kahvaltı için çeşitleriniz nelerdir..paylaşırmısınız?

gazeldustubaglara

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2012
10.411
2.199
248
slm kızlar...kısaca özet geçeyim uzatmadan...
kahvaltı için hergün sabah neler hazırlıyorsunuz...insan sürekli zeytin peynir sıkılıyor öyle şeylerden...
elbette poğaca börek güzel olur kahvaltıya, ama ben bunlardan ziyade pratik şeyler konusunda fikir edinmek istiyorum..
mesela hemen aklınıza gelip kahvaltıya eklediğiniz neler var...
ben mesela borani diye bişey öğrendim çok sevildi...
lor peynirini hafif suyla ıslatıp tavada azcık pişiriyoruz, ocaktan alınca üzerine kızgın tereyağ döküyoruz tuz ekleyip yiyoruz çok lezzetli,,ekmek banıp yemesi çok güzel :)
bu gibi şeyler mesela...pratik şeyler..varmı çeşitleriniz..hadi paylaşalım...

Ben genelde annem ve babamla yemem. Onlar erken kalkıyorlar.
Ben kahvaltılık olarak siyah zeytin yemem mesela.
Yeşil zeytini severim. Sonra petek bal, çilek ve vişne reçeli, becel, peynir(vazgeçilmezim.) nutella. Aslında var daha aklıma gelmiyor.
Yumurta pek sevmem. Beyazını özellikle. Çok pişmiş olursa yiyebilirim.
Omlet yapıyorum kendime, sebzeli falan.
Bazen sadece cornflakes yiyorum.
Bazen patates kızartıp ketçap, mayonez, acı sos, ranch sos ile birlikte yiyorum.
Çayı da sadece kahvaltıda içerim. Bazen kahvaltıda da içmem. Öyle.

Bizim evimizde genellikle kahvaltıyı benim hazırlamam istenir, değişik şeyler yaparım çünkü.

Örneğin patates pizzam çok sevilir, bildiğiniz patatesli omlet(küp kızartılmış patates ile) ama içine pizza malzemeleri koyup o şekilde hazırlanınca tadı bir başka oluyor.

Pratik olarak sucuk ve kaşarlı milföy böreği de tavsiye ederim.Genelde peynirli yapılır ama kahvaltıda böylesi çok keyifli yeniyor inanılmaz da pratik.

Fasülye kavurması, fırında güveçte omlet, zeytin ve sosisli kanepeler...
Bir de adını hala bilmediğim fakat yufkaları bir bardak tabanı büyüklüğünde kesip üs üste 4 5 tanesini kürdana geçirip kızarttığım, üzerine tercihe göre dometes biberli sos veya peynirli harç ya da kürdanlara ek olarak sosis geçirip kızarttığım çeşidi de fazlasıyla seviliyor.

Söylediklerimin hepsi maksimum 25 dk da hazır olan lezzetli ve pratik tariflerdir tavsiye ederim.:)

Bir de hafta sonları kahvaltı salatası yaparız biz, bol domates, biber ve maydonoz sadece sızma zeytinyağı ve nane ve pulbiberle karıştırırız.İsteğe göre üstüne lor peynir döken de vardır.

Gazelcim ne guzel konu bu
Aklima mersin sikmasi geldi bayet ekmeginizle bir hamur yugurun sonra acip pisirip icine sevginiz harci koyup sicacik sarin servis edin pazar gunu guzel gider harc olarak pulbiberli peynir tercihimdir ki buna cig sogan da kuyarlar ama kahvaltiya olmaz
Bir d yumurtayi azcik sut ekleyip cirpip tereyagli tavaya yagdan kismamali ama uzerine kasr rendeleyip yarisini uzerine katlayin en sevdigim omlet mantar da cok ykisir dileyene

şu tarifleri tek tek anlatsanız

kuymak diye bişey öğrendim bir yıldır yapıyorum haftada bir kez falan...bi deneyin bayılmazsanız şok olurum :)
tereyağını kızartıp, 3 kaşık mısır unu ekliyoruz..
azcık kavrulup su ekliyoruz bir su bardağının yarıdan fazlası kadar su...
azcık pişmeye devam ederken, bir avuç ortası kadar miktarda kaşarı ufak ufak doğrayıp ekliyoruz...
sürekli karıştırararak kaşarlar eriyene kadar, sünmeye başlayınca altını kapatıyoruz..tuzu unutmayın..
sonra bandıra bandıra ekmeği yiyoruz :) inanılmaz lezzetli bişey..hem kolay 10 dakka sürmüyor yapması..
bu yaşıma kadar niye öğrenmemişim diye kızıyorum kendime çok lezzetli...deneyin pişman olmayacaksınız..

Sizi mi kırıcam:) Zaten acıktım yazarken bir yandan...:)))

Patatesli pizza: Öncelikle patatesleri küp olarak dilimleyip az bir yağda kızartıyoruz(ben 3 kişi için 3 patates kullanıyorum).Çok çıtır olmadan fazla yağını tavadan alıyorum ve içine sevdiğim pizza malzemeleri olan biber, zeytin, isteğe göre mantar koyup bir 5 dk daha pişiriyorum.Sonrasında sosis ve sucukları küp şeklinde kesip içine ekliyorum.Bazen domates salçasını biraz sulandırıp dökerim lezzet versin diye bazen dökmem tercih sizindir.Daha sonra önceden çırptığım içine bir çimdik kabartma tozu koyduğum 3/4 yumurtayı üzerine döküyorum ve şeklini kesinlikle bozmuyorum karıştırmıyorum.Biraz pofudik hal almaya başladığında küp doğradığım kaşarları üzerine döküp kapağını kapatıp sıcağında erimesini bekliyorum.Üçgen şeklinde dilimlerseniz görsel olarak da hoş görünür.

Milföy böreği: Kaşar peyniri ve sucukları isteğe göre yeşil biberi minik küpler halinde doğruyorum hamurların içine koyup üçgen şekilde kapatıp fırına veriyorum.180 190 derece 13-17 dk arasında pişmiş oluyor. (Hamurun üzerine yumurta sürmüyorum ben çünkü çok kabarmıyor o zaman milföyler)

Fasulye kavurması: Annem her yaz buzluğa hafif pişirilmiş fasulyeler atar eminim çoğumuzun evinde yapılıyordur bu işlem.Ama daha kolay pişmeşi için bu fasulyeleri ince ince kesiyoruz, öyle atıyoruz buzluğa.Fasulyeleri tavaya bir bardak su ile koyup altını sonuna kadar açıyorum sıcakta iyice kendilerini salsınlar diye.Suyunu çektiğinde zeytinyağı, (isteğe göre soğan olabilir ama ben kahvaltıda sevmem soğanı), tuz ve baharatları ekeleyerek kavuruyoruz.Renkleri dönmeye başladığında üzerine 2 yumurta kırıp biraz daha kavuruyorum.Ve 15 dk bir sürede hazır:) İlk yenildiğinde garip oluyor fakat daha sonra insan bir daha yapayım şunu diyor.

Fırında güveçte omlet: Eğer var ise evlerimizde şu küçük güveç ya da çömleklerden(bizde gayet fırın sütlaç için olanlar var ama o bile yetiyor) içlerini biraz tereyağlayıp fırına orta bir sıcaklığa koyuyoruz.5 dakika sonra arzunuza göre içine istediğiniz malzemeleri koyabilirsiniz.Ben genelde sucuklu yaparım yuvarlak dilimler koyar ve üzerine yumurtasını kırıp fırına geri koyuyorum.5 dakika sonra fırından çıkarıp baharat veva kaşar ekliyorum.(yumurta yemeyen arkadaşlarım bile buna bayılır)

Kanepeler: Evde bayatlamaya yüz tutmuş tost ekmeklerini en başta 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde sütle ıslatıyorum. Tavaya bir iki damla yağ koyup ekmeklerin hafif kızarmasını bekliyorum.Daha sonra kızaran ekmekleri 2 ye ve ya 4 e bölüyorum. Üzerine tercihe göre ya biraz salçada pişirdiğiniz sosisler, peynir olabilir,zeytin vs... Hepsini kebap gibi kürdanlara geçiriyorum.Hem bayat ekmekler lezzetleniyor hem de eğlenceli bir yiyecek ortaya çıkıyor.

Yufka kızartması: 1 veya 2 yufka 4 kişi için yeterli oluyor.Yufkayı tamamen açıp bir bardak ağzıyla yuvarlak dilimler çıkarıyorum. 4,5 tanesini bir araya getirip(aralarına isteğe göre börek harcı veya sadece süt sürülebilir) kürdanlara geçirdikten sonra kokteyl sosislerden 1 tane tekrar 4, 5 parça yufka ekleyip yağda kızartıyorum.Ama bu kızartma işlemi 3 4 dk yu geçmemeli.Yoksa yufkalar çatur çuyut bir şey oluyor.

Kahvaltı salatası: 2 adet domates, 1, 2 adet köy biberi, bir tutam maydonoz küçük dilimlerle kesilir.Üzerine sızma zeytin yağı, bol nane, biraz pul biber ve kekik eklenir, tercihe göre ufalanmış beyaz peynir veya lor peyniri de dökülebilir.Ekmeğimizi banmaktan kendimizi alamadığımız bir tat kendisi:)

Doyurucu omlet(tarif 1 kişiltir): Bu omletimi de diyetteyken kalori hesabı yaparak bulmuştum.Lezzeti güzel, malzemeleri değiştirerek sevdiğiniz hale getirebilirsiniz.1 yumurta 1 yemek kaşığı un(kepekli un bile olabilir), bir fincan süt ve bir tutam kabartma tozunu karıçtırıp tavaya döküyorum.Krepten bozma biraz daha pofudik bir omlet oluyor.Bu şekildeyken arasına ufalanmış beyaz peynir, ve ince domates dilimleri koyarak ikiye kapatıyorum omleti.Hazırlaması 5 dk:)

Umarım beğenirsiniz...Şimdiden Afiyetler Olsun...

Canım bi arkadaşımız kahvaltılıklar topiği açmıştı bulduğumuz denediğimiz tarifleri paylaştık bizde oraya bi göz at istersen

bir iktanesini anlatayım hemen tavaya zeytinyağ koyarım az limon sık nar ekşisi ve pul biber dök onlar kızınca siyah zeytini içine at kavur azıcık ıımmmh sütlaç güveçlerine küp patates kızart koy sucuk istersen sosisde kavur koy üstleri biber yumurta kır fırına ver yumurtayarım pişince çıkar kaşar serp eriyince doğru sofraya çiği patatesi rendele suyunu sık içine yumurta kır bataratı tuzunu ayarla pilav tavasına tereyağ erit üstüne patasli karımı düzgünce yerleştir çok kısık olmayan ateşte altını pişir hamsi gibi ters yüz yaparak çevir üstünüde kızart sıcakken sofraya önceki günlerden kalan kızarmış patatesin varsa tavaya az yağ koy doğranmış domates koy kavur sivri bier de kat eğer varsa sucuk yoksa koyma kızarmış patatesleri küçült onalrıda at içine şöyle bir karıştır üstüne yumurta kır aklıma ilk gelenler bunlar yaparsan afiyet bal olsun oğluna .....

merhaba gazel bende bır karadenızlı olarak kuymak ve mıhlama olmazsa olmazlarımdadır .bız kuymagı ve mıhlamayı kasar peynırle yapmayız. onlara ozgu peynırler var . Onlarla yaparız farklı lezzet verıyor .bende sıze bır arnavut gelını olarak kayın valıdemın sıkca yaptıgı eksımıklı bıber tarıfını vereyım .bır tavaya sıvı yag konur ıcıne ortadan 3 ,4 bolunmus carlıston bıberlerler yaga ılave edılr arzuya gore 1 dıs dovulmus sarımsak ılave edılır. bıberler yumusayıncaya kadar yagda sotelenır.ardından eksımık ılave edılır damak tadınıza gore tuz ,arzu edersenız bul bıber ılave edersınız . bıberlerle eksımık lerı 5 ,7 dakika kısık ateste sotelenır .bu kadar kolay ve pratık , afıyet olsun.

Son düzenleme:

ay canım ya okurken bile canım çekti..zaten patates hastasıyım hergün olsa yerim..:) bu tarif iyi oldu...

lezzetliye benziyor canım ama ekşimik nedir onu bilmiyorum..

bende kahvaltıda zeytin olmazsa olmaz diyenlerdenim
bizim gelinden gördüm,soğanla domatesi kavuruyu sıvıyağda
zeytinlerin uzerine döküyo
aman o zeytinler bi lezzetli oluyo bi lezzetli oluyoki sormayın
yanı 1 kılo falan yıyebılırsın bır oturuşta:)
bıde şeyı severım ben üşenmezsem,bayat ekmeklerde varsa özellikle
ekmeklerı dilimleyıp,tercihen önce süte,özellikle yumurtaya bula
kızart onları azıcık yap damlattığın teflon tavada
sıcak sıcak peynırle ye
mis misssssss

ya şu zeytini bi deneyeyim ben hoş bişeye benziyr...ama soğan ne bileyim kokmuyormu zeytinle... başka bişey ekliyormu gelininiz...baharat falan mesela...

ya şu zeytini bi deneyeyim ben hoş bişeye benziyr...ama soğan ne bileyim kokmuyormu zeytinle... başka bişey ekliyormu gelininiz...baharat falan mesela...

yani bildiğin kavrulmuş soğan yiyosun,kokacak oda çaresi yok ama ne lezzetli anlatamam:)
ha bu arada o sosa tuz koymamanı tavsiye ederim,zeytinde tuzlu olduğundan fazlası zararlı olabilir,başka baharatta koymuyo.
dene ve kulaklarımı çınlat mümkünse,afiyet olsun:)

bir de loru yağ ve salçayla kavuruyosun üzerine baharat koyuyosn çok güzel oluyo öğrenci evinde bol bol yaprdık:) çok da güzel oluyor denemeni tavsiye ederim...

Kızlaar bayat ekmeklerı atmıyoruzz :))

bayatlamıs ekmeklerıınız dılımleyın once ustune luna terayag vb surun sonra ustune salça surun onun ustune
Bir dilim kaşarı koyun istege baglı ustune bırde biberi ekmek byutnda kesıp koyun kurdanda takın

fırına veyada mıkro dalgaya koymadan once boyle bırazcık tereyagda en uste koyun surmeyın fındık buyuklugunde koyun yagı ve sonra koyun kaşar erıyene kadar dercesını ayarlarsınız hanımlar .

o kşaar ve tereyagı erıyo salça falan okdar guzel olukı anlatamam .

hatta bıde ustune o bıber yerıne kavurma koyabılırsınız parmaklarınızı yıceksınız :))/COLOR]

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…