- 24 Eylül 2018
- 160
- 58
- 98
- 39
Bu konuda deneyimli bir anne olarak;Arkadaslar merhabalar. Ben 29 yaşında 1 çocuk annesi bir bayanım kızım 18 aylık. Kendimi bildim bileli kekeleme sorunum var . Babamda amcamda ve babamın amcasının oğlunda kekemelik sorunu var. Yani bendeki kalıtsal. Okadar zor bir öğrencilik hayatı geçirdim ki. Eskiden tedavi yöntemleri de çok seyrekti. Canım annem benle çok ilgilendi. Ergenliğe girmemle çok azaldı. Hatta öğretmen oldum. Eşim bile bilmiyor kekeme olduğumu . Ayda yılda bir iki kelime de yaşıyorum . Ama yaşadıklarım çok zordu. Allah düşmanımın başına vermesin. Akran zorbalıgı, özgüven eksikliği... şimdi kızım için çok endişeleniyorum. Baba demeye 1-2 aydır başladı. Sanki B harfini söylerken zorlanıyor gibi gelıyor. Yardım edin arkadaslar. Aranızda ailesinde kekemelik olup çocuğu kekeme olan düzelen veya hiç kekeme olmayan var mı ?
Öncelikle çocugunuzun konuşmasının gecikmemesi için sürekli onunla konuşmanız ve gel git tut al ver koş gibi tek hecelik kelimeleri gün içinde çok sık her birini 150-200 kez tekrarlamaya başlayın o söylemeye başladıkca önce tek kelimelik sonra 2 kelimelik cümleleri sık sık söyleyin ayrıca her gece yatmadan önce mutlaka bir kitap okuyun. Kelimeleri yanlış söylerse mesela “udak” değil uçak şeklinde onu düzeltmeyin sadece eveeet uçaaak diyerek tekrarlayın. Konuşması başladıktan sonra ve 4-5 yaşına geldiğinde hızlı anlatmak isteyeceği için kekelemeye yani takılmaya başlayabilir. Benim oğlumda 4 yaşında başladı. Bununla ilgili olarak da kekemelikle ilgili benim bildigim 2 farklı yöntem var. Birisinde konuşma akıcılılıgının düzeltilmesi birisi de ingilizlerin bir yöntemi şuan adını unuttum (lidcombe) ama google a yazarsanız çıkar. Biz iki yöntemi de denedik terapi aldık ve 6 ayda kekelemesi bitti. Çocukta oluşursa Kekelemelik için terapi almanızı tavsiye ederim ama söylediğim konuşma terapisi yöntemlerini uygularsanız gerek kalmaz bence. Konusma akıcılıgını arttırmak için de çeşitli yöntemler var mesela resim kartlarından ki illa resim kartı satın almanız şart değil bunları a4 e cıktı olarak da alabilirsiniz. Mesela neden sonuc ilişkisi içeren resimleri cocuga gösterip “ saçı dağılmış neden? Çünküüüüü fırtına var. Şeklinde söyleyeceksiniz o da çünkülü cümle kurmaya alışacak. Vs bu tarz yöntemler var. Kekeleyen çocuk strese asla gelemez rahat bir cocukluk gecirmesi şart herhangi bir stresden yada korkudan sonra birden ortata cıkabılır ve iyileşse bile stresli bir dönem tekrar olustugunda sorun tekrar ortata çıkar. O yuzden bu cocukların yanında tartısmamak cocuga kızmamak heleki şiddet vs asla ama asla uygulanmamalı. Cocuk kekelediği dönemde sabırla dinlenilmeli asla cümlesi tamamlanmamalı. Bu konuyla ilgili espiri bile yapılmamalı. Bu konuda öğretmenine bilgi verilmeli cocuga nasıl yaklasması gerektigi ögretmene bile söylenmeli. Bu konuda zorbalık yasadıgı veya yaşama ihhimali oldugu için öğretmenden tetikte olması ve cocuga karsı hassas davranması gerekirse sözlü yerine yazılı yapması vs söylenmeli.
Diğer bir husus cocukla gecirilen VERİMLİ süre cok arttırılmalı anne ve babanın cocukla sürekli oyunlar oynaması (özellikle kutu oyunları) bu oyunlar sırasında 1-2 kelimelik kısa kelimeler kullanılması gerekmekte. İngiliz yöntemi tamamen ailenin cocukla oynadıgı bu oyunlara dayanmakta bu oyunlar sırasında cocuk her kekelemediği kelime için “çok yumuşak söyledin” ne kadar da yumusak söyledin. Çok yumusaktı seklinde cevap verilir. Bu şekilde 1-2 hafta oynadıktan sonra ise yumusak söyledin ifadesine ek olarak yine her takılmadıgında “hiç çakışma olmadı” denir vs bu da böyle bir yöntem ama biz bu yönetemle 1-2 seans aldıktan sonra konusma akıcılıgı yöntemi veren yerle devam ettik ve 6 ayda çözüldü. Daha sonra pandemide cocuk cok bunalınca tekrar sorun ortaya cıktı prombem tamamen bitmısti ama yenilendi tekrar terapiye götürdük ama bu sefer terapist artükilasyona yöneldi cunku belli bir yastan sonra önce artikülasyon sorununu çözünce takılma sorunu azalıyor dedi gercekten de yine azaldı ama suan hala sıfırlanmış değil. Bizim de babasında kücükken varmıs ergenlıkte farketmıs babası da sonradan gecmıs eşimin de bazen dili sürçer ben anlamamıstım bile bir keresinde ben kekemeyim ya dedi ben de ne kekemesi dedim :)
Bu arada cocukda artikülasyon ve fonolojik bozukluk olmamasını da sağlamak gerekiyor. Bu da anca ilk başta dediğim gibi cocuk yanlıs kelime söylediğinde onu uyarmadan düzeltmeden doğrusunu siz tekrarlayarak yapacaksınız. Ayrıca oğlumda gözlemlediğim ceviz de cok iyi geliyor içinde omega oldugu içindir büyük ihtimale bol cevizli tatlı vs yediğinde daha az kekeliyor balık yagı da ayrıca verebilirsiniz. Bir de bu cocukların erken yatması gerekiyor uykusuz kaldıklarında ve yorgun olurlarsa daha cok kekeliyorlar. Eğer gerekirse vs Durumunuz iyiyse özelde değilse devlette kekemelik için terapi almanızı tavsiye ederim. Özellikle erkek cocukların 4 de 1 inde kekemelik kalıcı olabiliyor. O yüzden ben riske atmak istemedim terapi aldık kekelikce basımdan aşağı kaynar sular iniyordu inş yine kötüleşmez.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Son düzenleme: