Bebek Beslenmesi Kahvaltı Çocuğunuzun Okul Başarısını Artırır

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.908
49


Yeni bir günün başlangıcında, bütün gece aç kalan vücudun, çalışma gücüne alışması için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Uzmanlara göre, beynin performansı için en önemli öğün kahvaltı.

Yapılan araştırmalarda kahvaltı etmeden okula giden çocukların, düzenli kahvaltı yapanlara göre daha zor öğrendikleri, derslere karşı ilgisiz kaldıkları ve başarı düzeyinin düşük olduğu ortaya çıkmış. Uzmanlar kahvaltının kesinlikle 1 bardak süt veya meyve suyu ile geçiştirilmemesi gerektiği konusunda da hemfikir.

Okul Çağındaki Çocuğunuza Kazandıracağız Beslenme Alışkanlıkları Çok Önemli

Yarının yetişkin bireyleri olacak çocuk ve ergenlerin yeterli, dengeli beslenmeleri, ileri yaşlarda görülebilecek obezite, diyabet, kroner kalp hastalıkları, kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Çocuğunuza bu dönemde kazandıracağınız beslenme alışkanlıklarının ileri yaşlara yansıyacağı düşünüldüğünde, ilköğretim çağı çocuklarına ve ergenlere verilecek beslenme eğitimin önemini bir kat daha artırıyor.

Kahvaltı Yapmayan Çocuklar Sabah Derslerinde Konsantre Olamıyor

Öğrencilerin birçoğu okula geç kalma, biraz daha uyuma, sabah yemek yemek istememe, kahvaltıyı önemsememe gibi nedenlerle kahvaltı yapmıyor. Çocukların büyük bir kısmı kahvaltı yapmadan okula giderken, sabah derslerinde dikkatlerini toplayamamakta, derse yoğunlaşamıyorlar. Uzmanlar, kahvaltı yaparak okula giden çocukların okul başarılarının, kahvaltı yapmayan çocuklara göre belirgin şekilde yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Okul Kantinindeki Abur Cuburlar Yerine Evdeki Besinler Tercih Edilmeli

Evde kahvaltı yapmayan öğrenciler, okul kantinlerinden simit, bisküvi, kraker türü karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler alarak tüketmektedirler. Bu tür besinlerin protein, vitamin ve mineral içerdikleri düşük, enerji değerleri yüksektir. Bu besinler yerine evde tüketilen peynir, ekmek, süt gibi besinler daha yararlıdır. Son zamanlarda tüketimi hızla artan kahvaltılık tahıl karışımlarının da besleyici değeri yüksektir.

İşte Uzmanların Önerdiği Örnek Kahvaltı Mönüleri:

Mönü 1:

– 2 kibrit kutusu beyaz peynir
– 3 ince dilim ekmek
– Bal-tereyağı
– 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu veya meyve

Mönü 2:

– 1 adet haşlanmış yumurta
– 5 adet zeytin
– 3 ince dilim kepekli ekmek
– Domates, maydanoz
– 1 su bardağı süt

Önemli Bir Not: Hiçbir besleyici değerinin olmamasının yanı sıra yemeklerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini engellediği için okul çocuğunun kahvaltısında çayın yeri yoktur.

Okul çağı çocuklar, günde en az üç öğün tüketmeli, özellikle kahvaltı öğününü atlamamalıdırlar. Özellikle ergenlik dönemindeki (12-18 yaş grubu) çocuklar, kahvaltının dışında, öğle ve akşam yemeklerini de geçiştirirler. Yapılan bir araştırmada, ergenlik çağındaki çocukların sabah kahvaltısı ve öğle yemeklerini düzenli olarak yemedikleri, ayakta abur cubur veya fast-food besinler ile karınlarını doyurdukları, akşam yemeklerini ise diğer öğünlere göre daha çok önemsidikleri gözlemlenmiş.

Ergenlik dönemindeki çocuklar, günde en az üç öğüt tüketmeli, özellikle kahvaltı öğününü atlamamalılar. Uzmanlar bu nedenle, çocuklara öğün atlamamanın önemini ve sabah kahvaltısının yararlarını mutlaka anlatılmasını gerektiğini söylüyorlar.

İşte Okul Çağındaki Çocukların Günlük Alması Gereken Besinlerin Listesi

– Süt, yoğurt, peynir ve diğer sütten yapılan besinlerden 2-3 porsiyon.
– Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yumurta, yağlı tohumlerden2-3 porsiyon
– Ekmek, makarna, pirinç, bulgur vb. tahıllardan 6-11 porsiyon
– Sebzelerden 2-3 porsiyon
– Meyvelerden 2-4 porsiyon
– Katı, sıvı yağ, şeker, bal vb. tüketimi azaltılmalıdır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…