• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kelimeleri yanlış yazıyoruz

Ben de katıldım aranıza.Daha önceki yazılarımda anadilimizin kurallarına pek uymuyordum ama şimdi dikkat ediyorum.Büyük küçük harflerde,noktalama işaretlerinde,anlatım bozukluklarında...Umarım hatalarım olmaz.

sezeryan değil sezaryen, şok olmak değil şoke olmak , show değil şov , Türk insanı değil çünkü Türk zaten insandır Türk milleti veya insanımız , panik olmak değil paniklemek veya paniğe kapılmak , heyecan yapmak değil heyecanlanmak , provoke etmek değil kışkırtmak......umarım yardımcı olur :)))

gördüğümde çok sinirleniyorum uyarmak istiyorum ama tepkilerden çekiniyorum.
eyer,deyil,eylence,herkez..
eklenecek çok kelime var biraz dikkat edelim lütfen ..

gördüğümde çok sinirleniyorum uyarmak istiyorum ama tepkilerden çekiniyorum.
eyer,deyil,eylence,herkez..
eklenecek çok kelime var biraz dikkat edelim lütfen ..

aynen bende çok uyarmak istiyorum ama laf işitmekten korkuyorum. özellikle bir üye çok dikkatimi çekiyor

büğük değil büyük
ciyer değil ciğer
meleyim değil meleğim
miğde değil mide

insanlar hiç mi gazete ya da kitap okumuyorlar çok merak ediyorum:kızgın:

bende çok dikkat ediyorum ve sürekli gözüme çarpanlar;
herkez-herkes
yada-ya da
çukulata-çikolata
ilk aklıma gelenler bunlar...

Ben de mümkün olduğu kadar düzgün Türkçe yazmaya ve konuşmaya çalışırım gördüğüm yanlışlıklar beni rahatsız eder, burada bir konu okudum; konuyu açan meblağ yerine mevla yazmış bir kaç kere hem de konuya yorum yapan 2-3 kişi de aynı şekilde kullanmış iki kelime de farklı şeyler ifade ediyor, demek ki anlamını bilmediğimiz kelimeyi kullanmayacakmışız ya da merak edip doğrusunu öğrenecekmişiz zemuszemus

Kimi zaman karşılaştığım yanlış yazımlardan bazıları;

Mağlesef değil maalesef ( TDK'ya göre anlamı: Üzülerek söylüyorum ki, ne yazık ki, maatteessüf: )

Adletmek değil "addetmek" ( saymak)

Neredeyse doğru yazımına rastlamadığım:D "vejetaryen"

Doğrusu "vejetaryen"dir; "vejeteryan" değil

(hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmeyen insan TDK)

ıntahar
değil "intihar" ( bir kimsenin toplumsal ya da ruhsal nedenlerin etkisi ile hayatına son vermesi TDK)

çok güzel bir konu ama maalesef bu konuyu sadece bu konuda sizin gibi duyarlı insanlar okuyacak (umarım istisnalar olur) ve o kelimeleri yanlış yazanlar muhtemelen böyle bir bölümden haberdar olmayacaklar.
zaten ilgilenecek ve öğrenmeye çalışacak olsalar bu basit hataları yapıyor olmazlardı sanırım.
umarım çok kişiye ulaşır verilen örnekler.

satılık:satlık

ceryan, cereyan

elektirik, elektrik

Bunlar da yanlış yazılan kelimeler arasında ...

doğrusu satılık yanlışı satlık olarak verdin değil mi canım?
diğerlerinde hep ikinciye doğru şeklini yazmışsın ya karışıklık olmuş.

Birleşik yazılanlar:

hiçbir
birkaç
birçok
herhangi
birtakım (bazı anlamındaysa)

nicelik belirtiyorsa "bir takım nevresim aldım." ayrı yazılır.

beyendim değil, doğrusu beğendim (devamlı yanlış yazılışını görmekten fenalık geldi. kimse kitap-gazete okumuyor herhalde...)

Back