Kadınlar neden siyaset konuşamıyor?

En başta dediğim gibi,ilk zamanlar bir tartışma olsa diye bekledim ne yalan söyleyeyim :) sonra bir baktım normal bir konuda bile tartışmalar ileri boyutta.dedim birde din,siyaset konuşulsa burada neler olur kim bilir.ve illa ki ara ara birşey dürtüyor beni "neden güncel konular konusulmuyor" diye.ama iyice duruldum ben burada :)

olsa iyi olur tabii ama düşünüyorum burada siyaset konuşulduğunu,şu anda bile konularda tahammül sınırları aşmışken o konulardaki tartışmaların ardı arkası kesilmeyecek ve kadınlar kulübü,kadınlar kulübü olmaktan çıkacaktır...

Katılıyorum ki ben de isterim tartışmak, eminim kimse de muhalif olamaz ama uygun olur mu meçhul ve dediğiniz gibi bir "durulma" olayı bende de var yorgunluktan olsa gerek.:)

Yani dediğim gibi, isteyen tartışır, istemeyen tartışmaz. Böyle bir başlık açıldı diye herkes gelip de illa konuşacak, birbirine girecek değil. İsteyenler, söyleyecek lafı olanlar, konuşmayı tercih edenler konuşur. Yorulanlar, konuşmanın çözüm getirmeyeceğini düşünenler, konuşmaktan çekinenler, diğer konularda konuşmayı ve tartışmayı daha çok sevenler de o başlığa uğramaz. Benim düşüncem böyle bir yasak olmamalı. Kadınlar böyle konularda konuşmadığı için, bunu uygun bulmadığı için bugün bizleri mecliste kaç hemcinsimiz temsil ediyor acaba? 78 Kadın var bu da %14 demek. Peki ülkenin yüzde kaçı kadın %49,7'si yani yarısı. Bence bir durup düşünmek lazım.

Mecliste konuşmak ile burada konuşmak farklı. Mecliste seni dinleyen birçok kişi olacaktır, yaptıkların yerini bulur. Burada sadece tartışırsın.

Sevgili esinruzgar;

Ben demiyorum ki konuşulmasın,neyimize siyaset.Konuşulsun,banane.Ben tartışmama bakarım o süreçte :) Keşke konuşulabilse,keşke becerebilsek.Ama dediğim o ki herhangi basit bir konuda bile tartışma üst boyutta.Tartışmanında bir adabı,bir üslubu vardır.Bunu herkes bilse,uygulamaya geçirebilse keşke.Bu site herhangi bir grup,görüş ya da ne bileyim yemek vs... gibi tek bir amacı olan bir site değil.Bir çok görüşten,kesimden,okumuşu,okuyamamışı.... olan bir site.Burada gördüğüm kadarıyla yöneticiler bile yetişemiyor her konuyu takip etmeye...

Mecliste konuşmak ile burada konuşmak farklı. Mecliste seni dinleyen birçok kişi olacaktır, yaptıkların yerini bulur. Burada sadece tartışırsın.

Benim söylediğim her konuda sen o partidesin, ben bu partidenim vs. gibi kıran kırana savaşmak ya da tartışmak değil. Benim söylediğim daha önce de belirttiğim ve diğer arkadaşların da belirttiği gibi gündemdeki, bizi, çocuklarımızı, ailemizi yakından ilgilendiren olaylardan konuşmak. Konuşmak bir şeyleri elbette ki değiştirebilir, elbette konuşarak, yazarak yeri geldiğinde tartışarak gelişiriz, öğreniriz, öğretiriz.

_eftelya_ arkadaşıma katılıyorum.8 senedir kk dayım,bunun örneklerini siyasete izin verildiği zamanlarda da çok gördüm.Normal konularda tartışamazken birde siyaete girmek kk için imkansız nerdeyse.

Herkes kendi değerini kendi biçer, herkes kendi hakkını kendi savunur.
Ben kendi ağzımı kendi ellerimle bağlamazdım.
Neyse yine aynı şeyi savunuyorum. Yasak kalkar isteyen konuşur, isteyen konuşmaz. Tartışmalara gelince herhangibir başlıktan daha seviyesiz tartışmalar çıkacağını zannetmiyorum ki zaten burada herkes buna alışık gördüğüm kadarıyla. Ha çıkarsa o zaman seviyeyi bozan da cezasını alır.

_eftelya_ arkadaşıma katılıyorum.8 senedir kk dayım,bunun örneklerini siyasete izin verildiği zamanlarda da çok gördüm.Normal konularda tartışamazken birde siyaete girmek kk için imkansız nerdeyse.

Bu forumlarda siyaset konuşmanın yasak olmadığı bir zaman var mıydı? Bu yasak bu olaylardan sonra mı getirildi yoksa hep mi vardı?

Benim söylediğim her konuda sen o partidesin, ben bu partidenim vs. gibi kıran kırana savaşmak ya da tartışmak değil. Benim söylediğim daha önce de belirttiğim ve diğer arkadaşların da belirttiği gibi gündemdeki, bizi, çocuklarımızı, ailemizi yakından ilgilendiren olaylardan konuşmak. Konuşmak bir şeyleri elbette ki değiştirebilir, elbette konuşarak, yazarak yeri geldiğinde tartışarak gelişiriz, öğreniriz, öğretiriz.

Ben de parti atışmalarını kastetmemiştim. Ama tartışacağın insanlar ya partilerini savunacaklar ya da diğer partileri karalayacaklar sen ne kadar bağımsız olsan da çünkü fikirleri tartışacak kadar büyük değiller. Ama neyse umarım yasak kalkar, sen de tartışırsın.:)

Ben de parti atışmalarını kastetmemiştim. Ama tartışacağın insanlar ya partilerini savunacaklar ya da diğer partileri karalayacaklar sen ne kadar bağımsız olsan da çünkü fikirleri tartışacak kadar büyük değiller. Ama neyse umarım yasak kalkar, sen de tartışırsın.:)

Herkes kendi sözlerinden sorumludur. Ama yine de hiç erkeğin olmadığı bu forumlarda bu konularda konuşan kadınlar diğer platformlardan çok daha seviyeli tartışabilirler kanısındayım. Yine de tartışmayı bilmeyenler sonuçlarına katlanırlar, sonra ceza alıp bir dahabaşka tartışmaya katılmazlar ya da katılırlar yine ceza alırlar ve belki de nasıl tartışılacağını öğrenirler bu da bir kazançtır.
Yasak kalkarsa gerekli konularda tartışacağımdan emin olabilirsin arkadaşım.

Bizim ülkemizde kadınlar her yerde ve durumda kendilerine çizilen sınırlar çerçevesinde, kendilerine biçilen rolleri oynamayı çok güzel başarıyorlar. kk'da bizim ülkemizin bu gerçeğini çok güzel bir şekilde yansıtıyor neden şaşırıyorum ki. Konuşmayalım bence de. Ne gerek var. Siyasetten bize ne, bunlar tehlikeli konular, bunlar tabu konular, gündemden, nasıl yönetildiğimizden, çocuklarımızın nasıl eğitildiğinden, ülkemizin gerçeklerinden bize ne, tartışırız, yasak alırız falan aman Allah korusun. Konuşmayalım bunları, daha önemli ve güvenli konular varken.

Eğitim,sağlık vs..KK da ciddi konuların tartışıldığı pek çok konu var.İşin ucu siyasete dayanırsa o başlıklarda da gereken yapılıyor.Malesef siyasette ve dinde daha sık olarak görüşlerimizi düzgün paylaşamıyoruz.Kadınlar kulubu bize sınır çizmedi ,malesef çıkan tartışmalarla bu konudaki sınırı biz kendimiz belirledik kk da.

Bence kadınlar daha fazla siyaset konuşmalı, daha fazla siyasetten anlamalı, öğrenmeli, bilmeli, daha fazla siyasi hayatta yer almalı. Ülkemizde neler oluyor, kim, neyi, nasıl savunuyor; kim, neye, neden karşı?? Bunları konuşabilmeliyiz burada. Karşılıklı saygı, anlayış çerçevesinde tabi. Her konu başlığı altında olduğu gibi burada bir çok farklı görüş çıkacak yüzde yüz, burada da büyük tartışmalar yaşanacak ama bunlar zaten basit bir sevgili sorusu altında da yaşanıyor.
Erkek egemen bir toplumda bizler sadece erkeğin egemenliğinde korunması gereken birer varlık değiliz ki. Bizler de onlar kadar düşünebiliyoruz, onlarla bir çok konuda yarışabiliyoruz, aynı sıralarda eğitim alıyoruz, aynı sınavlara girip kazanıyoruz. Aynı topraklarda yaşıyoruz. O erkekleri de biz yetiştiriyoruz üstelik. Buradaki bir çok kadın da belki bir çok erkekten çok daha zeki ve bilgilidir. HAl böyleyken siyaset konuşmayı bize yasaklama

erkek egemen bir toplumda yasiyoruz ama unutmasinlar o erkekleri biz kadinlar egitip hayata hazirliyoruz
gecen gun bir kac sayfa siyaset,teror hakkinda konustuk ertesi gun konu pufff yok olmus, kimseye hakaret etmedik sadece fikirlerimizi soyledik polemik siyasete degil normal sohbette bile olabiliyor kaldiki belli olculer icinde iyi birseydir konusup tartismadan saglikli sonuclar nasil alabiliriz??

Eğitim,sağlık vs..KK da ciddi konuların tartışıldığı pek çok konu var.İşin ucu siyasete dayanırsa o başlıklarda da gereken yapılıyor.Malesef siyasette ve dinde daha sık olarak görüşlerimizi düzgün paylaşamıyoruz.Kadınlar kulubu bize sınır çizmedi ,malesef çıkan tartışmalarla bu konudaki sınırı biz kendimiz belirledik kk da.

Sevgili kk onur üyesi Elif Hanım, belli ki bu forumlarda çok tecrübelisiniz, görüşlerinize de saygım sonsuz. Mutlaka sorunlar yaşanmıştır, tahmin edebiliyorum da. Hatta bir tanesinde bulundum da. Gerçi konunun kapatılmasını gerektirecek kadar seviyesiz ya da uçta tartışmalar yaşanmamıştı, sadece şehitlerle ilgili youmlar yapılıyordu, tabi teröristlerle de ilgili. Hatta konu içeriği ile ilgili tartışmadan ziyade aynı görüşlerde olanlar bile uslüp açısından birbiriyle sürtüştüler, yine de öyle aman aman çok kötü bir tartışma değildi. Ha bu kadarcık şeyi bile konuşamayacaksak bu ciddi konuların olmasının ne anlamı kalıyor.
Eğitim, sağlık, işsizlik, terör gibi konuları ucu hiçbir şekilde siyasete dokunmayacak şekilde nasıl tartışabiliriz acaba. En azından yapılan bu uygulama yanlıştır, şöyle sorunları vardır vs. demek bile siyasete girer. Peki bu kadarını söyleyemeyeceksek bunları nasıl tartışacağız. Her şey güllük gülistanlık, ülkemiz muhteşem durumda, zenginlik, refah içinde yaşıyoruz, sağlık sistemi süper, eğitim sistemi deseniz üzerine yok. Bu mudur, böyle mi tartışılacak konular.

Bende siyaset konuşmanın yasak olma sebebini anlamadım uzun süre.Sonuçta x partisini savunmak y partisini yermek değil amaç.Örneğin eğitim sistemini konuşurken yeni getirilen uygulamanın yanlış olduğunu,ilerde yaşanılabilecek sorunları dile getirebilmeliyiz diyordum.Ama artık emin değilim.
Kazen in açtığı Şehit topiğinde tepki verilmedi siyasete,zaten şehitlerin artma sebebini konuşurken bugüne kadar yapılan yanlış uygulamalarda masaya yatırılmalıydı.Ama öyle bir noktaya geldiki olaylar,bir taraf iktidar partisi savunucusu,diğer tarafta muhalefet savunucusu oldu.
O topikte gördüm ben siyasetin burda konuşulamayacağını.Hepimiz aynı şeyi ''Şehit sayısının azalması gerektiğini''savunurken bile,bir partinin propagandasını yapmakla suçlandık.Şehitleri konuşurken olay ülkenin ekonomisine ,eğitime getirildi.

Ama kürtaj topiğindede kavgasız gürültüsüz,200 sayfayı aştık.

Burda ortalığı karıştırmak çok kolay,bir kişi gelip fitili ateşlediğinde topiğin tüm amacı sapabiliyor.

Esin burada politika tartisilir .yanliz söyle bir sorun var. Buradaki her üyenin politikayla iliskisini tespit etmek zor.. Bir cok partinin kadin kollari sosyal paylasim sitelerini takip ediyormus.. bir arkadasimiz anlatmisti...Politika konusmanin serbest oldugu bir ortam olsaydi, olay sadece karsilikli propogandaya dönüsürdü..

Kisaca ben net cevabi vereyim ..

sosyal paylasim alanlarinda , iyi niyet kolaylikla somurulebilinir hale geliyor.. ornek istiyorsaniz eksi cok guzel bir ornek..

eksi'yi kuran ssg eminim eksinin bugun ki gibi bir les yuvasina donusecegini tahmin etmemisti..

acilan davalar, mahkemeler, karakollar, ifade vermeler..

kadinlar kulubu icinse;

bu forumda doktorlar bile kendi haklarinda yapilan olumsuz yorumlari kaldiramayip, avukatlari araciligiyla, yonetimi tehdit ediyor, kaldirin o mesajlari yoksa mahkemeligiz kabilinden..(ki bir cok kullanici doktorlar hakkindaki gorusler nedeniyle buraya uye oluyor ) doktor bunu yapiyorsa varin gerisini siz dusunun..

diger taraftan henuz yasadigimiz ulkede fikir hurriyeti yok.. herkes her istedigini dusunemezken, dusunse bile soylemeye cekinirken , soylese bile uslubu ile soylemezken.. is cok cetrefilli bir hal aliyor..

din ve siyaset yasaklandigi halde, forumda bariz ayrismalar var.. turbanlilarin tanisma ve konusma topigi mesela.. birde din konusunun konusulabildigini dusunun..ataistlerin bolumu, deistlerin,paganlarin diye uzar gider liste.. halbu ki bu forum ayrismadan kadinlari anlatan bir forum olabilmeliydi bence..

Esin burada politika tartisilir .yanliz söyle bir sorun var. Buradaki her üyenin politikayla iliskisini tespit etmek zor.. Bir cok partinin kadin kollari sosyal paylasim sitelerini takip ediyormus.. bir arkadasimiz anlatmisti...Politika konusmanin serbest oldugu bir ortam olsaydi, olay sadece karsilikli propogandaya dönüsürdü..

Sevgili sumuzz, burada politika konuşmak için (ki benim dediğim tam olarak bu da değil) yani burası parlamento değil sonuçta, bizler de vekil değiliz. Yönetilenler olarak, yönetimi, yanlışlarıyla, doğrularıyla konuşabiliriz. Kimsenin siyasi pozisyonu önemli değil ki. Bebeklerimizin sağlık sorunlarından bahsediyoruz kimse doktor değil ama herkes tecrübesini, fikrini paylaşabiliyor, hatta bazen doktordan aldığımız sonuçtan daha güzel öneriler geliyor. Psikolojik sıkıntılarımızdan bahsediyoruz, kimse doktor, psikolog olmasa da yine herkes bir şekilde yardım etmeye çalışıyor. Politikayla ilgisi olan da olmayan da konuşabilmeli özgürce. Parti propogandası yapılacak konular var, yapılmayacak konular da var. Siyaset sadece iktidar muhalefet değil ki. A'dan Z'ye ülkede ki tüm gelişmeler bu konuyla bağlantılı. Değil mi?

Sevgili sumuzz, burada politika konuşmak için (ki benim dediğim tam olarak bu da değil) yani burası parlamento değil sonuçta, bizler de vekil değiliz. Yönetilenler olarak, yönetimi, yanlışlarıyla, doğrularıyla konuşabiliriz. Kimsenin siyasi pozisyonu önemli değil ki. Bebeklerimizin sağlık sorunlarından bahsediyoruz kimse doktor değil ama herkes tecrübesini, fikrini paylaşabiliyor, hatta bazen doktordan aldığımız sonuçtan daha güzel öneriler geliyor. Psikolojik sıkıntılarımızdan bahsediyoruz, kimse doktor, psikolog olmasa da yine herkes bir şekilde yardım etmeye çalışıyor. Politikayla ilgisi olan da olmayan da konuşabilmeli özgürce. Parti propogandası yapılacak konular var, yapılmayacak konular da var. Siyaset sadece iktidar muhalefet değil ki. A'dan Z'ye ülkede ki tüm gelişmeler bu konuyla bağlantılı. Değil mi?

Esincim savundukların çok güzel,aklıbaşında insanların düşünmeleri gerekenler bunlar.
Bir siyasi partinin kadın kollarında görevli bir bayan bu tarz platformlara ne için girer????.Hitabet yeteneği ile parti propagandası yapmak için.İnan bana her konuyu parti propagandasına dönüştürebiliyorlar.Bunu bizzat yaşadım,gördüm.

Back