İlköğretim Yorum ve Soruları İlk okula başlama zorunluluğu kabusum oldu :( öğretmenlerden destek lütfen

Bir sene daha bekleyince çocuğunuz diğerlerinden daha zeki, daha özgüvenli olmayacak. Sadece bir sene kaybetmiş olacak. Ben de, kardeşim de Aralık doğumluyuz. Sınıfta okumayı ilk söken bendim. Özellikle 30 Aralık doğumlu olan kardeşim okul hayatı boyunca sınıfının hep en çalışkan ve girişken öğrencilerindendi. Telaşınızı gören de bir şey sanır.
katılıyorum çocuk sorunluysa öğrenmeye istekli değilse ailesi ilgisizse yaşın hiç önemi yok başarısız başarısızdır başarılı da başarılı

Tam 1 yas varmış aralarında iyi ki gondermediniz, dedigim gibi kizimin sinifinda hic 2013 lu yok, aksine 2011 kasim aralik dogumlular var.
1. sınıfta mı 2011 kasım doğumlu çocuk geç yaş değil mi benim kızım da kasım 2011 li 2. sınıfta

Devlet ay olarak hesaplar zaten bu gayet doğal ama bir annenin benim çocuğum 72 aylık demesi saçma geliyor bana. Sonuç itibari ile bende annemin evladıyım okulda öğretmen olacağım diyelim cv me 300 aylık mı yazayım. :dondurma:

Sistem öyle hesaplar onda bir yanlışlık yok, doğal bir durum ama bir annenin evladına 72 aylık demesi komik.
Nİye komik olsun?
İlkokul dönemine kadar çocuklarda 2-3 aylık fark bile gelişime çok etki eder.
Biz çocukla ilgili bir çalışma yapacağımız tam doğum tarihini öğrenmek isteriz ve mutlaka ay hesabı yaparız.
Aynı senede, Ocak ayında doğmuş bir çocukla Haziran ayında doğmuş bir çocuktan aynı gelişimi göstermesini beklemeyiz mesela.
Bu durum gündeme geldikçe, annelerde de benzer bir alışkanlık oluşuyor.
İlkokulla birlikte artık ay hesabını bırakır,
yaş hesabına geçeriz.
Konu sahibi çoçuğum ilkokula başlamalı mı? Diye sorsa ilk sorum Eylül'de kaç aylık olacak? Olurdu.

Yetişkin hiç kimse, elbette cvsine 'şu kadar aylık oldum' yazmıyor.
Bu biraz değişik bir kıyaslama olmuş.

Hayır tabiki sarsmıyor. Niye etkilesin ki?
Kızım başarısız bir çocuk değil, öyle olsa ne düşünürdüm bilmiyorum, ama şu an 2.sınıf seviyesinde yapması gereken her şeyi yapabiliyor.
Ama dediğim gibi ödev yapmaktan nefret ediyor( yine de yapıyor ama)
2.sınıfa giden bir çocuğun test çözmesi gerektiğini düşünmüyorum, dediğim gibi ben de öğretmenim. Çocuklara bu derece yüklenilmesini doğru bulmuyorum. 5.sınıfların dersine giriyorum, bana da test kitabı soruyor veliler, yayın öneriyorum ama öncelikli olarak kitap okutmaya ağırlık vermelerini söylüyorum hep.
evde test ağırlıklı kaynak kitap kullanılmıyor mu biz geçen sene ata test busene üçgen kullanıyoruz hergün 3 4 sayfa ödev veriliyor çok memnunuz gidişattan okul kitapları yeterli değil bence

Muhakkak her çocuk farklı ama bu kadar sorun yapılmasını anlamıyorum ben.
Uygunsa gönderilir, istemezsen rapor alınır gönderilmez. Bu derece kendini yiyip bitirecek bir şey yok.
Öğretmenim, 2.sınıfa giden de bir kızım var.
Ben de erken göndermedim ama rapor almam da gerekmedi, kaç aylık olduğuna hiç bakamaycağım şimdi :)
Eğer olay ödev sorumluluğunu almamaksa falan benim kızım da nefret ediyor ödev yapmaktan, hiç de sorun etmiyorum . İster yapar ister yapmaz, ama sorumluluğu kendisinin aldığını fark etmesini sağlıyorum her zaman, öğretmenin sorduğunda canım istemediği için yapmadım de dürüst ol diyorum, bir bakıyorum masanın başına geçiyor.
Kızımın yaşıtları test kitaplarıyla büyüyor şimdiden, ödev yapmak istemeyen çocuk test mi çözer :) hiç de almadım almam da, mükemmel çocuk yetiştirmek gibi bir tasam yok, inşallah bu ekibe dahil olup kafayı sıyıranlardan biri olmam zamanla :)
Bende çocuğumu okuldan çıksın dershaneye gönder eve gelsin evde test yapsın bir sürü ödev yapsın diye zorlamam bunları kendisi içinden geliyorsa yapsın benim zorlamamla değil

Nİye komik olsun?
Biz çocukla ilgili bir çalışma yapacağımız tam doğum tarihini öğrenmek isteriz ve mutlaka ay hesabı yaparız.
Aynı senede, Ocak ayında doğmuş bir çocukla Haziran ayında doğmuş bir çocuktan aynı gelişimi göstermesini beklemeyiz mesela.
yaş hesabına geçeriz.
Konu sahibi çoçuğum ilkokula başlamalı mı? Diye sorsa ilk sorum Eylül'de kaç aylık olacak? Olurdu.

yaşım 40 ı geçmek uzere kaç aylığım valla çok merek ettim mery hanım bak tek merak eden benim kimse etmiyor

Devlet ay olarak hesaplar zaten bu gayet doğal ama bir annenin benim çocuğum 72 aylık demesi saçma geliyor bana. Sonuç itibari ile bende annemin evladıyım okulda öğretmen olacağım diyelim cv me 300 aylık mı yazayım. :dondurma:

Sistem öyle hesaplar onda bir yanlışlık yok, doğal bir durum ama bir annenin evladına 72 aylık demesi komik.

ama o o amaçla söylenmiyor.
atıyorum 63 aylık ise okula dilekçe ile başlatmıyorsun mesela istersen ama 64 aylıksa dilekçe yeterli olmuyor rapor gerekiyor gibi. ayları salladım. onu belirtmek için hangi kıstasta olduğunu yani kaç aylık olduğunu söylüyor veliler.

oğlum 25eylül 2013 doğumlu ilkokula başlama ayının 72 aylık dilimine giriyor yani gitmesi zorunlu diye geçiyor ama ben çok endişeliyim sınıfının en küçüğü olacak bir çıkış yolu bulamazmıyım bir sene daha geç başlamalı kendini toparlamalı bir sene daha anaokuluna gitmesini planlıyordum :KK43: kk eğitimcilerinin fikirlerini bekliyorum
66 aylıkların ilkokula otomatik kaydı düşüyor. En küçük muhtemel sizinki değil mart 2014 doğumlu bir çocuk olacak. Bu kadar geniş bir ay skalasının içinde öğretmen elbet her çocuğa uygun bir eğitim verecektir.

Nİye komik olsun?
yaş hesabına geçeriz.

Ne güzel anlatmışsımız

Konu sahibi ben konuyu anlamadım. Benimde iki tane oğlum var beni aydınlatır mısınız bu konuda. Şimdi sizin oğlunuz eylül 2013 dogumluysa, eylül 2019 da tam da okulların açıldığı zaman 6 yaşında yani 72 aylık olmuş olmuyor mu. Sorun nerde peki?

Nİye komik olsun?
yaş hesabına geçeriz.

Koskoca 6 yaşındaki çocukta neyin farkı olabilir ki? 1 aylık ile 12 aylık bebeğin gelişiminde ciddi farklar oluyor eyvallah ama çocuk 6 yaşına girmiş bir iki ayda ne tür bir fark olabilir gerçekten merak ediyorum. Yani 6 yaşındaki bir çocuk konuşabiliyor, derdini anlatacak kadar dil biliyor. Yani 3-4 ay küçük diye çok absürd bir fark olamaz ki. Hani deseniz çocuk 2-3 yaşında anlarım ama 6 yaşındaki bir çocuğun 7 yaşındaki bir çocuktan (ciddi) farkı ne olabilir?

ama o o amaçla söylenmiyor.
atıyorum 63 aylık ise okula dilekçe ile başlatmıyorsun mesela istersen ama 64 aylıksa dilekçe yeterli olmuyor rapor gerekiyor gibi. ayları salladım. onu belirtmek için hangi kıstasta olduğunu yani kaç aylık olduğunu söylüyor veliler.

Tamam anlıyorum da yukarda da bahsettim. 6 yaşındaki çocuk bir iki ay fark ile ne tür bir geriliğe sahip olabilir? Bundaki evhamı anlamaya çalışıyorum.

Nİye komik olsun?
yaş hesabına geçeriz.

Merak ettim, bu konuda bilimsel arastirmalar varmi? Hangisi? Link yollayabilirmisin?

Bu ay hesabi hangi yasta bitiyor? Yani biri 3.sinifa gidip basarsiz olursa, bunu digerlerinden 6 ay kücük olduguna baglayabilirmiyiz?

Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bununla birlikte raporun kime,nasıl verildiğini,süreci ve işleyişi iyi biliyorum.
Bağlı bulunduğum ilçenin RAM ile de yakın ilişki ve işbirliği içersindeyim.
Ayrıca yakın bir arkadaşım da farklı bir ilçedeki RAM'da PDR olarak görev yapıyor.

Okul öncesi eğitime bir yıl daha devam edilmesi yönünde verilen rapor sadece bu duruma özgü olduğu için geçerliliği de 1 yıl.
RAM yetkilileri, raporun, ilgili eğitim yılına ait olduğunu ısrarla vurguluyorlar ve yaptıkları
işe ve işleyişe son derece vakıflar.
Sizin muhatap olduğunuz RAM çalışanları bu konuda yetkin değilse o onların eksikliği.

Bununla birlikte ilkokul kademesindeki bir öğrenciye özel öğrenme güçlüğü,DEHB gibi sıkıntılar nedeniyle verilen raporun süresi ve içeriği farklı olabilir.
Ben okul öncesi grubundan sorumlu olarak görev yaptığım için ilkokul-ortaokul kademesindeki işleyişe vakıf değilim.

Geçtiğimiz yıllarda bir ilköğretim okulunda anasınıflarından sorumlu md.yard. olarak görev yaptım ve bir öğrencimiz özel öğrenme güçlüğü nedeniyle anasınıfını tekrar etti.
Sonraki yıl 1.sınıfa devam etti,raporuyla ilgili konu da hiç bir şekilde gündeme gelmedi.
O rapor kurum-net üzerinden okulumuza gönderildi, biz de çıktısını alıp öğrencimizin dosyasına koyduk.
Hepsi bu.

Ayrıca daha sonra gündeme gelse nolacak?
Onu da anlamıyorum, çocuk, ilkokula bir yıl geç başlamış,hepsi bu.
Ortada bir suç yok,tutanak yok.
Kısacası bu kadar tedirgin olacak bir durum da yok.
Ben de tüm bu süreçler hakkında bilgi verecek hiç vakit bulamadım bütün gün. Bu bilgiler çok dogru. Ağzınıza sağlık.
Ayrıca "çocuğun siciline işler" denilen şehir efsanesinden dolayı okul olgunluğuna erişememiş küçücük birçok çocuğun okul hayatı kötü basladı ve öyle de devam ediyor.

Ya arkadaşlar bütün çocuklar 72 aylıkken yani 6 yaşında iken okula başlamıyor mu yeni sistemde anlamadım ben. Nasıl ay farki oluyor. Keşke 7 yaşında gitseler

Son düzenleme:
Koskoca 6 yaşındaki çocukta neyin farkı olabilir ki? 1 aylık ile 12 aylık bebeğin gelişiminde ciddi farklar oluyor eyvallah ama çocuk 6 yaşına girmiş bir iki ayda ne tür bir fark olabilir gerçekten merak ediyorum. Yani 6 yaşındaki bir çocuk konuşabiliyor, derdini anlatacak kadar dil biliyor. Yani 3-4 ay küçük diye çok absürd bir fark olamaz ki. Hani deseniz çocuk 2-3 yaşında anlarım ama 6 yaşındaki bir çocuğun 7 yaşındaki bir çocuktan (ciddi) farkı ne olabilir?

Tamam anlıyorum da yukarda da bahsettim. 6 yaşındaki çocuk bir iki ay fark ile ne tür bir geriliğe sahip olabilir? Bundaki evhamı anlamaya çalışıyorum.
Gelişimde farklılık deyince niye ille de absürd bir fark olmasını bekliyorsunuz?
Çocuktaki tek gelişim göstergesi konuşabilmesi midir?
Biz aynı sınıfta 2013'lü çocukların arasında o farkı çok net gözlemliyoruz.
Mesleğimin inceliklerini şimdi uzun uzadıya burada anlatmayayım.
Okul öncesi dönemdeki çocukların gelişim dönemlerini ve bu dönemlerde sergiledikleri özelliklerini araştırabilirsiniz.

Ayrıca;
6 yaşındaki bir çocuk koskoca çocuk değildir, henüz erken çocukluk dönemindedir.
7-11 yaş orta çocukluk dönemidir.
11-13 arası da son çocukluk.
Yani 13 yaşındaki bir çocuk, koskoca çocuk oluyor
Sonrası da ergenlik zaten.

Konu sahibi ben konuyu anlamadım. Benimde iki tane oğlum var beni aydınlatır mısınız bu konuda. Şimdi sizin oğlunuz eylül 2013 dogumluysa, eylül 2019 da tam da okulların açıldığı zaman 6 yaşında yani 72 aylık olmuş olmuyor mu. Sorun nerde peki?
Evet tam 72 aylık oluyor. 72 aylıklar doktor raporuyla 1sene erteleye izliyorlar isterlerse. Aynı sınıfta geçen yıl da rapor almış 84aylık bir çocuk olabiliyor mesela. Ara aylardan büyükler vs. Sınıfın genelde en küçükleri sene sonu çocukları oluyor. 2014 ocak-şubat-mart doğumlular veli dilekçesiyle 1 yıl erteledikleri için çoğunlukla . Burada da sınıfın en küçüğü olma ihtimali üzerinde bir endişe duyuluyor :)

yok o konuda bende ille bir gelişim geriliği olacağını düşünmüyorum.
benim büyükte ekim 28 doğumlu ay olarakta yıl olarakta sınıfta çok daha büyükler vardı. bir sorun yaşamadık.
istisna olarak zorluk çekecek çocuklar hariç ay farkının çokta bir kıstası yok yani.

Kızım 4 buçuk yaşında okumayı yazmayı öğrendi, 6 yaşa yaklaşmasına rağmen tuvaletten bana " bitti" diye seslenir. Ha okulda kendi yapıyor bana nazı geçiyordur o ayrı. Ama geçen yıl kendinden 2 ay büyük arkadaşı bile çizgileri düz çizerek kendini ifade eden resimler yapabilirken bizim resimlerimiz eciş bücüş olurdu. Kas gelişiminin 6-7 yaş çocuğa göre geride olduğunu bilmeme rağmen bu yıl eylülde tam 66 aylık olan kızım için geçen yıl sırf okumayı biliyor diye ilkokul araştırması yaptım. Görüşmeye gittiğim özel okulların istisnasız tümünde rehber öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri zihinsel gelişim ve okumanın yeterli olmadığını ve bedensel gelişimin de istenen düzeyde olması gerektiğini öyle bile olsa çocukların erken dönemde tam anlamıyla oyun çağında olduğunu şimdi zorlanmasa ileride lisede dahi olsa okuldan çokça sıkılacağını söyledi. Kızımın zekasından ve zihinsel gelişiminden emin olmama rağmen ilkokula göndermekten vazgeçtim ve iyi ki de vazgeçmişim. Biraz daha hoplasın zıplasın. Allah ömür sağlık verirse ömür boyu okuyacak zaten. Her çocuğun gelişimi farklı ve her 6 yaş da bir değil. Geçen hafta bir arkadaşıma gittim ve orada başka bir arkadaşım da vardı aralarında yalnızca iki ay olan 6 yaş kızlardan biri 122 cm 24 kg iken diğeri 98 cm 12 kilo. Bu ikisinin kas gelişimi aynı olabilir mi? Biri yorulmadan sayfalarca ödev yapar belki diğeri iki satırda yorulur. Yazdığı bir şeye benzemez başarısız hisseder,tümden bırakır vb...

X