Popüler Konu Karatay Diyeti Deneyimlerimiz - Canan Karatay

Bugün yemek, temizlik filan yaptım buna rağmen akşam yine yürümek istiyorum.. Bunca işi yapınca eskiden çok yorulurdum yürümezdim ama artık ben başka benim:KK24::KK24::KK24::KK24:

Akşama annemler geliyor:KK76::KK76:
 

Canan Karatay Ramazan Diyeti
Canan Karatay Ramazan Diyeti

Ramazan’da enerji kaybı yaşamadan, gündüz uyuklamadan, acıkmadan, tatlı krizine girmeden, iftar saati geldiğinde kıtlıktan çıkmış gibi yemeklere saldırmadan oruç tutabilmek için Prof. Dr. Canan Karatay’ın diyet önerileri…
Her Ramazan’da iftardan sonra tatlılara saldırır, sonra da biriken kilolardan ve halsizlikten şikâyet ederiz. Sahura kalkıp yemek yemeye özen gösterenler ise azınlıkta kalır. Bir ibadet ayı olan Ramazan’ın bitişinde, oruç tutmanın sevincini paylaştığız bayramın adını da “Şeker Bayramı” yapar, yine hastalıkları besleriz!
Peki, oruçlu iken neden daha fazla şekerli yiyecekleri yemek isteriz?
Bunu önlemenin yolu ne? Diyetisyenler, “Fazla yağlı yemeyin”, “Tatlıyı yemekten hemen sonra yemeyin” gibi çeşitli önerilerde bulunsa da, neden sofraya oturunca uygulamak pek mümkün olmaz? Sahura kalmak neden zor gelir?
Ramazan ayında enerji kaybına uğramadan, gündüz uyuklamadan, acıkmadan, tatlı krizine girmeden, iftar saati geldiğinde kıtlıktan çıkmış gibi yemeklere saldırmadan oruç tutmak mümkün değil mi?
‘Türk halkına en uygun diyet’ olarak kabul gören Karatay Diyeti kitabını yazan, 50 yıllık birikimi ile bugüne kadar doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmemizi sağlayan ve aylardır Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay, kitabında bu çok önemli ve hayati soruları göz önünde bulundurarak, Razaman ayında oruç tutanlara özel iftar ve sahurda yenebileceklerin listesini de veriyor.
Prof. Karatay, Ramazan ayında iftar ve sahur için merak edilen soruları okurlarımıza özel cevapladı.

Ramazan ayında pek çoğumuz sahura kalkmadan oruca niyetleniyoruz. Bunun sağlık açısından ne gibi artı ve eksileri var? Sağlıklı bir sahur sofrasında neler olmalı?

Sahur kahvaltı gibidir. Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar yenmelidir.
Sağlıklı protein olarak yumurta, peynir ve yoğurt yenebilir. Sağlıklı karbonhidrat olarak da fındık, fıstık, ceviz, badem ve kuru meyveler tercih edilebilir. Sağlıklı yağlar ise Karatay Diyeti kitabımızda ayrıntıları ile anlattığımız tereyağı ve zeytinyağlarıdır.
Örneğin tereyağında pişirilmiş iki yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, yanında bir çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesi içine peynir, domates, salatalık vb eklenerek 10-15 zeytin ile birlikte yenebilir.
Yanında bol süt, çay (şekersiz), ayran içilebilir. Bir kahve (Türk kahvesi) fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat (früktoz) ve günlük C-vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir.
Aç kalınarak, sahura kalkmadan oruç tutmak son derece sakıncalıdır. Kişiler kilo verseler bile ki, -genellikle ramazanda bazı kişiler kilo vermek amacıyla oruç tutmaktadır- bu doğru değildir ve son derece sakıncalıdır. Aç kalarak kilo verilmiş olsa bile daha sonra fazlasıyla geri alınmaktadır.
Bilimsel olarak, bu olay karaciğer ve pankreası yorup, yağlandırdığı için sağlığa zararlı olmaktadır. Bilimsel çalışmalar, ileri yaşlarda ortaya çıkan ‘dejeneratif hastalıkların’ tümünün artık karaciğer ve pankreas yağlanması sonucu, bu organların normal olarak çalışamadıklarından kaynaklanmakta olduğunu göstermiştir.
O zaman bu Ramazan herkesi sizin önerilerinizle sağlıklı sahur sofralarına davet ediyor ve iftar için hazırlıklara geçiyoruz. İftar sofralarımızın da olmazsa olmazı hepinizin bildiği gibi pidedir. Önce pide kuyruklarına girer, sıcacık pide ile evimize döner, soğumaması için özen gösteririz.
İftar vaktinde de tereyağını pide ile buluşturarak, afiyetle yeriz… Hatta yedikçe yemek isteriz.
Peki, neden böyle bir şey yapmak bizi mutlu eder? Doğru mu yaparız?
İftarda bir avuç içi kadar sıcak pide ile doğal köy tereyağı sağlıklı bir şekilde yenebilir. Pidenin glisemik indeksi %100 olduğu için, aniden kan şekerini yükseltir ve yemekten bir iki saat sonra halsizlik, yorgunluk ve uyku hali meydana gelir.
Aşırı miktarda pide yemek karaciğer ve pankreasta yağlanmayı artırır. Tereyağının glisemik indeksi ise sıfırdır, boş midede koruyucu etkisi vardır, bu nedenle zararlı değil faydalıdır. Tereyağı uzun süre tokluk hissi verir, oruç tutanlara güç, kuvvet ve dinçlik sağlar.
Siz tereyağı sağlıklı diyorsunuz ama diyetisyenler, “Fazla yağlı yemeyin”, “Tatlıyı yemekten hemen sonra yemeyin”, “İftara çorba ile başlayın” gibi çeşitli önerilerde bulunuyor, ancak sofraya oturunca bunları uygulamak pek mümkün olmuyor.
Peki, bu yağ konusuna kısaca açıklık getirebilir misiniz, sağlıklı bir iftar sofrası nasıl olmalı?
Transyağ denilen bozulmuş yağlar kanser yapmaktadır. Transyağlar kızartmalarda, hazır işlenmiş yiyeceklerde, margarin gibi yağlarda fazla miktarda bulunur. Evet, bu yağlar tehlikelidir!
Diyetisyenler fazla yağ yemeyin dediklerinde, bunların hangi yağlar olduğunu da belirtmeleri gerekmektedir. Her insan vücudunda bulunan bütün hücreler çift kat yağlı hücre zarı ile çevrelenmişlerdir. Çift kat hücre zarlarının temel yapı taşı, lipit dediğimiz yağlardan oluşmaktadır.
Bu lipitler, başta tereyağı olmak üzere hayvansal katı yağlar, omega-3 ve kolesteroldür. Sağlıklı yağları diyetimizden çıkardığımız zaman, hücreler zayıf düşer, hücrelerin bağışıklık sistemleri çöker ve sonuç olarak dayanıksız, güçsüz kalan hücrelerimiz kendini koruyamaz, her türlü virüs ve bakterilerin hücumunu geri çeviremeyerek hastalanmamıza neden olur. İşte bu sebeple bütün yağları bir sepete koyup konuşmak doğru değildir.
İnsan vücuduna, ‘olmazsa olmaz’ dediğimiz sağlıklı yağların doğal bir şekilde girmesi gerekmektedir. Bu yağlardan korkmamamız gerekir. Sağlıklı yağlar yenildiğinde, yağ olarak kana geçmez ki, bunu da burada belirtmek ve bir örnek vererek bu konuyu açıklamak istiyorum.
Tavuk yediğimiz zaman, tavuk mu oluyoruz? Ya da maydanoz yediğimiz zaman yeşil mi oluyoruz? Veya domates yediğimizde kırmızı mı oluyoruz? Sonuç olarak, bütün yiyecekler bağırsaklarda ufak moleküllere indirgenir, kan yolu ile karaciğere taşınır ve karaciğerde o vücudun ihtiyacına göre her türlü yapı taşları üretilir…
İftara, bir bardak ılık su ile başlanmalıdır. Sabahları kalktığımız zaman ılık bir bardak su içmemiz gerektiğimiz gibi, orucumuzu açarken de ılık suyla açmalıyız. Çorba da sulu olduğu için rahatlıkla içilebilir. Ancak, hazır çorbalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Evde pişirilmiş tarhana, mercimek, ezogelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası veya yuvalama gibi çorbalar olabilir. Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla, suyun da, çorbanın da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Çorba ile birlikte, bir dilim pide ve tereyağı faydalıdır. Yanında önemli lif kaynağı ve sıfır glisemik indeksli olduğu için zeytin-istenildiği kadar- tüketilebilir.
Zeytinin yağı doğaldır, mide koruyucu ve kabızlığı önleyici etkisi vardır. Orucumuzu ılık su ile açtıktan sonra, zeytinyağına pide batırıp, lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceği tüketerek, gün boyu boş kalmış olan midemizi yormamış oluruz. Ancak zeytinyağının soğuk baskı ve sızma olmasına dikkat etmemiz gerekir.
İftar sofrasında salata tabağı mutlaka olmalıdır. Bol miktarda doğal fermantasyon sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu, sızma zeytinyağı, sumak ve peynirli mevsim salatası hazırlanabilir. Cacık ve ayran da çok sağlıklıdır, istenildiği kadar tüketilebilir.
Ayrıca yemek olarak köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, yeşil mercimek yemeği, dolma, sarma, karnıyarık, imambayıldı vb gibi her türlü yemek yenebilir. Veya her türlü kırmızı et kebabı, 2-3 kaşık bulgur pilavı ile birlikte tüketilebilir. Yaz mevsiminde olduğumuz için doğal köy yumurtası, tereyağı, tarla domatesi ve biberle hazırlanmış menemen de olabilir.
Buraya kadar anlattıklarımız ile iftar açılınca, tatlı yeme ihtiyacı kalmayacaktır. Akşam geç saatlerde tatlı yemek doğru değildir. Karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatır ve artırır. Hazımsızlık nedenidir. Şeker ve vücuda etkileri konusunda ayrıntılı bilgiler, geniş kapsamlı olarak Karatay Diyetikitabında yer alıyor.
Şekeri ve şekerli yiyecekleri tavsiye etmiyorsunuz. Ama oruçlu iken bu yiyecekleri daha fazla yemek istiyoruz. Hele de baklava, saray sarması, kaymaklı ekmek kadayıfı ya da güllaç! Aynen pide gibi zengin-fakir tüm sofraların baş tacı.
Böyle bir geleneksel alışkanlık bu kadar sakıncalı ise ne yapmalıyız? Bu tatlıların yerine ne yiyebiliriz?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, geç saatlerde tatlı yemek doğru değildir. Karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatır ve artırır. İnsanı sık sık yemeye zorlar, aşırı miktarda insülin salgılanmasına neden olur. Tatlı yerine kuru yemişleri ve mevsim meyvelerinden düşük glisemik karbonhidrat içerenleri tüketirsek, daha dinç olur ve de dinç kalırız.
Güllaç en hafif ve midevi olduğu için iftar sofralarının en önemli tatlısıdır. Sağlıklı kalmak ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak amacıyla her türlü hamur tatlısından- ne kadar lezzetli olursa olsunlar- mümkün olduğu kadar kaçınmamız gerekmektedir.
Fındık, fıstık ve kuru yemişlerden, kaynatılmadan ve şeker eklenmeden hazırlanan komposto tüketerek, vitamin ve mineral değeri yüksek, düşük glisemik indeksli ve sağlıklı karbonhidratları tüketmiş oluruz.
Karatay Diyeti kitabınızda ‘sağlıklı ve pratik çok güzel tarifler’ veriyorsunuz… Peki, bu kompostonun tarifini okurlarımız için rica edebilir miyiz?
Elbette. Yaz aylarında serinletici özelliği de olan bu besleyici kompostomuzu şöyle hazırlayabilirler.
ŞEKERSİZ SOĞUK KOMPOSTO
Malzeme:
Kuru kayısı (gün kurusu)
Kuru erik (mürdüm eriği)
Kuru üzüm (çekirdekli siyah üzüm)
Kuru incir
Kuru yabanmersini
Bol ceviz ve badem
Yapılışı:
Tüm malzemeler (istenilen miktarda) cam bir tencereye konduktan sonra üzerini örtecek miktarda su eklenerek buzdolabına konur ve bir gece bekletilir. İftarda tatlı yerine tüketilebilir.
Bu kompostoya kesinlikle şeker veya tatlandırıcı eklenmez ve kesinlikle kaynatılmaz!
İftar ile sahur arasında hem yemek hem de egzersiz açısından nasıl bir program uygulamalıyız?
İftar ile sahur arasında bol likit almak şarttır. Limonlu şekersiz çaylar, limonlu bol su, ayran ve süt tüketilmelidir. İftarda kola gibi bütün asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılması şarttır. İftardan sonra uzun yürüyüş yapmak da son derece faydalı olur.
Bildiğiniz gibi Karatay Diyeti, sıradan bir diyet kitabı değildir! Hayati konulara açıklık getirerek, sağlıklı kalmak için yeni görüşlere yer veren, doğru beslenme ve sağlıklı yaşam biçimi edinme amacına yönelik yol gösterici bir kılavuzdur.
Bu nedenle, her yaşta sağlıklı ve hasta kişilerin rahatlıkla uygulayabilecekleri, kolay öneriler ve uygulamalar içermektedir.
Ramazan ayında da iftarda, sahurda ve iftar-sahur arasında uygulanırsa, daha sağlıklı ve rahat oruç tutulacaktır.




http://www.benimmelegim.com/canan-karatay-ramazan-diyeti/#ixzz22DTXQHZy
 
Son düzenleme:
iftarda yiyeceklerim şöyle:KK56::KK56:

mercimek çorbası
bulgurlu yaprak sarma
zeytinyağlı barbunya
yoğurt
su su su
:KK1::KK1::KK1:
 
Niyetli arkadaşların oruçlarını Allah kabul etsin:KK16:
İftar saatleri yaklaşmışken ben de menümü bildiriyorum, dükkanı kapadım :KK52:
Sabah:09.00'da
1 haş yumurta
keçi,tulum ve lor peyniri (1 avuç içi kadar toplam)
domates
salatalık
nane
dereotu

Öğle:13.00'da
kardeşim ile havuz öncesi KFC'ye gittik yemeğe.Ben yemeyecektim ama dayanamadım 4 tane kızarmış tavuk göğsü yedim (hepsi toplasan 1-1,5 avuç içi yapardı)

15.00'da bir magnum double çikolata

Akşam:19.00'da çok acıktım ya havuzdan yada kaçamaktan dolayı:26:
1 tabak ciğer sote (3 gündür ciğer sote yiyorum bitti ama yarın yine olsa yine yerim:KK1: )
keten tohumlu salata
2 y. kaşığı yoğurt

Kızlar bir şeyi fark ettim ki akşamları ciğer sote yediğimde sofradan kalktığımda karnım daha az şişkin oluyor :KK52::KK52:
Bir de ben ne zaman KFC'den yemek yesem bağırsaklarımı bozarım nitekim yine öyle oldu:KK1: Normalde sadece sabah çıkarken bu akşam yine WC'ye çıktım.Eridi gitti kaçamaklarım demek ki:KK1::KK1::KK1:
 
merhaba kızlar
iftarda yiyeceklerim:
yoğurlu mercimek çorbası
fırında tavuk(patates.biber,soğan ve patlıcan)eşliğinde
pirinç pilavı(çok az yiyicem çünkü çok canım istiyoo):KK17:
erik,vişne hoşafı..

çok susadım hosafıda buzluğa attım cok az şeker koydum ben zaten ekşi severim,onun hyalini kuruyorum buz gibi içicem diyeeee:KK52::KK52:
 
Haklısın,zorlamamak gerek de bir saati tamamlamayınca kendimi spor yapmış gibi hissetmiyorum.Uykusuzluk bi taraftan,yorgunluk derken yürüyemiyorum da bir de hantallaşmışım ayıptır söylemesi:))Neyse yavaş yavaş alışırız.Zaten kalıcı olmalı yaptığımız spor,kendimden biliyorum.Spor hayatımın merkeziyken birden bıraktım ve inanılmaz kilo aldım.gerçi hormon tedavisi,sıkıntı,oburluk hepsi bir aradaydı da:26:

ben de yarından itibaren 40 dakikada 4 km yürüyüşle başlıyorum canım:KK52: sen eski sporcuymuşsun demek ki,çabucak adapte olursun zaten,kolay gelsin:KK16:
 
Özlemcim çok teşekkürler güzel sözlerin için:)
Aynen benim de tansiyonum düşük. Bu sabah mesela 9'a 6 tansiyonla kalktım, daha doğrusu kalkamadım baş dönmesinden, ayaklarımı havaya dikip 20 dk yattım, biraz kendime gelir gibi olup duşa attım kendimi. Sonra da mecburen işe geldim tabii. Sıcaklar yüzünden uyuduğum uyku pek bi şeye benzemiyo, dinlenmemiş kalkıyorum hep. Zaten çok nemli, yani bütün iyi niyetime ve istememe rağmen yürüyemiyorum bu aralar maalesef. Ama şu sıcakları atlatınca tekrar başlıycam yürümeye. Ben 50 dk'da 5 km yürüyodum ve çok iyi geliyodu. Çok haklısın yürüyüşün faydaları hakkında
:nazar:



Wallahi bravvo sana. Hem de iftardan sonra ne kadar sağlam spor yapıyorsun. Yürekten kutluyorum:KK9::KK9::KK9:



Asyacım bi şey itiraf edicem: ben zaten hiç yemedim haşlanmış yumurta, hiç hoşlanmıyorum kendisinden:KK51: Karataya başladığımdan beri hep omlet türü yiyorum, menemen ya da peynirli yumurta yediğim de oluyo. Ama sorun olmaması lazım, di mi, hele tereyağlı yapıldığı müddetçe.

geçmiş olsun canım,benim de tansiyonum genelde 9 a 6 dır,göz kararması yaşardım ama bi süredir olmuyo şükür,ben yarın yürüyüşe de başlamayı planlıyorum,dışarı çıkamazsam bantta yürücem:KK52::KK52::52
 
Selam canlar,
İftarımı yaptım. Eşim teravih namazına gitti. :emir_bebek: uyudu. Ben de mutfağı toplayıp, kahvemi aldım. Buraya geldim.
İyiniyetlim, biliyorum kalkıp yürüsene diyeceksin... Şartlar ilk kez bu kadar müsait ama hiç yürüyesim yok. Zaten oruca bugün tekrar başladım. Hem de kaçamaksız bir sahur ve iftar yaptım. Benden bu kadar :KK68: Gerçi eşim gelse, sahilde yürüsek, ona üşenmem, çok severim. Ama o gelmiyor, yürüyüş bandı da hiç cazip gelmiyor şu anda. Bu arada, evet, doktor oruç tutmanı tavsiye etmem dedi ama hiç içime sinmedi, ağırıma gitti tutmamak... Evden burnumu bile çıkartmadan, elimden geldiğince tutmaya karar verdim.

İftarımı da yazayım:

1 tabak mercimek çorbası
1 tabak türlü
3 tane yaprak sarma(bulgurlu)
2 kaşık yoğurt
yarım çay bar. fıstık
2 lt su

Hepinizi öpüyorum. Buralardayım canlarım.
 
FZGUN üm nasılsın canım? Dondurmaya hayır diyebildiğin için hayran kaldım sana:KK9::KK9: Kahramanımsın:KK54:

Asya, stajdan yırttın, geziyosun bakıyorum. Şaka tabii... Üniversite yaşamı, bence insanın hayatındaki ennn güzel dönemdir. Derslerde, sınavlarda zorlanırdım, homurdanırdım ama yine de güzel günlermiş. Sen hangi bölümde okuyordun?
 
iyi akşamlar kızlar nasılınız
benim bi haftalık tatilim başladı sabah karataya uygun kahvaltımı yaptım
13.00 bitti
2 yumurtadan omlet
5 zeytin
kuruyemiş

akşam 18.30
2 biber dolması bulgurlu
yoğurt

buraya kadar herşey güzeldi ama iftarda pideye dayanamadım çeyrek pide yedim :18::18:
sonrasında çayla beraber gofretleri götürdüm:18:
bol su ve lessie ile 3 mil yapıcam (ben böyle yersem lessie ne yapsın):26:
 
FZGUN üm nasılsın canım? Dondurmaya hayır diyebildiğin için hayran kaldım sana:KK9::KK9: Kahramanımsın:KK54:

Asya, stajdan yırttın, geziyosun bakıyorum. Şaka tabii... Üniversite yaşamı, bence insanın hayatındaki ennn güzel dönemdir. Derslerde, sınavlarda zorlanırdım, homurdanırdım ama yine de güzel günlermiş. Sen hangi bölümde okuyordun?

Oyam sağol canım iyiyim, bu geç saatte yersem kötü olur dedim. Ama bizimkiler, şimdi geldi bayağı yemişler. Neyse ucuz atlattım. Sen nasılsın tatlım, kıyafetleri ayıklamışsın bence büyük olanları hiç tutma, bir yerde okumuştum beyne yanlış mesaj (tekrar kilo alabilirim) gidiyormuş.
 
Son düzenleme:
Oyam sağol canım iyiyim, bu geç saatte yersem kötü olur dedim. Ama bizimkiler, şimdi geldi bayağı yemişler. Neyse ucuz atlattım. Sen nasılsın tatlım, kıyafetleri ayıklamışsın bence büyük olanları hiç tutma, bir yerde okumuştum beyne yanlış mesaj (tekrar kilo alabilirim) gidiyormuş.

Ben de okumuştum burada. Beynime tekrar bu kiloya gelebileceğim fikrini sokmayayım. Hatta ben şöyle demiştim. Ben İstanbul'da yaşıyorum. Karatay'la kilo vermekte olup, benim gibi ara kilolarında kıyafet almak istemeyen bir arkadaşıma verebilirim kıyafetlerimi. Gerçekten güzel şeyler de var aralarında. 48-50 beden. Ama kimseden ses çıkmadı...
 
X