Elimde olsa binlerce kez beğenirdim iletinizi çok teşekkür ederim. Öğretmen olduğum için yakıştıramayan mı dersiniz gurursuz olduğumu ima etmeyen mi. Çocuğun velayetini aldıysam sadece ben değil, karşı taraf da bakmak yükümlülüğünde.ihtiyac olup olmamasi degil ki mesela. ya da bir tarafin durumunun olmamasi da degil mesele. ortak cocuk tabi ki giderlerine destek olmasi lazim. baba sorumlulugu almasi lazim. bosaninca esten bosaniliyor cocuktan degil. siz parayi ister alirsiniz ister cocuga harcarsiniz ister gelecegine yatirim yaparsiniz kimseyi ilgilendirmez. baba da saglikli oldugu sürece elinden geleni yapmasi lazim. cocugu icin 300-400 ekstradan kazanamiyorsa artik.. ha tabi ekstrwm durumlar olur issiz kalir su olur bu olur. siz o zaman zateb idare edersiniz insaf edersiniz. ama mesele sorumsuzluk.
yada ilerde evlenir bosandigi cocuga harcamadigini yeni esine ve cocuguna yagdirir. bu tiplerden cok var. o zamanda zorunuza gider. o yuzden nafaka baglatmakla iyi etmissiniz.
Anladım. Yanlış bilgimi düzelttiğiniz için teşekkürler iştirak nafakasının kapsadığı durumları okuyayım
Oğlumun babası çalışıyor zaten ama nafaka yükümlülüğünden kaçmak için sanırım sgk yok. Ama zaten nafaka için sigortalı olma şartı yokmuş. Tabi mahkeme kişilerin daha farklı özel durumlarını nasıl değerlendirir bilemeyiz. Bana dava hakkı verildi bu şartlardaKayınbabadan nafaka talep edilmiyormuş
Ayrıca eski eş sigortasız çalıştığı için o sizden nafaka talep edebilir
Sigortasız çalışıyorsa nasıl kanıt göstereceksiniz peki?Oğlumun babası çalışıyor zaten ama nafaka yükümlülüğünden kaçmak için sanırım sgk yok. Ama zaten nafaka için sigortalı olma şartı yokmuş. Tabi mahkeme kişilerin daha farklı özel durumlarını nasıl değerlendirir bilemeyiz. Bana dava hakkı verildi bu şartlarda
Elimde olsa binlerce kez beğenirdim iletinizi çok teşekkür ederim. Öğretmen olduğum için yakıştıramayan mı dersiniz gurursuz olduğumu ima etmeyen mi. Çocuğun velayetini aldıysam sadece ben değil, karşı taraf da bakmak yükümlülüğünde.
Benzer durumdaki güçlü annelerin bilgisine
Hatta diyelim ki çocuğum babada kaldı yani velayet babada. Baba ancak bu durumda benden nafaka telep edebilir. Ama protokole göre birbirimizden talep edemeyiz çünkü buna imza attık bu şartla mahkeme bizi boşadı. Velayet kimde olursa olsun çocuğun bakımı 2 tarafın da yükümlülüğündeşuraya bir tanim birakayim. zira arastirmaktan okumaktan aciziz. istedigim kadar zengin olayim. cocugumun 1 lirasini 1 elmasini bile birakmam. kendim söz konusu oldugunda cabuk gurur yapar ve cogu seyden vazgecerim ama cocugum icin vazgecmem. ayrica adam da bir zahmet baba oldugunu hissetsin. calismak didinmek icin bir motivasyonu olsun. bugun maasiniz iyi ama yarin olmayabilir. ozel sektor kotu durumda oldugu icin memur maaslari su an iyi durumda. ama hala bile memur maaslarinin az oldugu algisini yerlestirecek kadar kotu oldugu dönemler oldu. kim bilir gelecekte ne olacagini. cok iyi hatirliyorum cocuktum. bayrampasada oturuyorduk kiralar pahali. orada polisler cok olurdu. ev sahibimiz polise ev vermem su kadar maas aliyorlar nasil kirayi odeyecek diyordu. simdi de polise memura vermeye calisiyorlar.
siz nafaka karari aldirin da takdiri keyfinizin.
İştirak Nafakası : 18 yaşını doldurmamış müşterek çocuk için verilen nafaka türüdür. Burada detaylıca bu nafaka türünden bahsedeceğiz.
Evlilik birliğinde anne ve babaya çocukların bakım, gözetim, eğitim, sağlık vb. sorumlulukları yüklenmiştir. Taraflar boşanmış olsalar da anne ve babanın bu yükümlülükleri devam edecektir. Velayeti kendisinde olmayan çocuk için her anne /baba giderlere katılmak zorundadır.
Bakın kanun diyor ki baba nafaka ödeyecek bu konuda mutabıkız. Ancak baba kısıtlı hükümlü ya da akli olarak ayırt etme gücüne sahip değil ya da ödeyemeyecek vs. Ancak o zaman dedeye iştirak nafakası talebi bulunabilir diyor. Mahkeme verir ya da vermez bu konuda benzer kararlar var. Verildiği örnekler sunularak emsal gösterilerek nafaka alanlar da var. Fakat Ben de dede ödesin inadında değildim ki zaten. Baba ödedikten sonra sıkıntı yok. Temsili bir rakam da olsa çocuğa katkı sağlasın yeter Di amacım.Kadın çocuğu için üç yıl nafaka istemez dördüncü yıl ister; bunda haksızlık gurursuzluk filan olamaz baba o eşek gibi ödeyecek o konuda hiçbir itirazım yok. Ama eğer kayınpederinizden nafaka alabilirseniz lütfen buraya yazın bilgilenelim. Ben böyle bir durumun hukuken söz konusu olmasına inanamıyorum. Yani ben çocuk yapıcam büyütücem evlenecek o da çocuk yapacak sonra sorumsuzca basıp gidecek ve ceremesini ben çekicem. Benim ne suçum var. Evlenip çocuk yaparken benden izin alması gerekmeyen adamın sorumlulukları niye bana yüklensin aşırı saçma
Babamdan değil de benden bile talep edemez. Ben de ondan şahsım için talep edemem. Buna imza attık ve mahkeme bu protokole göre bizi anlaşmalı boşadı.O zaman esinizde işsizmiş ya babanizdan nafaka talep etsin ?
boşuna araştırma siz anlaşmalı boşanmışsınız o protokol haricinde bir talebiniz olamaz artık
iştirak nafakası anne babanın çocuğu için ödediği nafakadır. Dededen talep edilebilen sadece yardım nafakasıdır ve birinci şartı çocuğun çalışamayacak durumda olması ve anne babası gibi yardım alacağı kimsenin olmamasıdır. Siz öğretmenken ve babasından kendi rızanızla nafaka talep etmemişken dededen birşey talep edemezsiniz. Zaten etikte olmaz sonuçta çocuğu yaparken kayınpedere sormadınız. Yardım nafakası sadece zaruret halleri içinde son çarw olalarak geçerlidir. Baba sigortasız çalışsada çocuğun bakımı için aylık ortalama 250-400 TL arasında duruma ve hakimin taktirine göre iştirak nafakası alabilirsiniz dava açıp.
iştirak nafakası anne babanın çocuğu için ödediği nafakadır. Dededen talep edilebilen sadece yardım nafakasıdır ve birinci şartı çocuğun çalışamayacak durumda olması ve anne babası gibi yardım alacağı kimsenin olmamasıdır. Siz öğretmenken ve babasından kendi rızanızla nafaka talep etmemişken dededen birşey talep edemezsiniz. Zaten etikte olmaz sonuçta çocuğu yaparken kayınpedere sormadınız. Yardım nafakası sadece zaruret halleri içinde son çarw olalarak geçerlidir. Baba sigortasız çalışsada çocuğun bakımı için aylık ortalama 250-400 TL arasında duruma ve hakimin taktirine göre iştirak nafakası alabilirsiniz dava açıp.
Anlayamadığım neden gurursuzmuşum ya da hakkım olmayan sanki haram paraya göz dikmişim gibi beni yargılamanız. Hukuk bana bu hakkı verdiyse kullanmak istemem ve oğlumun eğitimi geleceğini düşünerek bu adımı atmamın nesi kötü olabilir ki? Velayetin bende olması, boşanırken nafaka talebim olmaması; iştirak nafakası talebine engel değil ki. Çocuğumun bakımına müşterek olarak iştirak edecek. Ev hanımı da olsam, yahut çok daha farklı sosyoekonomik bir konumda da olsam iştirak nafakası açabiliyorum. Dedesine direkt dava açmadım. Babası ödedikten sonra sıkıntı yok. İlla dede ödeyecek gibi bir inadım da yok. Bu saatte hukukun bana verdiği hakkı alma haklılığımı savunma sebebim, benim gibi hatta belki de daha zor durumda kalmış hatunların bilgilenmesini sağlamak.
Baba kısıtlı hükümlü ya da ayırd etme gücüne sahip değil ise veya ödeyemeyecek durumda ise dedeye de nafaka bağlanan durumlar emsal kararlarda var araştırırsanız görebilirsiniz.Nafaka ödememek için sigortalı çalışmayan, oğlunu doğru düzgün görmeyen sevgiden mahrum eden bir babadan sembolik nafakayı geçtim, hakkınız olan nafakayı talep etmeniz zaten çok doğru. Kimse burada size bu konuda laf söyleyemez.
Diğer arkadaşların itiraz ettiği şey şu: 18 yaşından sonra tüm bireyler özgür irade ile hayatına yön veriyor. Evleniyor, çocuk doğuruyor. Bazıları bir değil on çocuk doğuruyor. Bu konuda eşinizin yaptığı borçlar, çocuğuna vermediği nafaka, size olan tavırlarından çocuğunuzun dedesi sorumlu olamaz. Çünkü çocuk yaparken dededen imza almadınız. Bu adam çocuğunun sorumsuzluğunun bedelini bu şekilde ödemek zorunda değil. Yani hukuken böyle bir şey mümkünse bile dedenin böyle bir sorumluluğu olamaz. Vicdanen olmalı mı? Evet bence de olmalı. Şahsen oğlum boşansa ben torunumun takibini yaparım ama bu insanlar böyle değiller demek ki...
Mesela dede ödemek istemezse siz kendi babanızdan nafaka talep edebilir misiniz? Sonuçta kendi babanız da üst soy. İlginç geldi bana.
Bence babaya dava açtıysanız zaten sembolik bir miktar talep etmeyin çocuğun tüm sorumluluğu sizde masrafların çoğu da babasına ait olmalı. Ama dede olayın çok dışında kalıyor gibi geldi bana.
Hakim babanın ödememe durumunda dedeye açılabileceğini söyledi zaten. Mahkeme durumun içeriğine göre zaten karar verecek. Durumun iç yüzünü bilmeden tepeden inme ezber kanun okuyup yazmışsınız. Evet bilginiz var ancak bunu değerlendirmeye alacak hakimdir. 3.aile mahkemesi bana 2. Adımda dedeye de dava açabileceğimi söyledi.Hanfendi avukatım ben hemde 10 yıllık boşanma avukatı. Medeni kanuna bakın orada açıkça yazıyor zaten. Baba kısıtlı olduğunda dede oğlunun vasisi olursa oğlunun malvarlığını vasi sıfatı ile yönettiği için dava ona açılabilir yani kendi malvarlığı ile gene sorumlu olmaz oğlunun malvarlığı ile sorumludur. Kendi malvarlığı ile sorumlu olduğu sadece yardım nafakasıdır. Link attığınız kararlarda da yargıtay benim dediğimi diyor zaten. Kaldıki sizin eşiniz medeni kanuna göre kısıtlı da değil. İşsizlik bir kısıtlılık hali değildir. İnternetten iki üç karar bulup hukuk eğitiminiz olmadığı için yalan yanlış anlamışsınız. Olay bu yani. Hayır eleştirenlere kızıyorsunuz; mesleğime kızım dolayısı ile ara verdiğim şu dönemde zordaki kadınlara yardım amaçlı hukuki bilgi veriyorum onada iş öğretmetmeye kalkıyorsunuz. Madem o kadar eminsiniz neden buraya konu açtınız, açın kayınpederinize iştirak nafakası davası bakın hakim ne yapıyor.
Şimdilik babadan almaya başladım. İçeriği bilmeden ezbere kanunla lütfen yorum yapmayın. Hakime danıştım ve tabiki dava açacağım. SevgilerBen nafaka davası açamazsınız demiyorım iştirak nafakası davası açamazsınız diyorum. Açsanız açsanız yardım nafakası için açarsınız ondada sizin şartlar tutmuyor .Yani hakimin ikinci adım dediği yardım nafakası oluyor kanuna göre .Siz daha isteyeceğiniz nafakanın adını bilmiyorsunuz. Babasının işsiz olması ona iştirak nafakası davası açmanıza engel olmadığı için dedeye açılan yardım nafakası davanız reddolur diyorum. Ay açın ya valla açın siz madem o kadar eminsiniz alacağınızdan bize niye soruyorsunuz. Aile hakimi size ret kararı verdiğinde bir konu daha açarsız en fazla neden böyle oldu diye.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?