• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

imam nihahı ve mehir

Mehir konusunda hic bi bilgim yoktu acikcasi yazilari okuyana kadar :) ogrenip yazilarinizi okuduktan sonra verdigim karar helal etmek olacak sanirim. Cunku ikimizde calisiyoruz ikimizde para kazanmak nedir biliyoruz ve herseyimizi cok sukur kendimiz halletmeye calisioruz. Zaten istedigi zaman bana hediyede alir birikimde yapar. Helal etmenin sevabini dusunmek sanirim her zaman daha huzurlu hissettirecek. Dini nikah konusundada resmi nikahtan once yapilmasini cok mantikli bulmuyorum o yuzden dugunden sonra yaptirmak istiyorum.

Merhaba yorumlarınızı okudum öncelikle belirteyim nısanlıyım 1senedir. Ve 2senedir bırlıkteyız dugunumuzu seneye düşünüyoruz.dini nikah bence özel bı mevzu. Yanı aman biz ısanlıyız sozluyuz yaramazlık olur günah olur dıyıp allah katında kendini garantiye almak kadar saçma bir sey olamaz. Bu namazı iman ıcın yaradan ıcın kılmayıp sevap kazanırum diyerek çıkar ıcın yapmak gıbı bırsey.bence resmi nikahtan sonra ozel gecenin yasanagı zaman kıyılması en makbulu. Mehır içinse yıne nacızane düşüncem helal etmek değilde düğünde takılan takılardan örneğin kalın bir bileziği göstermek yararlı olur düşüncesindeyim.herkes maddi acıdan zorlukla hayat kuruyor ancak dınımızde yeri olan mehırınde yerine gelmesi içimizi rahatlatır kadına guven verir.bir kalın bilezik 3 milyar gıbı dusunursek eşinin bısey olması halinde bir sure kadın bununla gecınebılır.mehırınde amacı zaten bu degılnıdır? Es savaşa gittiğindeyada çalışmaya yada herhangi bir sebepten oturu evinden ayrıysa kadın tek basına kocası dönene kadar zorluk çekmesin.

mehir konusu çok çok ince bi konu eğer siz dini nikahı yapar mihrinizi alırsanız üzerinize vacip olan ibadetlerinizide yerine getirmenz gerekir yani ben daha evlenmedim düğün olmadı diemezsinz eğer dini nikah yapmadığınz halde takılan bilezik vs falan sizde kalırsa o zaman o vacip ve farz olan ibadetleri yerine getirme mecburiyetnz yoktur... tekrar yazayım dini nikah yapıldığı andan itibarenn mihr sizin oluo ve kurban zekat hac üzerinize düşüyo bunun bilincinde olarak yapın nikahlarınzı..... mehr nasıl ayrlanır konusuna gelince kız ne isterse ama genel olarak emsallerine göre hareket edilmesi tavsiye edilmiş az istemesi de övülmüş.... ama kız hiç istemeyebilir eşine helala edebilir yada borç verebilir borç verdiği takdirde eşi kesin sana mhrini tekrar yapacam derse o zaman yine gelmesi garanti olduğu için zekat üzerinden kalkmıyo.... eş mhr vad edip vermeden vefat edersede borçlu olarak gitmiş oluyor....

Nasıl yani anlayamadım ?
Mesela bizim nikahta belirlenen mehiri ev alırken kullandık . Ben isterim demedim ama eşim sana alıcam diyordu.
Bende olmayan malın zekatını , kurbanını falan nasıl vereyim , hem çalışmıyorum nerden vereyim ?
Yazdıklarınız çok mantıklı gelmedi bana .

bir yerde nihahın az mehirlisi hayırlıdır diye okumuştum. ee bende dedim ki hayırlıysa az istiyeyim. kaynanamda oğlumdan az mehir iste deyip duruyor sakasına. bende gıcıklık değilmi düğünde takılan bütün altınları isteyeceğim :1:

Neden az olsun anlamadım , bence makul olsun demek daha uygun. Dini olarak kadının boşanınca mehir dışında herhangi bir maddi hakkı yok bildiğim kadarıyla. Kendi getirdikleri hariç tabi.

adetse isteriz arkadaş ben sadece ne istediğinizi yazın dedim bilgilendirin demedim ki ille boşanırsak diye düşünmemiz mi lazım adettense yapılacak allah allah :47:

Mehir adet değil , dinde yer alan bir uygulamadır. Amacı zaten kadının yalnız kalması , ayrılması vs. gibi durumlarda bir süre maddi olarak sıkıntıda kalmaması.

Bana gelince ; biz ayrı şehirlerde olduğumuzdan resmi nikahtan iki ay sonra dini nikah yapıp evlendik. Hiç düşünmemiştim daha evvel , nikah günü 100 gr altın olsun dediler , bende taman dedim.:51:

Son düzenleme:
şimdi gençler öncelikle mehir kadının allah tarafından verilmiş hakkıdır. bunu unutmayın. ancak kadın isterse kocasına bağışlayabilir bu ayrı bir konu. ama sakın hakkınızı yedirmeyin çünkü mehir aslında kadına yalnızca boşanma değil, eşinin vefat etmesi durumunda da belli bir süre onu her ihtiyacını karşılayacak maldır. çünkü bir kadın boşandıktan sonra veya eşi vefat ettikten sonra 3-4 ay kimseyle evlenemez. buna iddet süresi denir. bu da hamile olup olmadığının belirlenmesi içindir. böylelikle eğer hamileyse babasının kim olduğu anlaşılmış olur. şimdi düşünün ki eşinizden ayrıldınız veya eşiniz vefat etti ve gidecek yeriniz yok diyelim. nikah sırasında veya daha sonra aldığınız mehirin sizi 3 ila 4 ay süre geçindirecek kadar olması gerekir. ama isterseniz eşinizi zor duruma sokmamak için cüzi bi miktar da isteyebilirsiniz ya da bağışlayabilirsiniz. ama mehirin esprisi budur. islamda kadının az mehir istemesinin arzu edilmesinin hikmeti erkeği zor duruma sokup kadına olan sevgisini yıpratmamaktır.
ben sözlüyüm şu anda. ve mehir miktarı sorulduğunda siz bilirsiniz demek istemiyorum. he o mehirle ne yapacağıma gelince; eşime araba almayı düşünüyorum. o yüzden en az bi 400 gram istemem lazım ama kesin kararımı henüz vermedim.

şimdi gençler öncelikle mehir kadının allah tarafından verilmiş hakkıdır. bunu unutmayın. ancak kadın isterse kocasına bağışlayabilir bu ayrı bir konu. ama sakın hakkınızı yedirmeyin çünkü mehir aslında kadına yalnızca boşanma değil, eşinin vefat etmesi durumunda da belli bir süre onu her ihtiyacını karşılayacak maldır. çünkü bir kadın boşandıktan sonra veya eşi vefat ettikten sonra 3-4 ay kimseyle evlenemez. buna iddet süresi denir. bu da hamile olup olmadığının belirlenmesi içindir. böylelikle eğer hamileyse babasının kim olduğu anlaşılmış olur. şimdi düşünün ki eşinizden ayrıldınız veya eşiniz vefat etti ve gidecek yeriniz yok diyelim. nikah sırasında veya daha sonra aldığınız mehirin sizi 3 ila 4 ay süre geçindirecek kadar olması gerekir. ama isterseniz eşinizi zor duruma sokmamak için cüzi bi miktar da isteyebilirsiniz ya da bağışlayabilirsiniz. ama mehirin esprisi budur. islamda kadının az mehir istemesinin arzu edilmesinin hikmeti erkeği zor duruma sokup kadına olan sevgisini yıpratmamaktır.
ben sözlüyüm şu anda. ve mehir miktarı sorulduğunda siz bilirsiniz demek istemiyorum. he o mehirle ne yapacağıma gelince; eşime araba almayı düşünüyorum. o yüzden en az bi 400 gram istemem lazım ama kesin kararımı henüz vermedim.
Bende mehirle eşime bişey almak isterim :)

Nasıl yani anlayamadım ?
Mesela bizim nikahta belirlenen mehiri ev alırken kullandık . Ben isterim demedim ama eşim sana alıcam diyordu.
Bende olmayan malın zekatını , kurbanını falan nasıl vereyim , hem çalışmıyorum nerden vereyim ?
Yazdıklarınız çok mantıklı gelmedi bana .

Neden az olsun anlamadım , bence makul olsun demek daha uygun. Dini olarak kadının boşanınca mehir dışında herhangi bir maddi hakkı yok bildiğim kadarıyla. Kendi getirdikleri hariç tabi.

Mehir adet değil , dinde yer alan bir uygulamadır. Amacı zaten kadının yalnız kalması , ayrılması vs. gibi durumlarda bir süre maddi olarak sıkıntıda kalmaması.

Bana gelince ; biz ayrı şehirlerde olduğumuzdan resmi nikahtan iki ay sonra dini nikah yapıp evlendik. Hiç düşünmemiştim daha evvel , nikah günü 100 gr altın olsun dediler , bende taman dedim.:51:
herkes tarafından uygulanıyorsa artık adettir bana göre size göre öyleyse bilemem

Hacca gotursun namaza baslasin gbi sartlardan mehir oluyormuki yaa,benim bildigim maddi bir durumdur mehir ve kadin vazgecmek zorundada degildir..

herkes tarafından uygulanıyorsa artık adettir bana göre size göre öyleyse bilemem
Kuran da mehir ayetleri mevcuttur . Bu nedenle adet değil , dini bir uygulamadır diye bahsettim.
Mesele Ahzap 50. - Nisa 4. 20. 21. 24. 25. - Bakara 229 - Bakara 237. - Ayetlerde mehirden bahsediliyor.
Netten bakınca ilk bulabildiklerim bunlar , belli farklı ayetlerde de bahsi geçmiş olabilir.

dini nikahın resmi nikah öncesinde olmasına karşıyım zaten yasal değil. Hele nişanlı çiftlerin yaptırması kadar saçmalık yok alıntı yapmadan yazıyorum herkesin kendi düşüncesidir saygı duyarım ama yaramazlık yaparken günaha girmemek yazısını görünce beynimden vurulmuşa döndüm. Ahlak bumudur nişanlıyken kendini dini nikahlamı güvenceye alıyorsun? işte cahil kesimimiz evlenmeden önce dini nikahı yapıyo sonrada helalin diye her haltı yapıyo ohhhh ahlakınıza kurban sizin ne kadar kaliteli insanlarsınız.. dini din gibi yaşicaksınız amaçlarınıza göre kullanmicaksınız

Biz resmi nikahtan hemen önce yapmaya karar verdik dini nikahı :26: Herhangi bir prosedür varsa da bu konuyla ilgili bilmiyoruz resmi nikahtan sonra olmalı diyenler olmuş ama :26: Mehir olarak dört bilezik olsun dedi babam o konuya takılmıyorum ben işim yok pek öyle şeylerle. Sonuçta benim de olsa o mal gerektiğinde ortaya koyacağım

Son düzenleme:
eğer nişanlılık uzun sürecekse dini nikah olmaması gerekir diye düşünüyorum...

ama benim dini nikahım düğünden 1 hfta önce yapılacağı için ve zaten ewlilik garanti olduğu için, düğünden 1 hfta önce yapılmasının hiçbir sakıncası yok.

mehire gelince ise, herkes bişeyler istiyor galiba ama bana mehir ne istiyorsun die sorduklarında "altınlarım yeter" dicem ve takılarımdan başka bişey istemeyi düşünmüyorum =)

Bizim düğünden üç gün önce olmuştu dini ve resmi nikahımız.Ve bi miktar gram altın ve hacca getirsin demiştim ama hoca hacca gitmeyi kabul etmedi.O zaten dini bir görev yapılması gerekir dedi.Bende öyle madem, bana üç talaktan birini versin dedim.Yani erkek dini nikahı üç kere boş ol derse ben bir kere boş ol demeden nikahımız sonlanamayacaktı.Bunu isterken kötü bir niyetim yoktu aslında bir kızgınlık anında boş ol dese üç kere, dini evliliğimiz bitse ve biz sonradan tekrar bir araya gelmek istesek dinen başka bir adamın nikahına alınmak gerekiyormuş.Benim bir bayan hoca arkadaşım vardı bunları ondan öğrenmiştim.Hatta imama bunu dile getirdiğimde şaşırmıştı ve bu hakkınız olduğunu nereden biliyorsunuz demişti. Bende bayan bi hoca arkadaşım var demiştim :) ve sonra eşime bu konuyu açıkladı eşim de kabul etti :) bu size güzel bi öneri bence :34:

Son düzenleme:
Benim bir sorum var. Şimdi geçmiş yorumlarda mihir aldiktan sonra dini vazifelerin farz olduğu yaziyor.

Nikahdan önce dinen el ele tutmakda günahtır. Bu Günahın kalkması için, fakat daha fazla ileriye gitmemek için dini nikah kıyılıp, düğüne kadar mihirde istenilen altınlar alınmadığı müddetçe, nikahin getirdiği farzlar (mesela yakınlaşma gibi) geçerli olmuyormu?

benim resmi nikahım düğünümden 1 hafta önce yapıldı
hemen ardından dini nikah yapıldı sonra düğün oldu
mehir olarakta 100 tane cumhuriyet altını istedim

kızlar bende şart sanıyordum bi şeyler istemeyi. burda okuduktan sonra öğrendim. bende hiç bir şey istemiycem. maddi manevi bana verdikleri yetiyor şimdiden. yalnız kendini güvende hissetmeyen arkadaşlar olucaktır. evlendikten sonra değişen insanlarda var, neler neler duyuyoruz.. Allah herkese huzurlu yuva versin ancak makul bir şey de istenir yani.arkadaşım 10-11 gr altın istemişti mesela.. çekinmeye gerek yok. dinimiz bu hakkı vermiş :16:

Son düzenleme:
Canım bizde adet düğünden bir gün önce yapılmasıdır.Ama bizim vaktimiz olmadı düğün günü kuaföre giderken kıydırdık.Mehir olmak zorunda.Mehirin amacı kadını güvence altına alınmasıdır.Ben güzel bir muhitte ev parası kadar mehir istemiştim.Öyle anlaştık

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Bizim düğünden üç gün önce olmuştu dini ve resmi nikahımız.Ve bi miktar gram altın ve hacca getirsin demiştim ama hoca hacca gitmeyi kabul etmedi.O zaten dini bir görev yapılması gerekir dedi.Bende öyle madem, bana üç talaktan birini versin dedim.Yani erkek dini nikahı üç kere boş ol derse ben bir kere boş ol demeden nikahımız sonlanamayacaktı.Bunu isterken kötü bir niyetim yoktu aslında bir kızgınlık anında boş ol dese üç kere, dini evliliğimiz bitse ve biz sonradan tekrar bir araya gelmek istesek dinen başka bir adamın nikahına alınmak gerekiyormuş.Benim bir bayan hoca arkadaşım vardı bunları ondan öğrenmiştim.Hatta imama bunu dile getirdiğimde şaşırmıştı ve bu hakkınız olduğunu nereden biliyorsunuz demişti. Bende bayan bi hoca arkadaşım var demiştim :) ve sonra eşime bu konuyu açıkladı eşim de kabul etti :) bu size güzel bi öneri bence :34:

Yazdıklarınızı ilk kez duydum . Başka biriyle nikah konusu ancak 3 farklı zamanda boşanma olursa söz konusu olur .
Ayrıca sizin bir boşanma hakkını almanız , benim bildiğim kadarıyla sizin söylediğinizden farklı bir şey .
Hiç ihtiyacınız olmaz , bir ömür mutlu olursunuz umarım ama bilen birinden detaylı bilgi almakta fayda var .

birşey sorcam mihir ne isteme günü falan mı isteniyor bilmiyorum biz mihir falan istemedik isteme günü .
resmi nikah olmadan dini nikah kıymıyolarmış biz hoca getirtip dua okutacaz o kadar dini nikah düğünde olacakmış.

Back