• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

imam nihahı ve mehir

hoca bana sormadı hiçbişey.. ben eşime 'mehir sorulması gerekmiyo mu' falan dedim o da sonra hocaya sordu hocam mehir sormayacak mısınız diye
hoca da gerek yok artık zaten kanunlar kadınları koruyor falan dedi
ben sormasını isterdim, bilmem ki falan diye nazlanırım diye düşünüyodum ama kimse bişey sormadı kaldım öyle :9:

adetten yapılıyorsa ortalaması turk parası olarak 5000 cıvarı bırseydır. orda gelıne gonlu olsun dıye soruluyor. ornek vereyım.
bı tanıdık. hoca sorunca kız kılom kadar altın ıstıyorum. benden bosanırsa dedı. hoca da oyle sey olmaz. 5000 yeterlıdır dıyıp 5000 tl uzerınden nıkahı kıydı.

adetlerı de kendı tarafımıza gore cıkar olayına cevırmeyelım bence. herkesın kendı bılecegı tabıkı. ne esımı ne de aılesını hıc zora sokmadım sunu da alın demedım. ben demedıgım ıcın onlar daha bi cok yaptılar allaha sukur. allah razı olsun. aldıklarımızı da hep esımle ortaklasa odeyebılecek sekılde aldık. ılerde beraber yasayacagız beraber gecınecegız. sen sunu yapmıstın almıstın, almamıstın, sızınkıler yaptıydı yapmadıydı kavgası gostermesın allah.

demek ki ben istediğim de eşim zora girmeyecek alabilecek durum var sizin düşündüğünüzü herkes düşünür ama durumu varsa yapacak o kadar olmasa bizde istemezdik bağışlardık demek ki zorlanmayacağını biliyorum :27:

nişanda kıyıldı dini nikhaımız. hoca bana sordu ve ben hiçbişey demedim. ordan eniştem temsili oluyor zaten 3000 tl yazın dedi. o anda helal ettim zaten eşime. çok karşıyım mehir olayına ben zaten. varlık da bir, yokluk da bir. Allah herkesin gönlüne göre versin.

Düğünden sonra eve gelmeden önce dini nikahım kıyıldı, ve tabi mehirde orada belirlendi. O sırada ağlamakla meşguldüm biraz..

badcatgarfield arkadaşım, mehir kadına verilmiş dini bir haktır, kuranda da geçer, peygamberimizin uygulamalarında da vardır. Mehir kadın tarafından gönül hoşluğuyla bağışlanabilir, "çok karşıyım" derken bunu kastettin sanırım, yoksa müslüman olup dininin bir hükmüne "karşı olmak" birbiriyle bağdaşmayan şeyler, kelimeler konusunda biraz seçici davranabiliriz, sevgiler...

Arkadaşlar merhaba siteyi yeni kefşettim ve bayıldım :1:
2 aylık evliyim. Eşimle dini nikahımız resmi nikahtan 1 hafta sonra oldu. Mihir için aklımda birşey yoktu açıkcası ne isticemi bilmiyordum. Dini nikahımız camide kıyıldı. Hoca ''kızım mihrin nedir dedi'' bi an 2 tane 20 gr,'lık bilezik diyesim geldi ve dedimde. Hoca olmaz mihir altında en az 80 gr olmalı dedi ve ardından kacta bilezik yaptınız kıza diye sordu. Eşimde 8 tane 20 gr yaptık dedi. Hocada o zaman onların üzerine kıyalım dedi eşim tamam dedi. Neyse çok uzatmayayım. Düğünümüz oldu mihirler takı sırasında takıldı ve düğün akşamı eşim bizde kalmasın dedi ve kaynanamlara götürdü bütün altınları. (düğünden ertesi gün evdeydik bankada kasa tutup orada saklıyalım dedim ama beni duymazdan geldi.) 2 ay oldu ses yok. İstediğimden değil sonuçta benim babamın parasıyla yada benim paramla yapılmış değiller ama nezaketende olsa ''kızım bizde duruyo diye sakın gücenme'' denmesini beklerdim.
Sizce düşüncemde haksızmıyım.Bu arada eşimde bu konuyu hiç konuşmuyor.:19:

Arkadaşlar merhaba siteyi yeni kefşettim ve bayıldım :1:
2 aylık evliyim. Eşimle dini nikahımız resmi nikahtan 1 hafta sonra oldu. Mihir için aklımda birşey yoktu açıkcası ne isticemi bilmiyordum. Dini nikahımız camide kıyıldı. Hoca ''kızım mihrin nedir dedi'' bi an 2 tane 20 gr,'lık bilezik diyesim geldi ve dedimde. Hoca olmaz mihir altında en az 80 gr olmalı dedi ve ardından kacta bilezik yaptınız kıza diye sordu. Eşimde 8 tane 20 gr yaptık dedi. Hocada o zaman onların üzerine kıyalım dedi eşim tamam dedi. Neyse çok uzatmayayım. Düğünümüz oldu mihirler takı sırasında takıldı ve düğün akşamı eşim bizde kalmasın dedi ve kaynanamlara götürdü bütün altınları. (düğünden ertesi gün evdeydik bankada kasa tutup orada saklıyalım dedim ama beni duymazdan geldi.) 2 ay oldu ses yok. İstediğimden değil sonuçta benim babamın parasıyla yada benim paramla yapılmış değiller ama nezaketende olsa ''kızım bizde duruyo diye sakın gücenme'' denmesini beklerdim.
Sizce düşüncemde haksızmıyım.Bu arada eşimde bu konuyu hiç konuşmuyor.:19:

neden ıstemıyorsun kı sonucta sana takı olarak takılmış dugunde ben olsam vermem kavga etsem bıle cok mu cadıyım ne:emir_bebek::52:

dini nikahın mümkünse düğünden 1-2 ay önce yaptırılması uygun görülüyor bir çok ehil kişi tarafından

bizde sorduk ve en uygun bu şekilde olacagı kanaatine vardık ve beklıyoruz :72:

dini nikahın mümkünse düğünden 1-2 ay önce yaptırılması uygun görülüyor bir çok ehil kişi tarafından

bizde sorduk ve en uygun bu şekilde olacagı kanaatine vardık ve beklıyoruz :72:

canım benim 2 ay var düğüne.ben ne istesemki.hacca gitmek istesem olurmu paradan cok bunları istiyorum ben.yada baska ne istenir?

Son düzenleme:
canım benim 2 ay var düğüne.ben ne istesemki.hacca gitmek ve nikahlıyken baskasına nikah yapamama istesem olurmu paradan cok bunları istiyorum ben

Canım imamhatipdeyken bir hocamız hac mehir olmuyor demişti zaten şimdiki gençler bu konuda çok anlayışlı imkanı oldugunda bunu eşleriyle yaşamak isteyecklerdir.benim nişanlım arkadaş çevresi hep birlikte hacca yazılmş çıkmş ve gitmşler kendisi istememiş bu fırsatı ilerde eşimle deperlendireym istemiş ki biz görücü usulü nişanlandık ve 3aydır birbrmzden haberdarız.neyse böyle düşünen epey çok bu zamanda.
nikahlanmama konusundada bildiğim kadaryla mehir bir mikdar maddi karşılığı olan bişey olmalı...

Canım imamhatipdeyken bir hocamız hac mehir olmuyor demişti zaten şimdiki gençler bu konuda çok anlayışlı imkanı oldugunda bunu eşleriyle yaşamak isteyecklerdir.benim nişanlım arkadaş çevresi hep birlikte hacca yazılmş çıkmş ve gitmşler kendisi istememiş bu fırsatı ilerde eşimle deperlendireym istemiş ki biz görücü usulü nişanlandık ve 3aydır birbrmzden haberdarız.neyse böyle düşünen epey çok bu zamanda.
nikahlanmama konusundada bildiğim kadaryla mehir bir mikdar maddi karşılığı olan bişey olmalı...

nikahlanamamayı burdan okudum canım sonra düsündüm sacma yani sevdigime güzevsizliklik gibi olyo ondan ondanvazgectim hac dediğin gibi olmuyosa altın isterim bir bilezik isticem ben yani cok zor durumda koymak istemiyorum onu

nikahlanamamayı burdan okudum canım sonra düsündüm sacma yani sevdigime güzevsizliklik gibi olyo ondan ondanvazgectim hac dediğin gibi olmuyosa altın isterim bir bilezik isticem ben yani cok zor durumda koymak istemiyorum onu

Canım en iyisi söyle yap mehrin kaç gr altına tekabül ediyorsa o miktarı konuşun.kayınvalıdem isteme günü sormuştu bizde siz nası uygun görüyosanız diye onlara bıraktık.kendileride takıcamız bileziklerin hepsini mehir olarak kabul edermsinz dedi bizde kabul etmştk.yani bu onlar için bi tekellüf değil dinen sana verilmiş bir hak.doğru ve kimseyi incitmeyeck şekilde yapmalısn diye düşünüyorm...

Canım en iyisi söyle yap mehrin kaç gr altına tekabül ediyorsa o miktarı konuşun.kayınvalıdem isteme günü sormuştu bizde siz nası uygun görüyosanız diye onlara bıraktık.kendileride takıcamız bileziklerin hepsini mehir olarak kabul edermsinz dedi bizde kabul etmştk.yani bu onlar için bi tekellüf değil dinen sana verilmiş bir hak.doğru ve kimseyi incitmeyeck şekilde yapmalısn diye düşünüyorm...

haklısın canım oda olur ama biz altınları satıcaz yani borclardan dolayı.bana tekrar alması gerekecek mi o altınları yoksa ..öylede cok zor olur.helalde ediliyomus demi.en iyisi bende sevdigime bırakayım o ne derse o olsun

vayy be ne pazarlıklar ne pazarlıklar,şaştım kaldım.Kimsenin aklına da şu gelmiyor galiba,nikahta istenilen şeyi eşiniz yapacak iyi hoşta evlenince keseniz bir olacak zaten.Yani onun cebinden çıkan sizin de cebinizden çıkacak.Bu belki bir gelenek olabilir ama bazı şeyleri düşünürken de günümüz koşullarını düşünmek gerek.Gelebilecek kötü günleri düşünüp kadınlar kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmeli.
Evlilik hazırlıkları yapan biri olarak bu benim nacizane fikrim.Şimdiye kadar ne sözde, ne de nişanda nişanlımı zora sokacak hiçbir şey istemedim.Ailelere yük olmadan beraber ne yapabilirsek onu yaptık.Şu anda da beraber paramızı hesaplıyoruz ne alabiliriz ne alamayız planlıyoruz gidip ona göre davranıyoruz.Çünkü onu zora sokarsam kendimi de zora sokmuş olacağım.O'nun cebinden çıkacak her fazla para benim de cebimden çıkacak demektir.21 Aralık akşamı hayırlısıyla düğünüm var, 22 aralık sabahı kalkıp hadi bakalım borçlar neler diye düşünmek istemiyoruz.
bayanlar;yok ev yok bilmem kaç bin tl, yok bilmem kaç gr altın diye hesaplar yapacağınıza yuvanızın sorumluluğunu eşinizle beraber sırtlanın, o zaman o istediğiniz ev,para veya altınlar sizin olur zaten.Dinimizin kadınlara verdiği bu hakkı da kötüye kullanmayın.Eşiniz bile olsa kimseye sırtınızı dayamadan,kendi ayakları üzerinde duran kadınlar olun.
Ben kendi adıma helal edeceğim, çünkü bana verebileceği en güzel şey huzurlu bir yuvadır.

kesinlikle sizin söylediklerinize harfi harfine katılıyorum ..herşeyi bırakın o sizin sevdiğiniz insan ona kavuşuyorsunuz daha ne istiyorsunuz ki , o da sizi asla zor durumda bırakmaz

kesinlikle sizin söylediklerinize harfi harfine katılıyorum ..herşeyi bırakın o sizin sevdiğiniz insan ona kavuşuyorsunuz daha ne istiyorsunuz ki , o da sizi asla zor durumda bırakmaz

Ya aslında mesele sevdiğimizin bizi zor durumda bırakıp bırakmayacağı değil, zaman bu ilerisi neler getirir bilemiyoruz hiç.Allah kimseye ayrılıklar yaşatmasın ama çok büyük aşkla yapılan evlilikler bile gün gelip son bulabiliyor.Benim asıl takıldığım nokta, yok adet yok dinimizde var diyerek kişinin kendisine çıkar sağlamaya çalışması.Bu forumlarda öyle şeyler okuyorum ki bazen, şaşırmamak elde değil.Sırf adet diye, abartı istekler, "kız alıyorlar yapacaklar tabi", "adet, tabi ki yapacaklar" sözleri altında binbir çeşit istek.Ben bayanların kendini bu duruma düşürmesinden hoşlanmıyorum sadece. Karşınızda ki insanın maddi gücü ne ölçüde olursa olsun, geleneklerin arkasına sığınıp kızlar ve kız aileleri çıkar sağlamaya çalışmamalı.Gelecekten çok korkuyorsanız, kendinizi güvende hissetmiyorsanız çalışın. Bu kadar kolay, kendi ayaklarınızın üzerinde durun, kimseden de sizin geleceğinizi güvence altına almasını talep etmek zorunda kalmazsınız böylece.

Mehirin Hikmeti

Kur’an:

“Kadınlara mehirlerini cömertçe verin, eğer ondan gönül hoşluğu ile size bir şey bağışlarlarsa onu afiyetle yiyin.” [49]

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: “Mehiri erkeğin üzerine farz kılmanın ve kadınların kocalarına mehir vermesinin farz olmamasının sebebi, kadının masraflarının erkeğin sorumluluğunda olmasıdır. Çünkü kadın kendisini veren, erkek ise onu alandır. Satış bir paha karşısında, alış ise o pahayı ödemek suretiyle gerçekleşir. Ayrıca kadınlar, ticaret edemezler ve benzeri bir çok nedenleri vardır.” [50]

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “İşleri bir olduğu halde mehirin kadına değil de erkeğin sorumluluğunda olmasının sebebi şudur: Erkek ihtiyacını giderip tatmin olunca kalkar ve kadının tatmin olmasını beklemez. İşte bu yüzden mehir kadının değil de erkeğin sorumluluğundadır.” [51]

Mehiri Fazla Tutmayı Kınamak

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kadının uğursuzluğu mehirinin çok oluşu ve eşine itaatsizliğidir.” [52]

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Ümmetimin kadınlarından en üstünü en güzel yüzlü olan ve mehri en az olan kadındır.” [53]

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “En hayırlı mehir en hafif olanıdır.” [54]

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Kadının kolay istenmesi, mehirinin hafif oluşu ve rahat doğum yapması onun uğurlu oluşundandır.” [55]

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Mehiri kolay tutun. Zira ağır mehir kadını meşru kılar, ama erkeğin kalbinde ona karşı bir kin ve düşmanlık meydana getirir.” [56]

Back