kamu vs özel sektör

kamuda ne uzalir ne kisalirsiniz. aldığınız maas aralığı asla degismez. ama ozel sektorde deneyim kazandikca geliriniz artar.
ama özel sektore de issizlik sıkıntısı var. yasiniz ilerledikce tecrubenizden dolayi terfi de edebilirsiniz - artik yaslisiniz vitrinde güzel durmuyorsunuz diye çat diye kovulabilir o saatten sonra güzel is de bulamayabilirsiniz.
hamile kaldiniz diye mobbinge ugrayip istifa edebilirsiniz.
bilemedim. ama bugun 50 kazanip 50sini de siz yiyorken ankaraya gidip 35 kazanip 20sini eve vermek bana mantikli gelmedi. ustelik aile ile yasamayi da seviyormussunuz

En düşük memur maaşı 39000 bandında şuan bekar biri için.
Ankara'da aldığınız maaş biraz eli yüzü düzgün bir semtte oturayım derseniz kira fatura ve yemek ihtiyaçlarınıza ancak yeter. Kamuda resmi tatiller haftasonları her daim izinlisinizdir. Nöbet usulü çalışan yerlerde de karşılığı ekmesai yada izin alırsınız.
10 yıla kadar senede 20 gün sonra 30 gün izin hakkınız olur.
Bilgisayar işletmenliğine geçerseniz 3. dereceye düşme ve yeşil pasaport alma hakkınız doğar. Düz memur kadroları 5. dereceye kadar düşebiliyor. Bu da bir dilekçeye bakan bir iş sadece belirli sene çalışma şartı var.
Bu da yaklaşık olarak lisans mezunu biri için 15 yıllık bir süreye mal olur. Tabi arada devlet ekstra derece veriyor falan daha da erken alabilirsiniz.
Maaşlar çok yüksek değilse bile garanti bir işiniz olur. Her senede rutin zammınızı alırsınız.
Ama şu var ki özellikle işçi kadroları eski adı taşeronlar şu an memurlardan yüksek alıyor maaş olarak bu da boşa mı okuduk biz dedirtiyor insana ;(
15 yıllık memurum teknik hizmet sınıfında aldığım maaş bir çocuk yardımı artı sendika ödemesi ile 47900 şu an. Yol ve yemek cepten gidiyor.
Temizlik işçisi lise mezunu olan kişiler aylık 48000 alıyor tediyesi, yol yemek parası-ikramiyesi vs aya bölünmüş haliyle daha dün hesapladık arkadaşlarla.
Bence başlayın işe, evi eşyalı tutun, asaleti aldıktan sonra (1-2 yıl arası alınıyor) nakil peşinde koşun kendi memleketinize gelmek adına. Sonrası birikimde yapabilirsiniz.

Son düzenleme:
Bence özelde kalın zaten daha fazla kazanıyorsunuz kiranızda yok anladığım kadarıyla diğer türlü maddi olarak zorlanabilirsinize de
Ama memurluğunda çok artısı var
Bilemedim :/

yabancı dilim var evet kendimi geliştiriyorum yüksek lisansa devam ediyorum vs.
kuzenim yuksek lisansa yazildi, calistigi devlet kurumundan kolaylik yaptilar erken cikis yapiyor. ozelde kimse sallamaz yüksek lisans saatini, sinavini.
bir de dil sinavini gecen memurlarin aldigi puana gore maasi yükseliyor ama düşük bir yukseklikti sanirim. yüksek lisansi bitireenin de maasi yukseliyor. eger oyle planlarin varsa belki kamu daha iyi olabilir

*maasi degil kademesi yükseliyormus yukseklisans yapanin

Son düzenleme:
26 yaşında bu deneyimi yaşamayacaksan ne zaman yasayacaksin ?

Yüksek bitirene bir kademe verilir, doktora da bir derece oluyor. Maaş yükselmiyor haliyle.

yds için komik rakamlar veriyor kamu bizde toefl alana baya bi ek ödeme veriliyor

Şimdi size özel cazip geliyor çünkü masrafınız yok , bekarsınız, aile evindesiniz. Ama hep bu şekilde yaşayacak değilsiniz. Ben doğuya atanmıştım. Gidip bakayım kalamazsam istifa eder gelirim demiştim. Etmedim çok şükür. Kamuda yapamazsanız ayrılırsınız sorun olmaz.

Bakanlıkta memursanız, ömür boyu orada yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Bazı bakanlık kadroları çakılı kadro oluyor. Memur maaşıyla ankara'da geçinmek zor.
Eğer 2-3 yıl içinde kadronuzu başka ile aldırma şansınız varsa memuriyet diyorum. Yoksa kendi işinizde devam edin bence

Kamuda çalışan biri olarak kesinlikle kamudan yana tercihinizi kullanmalısınız diyorum

Kesinlikle kamu derim ben. Bende özel sektördeyim. Maaşım 15 yıllık bir düz memurun maaşına göre daha fazla artı yan haklarımda var ama memur olmayı tercih ederim. Bir arkadaş deprem örneğini verdi, Şubat depreminde bir hafta boyunca camide yatıp kalktık şehir merkezinde tek bir dairenin ışığı yanmazken kimse evinde durmazken çalıştığım kurumsal! şirket o bir haftayi yıllık iznimden düşümüştü o kadar söyleyeyim. Eniştem anı şekilde vefat etti cenazesi için ancak yarım gün izin alabildim onuda sonra ek mesaiyle telafi ettirdiler. Özel sektör insanın gözünün yaşına bakmaz.

Merhaba bakanlıkların alt birimi varsa 1-2 seneye kalmaz gönderirler istediğiniz İle. Tayin işi ankaradan taşraya daha kolay oluyor alt birimleri varsa.
Dinamik kendini geliştirmeyi seven biriyseniz özel derim imkanları daha fazla bankaların.
Devlet memurlarının maaşı eridi enflasyon ile. Hele emeklilik ilerde daha sıkıntılı olacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…