- 14 Mart 2015
- 94
- 91
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Eylül ayı sonu baz alındığı için siz de 72 aylık görünüp zorunlu oluyorsunuz sanırım30 eylul 2013 dogumlu benim oglumda seneye onunda mi zorunlu olcak ekim sayilir dogumu
Evet sizin raporla gitmeme şansınız varEkim doğumlular raporla erteleyebilir diye biliyorum ben benim oğlumda ekim 2013lü sene başında müdürle konuştuğumda 1 Ayla zorunluluğunuz olmuyor demişti.
Evet artık daha iyitim yorumlar sayesinde tşk ediyorum zaman ayırıp okudunuz yorum yaptınıztüm yorumları okumadım açıkçası yazan oldu mu bilmiyorum... okul müdürünün bahsettiği heyet raporu RAMlardan alınmış kaynaştırma raporudur. yani çocuğunuzda bir engel olmadığı sürece bu raporu almanız mümkün değil..
bakın daha okula gitmesine 10 ay kadar bir süre var şimdi size küçük görünmesi çok normal. zamanla büyüdüğünün göreceksiniz. hem 72 ay çok da küçük sayılmaz. ortalama genelde 75-76 oluyor zaten. her iki durumun da avantaj ve dezavantajları olabiliyor bu yüzden olumlu düşünün güzel olsun diyelim.. bir yakınımızda da yaşadık biz gözlemsel olarak asla hazır olmadığını düşündüğümüz (ağustos doğumlu bir çocuk) çocuk hepimizin ağzını açık bırakmıştı :)
Elimde konuyla ilgili bilimsel araştırma var dersem sizi yanıltmış olurum.
Bunu araştırıp, akademik literature bakmam lazım.
Benim bu konudaki görüşlerimin temelini üniversitede Hocalarımızdan ve kitaplardan aldığım bilgiler ile mesleki gözlem ve tecrübelerim oluşturuyor.
Gelişimin ilkelerini incelersek şunu yazar literatür:
Gelişim baştan ayağa,içten dışadır.
Gelişim bireye özgüdür.
Gelişimin hızı her birey için farklıdır vb.
0-2 yaş arasında gelişim çok çok hızlıdır.
Siz de bilirsiniz ki 1 aylık bebekle 3 aylık bebeğin tepkileri,boyu,kilosu farklıdır.
2 yaştan sonra bu farklılığın boyutu ve etkisi yavaş yavaş azalsa da 60 aya kadar bariz gözlenir.
60-72 ayda farklılık daha yavaş seyretse de farklılık vardır ve dikkatli gözlem yapılırsa fark edilebilir.
72 aydan sonra aradaki farkların çok dikkate alınmayacak kadar azaldığını gözlemleriz.
Bununla birlikte ikisi de 72 aylık iki çocuk düşünelim.
Cinsiyet farkını göz ardı etmek için -ki bazı becerilerde bu da önemli bir kıstas- ikisi de kız olsun.
Vaktinde doğum mu? Prematüre mi?
0-2 yaşta güvenli bağlanma sağlandı mı?
Ebeveyn kaliteli zaman ve ilgi verdi mi?
Yoksa çocuk evde tvye mi emanet edildi?
Sosyal ortama katılım ne kadar?
Akran etkileşimi?
Çocuk açık havada koşup oynadı mı?
Kitap okunup, masal anlatıldı mı?
Oyun hamuru,boya kalemi,parmak boyası deneyimledi mi?
Kumla,çamurla oynadı mı?
Okul öncesi eğitime kaç yaşında dahil oldu?
Beslenme ve uyku düzeni nasıldı?
Bunun gibi sayamayacağım pek çok faktör gelişimi etkiler.
Benim 72 aylık çoçuğumla sizinkinin gelişimi arasında bariz fark olabilir.
Biri 3. Sınıfta başarısız olursa bu durumu elbette sadece 6 ay erken okula başlamasına bağlayamayız.
Başarıya etki eden o kadar çok etmen var ki.
Başarı deyince ne anladığımız da çok önemli.
Sınıfların 20 kişilik olduğu ve öğretmenin bireysel ilgi gösterebildiği,veli iletişimine önem verilen bir özel okulda 66 aylık çocuk da ilkokulu kotarabilir.
Kısacası konu çok grift ve çok paydaşlı.
Bununla birlikte ilkokul öğretmeni olan arkadaşlarımız erken okula giden çocukların genelde 4.sınıfta yaşıtlarına göre daha fazla zorlandıklarını söylüyorlar.
Umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir.
Ben konu sahibinin çoçuğunun yaşının okula başlamak için gayet uygun olduğunu düşünenlerdenim.Kendiniz diyorsunuz giderek farklar azaliyor diye. 72 aydan sonra fark cok zor belli oluyor. Ben o soruyu biraz cevabini bilerek sordum. Elbette gelisimin cok faktörleri var. Ve halen tam cözülmemis bir olaydir. Nature/nurture tartismasi halen sürüyor. Bu yüzden zaten arastirmalarin cogu ikizler ile yapiliyor. Cünkü ikizlerde bile gelisim farkli oluyor.
Bir sinifa gitmek icin herkesin gelisimi ayni olmak zorunda degil. Bu imkansiz zaten. Ikizlerde bile ayni degilse, elbette birbirinden farkli ailelerde büyüyen cocuklarda gelisimleri farkli olur. Ancak bu bir engel degil. Tam tersi bir zenginlesme. Birbirinden daha cok sey ögrenirler.
Ve konu sahibin derdi cocugun boyu. Bu gelisim ile, okula adapte olmak ile alakasi yok. Cidden bir cocukta sorun varsa, okula hazir degilse (bu normal sartlarda az olmali) evet doktor buna rapor yazsin. Ancak rapor almak bir formalite olmamali. Gördügünüz gibi burda baska ebeveynlerde sirf o rapor alanlardan dolayi kendi cocuklari sanki daha yavas kavriyormus gibi görünmesinden sikayetci.
Ve ilkokul ögretmen arkadaslar bence sorunu baska yerde arasinlar. "Erken" (o tam ne oluyorsa, 6 yas gayet uygun) okula baslamis cocuk 1 sinif degil, 2 degil, 3 degil, ama ancak 4temi zorlaniyor? Bu baglantiyi nasil kurmuslar. Sizde biliyorsunuz bilimsellikte correlation yani etki ve tepkinin arasindaki baglantinin cok önemli oldugunu. Bu bana herseyden önce önyargi gibi geliyor.
Okulla da alakalı ama bilemedim. Bizim okulda büyük çocuklarla da ortak dersleri var kızımdan böyle bir şikayet duymadım büyüklerle içiçe olmasına rağmen.Benim 2 oğlum var biri temmuz biri ağustos doğumlu. İkiside 6 yaşında başlamış olcak ilerde ilkokula, ben de rapor alsam 7 yaşındaki çocuklar oğluma vurmaya ezmeye kalkarlar mı sizce
Sizin oğlunuz 6 yaşına daha yeni gircek. Eylül ayını geçtik zaten okullar çoktan açıldı. Seneye eylüle 6 buçuk yaşında olcak biraz daha büyümüş olcak niye üzülüyorsunuz kiBenim oğlum 2 Ocak 2013 doğumlu İnanın ben bile çok üzgünüm hala küçük geliyor ilkokul için
Sizin kızınız kaç yaşında başlamıştıOkulla da alakalı ama bilemedim. Bizim okulda büyük çocuklarla da ortak dersleri var kızımdan böyle bir şikayet duymadım büyüklerle içiçe olmasına rağmen.
Büyük çocuklar derken kaç yaşında çocuklar var mesela sınıftaOkulla da alakalı ama bilemedim. Bizim okulda büyük çocuklarla da ortak dersleri var kızımdan böyle bir şikayet duymadım büyüklerle içiçe olmasına rağmen.
ama cok sacma degilmi canim benim oglumdan iki ay sonra dogan cocuk anasinifi gorunyo ben kendinden buyuk olanlarla gondermis olcam cok zor zaten cok utangac ice kapanik bi cocuk yawrumEylül ayı sonu baz alındığı için siz de 72 aylık görünüp zorunlu oluyorsunuz sanırım
Yüreğime su serpildi sanki ;-)Seneye okula baslama yasi daha büyük olacakmiş
Tam 6 yaşındaydı. Eylül 2012 doğumlu kızımSizin kızınız kaç yaşında başlamıştı
Sınıfta hepsi 2012li ama okulda yeri geliyor 2Büyük çocuklar derken kaç yaşında çocuklar var mesela sınıfta
Benim de sizin çocuğunuz gibi bı öğrencim var. Ama sizinkinin yaşı iyiymiş gene. Bu sene 2012 kiler gelirken çocuk 2013 Mart doğumlu diğerleriyle arasında 1 yaş var ne desem anneyi ikna edemedim. Bırakacak yerim yok gelip gitsin mantığıyla yolluyor. 2012 li öğrencilerim çok güzel okuyup yazarken o çocuk okumayı öğrenemedi hep sınıfın gerisinde her konuda. Çok da içine kapanık arkadaşlık bile kurmuyor. Anasınıfı öğretmeninden tavsiye alın ama bazen yanilabiliyorlar. Benim öğrencim içinde ilkokula başlayabilir sorun olmaz demiş ama çocuk daha 1. Sınıf yaşina bile gelmedi. Goz göre göre bütün eğitimi hayatı mahvoluyor. Anasınıfı ve 1. Sınıf çok farklı platformlar. 72 ay dolmadan kesinlikle gondermeyin uyum sağlayamıyorlar. 72 aya geliyorsa okula gönderin içe kapanıkligin altında yatan çok ciddi bı problem yoksa okulda zamanla acilir. Bı sure gönderirsiniz baktınız uyum sağlayamayacağı gibiyse o zaman rapor alın.Benim oğlunda eylül 2013 doğumlu ve ayni sizin oğlunuz gbi çok içine kapanık hatta snfta hic sesi çıkmayan ama bütün kurallara uyan bir çocuk ogrtemeninle neden konusmuyirsun diye sorduğumda konuşulacak birşey yokki anne gerek yok diyor
1.sınıf maalesef bni de çok endiselendiriyor sanki çok kuucukmus yapamayacakmis gbi geliyor ocak doğumlu bir çocukla eylül doğumlu arasında dunya kadar fark var maalesef. Bnde bu durumdan çok muzdaribim napacagmi bilmiyorum bazıları gönder diyor bazıları küçük gitmesb diyor sastm kaldm