• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Işimi seviyordum ama özel sektör beni bitirdi

Benim bildiğim kolay iş yok para kazanmak çok zor birde 50 yaşın üstündeyseniz daha zor gençken çalışıp ssk primi ödemek akıllıca iş yaşlılığa bırakmamak gerekir bizim kuşak özel sektör çok emek sömürdü hakkını vermedi işçilerin şu an batan iş adamları onlar kim mi işçinin hakkını yiyen tabi, beter olun sahtekar patronlar

Özelde 48 saat derse girip, 2000₺ maaş alıp, her özel günde kulis arkasında çocuk giydirip, kolej+dershane birlikte çalışıp, ayakta ders anlatmaktan menisküsleri yırtılmış “eski” bir öğretmen olarak söylüyorum ki hiçbir şey sizin sağlığınızdan önemli değil. Ben bu anlattıklarıma 3 sene dayanabildim. birileriyle olan hukununuz yüzünden şu yaşadığınız üzüntü, araba önüne atlama isteği gerçekten değer mi? Daha kaç sene böyle yaşayabilirsiniz?

3 yıldır özel sektörde çalışan bir öğretmen olarak sizi çok iyi anlıyorum. Bende kolejde çalışıyordum. Çocuklar her zaman benim önceliğim olmuştur. Onlara bir seyler katabilmek sadece ders degil her anlamda cabalar harcadım. kendimce idealistlerim vardır. Ama özel sektör öyle bir dipsiz kuyu ki öğrenciler sadece para olarak görülüyor. Çocukların psikolojileri hiç umrunda değil müdahale etmeye kalktığında sizin yaşadıklarınızı yaşadım. Ve bu yüzden bu kadar kısa sürede ruhen o kadar çok hırpalandım ki. Ben istifa ettim. Tek kişi değil herkesin sesi çıkması gerekiyor ki bir şeyler değişsin. Size tavsiyem gereken yerde müdahalenizi yapın ve çekilin. Kendinizi bu kadar yıpratmayın. Ben kendimce de çok kurumsal olmayan bir yerde de çalışmayı düşünmüyorum. Orda o tarz sorunlar daha minimumda arkadaşlarımdan biliyorum.

3 yıldır özel sektörde çalışan bir öğretmen olarak sizi çok iyi anlıyorum. Bende kolejde çalışıyordum. Çocuklar her zaman benim önceliğim olmuştur. Onlara bir seyler katabilmek sadece ders degil her anlamda cabalar harcadım. kendimce idealistlerim vardır. Ama özel sektör öyle bir dipsiz kuyu ki öğrenciler sadece para olarak görülüyor. Çocukların psikolojileri hiç umrunda değil müdahale etmeye kalktığında sizin yaşadıklarınızı yaşadım. Ve bu yüzden bu kadar kısa sürede ruhen o kadar çok hırpalandım ki. Ben istifa ettim. Tek kişi değil herkesin sesi çıkması gerekiyor ki bir şeyler değişsin. Size tavsiyem gereken yerde müdahalenizi yapın ve çekilin. Kendinizi bu kadar yıpratmayın. Ben kendimce de çok kurumsal olmayan bir yerde de çalışmayı düşünmüyorum. Orda o tarz sorunlar daha minimumda arkadaşlarımdan biliyorum.
Eşim şu an gayet kurumsal bir kolejde çalışıyor. Türkiye çapında okulları olan, yurt dışı eğitim kurumlarıyla bağlantıları olan, hani şu çok başarılı öğrenciler çıkartan... inanın hepsi aynı b.kun laciverti. Ne maaşları tam yatıyor ne de yatan maaşı gününde yatıyor. Eylül başında alınan eğitim ödeneği nisan bitecek, daha verilmedi. keza Şubat maaşını 600₺ kadar eksik aldı. Ne zaman yatacağına dair hiçbir açıklama yok. veliye karşı korunmamak, öğrenciden aşağı tutulmak da cabası... özel sektör okulların hiçbirinin gözümde bir değeri yoK vallahi 🤷🏻‍♀️

Özel sektörde öğretmenlik köleliktir. En zor kısmı da okul öncesidir. Öğretmenlik dışında her şeyi yaparsınız. Malesef ki amacı kaliteli eğitim vermek olan özel okul sayısı çok az ve oralara da girmek için onlarca mülakattan geçmeniz lazım. Bizim müdür bir toplantı esnasında yüzümüze yüzümüze "Sizin ne kadar iyi bir eğitimci olduğunuz benim umrumda bile değil, veliyi (müşteriyi) buraya bağlayamadıktan sonra beş para etmezsiniz" demişti. Şimdi diğer mesleklerle kıyaslayalım tamam ama eminim ki hiçbir meslek grubu "Senin iyi bir avukat / doktor / mühendis olman umrumda bile değil" gibi saçma sapan bir cümle duymaz. Düşünün yani, akademik birikimimiz, alan becerimiz hepsi çöp yani kurum yöneticilerinin gözünde. Tek dertleri tatlı dilli olalım, veliyi pohpohlayalım, aman annesi Ayşecansu bugün bir parmak kaldırdı adeta havada süzüldü parmağı diyelim, anca övelim, sorunları halı altına itekleyelim. Bi kere vicdani olarak rahat edemiyor insan. Aynılarını yaşadım hocam.. İdealist bir öğretmen olduğum için, öğrencilerimin gelişimini önemsediğim için görmediğim eziyet kalmadı. Burda sorun sadece eğitim sisteminde ve kurum yönetiminde mi? Asla. Malesef ebeveynler böyle istiyor aslında. Dünya çocuklarının etrafında dönsün, çocuklarının ne kadar özel oldukları vurgulansın istiyorlar. Karşımızda bilinçli bir öğretmen var gözlemini değerlendirelim diyip kıymet bilen o kadar az insan var ki. Geneli direkt benim çocuğumu şikayet etti moduna girip seni şikayet ediyor. Maddi olarak zorlanmayacaksan bas istifanı, canıcehenneme. Otur kpss çalış atan kurtul.

çok kurumsal ve birden fazla şubesi olan bir kolejde illallah dedim. umarım iyi hissettiğiniz ve verimli olduğunu bir kurumda keyifle çalışma imkan bulursunuz. Eğitimi ve çocuğu "para" olarak gördükleri an işler çirkinleşiyor. Mağaza için bir ürün neyse okul için de eğitim o oluyor. İşte bu çok yanlış. Dediğiniz gibi tek bir sesle anlatılamıyor.

Eşim şu an gayet kurumsal bir kolejde çalışıyor. Türkiye çapında okulları olan, yurt dışı eğitim kurumlarıyla bağlantıları olan, hani şu çok başarılı öğrenciler çıkartan... inanın hepsi aynı b.kun laciverti. Ne maaşları tam yatıyor ne de yatan maaşı gününde yatıyor. Eylül başında alınan eğitim ödeneği nisan bitecek, daha verilmedi. keza Şubat maaşını 600₺ kadar eksik aldı. Ne zaman yatacağına dair hiçbir açıklama yok. veliye karşı korunmamak, öğrenciden aşağı tutulmak da cabası... özel sektör okulların hiçbirinin gözümde bir değeri yoK vallahi 🤷🏻‍♀️
Gerçekten ne kadar üzücü bunların yaşanması. benim çalıştığım kolejde de biz 2 3 ay maaş alamazken kurucunun kankasi olan bir kaç öğretmen eksiksiz maaşlarını alıyordu ve bize yapılan mobbing onlara yapılmıyordu. Ve arkamızda haklarımızı arayacağımız hiç bir yer yok. Bunlar bir yanda birde değerli çocuklarımızın parayla puanı satın alınarak heba edilmesi ve bunu normal görmeye başlaması. Konuşulacak o kadar çok şey var ki nerden tutsan elinde kalıyor 😕

çok kurumsal ve birden fazla şubesi olan bir kolejde illallah dedim. umarım iyi hissettiğiniz ve verimli olduğunu bir kurumda keyifle çalışma imkan bulursunuz. Eğitimi ve çocuğu "para" olarak gördükleri an işler çirkinleşiyor. Mağaza için bir ürün neyse okul için de eğitim o oluyor. İşte bu çok yanlış. Dediğiniz gibi tek bir sesle anlatılamıyor.
Burda bir kaç kisi yazdı bunu umutlarim hepten tukendi. Hepimiz için böyle bir ortam olsun hocam bunları değilde çocuklarımızın gelişimi için başka neler yapabiliriz konularını konusacak seviyeye birgün geliriz. Biz görür müyüz bilemem 🤷‍♀️

Gerçekten ne kadar üzücü bunların yaşanması. benim çalıştığım kolejde de biz 2 3 ay maaş alamazken kurucunun kankasi olan bir kaç öğretmen eksiksiz maaşlarını alıyordu ve bize yapılan mobbing onlara yapılmıyordu. Ve arkamızda haklarımızı arayacağımız hiç bir yer yok. Bunlar bir yanda birde değerli çocuklarımızın parayla puanı satın alınarak heba edilmesi ve bunu normal görmeye başlaması. Konuşulacak o kadar çok şey var ki nerden tutsan elinde kalıyor 😕
Maaş sormak bile kapının gösterilmesi demek maalesef 😒 eşim o isimleri bilinen 2 kolej dahil Biri de bölgesel olmak üzere 3 farklı kolejde çalıştı. Şu an o meşhur isimlilerden bir T.. kaldı çalışmadığı. şu anki işine de mülakatla girdi. belki bu kolejlerin ana merkezleri gerçekten kalitelidir ama isim hakkı alarak çalıştırılaran Kolejlerin hiçbirinden hayır görmedik.

Pandemiden sonra canlı derslere geçilince emin olun devlet okulları da aynı mantığa büründü. Özellikle 9. sınıf öğrenci ve velilerinin nazını niyazını çekiyoruz. Çünkü idare böyle istiyor. Hep bir yaranma çabası.

İstifa edin bu kadar mutsuzsanız da ben maske takmıyor oluşunuza takıldım. Sebep?

Merhaba anlattıklarınızı tahmin edebiliyorum birksc yıl sene önce özel bir kreşde çalısmaya başladım ama anlaştığım mebla şurda dursun seni duygusal anlamda incitmeleri dönen oyunlar ve hep istedikçe istemeleri sinir stres olmuştum sizin gibi ben dayanamadım ve ayrıldım ayrılınca brde neden ayrıldım diye kızmalsrı saygısızca ama ben ayrılmadan artık orda verımlı olcamı düşünmüyordum nedense küçük yaş cocukla büyük yas grupları birbirine ksrıstırıyo bazı yerler ve aynı günlük planı aynı yaş grubuna uygulanması isteniyor böyle Bi sacmslık olabılırmı.. Ben ogündn sonra birda kresde calışmadım size dıcegımde ayrılma imkanınız varsa eger ayrılın inanın ücretli ogretmenlık daha rahat en azından devlet okulundasın bir saygınlık var işin bellı yaş grubun bellı

Özelde 48 saat derse girip, 2000₺ maaş alıp, her özel günde kulis arkasında çocuk giydirip, kolej+dershane birlikte çalışıp, ayakta ders anlatmaktan menisküsleri yırtılmış “eski” bir öğretmen olarak söylüyorum ki hiçbir şey sizin sağlığınızdan önemli değil. Ben bu anlattıklarıma 3 sene dayanabildim. birileriyle olan hukununuz yüzünden şu yaşadığınız üzüntü, araba önüne atlama isteği gerçekten değer mi? Daha kaç sene böyle yaşayabilirsiniz?
Ne yapsın işi mı bıraksın tamamen? Yoksa başka yerde mı iş bulsun? Çalışmasa nasıl geçinsin?

Burda bir kaç kisi yazdı bunu umutlarim hepten tukendi. Hepimiz için böyle bir ortam olsun hocam bunları değilde çocuklarımızın gelişimi için başka neler yapabiliriz konularını konusacak seviyeye birgün geliriz. Biz görür müyüz bilemem 🤷‍♀️
Çok haklısınız 10 yıl da devlet okullarında çalıştım. Son dönemde devlette de "görünme" çabası başladı. çağımızın hastalığı gibi bir şey bu. veli kendi egosunun peşinde, yönetim isim yapıp yükselme peşinde. bazı meslektaşlarımız da çarka kapılmış gidiyor isim yapma derdindeler. Arada olan yarış atından beter durumdaki çocuklara ve toplumumuzun geleceğine oluyor maalesef.

Maaş sormak bile kapının gösterilmesi demek maalesef 😒 eşim o isimleri bilinen 2 kolej dahil Biri de bölgesel olmak üzere 3 farklı kolejde çalıştı. Şu an o meşhur isimlilerden bir T.. kaldı çalışmadığı. şu anki işine de mülakatla girdi. belki bu kolejlerin ana merkezleri gerçekten kalitelidir ama isim hakkı alarak çalıştırılaran Kolejlerin hiçbirinden hayır görmedik.
Bizim burası küçük bir yer 3 tane kurumsal okul var diger kalanlar hep butik okul. Kurumsal olanlardan da bitanesi sizin dediginiz gibi sadece isim hakkı verilmiş cok berbat bir yermis. O t.. dediginiz kurumda çalışıyordu aslında arkadaşım o memnundu ama tabi neye göre kime göre.

Çok haklısınız 10 yıl da devlet okullarında çalıştım. Son dönemde devlette de "görünme" çabası başladı. çağımızın hastalığı gibi bir şey bu. veli kendi egosunun peşinde, yönetim isim yapıp yükselme peşinde. bazı meslektaşlarımız da çarka kapılmış gidiyor isim yapma derdindeler. Arada olan yarış atından beter durumdaki çocuklara ve toplumumuzun geleceğine oluyor maalesef.
Söyledikleriniz o kadar önemli ki hocam. Bunların temeli bazı yanlış politikalardan kaynaklaniyor. O çok derin bir konu oraya girersek konuşulacak çok şey var

Şimdi hocam, ben sizi anlıyorum, anlıyorum ama tabi ülkenin gerçekleri var. Bunlardan bahsettim. Kardeşim tüm bu mobbingleri yaşamıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Akşam bitmek bilmeyen mesaisi bazen 9’ları bulabiliyor hadi bu nadir dersek, 7 anca çıkışı oluyor. Peki kağıt üstünde öyle mi? Hayır. Yine ilk 5’de ki hukuk fakültesinden mezun olup 3.000 liraya başka avukat yanında çalışan 5 yıllık avukat kuzenim var. Demek istediğim çok daha stresli çalışanlar var. Karşılığını alamıyorlar, mesaileri uzun, sorumlulukları çok daha yüksek ve tabi üniversitelerinde gösterdikleri çaba dahi çok fazla. Örneğin ben okulda hiç zorlanmadım.
Evet keşke bunların hepsi çözülse hepimiz çok daha rahat yaşasak ama mesela bu kadar rahatsız olan biri nasıl devlete giremez anlayamıyorum gerçekten yanlış anlamayın sadece merak ediyorum. 15 sene çok uzun bir zaman? Özel sektörde hocamızın yaşadığı durum çok farklı bir olay değil bırakın eğitimi her sektörde vardır bu.

Boğaziçi, ODTÜ,İTÜ + Koç, Sabancı, Bilkent bursluları +Galatasaray Hukuk -> bunlar bence Turkiye’nin A sınıf üniversiteleri (tartışma için ad vermedim, kendi fikrimi beyan ediyorum, ayrıca tıpları ayrı tuttum, onlar farklı bir kulvar).

Burada iyi bölümlerde okuyanların giriş ücretleri diğer mesleklerle benzer de olsa deneyim kazandıkça maaşlarında ciddi artışlar oluyor. Yönetici pozisyonlarında bu üniversite mezunlarına daha çok şans veriliyor. Mesela giriş ücreti 3-5 bin bandında iken, 10. sene itibariyle 10 bin, 15. Sene itibariyle 15-20 bin bandında maaş alıyorlar. Tabi ben genelleme yapıyorum. Bunun çok üstü de alan var, altıda. Ama %80 böyle. Yani yoğun çalışıyorsunuz ama karşılığını maddi olarak alıyorsunuz. Ayrıca her zaman yurtdışında çalışma şansınız var.

Ama bir öğretmenin maaşı ne kadar artıyor? Verdiği emeğin karşılığını alabiliyor mu? Ayrıca bir de özel sektörde öğretmen olmak, tamamen emek sömürüsü haline geliyor.

Merhaba,
1 yıl özel okulda çalıştım, daha yıl bitmeden kariyerimi bu şekilde devam ettiremeyeceğimi anlamıştım. O kadar haklısınız ki. Hem öğretmenin üzerinden vitrin yapmaları hem öğretmene değer vermemeleri bir yanda, aslında çocuklara ve eğitimlerine de değer vermemeleri diğer yanda... orada çalışırken de şunu fark ettim, zaman geçtikçe ve hayat şartlarının da etkisiyle o kurum kültürü içine işliyor, "bu devran böyle hocam, özel sektör böyle hocam" diye başlayıp "kabullen"le bitiyor konuşmalar.
mobbingin bini bir para... ama demişsiniz ya laf söz olur vb. sayın hocam, kendinizi düşünün. orada sistemi değiştirebileceksiniz eyvallah ama değiştiremeyecekseniz kendinizi o sisteme kurban etmeyin.
Hayat şartlarına hiç diyecek laf yok, istifa etmek söylendiği kadar kolay bir eylem değil. Eğer istifa sizin için bir yol değilse kendinizi okul dışında besleyecek alanlar bulmanızı tavsiye ederim. Eğer istifa bir seçenekse, sene sonu gelmeden alternatiflerinizi önünüze koyun ve planınızı yapın. arkanızdan ne derlerse desinler, siz önce kendi sağlığınızı düşünmelisiniz.
Bu anlayış dolu mesaj için Çok teşekkür ederim. Sezon sonunu getirip istifa edeceğim. Şu an bir ev geçindirmiyorum. Su yaşta anne baba eline bakacağım belki ama dedğiniz gibi yeni arayışlara başladım. Bedenen ve ruhen beni mahveden ve buna rağmen inanmadığım şeyler yapmaya zorlandığım kurum bana bir hayat tecrübesi oldu.

Back