İŞ YERİNDE MOBBİNG AÇMALI MIYIM ?

Yok canım ya. Almanya'mı , İngiltere'mi ki burası. İşte arkadaşım açtı dava sonuçlanmadan kapının önünde buldu kendini. Birde kimse kimseyi sevmek zorunda değil ki. Ben onu sevmiyorum dediği için mobbing davası olur mu bilmiyorum. Kız daha dün gelmiş stajyer. Başka elemanlarında sorunu var mı yok mu araştırıyorlar. Belki olay kişisel. Zaten dava da yıllar sürer.

Diğer departmandan bir kişiyle daha sorunu var canım..

Güya müdür olmuş hey allahım ya !!!
Başımızda yönetici diye çocukları çalıştırıyoruz.Pess

Mobbing çok somut bir kavram değil soyut içi boş bi kavram
O yüzden içi hukukun elverdiği ölçüde doldurulabilir
Ancak sizin şikayetleriniz çok soyut delil yok tanık yok
Siz dava acarsiniz bugün şikayet edenler yarın onun yanında olur
Gerçekten dava yoluyla bu kadınla ugrasmak istiyorsanız somut delil yaratın

ben eski çalıştığım yerde mobbinge maruz kaldım. bazı nedenlerden dolayı istenmedim. hatta burada konular açtım... burada bile paranoyaksın dediler. artık kendimden şüphe ediyordum. dayanamadım başka yere tayinle gittim... aksiyete tedavisi oldum... her neyse... şimdi başka başka yerlerden bu şüphelerimin gerçek olduğu ve yapılanın mobing olduğu söyleniyor. şimdi çok pişmanım dava açmalıydım. ben kaçtım...

mobbingde amaç vardır,sistamatiktir. genelde mağduru uzaklaşıp kaçırmak yıpratmak hedeflenir. bunun basit bir dedikodu olduğunu düşünüyorum

Burda senin değil stajyer mobbing görüyo bence.

Kişiler birbirini sevip sevmemekte Özgür iradeye sahip ama Başkasına bunu empoze etmek çok yanlış.

Selinle uğraşana kadar daha yüksek maaşlı ve yüksrlebileceğiniz başka iş bulun derim

Merhaba Kızlar Balıkesirde özel bir şirkette çalışıyorum.
İş başladığımda benden 4-5 ay sonra işe başlayan bir bayan oldu.. Nedendir bilinmez ısınamadım bir türlü bu bayana.. Ama iş yeri huzurlu olmalıdır diye hiç yüzüne bir şey söylemedim ya da yaptıklarını görmezden geldim.. Çünkü sürekli bana bir laf sokma halleri sürekli annesini övme ailesini yüceltme tavırları vardı..
İşi rinde kimse sevmiyor açıkçası bu kızı.. Patronlarımızla arası epey iyi pozisyonu yükseldi 2 yıl içinde müdür oldu şuan ..Benim 5 yılım onun 4.5 yılı ..
Bizim şirket yabancı ortakları olan bir şirket patronlarımız Almanya'da ama sürekli gidip gelirler.. Bu kızı Selin ismi ..eE üst seviyedeki müdürümüz patronların gözüne soktu yani ne başarı alındıysa Selin yaptı tebrik edelim şak şak şak..En ufak başarısızlık oldu ise Selinden bile kaynaklansa diğer arkadaşlar unutmuştur, onlar hata yaptmıştır oldu..
4 yıldır bu böyle.. Epey dedikodular çıktı bayan hakkında ben hiç birine aldırış etmedim bana zararı var mı evet var başta cok kafama taka idim şimdi umursamıyorum. Eskiden çok ağlardım canımı sıkardı elimden bir şeyde gelemezdi..
Her ün görüyorum bayanı..
Yan yana odalarımız birde ne konuşsa duyarım bazen bile bile sesini duyurmaya calışır.
Sevmiyorum bu kızı vs diye.. Müdürümüze ve patronlarımıza şikayet ettik defalarca hiç umursanmadık hep biz kıskanıyor olduk o mükemmel yoğun bir insan..
15 yıllık çalışan bi abiyi bile haksız çıkardı o günden beri havale ettim Rabbime..
1 işçinin kovulmasına neden oldu..
Neyse uzun oldu kızlar geçen hafta yeni işe alınan stajyerden i (Selinin odasında çalışıyor) abla Selin durmadan bütün gün seni anlatıyor o kızının odasına gidersen benim yanıma gelemezsin ben o kızı hiç sevmiyorum ıyy sevemiyorum benim küs olduklarımla sende küs olucaksın falan fistan kız korkudan tamam abla demiş..
Ama bıktım diyor sürekli seni sevmediğini söylüyor hayır bir nedende yok neden böyle diyor anlamıyorum abla başım ağrıdı olayı bilmediğim için he diyip geçiyorum ama geriliyorum Selin ablanın yanında falan dedi.

Sizce bu stajyer kız şahit olsa mobing davası açabilir miyim ben ?

Müdürlere söylesem değişen bir şey yok hep Selini haklı çıkarıyorlar ..

Tecrübeli hatunlardan yardım istiyorum

anlattıklarınıza dayanarak soyluyorum kı dava acmayın..ortada davalık bırsey yok.desenızkı herkesın ıcınde bagırıyor aşağılıyor psıkolojık sıddet uyguluyor vs vs bunlar mobbıng davasına konu olabılır
ama sızı sevmemesı arkanızdan konusması yeterlı degıl.ayrıca o stjayer ögrencının sahıt olacagını hıc sanmam
ısınızı kaybettıgınızle kalırsınız

İşyerinde huzursuz olmak evinde huzursuz olmak kadar önemli benim için, hatta daha fazla önemli çünkü ailemden çok hiç tanımadığım insanlarla sabahtan akşama kadar vakit geçiriyorum. 8 ay çalıştığım işyerimden kendi isteğimle bu sebeple ayrılmıştım. Kız işini bana zaten gönülden değil, patronun zoruyla devretti, farklı bir birime geçmişti ama ne geçiş, masalarımız yanyana, benim de hatam vardı tabi, en birincisi çok mütevazi olmam, sırf '' huzur '' için her şeyi görmezden gelmeye çalışmam oldu. Kendi kurduğu düzene geldim, sen kendine göre yaparsın deyince ben ne dedim? '' Emeğe saygı ''

Aldım sonra saygıyı ben, nokta yerine virgül koydum sorun oldu. Her şeyi ama her şeyi 8 ay boyunca ona sorarak yapmak zorunda kaldım. Bir süre sonra kendimi stajyer gibi hissetmeye başladım. Kaldı ki insanız, ufak tefek hatalarım çıktığı zaman odalar çok yakın olduğundan herkes duyabiliyordu bana söylediklerini, resmen duyulması için yapıyordu ki bu da benim hakkımda olumsuz düşünceler oluşmasına sebep oluyordu. Hatta bir kere '' sana gıcık oluyorum zaten '' demişti. Bir süre sonra çalışamamaya başladım, kendimi veremiyor, nasılsa bir şey bulur diye içimden çalışmak gelmiyordu. En sonunda kurtuldum oradan hatta çıkacağımı duyunca tek söylediği '' oof ben yine tatil yapamayacağım yaa '' ve ondan sonra nedense bi rahatladı, hiç görmediğim kadar iyi niyetli davrandı bana gidene kadar ;)

İnşallah bir çözüm bulabilirsiniz..

Neden o kişinin odasına gitmeyeceksin gidersen seninle görüşmem falan desin ki kıza ne alaka yani anlayamadım hadi dedi diyelim kız sana gelip niye anlatsın belki de sizinde onu sevmediğinizin farkındadır. Bence kıskançlık var arada sonuçta bir başarı elde etmiş müdür olmuş neden başarılı olmayan birini tutup müdür yapsınlar işe yaramadığı halde alkışlasınlar ki. Odalarınız bile ayrı tutmuş bana duyurmaya çalışıyor sesini demişsiniz takıntı yapmışsınız. Mobing konusuna gelince ise çok zor dediğiniz şey hakaret yoksa eğer bir şey yapamazsınız. Hatta işinizden bile olabilirsiniz. Ve kız telden kayıt falan eder ortaya çıkarsa o kızcağız da işinden olabilir ispat lazım stajer kız buna yanaşmaz.

Burada mobbing yok. O kız sizin müdürünüz değil, konudan anladığım kadarıyla. Ayrıca sizin işinize karışmıyor, öyle bir yetkisi de yok sanırım. Farklı birimlerdesiniz ve tek sorununuz kıskançlık (iki taraflı) Velhasıl konunun mobbingle alakası yok. Ayrıca mobbing henüz bizim iş kanunumuzda yer almadığı için, açılan davayı kazanmak çok düşük ihtimalli. Davalı takım elbise giyip gelirse, sen bile ceza alabilirsin :KK70::KK70::KK70::KK70::KK70::KK70:

şimdi şöyle söyleyim. buna benzer bir olay yaşamıştım. şahit gösterme konusuna gelince birden herkes fransız oluverdi. yani iş başa düşünce herkes size totosunu dönüyor ki stajyer, temizlikçi felan anında kaçar söyleyim.

Neden o kişinin odasına gitmeyeceksin gidersen seninle görüşmem falan desin ki kıza ne alaka yani anlayamadım hadi dedi diyelim kız sana gelip niye anlatsın belki de sizinde onu sevmediğinizin farkındadır. Bence kıskançlık var arada sonuçta bir başarı elde etmiş müdür olmuş neden başarılı olmayan birini tutup müdür yapsınlar işe yaramadığı halde alkışlasınlar ki. Odalarınız bile ayrı tutmuş bana duyurmaya çalışıyor sesini demişsiniz takıntı yapmışsınız. Mobing konusuna gelince ise çok zor dediğiniz şey hakaret yoksa eğer bir şey yapamazsınız. Hatta işinizden bile olabilirsiniz. Ve kız telden kayıt falan eder ortaya çıkarsa o kızcağız da işinden olabilir ispat lazım stajer kız buna yanaşmaz.

Şu ana kadar 5 yıl içinde yani tek bu stajyerden duymadım çaycı ablaya da söylemiş diğer departmandakilere de teklif etmiş ama onlar kabul etmemiş iş stajyere kadar düşmüş...
Şimdi yeni biri başladı onu bile odasına çekip uyarmış bu konuda...
3 tane şahitim var.
Ki mobbingte söyle bir madde varmış yeni öğrendim..
"Zorbacı iş yerinde diğer personellerle görüşmemi engelliyor"
"Zorbacı 3.şahıslarla iletişimimi kısıtlıyor"

Bu maddeler bile mobbing olabiliyormuş tabii şahit var ise..

Burada mobbing yok. O kız sizin müdürünüz değil, konudan anladığım kadarıyla. Ayrıca sizin işinize karışmıyor, öyle bir yetkisi de yok sanırım. Farklı birimlerdesiniz ve tek sorununuz kıskançlık (iki taraflı) Velhasıl konunun mobbingle alakası yok. Ayrıca mobbing henüz bizim iş kanunumuzda yer almadığı için, açılan davayı kazanmak çok düşük ihtimalli. Davalı takım elbise giyip gelirse, sen bile ceza alabilirsin :KK70::KK70::KK70::KK70::KK70::KK70:

Hahahah o takım elbise mevzusuna şok olmuştum yahuu :)))

şahitim var.
Ki mobbingte söyle
şimdi şöyle söyleyim. buna benzer bir olay yaşamıştım. şahit gösterme konusuna gelince birden herkes fransız oluverdi. yani iş başa düşünce herkes size totosunu dönüyor ki stajyer, temizlikçi felan anında kaçar söyleyim.

Şu ana kadar 5 yıl içinde yani tek bu stajyerden duymadım çaycı ablaya da söylemiş diğer departmandakilere de teklif etmiş ama onlar kabul etmemiş iş stajyere kadar düşmüş...
3 tane şahitim var.

3 tane şahitim var.

Bir de şöyle bir gercek var mobbing davası açacak işten ayrılmayı göze alacaksınız
Yani ben orda calışmaya devam edeyim o kişi dava sonuna hem bana tazminat ödesin hem de isten atılsın gibi bir durum söz konusu değil
Yani mobbing davasının özü şudur:
işyerinde su su kişiler bana bunları yaptı fiziksel ya da psikolojik
işverenim de onları engellemedi ya da işverenim de bana aynısını yaptı o yuzden calışamadım ayrılıyorum işten sebebim bu
Ama onların bana yaşattıklarının da bir bedeli olmalı

İnsanların gözü korksun bana bulaşmasın diye mobbing davası açılmaz

Bir de şöyle bir gercek var mobbing davası açacak işten ayrılmayı göze alacaksınız
Yani ben orda calışmaya devam edeyim o kişi dava sonuna hem bana tazminat ödesin hem de isten atılsın gibi bir durum söz konusu değil
Yani mobbing davasının özü şudur:
işyerinde su su kişiler bana bunları yaptı fiziksel ya da psikolojik
işverenim de onları engellemedi ya da işverenim de bana aynısını yaptı o yuzden calışamadım ayrılıyorum işten sebebim bu
Ama onların bana yaşattıklarının da bir bedeli olmalı

İnsanların gözü korksun bana bulaşmasın diye mobbing davası açılmaz

Elbette dava açarsam ayrılırım.
Ki az önce başka bir personelle görüştüm aynı kişiye Seline davayı o açıcakmış sen aç dedim ..Kendisi açsın bakalım zaten işten ayrılmayı düşünüyordu iyi oldu bu.

size mobbing yapılmıyor ki
kadın sizi bir stajyere kötülemiş bu her işyerinde olan birşey siz kadını toplu halde şikayet etmişsiniz
dikkat ettiyseniz yükseltildi müdür olacak falan diyorsunuz bence siz kendisine başarılı olduğu için mobbing uygulamaya çalışıyorsunuz, eğer o size mobbing yapsaydı haksız yere sizi zor duruma sokar, şirkette kimsenin sizinle konuşmasına izin vermezdi falan... açıkçası kadının yükselişini siz hazmedemiyorsunuz bence

Anladığım kadarıyla kurumsal bir firmada çalışıyorsunuz. Böyle bir şirkette yöneticisine abla diyen ve yöneticisinin dedikodusunu yapan birinin sözleriyle gaza gelip dava açmak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ayrıca ne yazık ki büyük küçük fark etmez çoğu iş yerinde dedikodu ve haksızlık olabiliyor. Eğer Selin dediğiniz kişi sizi yalnızlaştırmaya çalışıyorsa, görev tanımınıza uymayan işlerle yıldırmaya çalışıyorsa, iş yükünüzü planlı bir şekilde ağırlaştırıyorsa ve psikolojinizi kötü yönde etkileyecek davranışlarda buluyorsa (İftira, yalan, psikolojik şiddet) mobbing davası açın tabi. Ama beni sevmiyor diyerek dava açmak sanki biraz garip olur.

Back