Evet onu demek istedim fotograflarla canlisi arasinda fark varmi the best yukseklik farki birlesim yerleri ve izin uzerindeki deri kalitesi ne durumda okudugum kadari ile sen memunsun birde killar varya simdi kolumu sivadigimda izler oldugundan killar kabarik gibi gosteriyor deriyi ameliyattan sonra boyle birsey varmi kabariklik falan ve yeni iz kabul edilebilir mi cok soru sordum ya:)
GREFT (YAMA) NEDİR?
Greft, vücuttaki herhangi bir dokunun, vücuttaki başka bir bölgeye nakil edilmek amacıyla, bu dokuyu besleyen damar ve sinir bağlantısı olmadan alınmasıdır. Bu doku parçasının taşındığı vücut bölgesinde damar onarımları yapılarak beslenme imkanı yoktur. Bu dokular çevredeki dokular ve onların kapiller damarlarından ‘ difüzyon’ adı verilen yöntemle beslenir ve zamanla yeni damar oluşumu izlenir. Beslenme problemlerinin olmaması amacıyla greftler ince kalınlıkta ve az miktarda kullanılır; sonuçta vücutta yerleştirildiği yeni bölgede en yüksek miktarda tutması ve kabul edilmesi amaçlanır. En çok kullanılan greft dokuları; deri, kıkırdak, kemik, damar, sinir, fasya, yağ, dermis, saç kökü, tırnak yatağı, kök hücredir.
Genelde tek bir doku örneği greft olarak kullanılmasına rağmen bazı durumlarda 2-3 doku birlikte aynı anda greft olarak kullanılır. ‘Kompozit greft’ olarak adlandırılan bu dokular en çok dermofat ( dermis ve ciltaltı yağ), cilt ve kıkırdak ( kulak kıvrımı) şeklinde kullanılır.
DERİ GREFTLERİ NERELERDE KULLANILIR?
Plastik cerrahi ameliyatlarında en çok kullanılan greftler, cilt greftleridir. Halk içinde ‘deri yaması’ olarak bilinir. Deri greftleri, doku eksikliği oluşabilen şu durumlarda kullanılır:
- Derin yanıklar sonrası
- Cilt tümör cerrahisi sonrası açık yaraların kapatılmasında
- Kronik yaralarda
- El cerrahisi sonrası çevre dokularla kapatılamayan yaralarda
- Kontraktür açılması sonrası açık kalan yaralar
- Travma nedeniyle cilt eksikliği oluşan bölgeler
KAÇ ÇEŞİT DERİ GREFTİ BULUNUR?
Kısmi kat deri greftleri, cildin en üst tabakası olan epidermis ve dermisin bir kısmını içerir. Tam kat deri greftleri ise epidermis ve dermisin tümünü, yani cildin tüm katını içerir.
Tam kat deri greftleri kasık , el bileği iç kısım, dirsek iç kısım, üst gös kapağı, kulak arkası, kulak önü bölgesi, klavikula üzeri bölgeden alınabilir. Kısmi kat deri greftleri uyluk dış yan bölgeleri, kalçalar, karın ön duvar, klavikula üzeri bölge, saçlı deri en çok olmak üzere vücudun her türlü cildinden alınabilir. Tam kat deri greftleri bistüri ile alınır ve alınan alan dikişlerle kapatılır geride açık alan bırakılmaz. Kısmi kat deri greftleri dermatom denilen özel bıçaklı aletlerle alınır ve alınan alan dikişle kapatılmaz, pansumanla izlenir, kendisi iyileşir. Kısmi kat deri greftinin tutma şansı daha yüksektir, tam kat deri greftinin tutması için daha sağlıklı, daha iyi beslenen alıcı alan gereklidir. Tam kat deri grefti normal deriye daha çok benzer, kısmi kat deri grefti iyileşince daha koyu veya daha açık renkli deri iyileşmesi izlenebilir. Kısmi kat deri alıcı alanda iyileşirken daha çok kontrakte olur, yarada çekilmeler olur,
estetik olarak daha az kabul edilebilirdir.
DERİ GREFTİ İYİLEŞMESİ NASIL OLUR?
Deri greftleri, ameliyat sonrası, yerine ve duruma göre 1-7 gün açılmaz. Üzerinde dokunun tutması ve sabit kalması için baskılı bir ‘bohça’ pansuman bulunur. Ortalama 3-4 günde açılır. Takiben nemli, yağlı pansumanlar yapılır. Çevre dokulardan daha derinde izlenilen deri grefti dokusu, 14-21 günleri arası çevre dokuyla aynı seviyeye gelir. Cilt grefti dokusu, greft yatağından ilk 48 saatte plazmatik imbibisyon denilen şekilde sıvıyı soğurarak beslenir. 48 saatten sonra alıcı alanda cilt greftle bağlantıyı sağlayan yeni damarlar oluşumu başlar. Yeni damar oluşumu ve cilt grefti oturması aylarca devam eden bir süreçtir. Bu süre içinde greftli alan aşırı sıcak ve soğuk ile travmadan korunmalıdır.
Greft dokusunun orijinal terleme özelliğine kavuşması uzun süreceğinden, 6-12 ay boyunca yağlı-nemli pansuman önerilir.
Güneş ışığı, greft dokusunun alıcı alanla uyumsuz olarak hipopigmentasyon veya hiperpigmentasyon oluşturmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle 1 yıl boyunca güneşten korunmalı, koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Cilt greftleri konulan bölgeler ilk başta çevre dokuya göre daha ağrılıdır. 4-5. haftada normal duyu fonksiyonlar gelişmeye başlar ve 12-24 ay sürer. Sırasıyla önce ağrı duyusu, sonra hafif dokunma duyusu ve en son sıcaklık duyusu geri döner.
GREFT AMELİYATLARI BAŞARISIZ OLABİLİR Mİ?
Cilt grefti yerleştirilecek alan, temiz, enfekte olmayan, sağlıklı yumuşak dokunun bulunduğu bir bölge olmalıdır. Deri grefti, konulduğu alanda tabana sıkıcı oturtulmamışsa, altında iltihap varsa, altında kanama veyasıvı birikimi olursa, direk kemik, tendon gibi dokuların üzerine konulmuşsa tutmama ihtimali çok yüksektir.
FLEP NEDİR?
Flep vücutta isimlendirilen ya da isimlendirilemeyen kan damarları ile beslenen doku parçasının bulunduğu yerden kaldırılarak yakın veya uzak başka bir alanda eksik olan dokunun sağlanması için kullanılmasıdır. Flep dokusu ya kan dolaşımı hiç kesilmeden başka bir noktaya taşınır, ya da götürüldüğü yerde damar onarımı yapılarak o bölgede damarlar vasıtasıyla beslenmesi sağlanır.
Flepler, daha kalın, daha büyük olması ve pek çok dokunun aynı anda nakil için kullanılabilmesi nedeniyle daha geniş, derin ve komplike yaraların kapatılmasında kullanılır. Deri, kas, kemik, fasya dokuları tek tek kullanılabildiği gibi, birlikte de kullanılabilir. Fleplerin greftlerden en önemli farkı fleplerde besleyici damar ve/veya sinirlerin de bulunmasıdır.
Flep dokusu içinde cilt,ciltaltı doku, kas, kemik, kıkırdak,sinir, damar, tendon, fasya gibi dokuların biri yada birkaç tanesi birlikte bulunabilir. Ayrıca bağırsak gibi iç organlar da flep olarak kullanılabilir.