771583 | Soran : etk-1019765 | Soru Grup : Genel
Soru : Canan Hanım,
""Karatay Diyeti"" kitabınız aracılığıyla sizi tanıdığıma çok memnun olduğu belirterek başlamak istiyorum. 2000 yılında henüz GI, insulin direnci, kan şekeri, vbg... konular halk arasında konuşulmuyor, hatta bir çok meslektaşınız bu gerçekleri gözardı ediyorken ben kendimce sağlıklı beslenme sistemi dediğim bir düzen kurdum, bilimsel olarak sizin bu tarz bir beslenmeyi önermeniz beni hem mutlu etti hem de gururlandırdı. Kitabınızı okurken 3 soru takıldı aklıma; 1. çocuk beslenmesinden de basit karbonhidratları çıkartmamız mı gerekiyor, pirinç, makarna gibi...2. protein ağırlıklı beslenmenin böbrek açısından zararı var mıdır? yetişkin bir kadının günlük protein miktarı max. ne olmalıdır. 3. uyguladığım sağlıklı beslenme sisteminde meyveyi hiç kesmedim, hatta fazlasıyla yedim-muz,üzüm,nar gibi olanlar hariç- ve zararını görmeden zayıfladım, sizin meyve şekeri kısıtlamanız biraz fazla değil mi?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.
01.09.2011 22
00 tarihinde sorulmuştur.
--------------------------------------------------------------------------------
Prof. Dr. M Canan Efendigil KARATAY tarafından cevaplanmıştır.
Cevap :
Çocuklar içinde boş kalorili, hazırlanmış yiyecekler zararlıdır. Protin doyuncaya kadar yemelisiniz. Her açıdan sağlıklıdır.
Düşüm Gİ meyve yemelisiniz. fructose en tehlikewli şekerdir, kısıtlama ondandır. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz. İnsülin direncini başlatmaktadır.
Soru : Merhaba Canan Hanım, 15 gün önce kitabınızla tanıştım ve uygulamaya karar verdim. 89 kg olarak başladım, 85,5 kg'ye düştüm. Tavsiyelerinizi uyguluyorum, kitabınızdaki örnek menüde bir gün akşam 2 kibrit kutusu kadar tahin helvası vermişsiniz, ben bunu şimdilik yemedim ama bunun yerine çikolata yiyebiliyor muyuz? Ayrıca, yalnızca bir sefere mahsus baklava cinsi bir tatlı yersek bütün program boşa mı gitmiş olur?
Öğlen yemeğinde et yerine peynir yenebilir mi?
Şimdiye kadar yalnızca bir kez de 3 kaşık mantı yedim akşam yemeği olarak, program boşa gitmiş olur mu? Yediklerim konusunda biraz paranoyaklaştım, sorular saçma geldi ise kusura bakmayın lütfen, sizinle tanışmak ve muayene olmak için randevu aldım, yaklaşık 3 ay var umarım sizi görene kadar kilo vermiş olacağım. Herşey için çok teşekkür ederim.. Saygılarımla,
18.08.2011 12:03:00 tarihinde sorulmuştur.
--------------------------------------------------------------------------------
Cevap :
Çikolata ile Helva ay nı değildir. Çikolata sıfır olmalıdır. İsterseni< tabii ki yiyebilirsiniz ama, insülin direnciniz devam eder....Baklava da, mantı da aynı etkiyi uapar
755770 | Soran : ipek-862466 | Soru Grup : Genel
Soru : Merhaba Canan hanim.bir soru daha soruyorum:) simdi mesela yemegi fazla kacirdik ama yediklerimiz dusuk glisemik indeksli seyler.AMA FAZLA.sekerimiz yukselir mi?insulin direncini kirma konusunda basa mi donmus oluruz?eger sekerimiz yukseliyorsa yemek ardindan limon suyu icersek sekerimiz dengeye gelir mi? saygilar, sevgiler
15.08.2011 10
00 tarihinde sorulmuştur.
Cevap :
Düşük glisemik indeksli yiyeceklerin fazla yenmesi Buna 'glisemik yük' diyoruz.
Nisbeten, fazlaca insülin salgılatır. Bir süre sonra, zaten zamanlamaya da dikkat ederseniz, fazla yemek ihtiyacı yok oluyor.Yoğun ve kuvvetli protein yemek önemli.
Büyük ve aşırı büyük porsiyonlar doğru değil