Sizde haklısınız ama aynı dine, mezhebe inananlar bile kendi aralarında çelişiyor, kesin hükümlü ayetler müstesna ucu açık ayetleri siz farklı anlarsınız, ben farklı anlarım, siz kendinizce uygularsınız ben kendimce, ben x ayet hakkında kendi düşüncemi yazdığımda burada kaç kişi bana itiraz edecektir tahmin edebiliyorum, ben bu itirazlara yine ayetlerle delil sunacak, kontrolünü kaybetmeyecek, sinirlerini yıpratmayacak biri olabilirim ya yıpranacak kişiler ne olacak?
Bilmek öğrenmek isteyenlere hiçbirşey kazandırmıyor, aksine kavgalar, hakaretlerle bunaltıyoruz, kaldı ki dediğim gibi hepimiz kendimizce yorumluyoruz yani din Kur'anca olmuyor bizce oluyor burada paylaşılınca, en bilindik örnek 4 farklı kişinin Kur'an-ı Kerim mealini açıp bakın, ayet meallerinde farklılıklar vardır, parantez içinde kendi yorumları vardır, o yorumlar bile farklıdır, 4 ayrı İlahiyatçı bile aynı kitabı değişik ele almışken buradaki yüzlerce kadını varın siz düşünün.
Elbette bu kötü birşey değildir, benim bilmediğimi siz, sizin bilmediğinizi ben biliyorumdur, fikir alışverişi olur ama bunu fikir alışverişi gibi görmeyip sizi, beni aşağılayanlar, sayıp sövenler, düşman görenleri ne yapacağız?
Yönetim olarak banlıyoruz ok ama dinle ilgili bir topik açılıp o topik karıştığında cezalar verilmeye başladığı anda işler iyice çığrından çıkıyor, banlanın arkadaşı xx banlatmıştır diyerek xx'e, xx'in arkadaşları banlananın arkadaşlarına saldırıyor, topik akıbeti ne peki, hakaret, polemik içerikli yorumlar kaldırılıyor, yine yazıyorlar yine kaldırılıyor, malesef tartışmalar uzadığı için sonunda kapatılıyor, akabinde kapatıldı diye üyeler yeni bir topik açıyor, yine kavga kıyamet yine banlanmalar yine topik kapatılması.
Bizim için sorun yok, gerekirse uyarı veririz, üye banlarız, konu kapatırız ama bilgi sahibi olmak istenilen konular ziyan olup gidiyor yani sonuç çıkmaz sokak.
Bundan sonra öyle olmaz saygı çerçevesinde konuşuruz diyebilirsiniz, yine malesef diyerek söylemeliyim ki zamanında biz hem din hem siyaset için söz verenlere çok kereler şahit olduk, önce söz verdiler sonra birbirlerinin gırtlağını sıktılar, kimse yoğurdum ekşi demedi, her ceza alan diğerini tuttuğumuzu iddia ederek özelden taciz etti, kimi zaman dinsiz olmakla, kimi zaman yobaz olmakla suçlandık, suçlanmakta sorun değil, anlık öfkeyle yazıyorlar fakat ya özelden ağzına geleni saydıkları diğer üyelere ne olacak?
Tehdit, hakaret suçlamalarıyla üyelerin birbirine açtığı mahkemelerde cabası. Yani anlayacağınız burada konu yönetimin anında el koyması değil, herşeye, her yere akabinde müdahale edilir ama topikleri konuşulamayacak hale getirdikleri sürece burada 100 tane siyasi 100 tane dini konu açsanız ne fayda.