Tedavinin Ardindan
Aylar ve hatta yıllar boyunca mutlu sona ulaşmak için çaba sarfedilir, ama infertilitede başarısızlık duygusu çok sık yaşanır. Birçoğumuz özellikle de çok gayret gösterdiğimiz,çalıştığımız bir konuda başarı bekleriz. Bebek sahibi olma konusunda da aynı durum söz konusudur. Özellikle tedavi gördüğünüz klinik alanında isim yapmışsa, doktorunuz da en zor vakalarda bile başarı sağlamakla ün yapmışsa başarı beklentisi bir hayli büyür. Gazetelerde sıklıkla "mucize bebek" haberleri görürsünüz ya da infertilite tedavisinden sonra, 50 yaşında gebe kalan kadının öyküsünü. Bu tür deneyimlerin yanı sıra, daha büyük bir oranı kapsayan olumsuz sonuçlanmış tedavilere ilişkin haberleri göremezsiniz. Doktorunuz başarı yüzdesi olarak net oranlardan bahsetmiş olsa bile birçok kadın şansının çok daha fazla olduğuna inanmak ister. Duygular ve mantık çatışır.Tedavi başarısız olduğunda da depresyon, kaygı ve stres yaşanır; çünkü çok emek vermişsinizdir ama karşılığını alamamışsınızdır. Kendinizi başarısız hissedersiniz. Bu duygu özellikle maddi olarak çok büyük fedakarlıklarla tedaviyi denemişseniz daha da yoğun yaşanır.

Başarısızlıkla başa çıkmak

Olumsuz sonuç almanın yaşattığı duyguları engellemek mümkün değildir, ama kötü haber öncesi ve sonrasında kaygınızı ve stres düzeyinizi mümkün olduğunca azaltmaya çalışarak kendinizi koruyabilirsiniz.

Tedaviye daha yeni başlarken, başladığınızı kaç kişiye söylemek istediğinizi düşünün; sonuç alındıktan sonra size o belirlediğiniz sayı kadar telefon geleceğini unutmayın. Tedavi göreceğinizi açıkladığınız kişileri iyi seçin; bu sizin hem özel bir alanınızdır hem de sosyal desteğe de en çok ihtiyaç duyduğunuz dönemdir. Başarısız bir tedavi sonrasında desteğe çok ihtiyacınız olacaktır, bu yüzden açıklama yaptığınız kişilerin her koşulda size destek verecek, sizi iyi anlayan, yargılamayan kişiler olmasına özen gösterin.

Gebe kalınmadığında bu haberi paylaşmak çok zordur, özellikle test sonucunuzu siz de yeni öğrenmişseniz. Haberi vermesi için; kardeşiniz, anneniz, ya da bir arkadaşınız gibi size yakın birini sözcü seçebilirsiniz.

Testi sonucunu alacağınız günü ve akşamını siz ve eşiniz birlikte geçirin, kalabalığın olacağı programlar yapmayın. Gebe kalmadığınız takdirde olumsuz duygularınızı daha özel bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Tedaviye başlarken, bu tedavi başarısız olursa ne gibi bir yol izleyeceğinizi düşünün. Belki ileride bunu yapmayabilirsiniz ama işin başında elinizde başka bir seçenek daha olduğunu bilmek çok daha sağlıklıdır ve tedavinin stresini hafifletir. Olumsuz bir sonuç aldığınızda da başka alternatiflere yöneleceğinizi bilirsiniz.

Tedaviye başlarken doktorunuza uzun vadeli planını sorun. Kaç kere deneyebileceğinizi, bir sonraki aşamada neler yapılabileceğini öğrenmek ileriye dönük yapılabilecek daha birçok şeyin olduğunu görmenizi sağlar. Bir sonraki aşamayı olabildiğince spesifik bir biçimde yapın. Örneğin, sonuç aldıktan sonra duygularınızı birkaç gün dışa vurun, ağlamak istiyorsanız kendinizi engellemeyin, kaybınızın getirdiği tüm duyguları yaşayın. Kendi kendinize şöyle diyebilirsiniz: “Kendimi toparlamak için

--- ay süre tanıyacağım, bu süre sonrasında yeni bir deneme yapacağım”. Somut bir planınızın olması, kontrolsüz hissettiğiniz böyle bir durumda size kontrol etme duygusunu yaşatır.

Başarısızlıkla sonuçlanan bir tedaviden sonra birçok kadın, hiçbir zaman bir çocuk sahibi olamayacaklarını kendi kendilerine sıkça tekrar ederler. Böyle bi durum yaşarsanız, zihinsel olarak, bu düşüncenin içeriğini örneğin şu şekilde değiştirebilirsiniz: “Bu sefer gebe kalamadım ama bir kez daha denemeyi planlıyorum, doktorum da beni denemem konusunda yüreklendiriyor. Henüz her şey bitmiş değil.”

Tabi, bazı durumlarda bir sonraki adım için şansınız olmayabilir. Maddi imkansızlıklar ya da artık sayıca bir hayli fazla olan tedavi denemelerinin limitini doldurması yüzünden bu konuya son noktayı koymak en doğru yol olabilir ve alternatif yolları gözden geçirebilirsiniz. Bu noktada, doktorunuzun fikirleri, önerileri doğrultusunda adım atmanız daha sağlıklı olur.

Rahatlama tekniklerini bol bol uygulayarak kendinize özen gösterin. Hoşlandığınız aktivitelerle ilgilenin, kendinizi ödüllendirin. Bütün bunlar belki yaşadığınız acıyı yok etmeyecektir ama ufak da olsa kendinizi iyi hissettirecek ve bir süreliğine de olsa tedavi sonucundan sizi uzaklaştıracaktır.

Başarısız bir tedavi sonrasında, size neyin iyi hissettireceğini düşünün. Daha önce yaşadığınız "kayıp" duygusunu yaşadığınız başka durumlarda ne yapmak size iyi gelmişti, onları hatırlayabilirsiniz. Daha önce başarısız olan tedavi denemelerinden sonra ya da eğer sevdiğiniz birisini kaybetmişseniz o durumda neler yapmıştınız, onları düşünün. Çok eskilerden beri arkadaşınız olan biriyle görüşüp eski anılardan bahsetmek iyi gelir mi? Şehir dışında bir yerlere kısa süreliğine gitmek? Yeni bir yaratıcılık içeren kursa başlamak? Sürükleyici bir roman okumak? Size en çok yardımcı olacak yolu en iyi siz bilirsiniz.

Tedaviye bir süre ara vermek

Bazen, başarısız bir denemeden sonra yapılacak en iyi şeylerden biri denemelere ara vermektir. Eğer kendinizi yorgun, yıpranmış, tükenmiş hissediyorsanız bu sizin için en doğru yol olabilir. Ara vermek, infertilite denemelerinden bir süreliğine uzak kalıp yenilenmenize, dinlenmenize olanak sağlar. Böylelikle, hayatın farklı yönlerini keşfetmeye vakit yaratmış olursunuz. Tedavinin kısıtlamaları olmaksızın istediğinizi yiyip içebildiğiniz, istediğiniz gibi hareket edebildiğiniz, istediğiniz gibi bir tatile gidebildiğiniz bir dönem geçirmeniz size kesinlikle iyi hissettirecek, güç toplamanıza, enerji kazanmanıza yol açacaktır.

Tedaviyi bir daha denememe kararı almak

İnfertilite tedavisine ilk başladığınızda çok fazla umut taşırsınız. Doktorunuza, gittiğiniz merkeze güveniyorsanız içiniz coşkuyla doludur. Gebe kalmak için çabalamaya başlarsınız. Tedavinin zorlukları vardır ama çok güzel bir amaç için katlanılır diye düşünürsünüz. Ancak, bir süre sonra denemeler sayı olarak arttıkça sizin de bakış açınız değişmeye başlar, her şey daha zor gelir artık. İlaçlar, iğneler, kontroller vs..Yeni bir denemeye başlama fikri bile çok ağır gelir, çığlık atmak gelir içinizden. İşte böyle bir noktadaysanız, yani "Artık dayanamayacağım" şeklinde bir duygu hissediyorsanız, tedavilere son vermek belki de en doğru karar olacaktır.

Yine de bu kararı alabilmek çok kolay değildir. Doktorunuzun durumunuzu nasıl değerlendirdiği önemlidir. Deneme sonuçlarınıza bakıp "Artık duralım" diyen kişi doktorunuz da olabilir.Genelde çiftler bu konuda sıklıkla fikir ayrılığı yaşayabilmektedir. Genelde erkekler kadınlardan önce tedavi denemelerini bırakmaya eğilimlidir; gerek maddi olarak yıpranmış olmaktan dolayı gerekse üst üste yapılan tedaviler sonucu fiziksel ve psikolojik olarak oldukça yıpranmış olan eşini o şekilde görmek istemediğinden dolayı..

Tedaviye artık ne zaman bir son vereceğiniz konusunda eşinizle fikir ayrılığı yaşıyorsanız, infertilite konusunda çalışan bir psikologla görüşmeni çok sağlıklı olacaktır; böylelikle farklı yönlerinizi uzlaştırmada ve ikiniz için de en uygun kararları almada çok olumlu adımlar atmış olursunuz. Bu sonlandırma kararını almak bir hayli güçtür. Yine de bir bakıma kimi zaman bir rahatlama duygusunu da yaşatır. Artık vücudunuzla mücadele etmeyi durduracak, onu yapamadığı bir şeyi yapmaya zorlamayacaksınızdır. Bu noktada, kimi çift evlat edinmeyi düşünürken, yurtdışında birçok ülkede sperm ve yumurta donasyonu da yaygın olarak başvurulan yollardır.

Psikolog İlknur Yılmaz

Back