canım cümleleri tekrar gözden geçirmek gerekebilir ; son bana attığını da çevirdim gönderiyorum :
Temperature and Pressure Effects on HSPs: äh
In Hansen s early work, the hydrogen-bonding parameter was almost always found by subtracting the polar and dispersion energies of vaporization from the total energy of vaporization. This is still widely used where the required data are available and reliable.
Hansen,25 however, while noting that there is no rigorous way of arriving at values of the temperature dependence of the hydrogen bonding solubility parameter , developed an empirical approach for the determination of the temperature dependence of äh that involves experimental heats of vaporization data for hydrogen-bonded substances, which, in turn, are taken from Bondi and Simkin.28 From eq 10, the hydrogen-bonding solubility parameter, äh, is defined a
HSPler üzerindeki Sıcaklık ve Basınç Etkisi : ah
Hansenin çalışmasında, hidrojen bağı parametresi, neredeyse her zaman buharlaşmanın toplam enerjisinden, buharlaşmanın polar ve dispersiyon enerjileri çıkarılarak bulunmuştur.
Bu yöntem, gereken dataya ulaşılabilen ve güvenilir olan yerlerde; halen yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Hidrojen bağlı çözünürlük parametresinin sıcaklığa bağımlı değerlerine kesin olarak ulaşmak imkansızken ,Hansen , hidrojen bağlı maddeler için (sırasıyla bu maddeler Bondi ve Simkinden alınmıştır); deneysel buharlaşma ısısı verileri içeren ,ah'ın sıcaklığa bağlığını tespit etmek için empirik bir yaklaşım geliştirmiştir.
Denklem 10 'da hidrojen-bağı çözünürlük parametresi ah olarak tanımlanmıştır..