Türkiye yatay haraketliliği çok yüksek olan bir ülke
sürekli taşınıyor insanlar
siz etrafınzda dedenizin babasının 1800lerden kalmış evinde oturan kimse biliyor musunuz? Avrupa'da sadece savaşta bombardımana uğramış şehirlerde şehir merkezlerindeki evler yeni..
bizse merkezleri yıkıp yıkıp yeniden yapıyoruz... yıkıyoruz insanlar taşınıyor, yapıyoruz insanlar taşınıyor ...
önce köyden şehre taşınıyor insanlar
sonra okumak için başka yere
sonra kadın evleniyor başka yere
sonra merkezi atama sistemi olduğu için daha başka yere
bazı memurlar 3 senede 1 taşınıyor...
insanlar sürekli taşınıyor bu ülkede....ayrıca ev bir tür BES
herkesin emekliliğe kadar ev alma planı var ve bu bir tür mecburiyet. kültürümüz evi önemsiyor. sonra alakasız yerleri imara açıyoruz rayiç 1000 katına filan çıkıyor. etrafı ona göre yeniden değerleniyor. vs vs.
evet de
siz 16 sene önce altın aldıydım, şimdiki kurdan değil o zamanki kurdan satayım diyor musunuz? veya birine altını borç verdiniz. gramı şu anda bin lira diyelim. adam size her ay 1 gram parası hep bin lira ödese, ama 16 sene sonra gramı 10 bin lira olsa mesela.... olur mu? o parayla aynı miktarda altını "yerine koyamazsınız" e o zaman da yatırımınız ölür (yanlış yazmışım yatırım değil birikim olacaktı burası)..... evi kiraya verdiğinizde mülkiyetinin sizde olduğunun farkındayım
ama bu bir tür yatırım, insanlar hep "yerine koymak" üzerine hesap yapıyor.
ha..aynı muhitteki eski evin fiyatı da kirası da yeniyle eşit olmamalı (diğer herşeyi eşse). dahası alım satımda vergisini tam ödemeli tabii insanlar. ..sonra bunları denetleyen olmalı. elbette ama bunlar ayrı konular.
en nihayetinde bizde "kira rayiçe göre belirlenir normalde" dediğiniz şey olmakta şu an zaten. yani rayiçler arttığı için kiralar da artıyor. şu anda..ama kiralar biraz geriden geliyor ve herkesi etkiliyor....
ev fiyatı ev alacak olanı ilgilendirdiği için al-a-mayacak olan "bana ne " diyordu. e bu eninde sonunda herkesi etkiler, etkiledi işte. bizim biraz da bunu anlamamız lazım. ekonomide "bana ne " diye bir şey yoktur... sen hep 50 liralık alırsın ama o almadığın benzinin acısı yediğin domatesten çıkar, onun gibi işte...