Bazı insanların şivesi olur yaşadığı bölgeye göre. Misal memleketim de yaşayan insanlar gelmek yerine varmak, tekme yerine tepik vs gibi kelimeler kullanırlar. Köye gittiğimde orada yaşayan yaşlıca biri eşim için "efendin bu mu" diye sordu. Bir süre anlayamadım ne sorduğunu, sadece onu düzeltmiştim "efendim değil eşim" diye. İnsanların şiveleri ile alay etmeyi, ezmeyi hiç sevmem. Benim gitmediğim okullara gitmediğini, girdiğim ortama giremediklerini, yaşadığım çevrede yaşamadıklarını bilirim çünkü.
Ama konu sahibi çok genç yaştasın, biraz kitap okuyarak, araştırarak bu şive olayını düzeltmeni tavsiye ederim. Çocukların büyüyecek, daha çok ortamlara girmeye başlayacaksın, belki ileride farklı bir şehirde yaşayacaksın. Küçük bir şehirden gelen arkadaşım bol bol kitap okuyup, belediyelerin açtığı diksiyon kursları işe çözdü bu problemi.
Önceki konularını bilmiyorum ama sürekli ezmeye çalışan, ağzına geleni düşünmeden söyleyen bir kv ye sahipsen artık sesini çıkarmakla iyi yapıyorsun. Eşinin bu konularla ilgili baskı yapmasına da izin verme.