Kira Artış Oranı

diblerabla

eş eş eşeşe beş beş beşeşe anamın adı meneğşe
Üyelik İptali
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2022
1.776
2.764
Hanımlar merhaba. Biliyorsunuz devlet bir şey açıkladı kira artış oranı %25’e sabitlendi. Biz de kendi evimizi kiraya verip başka bir şehirde kirada yaşıyoruz. 1 Haziran 2020’de kontrat yaptık. Kirayı her ayın 15’inde veriyoruz. Bu yıl 2. yılımız. Ev sahibimiz şirket olduğu için kanunlara uyuyor. Kanun çıkmadan bir kaç gün önce zammı %39 tüfe oranına göre bildirdiler. 3 Haziran’da konuşuldu bu ve kirayı yatırmak için ayın 15’ini bekliyoruz.
Şimdi biz %39 oranındaki artışa mı göre yatıracağız yoksa %25 oranı bizi de kapsıyor mu? Kafamız durdu. Herkes bir şey söylüyor. Doğrusu nedir?

( 1 Haziran kontrat yenileme tarihimiz. )

%39 olması lazım hatta muadillerine göre bir tık daha yüksek istiyorlar.

Tabi sizinki Şirketiniz olduğu için %25 diyebilirler.

1 Temmuz öncesi sözleşmesi olanlar %39, 1 Temmuz ve sonrası sözleşmesi olanlar yeni kanun yüzdesinden zam yapacak.

İlk etapta 2022 öncesi yılı kapsamıyor dendi ama bakan açıkladı 1 Temmuzdan itibaren eski de olsa yeni de olsa kiracıya % 25 oranından yapılacakmış.

Yani kısacası tefe tüfe oranından son kez zam yapacak olan ev sahipleri için Haziran son fırsat. Diğerleri yeni kanuna göre Temmuz itibariyle % 25 zam yapacak.

1 Temmuz öncesi sözleşmesi olanlar %39, 1 Temmuz ve sonrası sözleşmesi olanlar yeni kanun yüzdesinden zam yapacak.

İlk etapta 2022 öncesi yılı kapsamıyor dendi ama bakan açıkladı 1 Temmuzdan itibaren eski de olsa yeni de olsa kiracıya % 25 oranından yapılacakmış.

Yani kısacası tefe tüfe oranından son kez zam yapacak olan ev sahipleri için Haziran son fırsat. Diğerleri yeni kanuna göre Temmuz itibariyle % 25 zam yapacak.
Teşekkür ediyorum.
Ama ne saçma değil mi? Nisan ayında oran %25 Mayıs’ta %34 Haziran’da %39 ama 1 Temmuz itibari ile geçerli. Yani Mayıs ve Haziran ayında kiracı olanlar üvey evlat muamelesi görüyor. Çıldırmamak elde değil.

Yasal olarak 39.
Ama bence karşılıklı çözebileceğiniz bir konu. 25 olmasa da 30 falan teklif edin bence.
Geçen yıl 1 lira dahi indirim yapmadılar. Şirket oldukları için kanun neyse birebir onu yapıyorlar ama yine de bir deneyeceğiz.

Teşekkür ediyorum.
Ama ne saçma değil mi? Nisan ayında oran %25 Mayıs’ta %34 Haziran’da %39 ama 1 Temmuz itibari ile geçerli. Yani Mayıs ve Haziran ayında kiracı olanlar üvey evlat muamelesi görüyor. Çıldırmamak elde değil.
Bu yüzden yürümez bu sistem. Tüik enflasyonu %70 küsür gerçek enflasyon %160 iken yıllık, bu sistem bu kışa kalmadan çöker gider. Şu an kirada oturuyorum, ama başka şehirde ev sahibiyim. Ben de nasıl yol izleyeceğim bilmiyorum.

Arkadaşın konusunu bölmeden sadece sizden fikir alsam, 5. yılı dolan kiracılardan çevreyi emsal gösterip kirayı ona göre istiyorlarmış. Yani %25 bizi kapsamayacak ama %200 zam yapabilirler mi? Bilginiz var mı? Kiramız 2000 idi, çevrede 6000 den aşağı yok şu an 😔

Kasıma daha çok var. Neler değişir bilinmez bu ülkede
Kimin başının altından çıktığı belli aslında ama o kiraları ilk fırlatmaya başlayan aç gözlü ev sahiplerinin hatasının bedeli bu aslında. Bir süre öncesine kadar normaldi çünkü. 2000 liralık eve 5000 lira kirayı ilk kimler istemeye başladıysa onların başının altından çıktı 😂 yoksa normal seyrinde gidiyordu kiralar.

Kimin başının altından çıktığı belli aslında ama o kiraları ilk fırlatmaya başlayan aç gözlü ev sahiplerinin hatasının bedeli bu aslında. Bir süre öncesine kadar normaldi çünkü. 2000 liralık eve 5000 lira kirayı ilk kimler istemeye başladıysa onların başının altından çıktı 😂 yoksa normal seyrinde gidiyordu kiralar.
kimse durup dururken 2 bin liralık eve hadi ben 5 bin isteyeyim demedi...

evin amortismanı diye bir şey var. bunun dünyada rayici 20 25 30 yıl gibi değişik metrikler üzerinden hesaplanıyor (inşaat kalitesine, arsa kıtlığına ekonomik saiklere bağlı olarak)

yani evin aylık kirası X 250 bilemedin 300 ay = evin değeri olmalı...yani 2bin lira kirası olan evin değeri 500 bilmedin 600 bin olmalı.. ama evler oldu 1.5 milyon. Dolayısıyla 1.500.000 lira olan evin kirası da 5-6 bin lira olmak durumunda...

sadece ev fiyatları gittikçe kiralar hemen ona göre güncellenemedi... arkadan geldi
pandemi oldu millet taşınmadı uzaktan çalıştı...vs vs. ertlenen talep varıd. insanlar yeni eve girdikçe kira ev fiyatına göre güncellendi....

siz de 1,5 milyon verip ev alsanız siz de 2 bin liraya kiraya vermezsiniz.

Ya o sürece nasıl girdik aniden oldu gerçekten. Ev sahipleri de haklı. Ev alıp ödemek zorlu bir yolculuk. Aniden 5000 olmadı elbette ama hesaplamalar şu an için kiralar içinde doğrusal bir çizgide genel ekonomi ile.

Biri gelse şu Türkiye’ yi kurtarsa artık şu kaostan 🤣

evin amortismanı diye bir şey var. bunun dünyada rayici 20 25 30 yıl gibi değişik metrikler üzerinden hesaplanıyor (inşaat kalitesine, arsa kıtlığına ekonomik saiklere bağlı olarak)

yani evin aylık kirası X 250 bilemedin 300 ay = evin değeri olmalı...yani 2bin lira kirası olan evin değeri 500 bilmedin 600 bin olmalı.. ama evler oldu 1.5 milyon. Dolayısıyla 1.500.000 lira olan evin kirası da 5-6 bin lira olmak durumunda...

sadece ev fiyatları gittikçe kiralar hemen ona göre güncellenemedi... arkadan geldi
pandemi oldu millet taşınmadı uzaktan çalıştı...vs vs. ertlenen talep varıd. insanlar yeni eve girdikçe kira ev fiyatına göre güncellendi....

Gerçekten öyle onu ödemesi var birde insan kiraya vermeye bile kıyamaz.

Arkadaşın konusunu bölmeden sadece sizden fikir alsam, 5. yılı dolan kiracılardan çevreyi emsal gösterip kirayı ona göre istiyorlarmış. Yani %25 bizi kapsamayacak ama %200 zam yapabilirler mi? Bilginiz var mı? Kiramız 2000 idi, çevrede 6000 den aşağı yok şu an 😔
Bildiğim kadarıyla kapsamıyor 5 yıldan fazla oturan kiracıyı. Ben artık mantık aramıyorum ararsam moralim daha çok bozuluyor.

Çok güzel açıklamışsınız. Sıkıntı ev fiyatlarında zaten. Sokağa çıkma yasaklarının bittiği gün taşındık 1 Haziran 2020’de 1400₺’ya tuttuk evi 4+1 175metrekare şuan bizim mahallemizde 4-5binden aşağı ev yok. Geçen yıl 200₺ zam yapıldı bu yıl 600₺. Ev sahiplerinde değil sorun zaten. Mevcut ekonominin getirileri.

X