Sevgili konu sahibi,
Öncelikle sakin olun, söylemesi kolay diyeceksiniz belki ama çözümsüz, umutsuz hissetmek ve paniğe kapılmak durumu daha iyi hale getirmeyecek siz de biliyorsunuz.
Konu içinde özel olarak psikoterapi alma imkanınız olmadığını söylemişsiniz. Bunu söyleyen çok fazla üye var, hangisinin imkanları ne derece zorlanabilir bilemiyoruz elbette. Ancak yine de en iyisi işinin ehli bi profesyonelden yardım almak, eğer zorlanabilecek bi imkan varsa muhakkak degerlendirin, bu da ihmal edilmemesi gereken ciddi bi sağlık sorunu en nihayetinde.
Yukarıdaki ihtimali tamamen elediğimizi, bu durumu kendi kendinize aşmak zorunda olduğunuzu varsayarsak öncelikle bu korkuyu tetikleyen faktörleri bulmak gerekir diye düsünüyorum.
Korkunun zaman içinde ilerlediginden söz etmissiniz ama baslangıcı hakkında bi bilgi vermemissiniz. Belirgin bi olay var mı bu noktada? Ya da ilk kez ne zaman farkına vardınız mesela?
Tabi bi yandan durumun kökenini ararken diger yandan elimde somut bi şey olsun isterseniz küçük egzersizler deneyebilirsiniz.
- Hiç tanımadığınız 5 kişiyle kısa diyaloglar kurarak başlayabilirsiniz mesela.
+ Market görevlisiyle selamlaşmak, bi ürün hakkında kısa bi bilgi istemek ve ona kolaylık dilemek,
+ Bi giyim magazasına girip görevliden yardım istemek, gösterdigi ürünler hakkında onunla konusmak, ürünlerin birini deneyip fikrini sormak
+ Bi sokak cocuguyla sohbet edip ona atıyorum bi çikolata ısmarlamak
+ Her toplu taşıma aracınin konuşmaya hasret bi yaşlısı vardır, ilk fırsatta onu bulup yanına oturmak
Basit, en az 1 en çok 10 belki 15 dakika süren ve hayatınız boyunca tekrar görmeyeceginiz insanlarla gerçekleşen sohbetler yani özetle.
Yabancılarla çalışmak hali hazırda sizi tanıyan insanlarla calısmaktan cok daha kolay olur, üniversitenin ilk senesi gibi düsünün.
Böyle basit adımlarla kendinizi iletisime acarak baslayabilirsiniz diye düsünüyorum. Zira insan bilmedigi, tanımadıgı seyden korkar. Kendinizi insanları tanımaya, bilmeye, anlamaya açabilirseniz belki faydası olur.