Dün,
Sabah 9:30 2 yumurta, 1 bardak ceviz, gün kurusu kayısı ve birazcık bal, 2 zeytin (balı babam erzincandan getirmiş bize karakovan balı organik eşim bal sevmez ben de yemezsem güzelim bal çöpe gider babama ayıp olur)
Akşam 18:30 1 tabak ıspanak salatası cevizli ve narlı, 1 tabak tavuklu salata, 1 tabak yeşil bakla yemeği ve yoğurt.
bu yıl eşim o kadar çok organik bal aldı ki hepsi kaldı valla yakında güvelenecek diye korkuyom ben de sevdiğim insanlara hediye ediyormevde durması tehlike oluşturuyor gerçekten kaymakla falan süper olur
bizim apartmanda maya illa ki bi komşumda oluyor maşallah komşuluk ilişkilerimizde çok iyidir ama kendi mayanı yapmak daha sağlıklı o yüzden tercih ederim..benim yoğurt makinem yeni 1 yıllık ama içinde onunda 6 kavanozu var.27 yılda bi değişiklik olmamış makinede.. ben o kavanozları bebeğim için kullanıyorum kendimize tencerede mayalıyorum..önce 5 kilo alıyordum sütçüden şimdi hem sütçü hemde tanıdık bi mandırayla dönüşümlü 7-8 kiloyu buluyo aldığım süt..hepsini de yoğurt yapıyorum..bende bir sefer mecbur kalıp pastörize sütle yapmıştım yemedi bebeğim yoğurdunu
benimde babam yetiştiriyor balımızı senelerdir afiyetle güvenerek yiyorduk.bu sene gül ablaya sordum yasak diyince elimi süremiyorum ama çocuklarıma makul miktarlarda yediriyorum...
biraz uzun oldu ama gazetede okudum şimdi paylaşmak istedim
Günde 50 gram tüketmek kanser riskini artırıyor
Sodyum ve potasyum nitrit gibi gıda katkı maddelerinin kullanıldığı işlenmiş et ürünlerinden günde 50 gram tüketildiğinde, bağırsak kanseri riskinin yüzde 21 arttığı belirtildi.Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin,.katkı maddelerinin, gıda üretiminde kullanılmadan önce birçok toksikolojik araştırma yapıldığını söyledi.SENTETİK MADDELER BİLE VARÜrünlerin içindekiler bölümünde yer alan bu maddelerin, gıdaların renk, tat, koku, besin değeri ve raf ömrünü iyileştirmek amacıyla kullanıldığını belirten Gültekin, bunların bitkisel, hayvansal ve sentetik kaynaklardan elde edildiğini ifade etti.Katkı maddelerinin ürünlerde ne kadar kullanılacağının Türk Gıda Kodeksi'nce belirlendiğine işaret eden Gültekin, gıdalarda izin verilen oranların üzerinde kullanıldığı zaman zararlı, çok düşük miktarda kullanıldığında ise zararsız olduğunun veya hastalık yapma risklerinin çok azaldığının, bilimsel olarak ortaya konulduğunu dile getirdi.İZİN VERİLEN MİKTARLARDA BİLE HASTALIK RİSKİ ARTIYORKatkı maddelerinin yüksek miktarda tüketildiklerinde bir kısmının kanserojen olduğunu, bir kısmının da kanserojenlerin etkinliğini artırdığını vurgulayan Gültekin, izin verilen miktarlarda tüketildiğinde bile bazılarının kanser oluşturma riskini artırdığını belirterek, şunları kaydetti:"İşlenmiş et ürünlerinde antibakteriyel ve renk tutucu olarak sodyum ile potasyum nitrit kullanılır. Yapılan araştırmalara göre sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden günde 50 gram tüketmek, bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 21 artırmaktadır. Dünyada bağırsak kanserinin görülme sıklığı yüzde 2,4 ile yüzde 5 oranında değişir. Yani her yüz kişiden 5'i bağırsak kanserine yakalanmaktadır. Şayet günde 50 gram işlenmiş et ürünü tüketilirse; risk yüzde 21 artarak, 5 kişi yerine 6 kişi bağırsak kanseri olacaktır. Bu risklerden korunmak için işlenmiş et ürünleri tüketimine dikkat etmeliyiz. Özellikle fiyatı düşürmek amacıyla birçok ürüne katılan sentetik tatlandırıcılar, alerji ve migren ataklarını tetikleyici etki gösterebilir. Böbrek yetmezliği olanlara, mineral dengeyi bozacağı için mineraller bakımından zengin katkı maddelerini çok fazla tüketmemelerini öneriyoruz."
Gül abla şimdi bana kızacaksın ama ben balı fırında tavuk yaparken kullanıyorum. Özellikle bütün tavuk ya da hindi ya da hindi dolması v.s üzerine bal, kırmızı toz biber ve tuzu karıştırıp fırçayla sürüyorum, nar gibi kızarıyor. Tavuk çevirme gibi oluyor. Onun haricinde öyle çok fazla bal yemeyiz zaten. Aldığım 300gr lık bal kavanozu 1 senede ya bitiyor ya bitmiyor. Bal da zaten bozulmuyor :) Azimliyim öğlenleri yemek yemiyorum. Akşama kadar duruyorum. Haftasonu annemin günü vardı beraber gittik , sofra tam bir karatay sofrasıydı, tvauk, yeşil mercimekli bulgur pilavı, tavuk, ve 3-4 çeşit salata. Ayva kompostosu vardı kaşık sürmedim, aşure vardı 3-4 kaşık yedim. Ama kilo vermem durdu sanki. Bu ufak kaçamaklar yüzünden mi, yoksa spor yapmadığımdan mı yoksa yeterince su içmediğimden mi bilmiyorum.
Ogle yemekte
Tavuklu sehrie corbasi borek ve salat a vardi borekleri yemedim . Yasak bilyorum fakat salat a kucucuk bur kase oldugu icin corbadan ictim. Kucuk bir kase asure yedim.
Nasil yapsam bilmiyorum bu gorevlendirme beni bozdu.
bendede bal çok petekleri babama veriyorum süzme açılmışlarıda atmaya kıyamıyorum koca kavanoz duruyor... sirke yaparken bal lazım oldu 3 yemek kaşığı bir kavonoza 3 kaşık diğerine derken 6 kaşık gitti sevindim öylelikle bitecek..
geçen günde kızımın arkadaşı datça ya tatile gitmiş gelirken bana yarım kg bal getirmiş....onun yerine datça bademi getirseymiş nefis olurmuş koca koca....
datçanın da herşeyi güzel galiba abla ,gitmek lazım ordaki karataycılarla tanışmak lazım:))))
Merhaba, fındık yağı almak isteyen arkadaşlara bir uyarıda bulunmak istiyorum. Markette 2 tane fiyat gördüm. 30 TL ve 52 TL. Ucuz olana bir baktım ayçiçeği karıştırılmış. O kadar parayı ona vereceğime zeytinyağı alırım daha iyi. Ama yemeklerdeki lezzey farkı nedir bilmiyorum. Sizce hangisi daha lezzetli yapıyor yemeği.[/QUOT
Ben hiç yemedim,ama pasta-hamur işlerinde çok lezzetli olduğunu duydum :))
Zeytinyağı ve tereyağının tadını pek tutmaz gibi bir önyargım var..
bu arada kızlarrrrrr benim gibi sabah değişiklik isteyen arkadaşlarıma önerilir..tereyağında soğanlı yumurta nasıl lezzetli oldu anlatamam..
burda bi arkadaşım yapıyordu kimdi hatırlayamadım aklımın kenarına yazmışım teşekkür ederim ona da
Merhaba, fındık yağı almak isteyen arkadaşlara bir uyarıda bulunmak istiyorum. Markette 2 tane fiyat gördüm. 30 TL ve 52 TL. Ucuz olana bir baktım ayçiçeği karıştırılmış. O kadar parayı ona vereceğime zeytinyağı alırım daha iyi. Ama yemeklerdeki lezzey farkı nedir bilmiyorum. Sizce hangisi daha lezzetli yapıyor yemeği.[/QUOT
Ben hiç yemedim,ama pasta-hamur işlerinde çok lezzetli olduğunu duydum :))
Zeytinyağı ve tereyağının tadını pek tutmaz gibi bir önyargım var..
Fındık benim memleketimde ama ben yağının tadını bile bilmiyorum. :)))
faydalı bir bilgi olmuş canım teşekkürler..:81:
karatay hocayada çok çok teşekkürler onun sayesinde bu zararlı ürünleri yemkten kurtuldukkkk...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?