Yöresel Tarif Kiraz Yaprağı Sarması - Malatya Mutfağından

Yöresel Yemekler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.247
603.299
43
Merhaba Yemek Yarışması Takipçileri
Kategorimiz "Yöresel Yemekler"
Ben çoğunuzun bildiği üzere MalatyalıyımÜç yıldır Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yaşıyorum. Bu ilçe kirazı ile meşhurdur.Her yıl Kiraz Festivali yapılır. Tabi ki Kiraz yaprağı sarmasıyla meşhurdur
Malatya Mutfağından "Kiraz Yaprağı Sarması"ile katılacağım.

Bu köfte, hangi yaprakla yapılmış ise onun adını alır. Kiraz yaprağından ekşili köfte, ayva yaprağından ekşili köfte, üzüm yaprağından ekşili köfte, fasulye yaprağından ekşili köftegibi. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey, yaprağın özelliğidir. Şöyle ki, ayva yaprağı ile üzüm yaprağı sarmasının haşlama suyu süzülmeden köftenin içinde kalır, ancak diğer yapraklar ile yapılan köftelerin haşlandıktan sonra süzgece dökülmesine ve üzerine soğuk su gezdirilerek yoğurtlu sosa katılmasına dikkat edilir. Eğer ayva ve üzüm yaprağının dışında kalan yapraklar az ise, örneğin; dut, fındık ve kiraz yaprakları, birbirine karıştırılarak da yapılabilir. Yeşilyurt ve Gündüzbey’de olduğu gibi yoğurtlu sosa domates salçası da karıştırılabilir.

Kış için baharda bu yapraklar ipe dizilerek kurutulur ya da tuzlu suda salamura yapılır. Kullanılacak olan yaprak kuru ise hafifçe haşlanır (ipten çıkarmadan), salamura ise önceden soğuk suda ıslatılarak tuzu alınır. Bu köfteyi tek başına sarma işi zor olduğundan birkaç komşu bir araya gelerek yardımlaşırlar. Hem ev halkına hem de misafire ikram edilmesi hayli makbul olan bir yemektir.
Köftemizin diğer adı Avrat Köftesidir.
İsterseniz sarıp buzluğa atıp daha sonra pişirme bilirsiniz.

Malatya

Malatya'da yetişen, kendine özgü aromasıyla bilinen dalbastı kirazının yapraklarından yapılan ve "padişah yemeği" olarak bilinen kiraz yaprağı sarması tescillendi.
1 Temmuz 2020 yılında tescillenmiştir.
Kiraz yaprağı sarması, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesi alarak tescillendi
Kentte yetişen coğrafi işaret belgeli dalbastı kirazının yaprakları kullanılarak yapılan ve Osmanlı döneminde saray mutfağında yerini alan kiraz yaprağı sarması, Malatya'nın iştah kabartan lezzetleri arasında bulunuyor.



Kiraz Yaprağında Sarma Köfte için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Hamuru için:


  • 5 su bardağı yarma
  • 1 kg kadar kiraz yaprağı (salamura kullandım)
  • Su
Soğan Harcı İçin:

Yoğurt Sosu İçin:
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 kg kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)

  • 1,5 kg yoğurt
  • 3 kaşık un
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi(aslında erik ekşisi kullanırız benim kalmamış)
  • Tuz
  • 2 litre su


Yapılışı:

Yarmaya(yarma bizim yöresel bulgurumuz kaynatılmamış bulgurdan yapılır. Bazı şehirlerde çip simit olarak satılır) tuz atıp su ile yoğurarak yumuşak bir hamur yapın.


Salamura yaprak kullanacağım. Mevsiminde yaprakları toplayıp tuzlu suya basıyoruz. Yaprağın orta damarı sert ise çekerek çıkardıktan sonra hamurdan fındık veya nohuttan az büyük bir parça koparıp, yaprağın ortasına yayarak kalem gibi uçları açık bir şekilde sarın.Parmak arasına dizilir. Serçe parmağımı dan küçük olacak.


İki parmak arasında dizip grup halinde tencereye yerleştirin. Sarma işlemi bitince (hamur ve yaprak) tuz atıp tabağı çevirin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi ile köfteleri haşlayın.

Ocaktan alın. Üzerindeki baskıyı kaldırın, süzün.


Diğer tarafta yoğurt, un, nar ekşisi ( erik ekşisi) ve bir kaşık kavrulmuş soğan büyük kaşık veya tel ile karıştırarak iyice ezin. Üzerine 2 litre su ilave edin. Ateşe koyun. Karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayan yoğurtlu karışım koyu ayran kıvamında olmalıdır.
Bu karışımı, haşlanmış köftelerin üzerine dökerek önce, harlı daha sonra biraz kısık ateşte birkaç taşım kaynatın. Sonra ateşten alın.




Bu arada baş soğanı küp şeklinde doğrayın. Önce sıvı yağ ile kavurun daha sonra, tereyağı ile kavurun. Salçayı ekleyip kavurun ve altını kapatın.

Köfteyi tabaklara koyun. Soğanlı karışım ile köfte tabaklarının yüzeylerini kapatıp süsleyin.
Sıcak, soğuk ya da ılık olarak servis yapın. Bu yemek ile soğanın her türlüsü yenebilir.
Deneyenlere afiyet olsun
 
Ellerine sağlık canım Buram buram emek, buram buram yöresellik akıyor sunumda
 
süper bir yemek. ama sadece annemin yaptığını yerim herkes bu lezzeti yakalayamıyor. sizin yaptığınız ise ekrandan harika görünüyor ellerinize sağlık
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…