Özel / Kamu farketmez, eğer maaşa haciz geldiyse; en fazla 1/4'ünü haczedilebiliyor. Her alacaklı kala para üstüünden 1/4haciz koyuyor.
Tabi bu sırada sizi milyon kez arıyorlar.
Bankalar bunu her yıl dosya yenileyerek borç bitene kadar devam ettiriyor.
eğer borç kişiyeyse, dosyayı her yıl yeniliyor ya atıyorum 2 yıldan sonra varlık fonu o borcu o kişiden satın alıyor. mesela borç 100bin olsun, varlık fonu şirketi diyor ki sen bu borcu bundan yıllarca alamazsın, ben sana 40 bin verim borcu bana naklet. alacaklı çoğunlukla kabul ediyor, sen artık varlık fonuna borçlu oluyosun. o varlık fonu da seni aramaya başlıyo sürekli bunaltıyo. taahhüt vermeni istiyo borcu ödeyeceğine söz vermeni istiyo. EĞER VERMEZSEN hiçbir şey yapamıyor 1/4 hacize devam ediyo. ama eğer söz verirsen ve ödemezsen o zaman hapis söz konusu oluyor. akıllı kimse o yüzden taahhüt vermiyor.
ve sen de durumu toplandığında varlık fonuna diyosun ki borcum evet 100k ama ben 50 k şu an ödeyyebilirim eğer borcumun tamamını kapatırsan. varlık fonları da genellikle kabul ediyor. zaten o borç için 40k ödemişti senden 50k alınca zaten kara geçiyo.
o yüzden çoğu borçlu olan kişi, borcun varlık fonuna aktarılmasını bekliyo ki borcun tamamını ödemeden pazarlık yaparak kapatsın