İŞ YERİNDE MOBBİNG AÇMALI MIYIM ?

Merhaba Kızlar Balıkesirde özel bir şirkette çalışıyorum.
İş başladığımda benden 4-5 ay sonra işe başlayan bir bayan oldu.. Nedendir bilinmez ısınamadım bir türlü bu bayana.. Ama iş yeri huzurlu olmalıdır diye hiç yüzüne bir şey söylemedim ya da yaptıklarını görmezden geldim.. Çünkü sürekli bana bir laf sokma halleri sürekli annesini övme ailesini yüceltme tavırları vardı..
İşi rinde kimse sevmiyor açıkçası bu kızı.. Patronlarımızla arası epey iyi pozisyonu yükseldi 2 yıl içinde müdür oldu şuan ..Benim 5 yılım onun 4.5 yılı ..
Bizim şirket yabancı ortakları olan bir şirket patronlarımız Almanya'da ama sürekli gidip gelirler.. Bu kızı Selin ismi ..eE üst seviyedeki müdürümüz patronların gözüne soktu yani ne başarı alındıysa Selin yaptı tebrik edelim şak şak şak..En ufak başarısızlık oldu ise Selinden bile kaynaklansa diğer arkadaşlar unutmuştur, onlar hata yaptmıştır oldu..
4 yıldır bu böyle.. Epey dedikodular çıktı bayan hakkında ben hiç birine aldırış etmedim bana zararı var mı evet var başta cok kafama taka idim şimdi umursamıyorum. Eskiden çok ağlardım canımı sıkardı elimden bir şeyde gelemezdi..
Her ün görüyorum bayanı..
Yan yana odalarımız birde ne konuşsa duyarım bazen bile bile sesini duyurmaya calışır.
Sevmiyorum bu kızı vs diye.. Müdürümüze ve patronlarımıza şikayet ettik defalarca hiç umursanmadık hep biz kıskanıyor olduk o mükemmel yoğun bir insan..
15 yıllık çalışan bi abiyi bile haksız çıkardı o günden beri havale ettim Rabbime..
1 işçinin kovulmasına neden oldu..
Neyse uzun oldu kızlar geçen hafta yeni işe alınan stajyerden i (Selinin odasında çalışıyor) abla Selin durmadan bütün gün seni anlatıyor o kızının odasına gidersen benim yanıma gelemezsin ben o kızı hiç sevmiyorum ıyy sevemiyorum benim küs olduklarımla sende küs olucaksın falan fistan kız korkudan tamam abla demiş..
Ama bıktım diyor sürekli seni sevmediğini söylüyor hayır bir nedende yok neden böyle diyor anlamıyorum abla başım ağrıdı olayı bilmediğim için he diyip geçiyorum ama geriliyorum Selin ablanın yanında falan dedi.

Sizce bu stajyer kız şahit olsa mobing davası açabilir miyim ben ?

Müdürlere söylesem değişen bir şey yok hep Selini haklı çıkarıyorlar ..

Tecrübeli hatunlardan yardım istiyorum

mobbing.org.tr ye başvuruyorsun, onlar sana kağıt üzerinde bir test yapıyor, çıkan sonuca göre dava açıp açamayacağını söylüyorlar, dava açılabilir derlerse de %99 kazanıyorsun zaten.

Davay açarsan bazı riskleri göze almış olman lazım. Öncelikle şu anki işinde pozisyonun zor değişecek veya işten çıkarılacaksın.

İşten çıksan bu dava leke gibi seninle dolaşacak, kolay kolay iişe giremeyeceksin...

Bi de stajyer kıza fazla bel bağlama, iş davaya gelince nasıl değişeceğine inanamazsın... Sağlam delilin varsa da durma tabi, kendini ezdirme gene de...

Açma bence hem stajyerin hemde kendi başını yakabilirsiniz. Stajyer üç maymuna geçebilir sizde o kız orda çok seviliyor hataların üstü örtülüyor diyorsunuz olan size olur. Yada illa açacak iseniz başka bir iş bulun kendinizi garantiye alın ondan sonra açın.

Evet ama yaptıkları hep soyut şeyler...
Birde sadece ben değil iş yerinde caycı ablamızda şikayetçi

Benzer durumu eşim yaşadı 4 sene çalıştığı yerden istifa etti dayanamadı. Şahitle çözebilirsiniz belki benim bildiğim kadarıyla aynı firmada sgklı olması yetiyordu. Yine de araştırın ispat isteyebilirler

Selin'in bu davranışları sistematik mi? Sürekli tekrarlanıyor mu? Ve Selin'in yaptıkları senin iş görme kapasiteni etkiliyor mu? Seni sevmediği veya insanlara seni sevmediğini söylediği için dava açamazsın. Ama bu durum senin performansını etkiliyorsa ve yeterince kanıtın varsa şansını dene.

Ama bence sen bir kez daha işverenle konuş. Çünkü davayı kişisel olarak Selin'e değil, işverene açmış oluyorsun.

Stajyer abartmış. Bununla dava bile açamazsın, hakim reddeder davayı baştan. Dedikodudan dava açılmaz. Mobbing için çok ciddi problemler olması gerekiyor. Kıza sinir oluyorumla olmaz bu işler. Mutsuzsan başka iş bak.

Bu beni 3.konum biri evlilik hakkında biri aşık oldum hakkında nasıl öncekiyle aynı olucak ????
Sana yakın başkası özür diledim.Nick benzerliği kusura bakma onun aynı sıkıntıs işyeri ile ilgili idi.Dava açman devamı o su bu su 3-4 yıl sürer.Temhüz gtmesi gelmesi 2-3 yıl yani bayağı bir uzun sürer.Artı vereceğin dosya masraflarını katmadım bile kazanmak istiyorsan iyide bir avukat bulman lazım canım.

Bu forumda değil de, Türkiyede mobing davasını kazanabilmiş kişi var mı merak ediyorum.

Bir sürü hakkı var kişinin ama işte dava kazanamıyor.
Ben çok umutlu yazamıcam o yüzden.

Yok canım ya. Almanya'mı , İngiltere'mi ki burası. İşte arkadaşım açtı dava sonuçlanmadan kapının önünde buldu kendini. Birde kimse kimseyi sevmek zorunda değil ki. Ben onu sevmiyorum dediği için mobbing davası olur mu bilmiyorum. Kız daha dün gelmiş stajyer. Başka elemanlarında sorunu var mı yok mu araştırıyorlar. Belki olay kişisel. Zaten dava da yıllar sürer.

Yok canım ya. Almanya'mı , İngiltere'mi ki burası. İşte arkadaşım açtı dava sonuçlanmadan kapının önünde buldu kendini. Birde kimse kimseyi sevmek zorunda değil ki. Ben onu sevmiyorum dediği için mobbing davası olur mu bilmiyorum. Kız daha dün gelmiş stajyer. Başka elemanlarında sorunu var mı yok mu araştırıyorlar. Belki olay kişisel. Zaten dava da yıllar sürer.

benim bildiğim kadarıyla da mobing sebebiyle dava kazanmak için sağlam şahitler ve sağlam bir sebep olması gerekiyor.

hala SGKsız çalışan kişiler olduğu ve onların hakları korunmadığı düşünülürse, ben de bu konudan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum.

m
Bu forumda değil de, Türkiyede mobing davasını kazanabilmiş kişi var mı merak ediyorum.

Bir sürü hakkı var kişinin ama işte dava kazanamıyor.
Ben çok umutlu yazamıcam o yüzden.

var. bir şef masasına dosyalar yığmış, sırf memurunu görmemek, muhatap olmamak için. bu nedenle memur açtığı mobbing davasını kazandı. bu basit birşey nette daha da karar örnekleri mevcut

mobbinge uğradığınızdan bir yakınınıza, arkadaşınıza bahsedin. aynı sorunu yaşayan iş arkadaşlarınız varsa birlikte karşı durabilirsiniz.amirinize yazılı olarak şikayette bulunun.bu şikayetin bir kopyası sizde de olsun.bol bol delil toplayın.sizi aşağılayan ya da size kabaca yazılmış mailler varsa kaydedip saklayın.günlük tutun.yaşadığınız mobingi ayrıntılarıyla gün gün tarih tarih yazın.işten bu kadının yıldırmalarıyla çıkan sizin gibi olanlar varsa ve size olan mobingi de biliyorlarsa tanık olmalarını isteyin.alabiliyorsanız psikolojik yardım alın dava açacaksanız işinize yarar.
dava açın,varsa maddi zararlarınız için maddi ve manevi tazminat talebinde bulunun.
Mobingle mücadele derneği var, oradan da yardım alabilirsiniz.

Aslında bazen temiz bir dayak da iş görür ama siz bu dediğimi hiç yapmayın:)

örnek;
Yargıtay’dan mobbing kararı

“Mobbing iddiasında yüzde 100 ispat aranmaz”

Yasemin GÜNERİ / HABERTÜRK

İZMIR’de yaşayan bankacı S.Y., şube müdürü tarafından kendisine mobbing uygulandığı ve psikolojisinin bozulduğu iddiasıyla anksiyete tedavisi görmeye başladı. Tedavi sürecinde raporlu olmasına rağmen, işe gitmediği gerekçesiyle S.Y.’nin iş akdine son verildi. S.Y. de tedavi gördüğüne dair sağlık raporlarını delil olarak sunup İzmir 3. İş Mahkemesi’nde ‘işe iade’ ve ‘mobbing’ davaları açtı. Mahkeme S.Y.’nin “işyerinde işveren tarafından sürekli ve sistematik bir biçimde aşağılandığı, kişiliğinin ve saygınlığının zedelendiği” iddialarını şüpheden uzak bir şekilde ispat edemediği gerekçesiyle davayı reddetti. Ancak davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. “Olayda mobbing unsurlarının gerçekleştiği şahit anlatımları ve doktor raporlarından anlaşılmaktadır” denilen Yargıtay kararında, “şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu, özel hukuk ve iş hukuku alanında mobbing gibi ispatı nispeten daha zor olan bir konuda kesin ve mutlak bir ispatın aranmayacağı, vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu, delillerde tereddüt edilmesi halinde bu durumunu işçi lehine yorumlanması gerektiği” vurgulandı. Yargıtay’ın bu yorumu, mobbing davalarında emsal teşkil edebilecek.

not: alıntı yapıldı

Düşmanımı dost yaparak yok ederim.
Yerin de olsam o stajer kıza güvenmem . Gelip sana bu şekil anlatması kim bilir belki ağzından laf almak içindir ?
Müdürlerinizin hepsimi salak yapma allasen .
Farklı bir pencereden bakmayı dene .

Stajer sahit olmayi kabul ederse şikayet et. Ama sanmıyorum sahit olacagini. Sektorler arasinda iletisim sürekli vardir bu kizda kara listeye girer is bulma sıkıntısı yasar. Yinede kizla bi konus istersen

mobing olacak bir şey söz konusu değil burda.
onun bunun lafına bakıp da birşey yapma. onlar görmedim duymadım olur. ayrıca seni sevmek zorunda değil.
mobing daha çok iş yeri seni ağır vardiyalarda çalıştırır, sana yöneticin/patronun hakaretler ederek kişiliğine tacizde bulunur falan bunlarla olur. yukarıda belirttiğin şeylerle hiçbirşey yapamazsın..

Back