Kayınpederden iştirak nafakası talebi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Elimde olsa binlerce kez beğenirdim iletinizi çok teşekkür ederim. Öğretmen olduğum için yakıştıramayan mı dersiniz gurursuz olduğumu ima etmeyen mi. Çocuğun velayetini aldıysam sadece ben değil, karşı taraf da bakmak yükümlülüğünde.
Benzer durumdaki güçlü annelerin bilgisine
 
Anladım. Yanlış bilgimi düzelttiğiniz için teşekkürler iştirak nafakasının kapsadığı durumları okuyayım
Kayınbabadan nafaka talep edilmiyormuş

Ayrıca eski eş sigortasız çalıştığı için o sizden nafaka talep edebilir
Oğlumun babası çalışıyor zaten ama nafaka yükümlülüğünden kaçmak için sanırım sgk yok. Ama zaten nafaka için sigortalı olma şartı yokmuş. Tabi mahkeme kişilerin daha farklı özel durumlarını nasıl değerlendirir bilemeyiz. Bana dava hakkı verildi bu şartlarda
 
[/QUOTE] Sigortasız çalışıyorsa nasıl kanıt göstereceksiniz peki?
 

şuraya bir tanim birakayim. zira arastirmaktan okumaktan aciziz. istedigim kadar zengin olayim. cocugumun 1 lirasini 1 elmasini bile birakmam. kendim söz konusu oldugunda cabuk gurur yapar ve cogu seyden vazgecerim ama cocugum icin vazgecmem. ayrica adam da bir zahmet baba oldugunu hissetsin. calismak didinmek icin bir motivasyonu olsun. bugun maasiniz iyi ama yarin olmayabilir. ozel sektor kotu durumda oldugu icin memur maaslari su an iyi durumda. ama hala bile memur maaslarinin az oldugu algisini yerlestirecek kadar kotu oldugu dönemler oldu. kim bilir gelecekte ne olacagini. cok iyi hatirliyorum cocuktum. bayrampasada oturuyorduk kiralar pahali. orada polisler cok olurdu. ev sahibimiz polise ev vermem su kadar maas aliyorlar nasil kirayi odeyecek diyordu. simdi de polise memura vermeye calisiyorlar.

siz nafaka karari aldirin da takdiri keyfinizin.


İştirak Nafakası : 18 yaşını doldurmamış müşterek çocuk için verilen nafaka türüdür. Burada detaylıca bu nafaka türünden bahsedeceğiz.

Evlilik birliğinde anne ve babaya çocukların bakım, gözetim, eğitim, sağlık vb. sorumlulukları yüklenmiştir. Taraflar boşanmış olsalar da anne ve babanın bu yükümlülükleri devam edecektir. Velayeti kendisinde olmayan çocuk için her anne /baba giderlere katılmak zorundadır.
 
Kadın çocuğu için üç yıl nafaka istemez dördüncü yıl ister; bunda haksızlık gurursuzluk filan olamaz baba o eşek gibi ödeyecek o konuda hiçbir itirazım yok. Ama eğer kayınpederinizden nafaka alabilirseniz lütfen buraya yazın bilgilenelim. Ben böyle bir durumun hukuken söz konusu olmasına inanamıyorum. Yani ben çocuk yapıcam büyütücem evlenecek o da çocuk yapacak sonra sorumsuzca basıp gidecek ve ceremesini ben çekicem. Benim ne suçum var. Evlenip çocuk yaparken benden izin alması gerekmeyen adamın sorumlulukları niye bana yüklensin aşırı saçma
 
Sigortasız çalışıyorsa nasıl kanıt göstereceksiniz peki?
[/QUOTE]
Kanıta gerek kalmadı mahkeme ödemesi konusunda karar çıkardı. Ama eğer karar çıkmasaydı kanıtlamanın yolu basit. Onu kişiler kendi imkanlarıyla ortaya çıkarabilir zor ama durum böyle.
Kısaca babanın sigortasız oluşu (çalışsın yada çalışmasın) çocuğun bakımına iştirak yükümlülüğünden kurtarmıyor
 
Hatta diyelim ki çocuğum babada kaldı yani velayet babada. Baba ancak bu durumda benden nafaka telep edebilir. Ama protokole göre birbirimizden talep edemeyiz çünkü buna imza attık bu şartla mahkeme bizi boşadı. Velayet kimde olursa olsun çocuğun bakımı 2 tarafın da yükümlülüğünde
 
Bakın kanun diyor ki baba nafaka ödeyecek bu konuda mutabıkız. Ancak baba kısıtlı hükümlü ya da akli olarak ayırt etme gücüne sahip değil ya da ödeyemeyecek vs. Ancak o zaman dedeye iştirak nafakası talebi bulunabilir diyor. Mahkeme verir ya da vermez bu konuda benzer kararlar var. Verildiği örnekler sunularak emsal gösterilerek nafaka alanlar da var. Fakat Ben de dede ödesin inadında değildim ki zaten. Baba ödedikten sonra sıkıntı yok. Temsili bir rakam da olsa çocuğa katkı sağlasın yeter Di amacım.
 
O zaman esinizde işsizmiş ya babanizdan nafaka talep etsin ?
Babamdan değil de benden bile talep edemez. Ben de ondan şahsım için talep edemem. Buna imza attık ve mahkeme bu protokole göre bizi anlaşmalı boşadı.
Bahsettiğim şey müşterek yani ortak çocuğun bakımının da 2 tarafa ait olması ve 2 tarafın yükümlülüğü . Adı üstünde çocuğun bakımına iştirak nafakası.
Ama baba ödeyemeyecek durumda ise ancak dede için başvurulabilir. Dede ödesin gibi bir iddiam yok. Temsilen bir rakamı baba ödese de benim için yeterli.
 
boşuna araştırma siz anlaşmalı boşanmışsınız o protokol haricinde bir talebiniz olamaz artık

Ama bu iştirak nafakası için geçerli değil. Kadın kendi nafakasından feragat etmişse bunu tekrar talep edemez doğru; ama iştirak nafakası çocuk lehine olduğu için başta vazgeçilmiş olsa da ileriki bir zamanda tekrar talep edilebilir.
 
iştirak nafakası anne babanın çocuğu için ödediği nafakadır. Dededen talep edilebilen sadece yardım nafakasıdır ve birinci şartı çocuğun çalışamayacak durumda olması ve anne babası gibi yardım alacağı kimsenin olmamasıdır. Siz öğretmenken ve babasından kendi rızanızla nafaka talep etmemişken dededen birşey talep edemezsiniz. Zaten etikte olmaz sonuçta çocuğu yaparken kayınpedere sormadınız. Yardım nafakası sadece zaruret halleri içinde son çarw olalarak geçerlidir. Baba sigortasız çalışsada çocuğun bakımı için aylık ortalama 250-400 TL arasında duruma ve hakimin taktirine göre iştirak nafakası alabilirsiniz dava açıp.
 

bence nafaka turlerine acin bakin. isimlerini corba etmissiniz..yardim.nafakasi 18 yasindan buyuk ve egitim hayatina devam eden cocuklar icin verilen nafakadir. istirak nafakasi 18 yasindan kucuk cocuklar icin alinan nafakadir. yoksulluk nafakasi kadina yada erkege odenen nafaka.
 

Dedikleriniz kısmen yanlış. Benim için babanın küçük de olsa temsili bir ödemesi yapması idi. İlle dedenin ödemesi inadında değilim. Sigortasız çalıştığı için nafaka alamayacağımı düşünerek dedeyi buraya danışmak istedim. Ama sigortasız da olsa baba nafaka ödüyormuş. Bir de benim öğretmen olmam, babasını bakma yükümlülüğünden kurtarıyor mu sormak isterim??
Ayrıca; Babanın yükümlü kısıtlı veya ayırd etme gücü olmaması vs durumlarında dedeye nafaka bağlanması emsal kararları mevcut. Araştırınız.
 

Nafaka ödememek için sigortalı çalışmayan, oğlunu doğru düzgün görmeyen sevgiden mahrum eden bir babadan sembolik nafakayı geçtim, hakkınız olan nafakayı talep etmeniz zaten çok doğru. Kimse burada size bu konuda laf söyleyemez.

Diğer arkadaşların itiraz ettiği şey şu: 18 yaşından sonra tüm bireyler özgür irade ile hayatına yön veriyor. Evleniyor, çocuk doğuruyor. Bazıları bir değil on çocuk doğuruyor. Bu konuda eşinizin yaptığı borçlar, çocuğuna vermediği nafaka, size olan tavırlarından çocuğunuzun dedesi sorumlu olamaz. Çünkü çocuk yaparken dededen imza almadınız. Bu adam çocuğunun sorumsuzluğunun bedelini bu şekilde ödemek zorunda değil. Yani hukuken böyle bir şey mümkünse bile dedenin böyle bir sorumluluğu olamaz. Vicdanen olmalı mı? Evet bence de olmalı. Şahsen oğlum boşansa ben torunumun takibini yaparım ama bu insanlar böyle değiller demek ki...
Mesela dede ödemek istemezse siz kendi babanızdan nafaka talep edebilir misiniz? Sonuçta kendi babanız da üst soy. İlginç geldi bana.
Bence babaya dava açtıysanız zaten sembolik bir miktar talep etmeyin çocuğun tüm sorumluluğu sizde masrafların çoğu da babasına ait olmalı. Ama dede olayın çok dışında kalıyor gibi geldi bana.
 
Baba kısıtlı hükümlü ya da ayırd etme gücüne sahip değil ise veya ödeyemeyecek durumda ise dedeye de nafaka bağlanan durumlar emsal kararlarda var araştırırsanız görebilirsiniz.
Babamla yaşadığımı söyledim. Yani ben okuldayken oğluma 3 yıldır babam bakıyor zaten. Eğer velayet karşı tarafa ait olsaydı ve ben nafaka ödemekten kaçınsaydım da babama nafaka bağlanabilirdi.
Benim nafaka talebim zaten direkt dedeye değildi. Sigortasız olduğu için nafaka bağlanması ihtimalini düşük gördüğüm için dededen taleb edebilir miyim diye danışmıştım aslında. Ama baba sgk olmadan da ödeyebiliyorsa sıkıntı yok. Sizi rahatsız eden olayın dışında görünen dededen nafaka talep edilmesi anlıyorum. Ama olayın etik boyutunu 2 taraflı düşünmenizi tavsiye ederim. Bakın dede eğer oğlumun babasını miras ya da evlatlıktan reddetse dahi bu durum üstsoyun bakma yükümlülüğünden kurtarmıyor. Kanun da bana bu hakkı verdiği sürece sonuna kadar kullanacaktım. Şu an için ise bana babanın oğlumun okul taksidine katkı sağlaması yeterli. Yarın ben veya babası ödeyemeyecek duruma gelirse de dededen kanun çerçevesinde hak talebinde bulunacağım ve bu hakkı kullanacağım.
Yalnız annelerin bilgisine
 
Hanfendi avukatım ben hemde 10 yıllık boşanma avukatı. Medeni kanuna bakın orada açıkça yazıyor zaten. Baba kısıtlı olduğunda dede oğlunun vasisi olursa oğlunun malvarlığını vasi sıfatı ile yönettiği için dava ona açılabilir yani kendi malvarlığı ile gene sorumlu olmaz oğlunun malvarlığı ile sorumludur. Kendi malvarlığı ile sorumlu olduğu sadece yardım nafakasıdır. Link attığınız kararlarda da yargıtay benim dediğimi diyor zaten. Kaldıki sizin eşiniz medeni kanuna göre kısıtlı da değil. İşsizlik bir kısıtlılık hali değildir. İnternetten iki üç karar bulup hukuk eğitiminiz olmadığı için yalan yanlış anlamışsınız. Olay bu yani. Hayır eleştirenlere kızıyorsunuz; mesleğime kızım dolayısı ile ara verdiğim şu dönemde zordaki kadınlara yardım amaçlı hukuki bilgi veriyorum onada iş öğretmetmeye kalkıyorsunuz. Madem o kadar eminsiniz neden buraya konu açtınız, açın kayınpederinize iştirak nafakası davası bakın hakim ne yapıyor.
 
Hakim babanın ödememe durumunda dedeye açılabileceğini söyledi zaten. Mahkeme durumun içeriğine göre zaten karar verecek. Durumun iç yüzünü bilmeden tepeden inme ezber kanun okuyup yazmışsınız. Evet bilginiz var ancak bunu değerlendirmeye alacak hakimdir. 3.aile mahkemesi bana 2. Adımda dedeye de dava açabileceğimi söyledi.
 
Ben nafaka davası açamazsınız demiyorım iştirak nafakası davası açamazsınız diyorum. Açsanız açsanız yardım nafakası için açarsınız ondada sizin şartlar tutmuyor .Yani hakimin ikinci adım dediği yardım nafakası oluyor kanuna göre .Siz daha isteyeceğiniz nafakanın adını bilmiyorsunuz. Babasının işsiz olması ona iştirak nafakası davası açmanıza engel olmadığı için dedeye açılan yardım nafakası davanız reddolur diyorum. Ay açın ya valla açın siz madem o kadar eminsiniz alacağınızdan bize niye soruyorsunuz. Aile hakimi size ret kararı verdiğinde bir konu daha açarsız en fazla neden böyle oldu diye.
 
Şimdilik babadan almaya başladım. İçeriği bilmeden ezbere kanunla lütfen yorum yapmayın. Hakime danıştım ve tabiki dava açacağım. Sevgiler
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…