Howl'un Kitap Yorumları 📚

Sinekli Bakkal /Halide Edip Adıvar
Kitaba başlayalı epey zaman olmuştu.Başlarda çok ağır ilerlerken bir yerden sonra kitap aktı gitti.
Kitapta son Osmanlı dönemlerinde bir mahalledeki yaşamlar üzerinden doğu batı karmaşaları anlatılmış.
Karakterler çok ilgi çekici .Keşke devamı olsa idi ,sonrasında neler yaşadılar acaba diye düşündürten bir kitap oldu benim için çünkü.
Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Posta Kutusundaki Mızıka
Yazarın mektup havasında kaleme aldığı bu deneme türü,kısa kısa paragraflarla farklı konuların ele alındığı 61 mektup içeriğinden oluşuyor.Yazar farklı bakış açılarına sahip bir çok düşünürden sık sık alıntı yapmış ve bu alıntılar üzerine kendi görüş ve düşüncelerini yazmis,bir nevi aforizma kitabı diyebiliriz.Ali Uralı ilk kez okudum ama dili okuru yabancilaştirmiyor,bizi kendi dünyasına davet ettiği, kitabinda sade anlaşılır yumuşak bi üslub kullanmış

"Birbirlerini sevenler ,birbirlerine duydukları sevgi nispetinde diğerinin iyiliğini isterler"

"Lokman Hekime 'hikmeti kimden öğrendin' diye sormuşlar .Şöyle demiş: körlerden öğrendim;çünkü bir yeri değnekleriyle yoklayıp iyice anlamayınca adım atmazlar"

KIZIL VEBA.JACK LONDON
Kitap tek kelimeyle muhtesemdi.salgin bir hastalığın insanlari nasil yok ettigini anlatiyor.kisacik bir kitap zaten.bizler de salgin doneminin icindeyken kitabi anlamak daha iyi oldu benim icin. Kitaptaki gibi bir sonumuz olmaz insallah

Knut Hamsun - Victoria
Klasik zengin kiz fakir oglan aski.
Johannes, degirmenci oglu kendini sürekli gelistirsede asla yeterli olmuyor.
Ask mesk kitaplarini sevmem, fakat bu gayet guzel oyle vicik vicik dramatik degildi. Klasiklerdenmis zaten. Kisa guzel bir kitap

OD
Yüzyıllarıdır şiirleri dilden dile,gönülden gönüle aktarılarak gelen, ilahi aşkı en yalın haliyle dile getirerek kalpleri fetheden Yunus Emre'nin mecazi aşktan ilahi aşka giden yoldaki yaşamı anlatılıyor.Ismini ilk kez duyduğumuz okul zamanlarında Yunus Emre'yi Taptuk Emre'nin dergahına sürekli odun taşıyan bir halk ozani olarak öğrendik bu eserde; oğlunu ve çok büyük bir aşk ve sadakatle bağlı olduğu eşi Sitareyi kaybeden ve diğer oğlu da esir düşen 'Bizim Yunus'un dervişlik yolunda kendini bulmada bir üst safhaya nasıl gectigini nasıl kemale erdiğini anlatıyor.
13.yüzyıl Anadolusunda ıcsel yolculuğuna, acılarına şahit olduğumuz Yunus Emre'nin yanı sıra Mevlânadan Hacı Bektaşa, Turakçın Babadan Taptuk Emreye kadar Anadolunun ilahi aşk ,sabır ve itikat felsefeleriyle hayatlarını yaşayanların hikâyesi işleniyor .
Iskender Pala tasavvuf üzerine yazdığı bu güzel eserine okura çok tatlı bir edebi keyif yaşatırken tarih bilgisini de aktararak ustaca bir kurgulama yapmış .Velhasılı kelam tavsiyedir

"Uzun bekleyişlerin kalbe yansıyan ihtilalleri olur "

"Şu alemin şartlarına ayak uydur ama kendin ol,hani su girdiği kabın şeklini alır ama özde aynı kalır ya.."

"Şöyle hayran eyle beni
Aşkın oduna yanayım
Her ne yöne bakar isem
Gördüğüm seni sanayım "

Bülbül’ü Öldürmek
Uzun zamandır okuduğum kitap sakin güzel bir anlatımı var kitabın ana teması ırkçılık üzerine çocuk gözünden bakarak anlatmış yazar. finalin hayali okuyucuya bırakılmış kitabın başında 25 yıldır evden çıkmayan Öcü Radleyden bahsedilmiş olay onun etrafında gelişecek zannetmiştim sonra olay farklı yere kayıyor neden bu kadar anlatmıştı ki bu kısmı diyordum kitabın finalinde Öcü Radley’i de güzel bağlamış gereksiz bir anlatım değilmiş başta o hisse kapılmıştım okunmaya değer güzel bir kitap hatta yazarın ikinci ve son kitabı olan Tespih Ağacı Gölgesinde’yi de okumayı planlıyorum

Meyyale
Hıfzı Topuz'un çeşitli belgelerden ve mektuplardan yola çıkarak yazdığı tarihsel bir roman. Abdulaziz - Abdulhamit dönemindeki saray yönetimini, iç hesaplaşmaları gibi birçok olayları anlatıyor. Bazı yerlerinde çok öfke duydum bazı yerlerinde çok şaşırdım. Bazı yerlerde bir yanlı anlatım gördüm hoşuma gitmedi. Çok acımasız olaylar yaşanmış. Delirmeler intiharlar oyunlar tertipler. Yazarın yanlı anlatımı beni rahatsız etti.

Çavdar Tarlasında Çocuklar

Durum romanı bir konu üzerine değil de bir çocuğun ailesinden göremediği sevgi yüzünden yaşadığı sıkıntılar ile ilgili. Okuldan atılmasıyla bunu ailesine söylemesi arasında geçen sürede yaşadıklarını anlatıyor. Neler hissettiğini aşka sevgiye ve insanlara olan inancını sorguladığı bir iç hesaplaşma onun için. Sevgisiz büyüyen bir çocuğun neler hissettiğini çok güzel anlatmış

Genç Wether'in Acıları

Wether'in Lotte ye duyduğu büyük aşkın onu günden güne karamsarlığa sürüklemekte bir uçuruma doğru itmekteydi. Bu aşktan kaçmak için ne kadar uğraşsa da başarılı olamıyor her kaçış daha çok bağlanmayla geri geliyordu.

Kitapta yaşanana acı öyle derin işlenmiş ki yayınlandığı yılda intihar vakaları çok yükselmiş. Psikolojinin sağlam olduğu bir zamanda okunması daha doğru olur çünkü insan okurken wether'in çektiği sıkıntıları iliklerine kadar hissedebiliyor

FERRASİNİ SATAN BİLGE
Mesleğinde çok ilerlemiş ünlü bir avukatın hayatının dönüm noktası olan son mahkeme gününden sonraki hayatı...
günümüz dünyasının maddi sıkıntılarından kendini tamamen soyutlayıp , evini ,arabasını satıp kendini manevi iç dünyasına yönlendiren bir adamın bedenen ve ruhen kendini baştan yaratışı. Himayalarda eşsiz yogi bilgelerinin olduğu yerde kendini yeniden keşfeder.
Ve kazanımlarını ihtiyacı olan öğrencisine aktarır.

Efsuncu Baba

Agop ve Kirkor adında iki Ermeni nın yolları Ebulfazl Enveri Efendi ile kesişir. Enver efendi tılsım işleriyle uğraşır. İki Ermeni kısa yoldan para kazanmak için Enver Efendi'nin peşine takılır. Üçü bundan sonra çeşitle maceralara atılır. İnançların sorgulandığı gerçek ile batılın anlatıldığı, inançlar üzerine insanların nasıl kandırıldığını anlatan güzel bir kitap. Tavsiye edilir

HAYVANLASAN INSAN.EMILE ZOLA
oncelikle kitabi cok begenerek okudum. Kitapta insanin icindeki siddet ve öldurme icgudusunden bahsediliyor.İnsan ruhunda yer alan kıskançlık, hırs, şehvet gibi duyguların insanı nerelere sürükleyiceği, içindeki öldürme duygusunu nasıl ortaya çıkardığı bütün bunların sonucu olarak cinayetlerin gerçekleşmesi anlatılmış.zolayi ilk defa okudum ve kalemini cok sevdim.diger kitaplarini da okumayi dusunuyorum

Hamam Böcekleri / Jo Nesbo

Tayland’daki Norveç Büyükelçisi Molnes ucuz bir motel odasında ölü bulunmuştur. Harry Hole cinayeti araştırmak ve gerekirse gerçeklerin üstünü örtmek için Oslo’dan Bangkok’a gönderilir. Molnes’in arabasında bulunan fotoğraflar cinayetin hiç de kolay çözülmeyeceğini gösterir gibidir. Sırtından bıçaklanarak öldürülen büyükelçi ciddi bir suç mu işlemiştir? Harry Hole kimsenin bildiklerini anlatmaya gönüllü olmadığı, çok sıcak ve yabancı bir ülkede kendisinden bilgi saklayan Norveç’teki makamlarla mücadele ederek bulmacayı çözmeye koyulur.

Çok heyecanlı ,gerilim dolu bir kitaptı merakla okudum her sayfayı polisiye severlere tavsiye ederim

İza'nın Şarkısı

İza geç gelen bir bebekti. O doğduğunda anne ve babası 40lı yaşlarına yakındı. Bu yüzden aralarında kuşak farkı çok fazlaydı. Büyürken bu fark hissedilmiyordu ancak babasının vefatı sonrası annesini yanına almasıyla anne kız arasında çatışmalar başladı. Anne kendi topraklarından koparak kızının apartman dairesinde yaşamaya başlar. Hoş görülü olmak, idare etmek İza için bence uzak kavramlar. Kendi ne kadar anlayışlı olduğunu düşünse de bence bencil biriydi İza. Kitabın adı İza'nın Şarkızı değil de İza'nın Bencillikleri olmalıydı. Annesine çok üzüldüm bir o kadar da İza'ya kızdım. Benim tavsiye edebileceğim bir kitap. Her yaştan okuyucunun kendinden bir şey bulabileceği bir kitap

SEKER PORTAKALI
okumasi cok guzel ama bi yandan da icimi acitan bir kitap oldu.zeze nin icinde bulundugu sartlar dolayısıyla yasadiklari,ona yasatilanlar cok uzdu beni.masum cocuk zeze aklimda kalacak bir karakter oldu.kesinlikle tavsiye ediyorum.serinin diger kitaplarini da okuyacagim.

SİMYACI - Paulo Coelho

Başlarda ciddi anlamda sıkılıp pek birşey anlamasanda sonlara doğru kendini hissettiren amacın ne oldugunu anlatan mistik, masal tadında bir kitaptı bence Evrende her şey tektir , birdir felsefesi üzerinden tek olanın arayışını yapıyor Santiago , buna evrenin bir ruhu olduğunu ve gercekleştirmek istediğin şey için , ne kadar çabalarsan ne kadar gönülden istersen evrenin ruhununda sana o derece yardim edeceğini gösteriyor ki haklı çekim yasası Düşlediklerimizin peşinden koşmanın ne kadar önemli olduğunu ve bunun imkansız yada zor gibi gözükmesine rağmen imkansız olmadığını anlattı bana kitap.

Ayrıca hazinenin asıl yerinin farklı olmasıda tam ters köşe oldu öyle beklememiştim

BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK
Kitap hala bazi ulkelerdede devam eden zenci ve beyaz insanlarin ayrimini konu edinmis.kitabi bitirdigimde noldu simdi dedim.kitapta anlatılanlar havada kalmis gibi oldu benim icin. Yine de okumasi kolay ve guzeldi benim icin.

Körlük
Yazarı José Saramago
Körlük kitabını sonunda bitirdim. Yazar çok güzel bir olay ve evren kurgulanmış. Okurken isyan çıkmasa bırakacaktım çünkü bazı olaylar katlanilacak yada kabul edilebilecek gibi değil.
Olaylara farklı bir bakış açısından bakmak için okunabilir, filmi de varmış ama izlemedim, izlemeyi düşünmüyorum.
Kitabı okurken aklıma hep otomatik pilotta yaşayan insanlar geldi. Vereceği tepkiler belli olan, kendi hayatına karar vermeyen yada veremeyen, seçim yapabilecegini bilmeyen, bilse de sorumluluk almak istemediği için seçim yapmayan insanlar geldi. Kitap okurken körleri onlarla kıyasladim. Hangisi daha kör? Otomatik pilotta yaşayan insanlar mı yoksa görmeyen insanlar mı.

Dune Çöl Gezegeni
Frank Herbert tarafından 1965 yılında kaleme alınan çok güzel bir bilimkurgu serisinin ilk kitabi.Günümüzden yaklaşık 10.000 yıl sonra yani 120.asırda insanoğlunun galaksiler arası seyahat edebilegi bir gelecekte geçiyor konumuz.
Arrakis olarak bilenen Dune çöllerle örtülü ve su kıtlığı sebebiyle suyun elmas değerinde olduğu bir gezegendir .Bu gezegeni çok önemli kılan özelliği ise tüm evrende sadece bu Arrakis gezegeninin çöl ekolojosinde yetişebilen bir baharat türü insanalrın ömrünü uzatırken onlara geleceği görme yetisi veriyor .
Imparatorluk tarafından Dune gezegenin yönetimine Atreides hanedanından Duk Leto atanır.Feodalizm ile yönetilen bu gezegende yönetimi ele geçirmek isteyen diğer güç odakları arasında kıyasıya bir mücadele başlar. Hile içinde hile,plân içinde plân olan bu savaşta Dune gezegeninin yerli halkı olan Fremenlerin dini lider olarak gördüğü Duk Letonun oğlu Paul Atreidesin küllerinden yeniden doğarak zafere giden yolculuğunun hikâyesi anlatılıyor.
Şimdiye kadar okuduğum en iyi bilim kurgu kitaplarından biriydi.Tasarladigi gezegendeki kurguya,anlattığı ekosisteme, terminolojiye bakınca yazarın zekasına ve hayal gücüne hayran kaldım.Kitapta felsefe ,sosyoloji,siyaset,edebiyat, müzik,din, fantasik öğeler ne ararsanız var.Bir de kitabın sonunda sözlük var o gezegene özgü kelimeleri daha iyi anlayabilmek için sözlükten yararlanmak çok iyi oldu.
Kitap hacimli olmasına rağmen yazarın açık üslubu sayesinde çok rahat okunuyor. Kitap kalın diye okumaktan korkmayın çünkü "korku aklın katilidir ".Bu söz de kitaptan bir alıntıydı
Tavsiyedir

"Dünya dört şeyin üzerinde durur.Bilgelerin ilmi, yücelerin adaleti, haklılarin duası ve yiğitlerin cesareti"

"Hoşnutsuzluk bilimi diye birşey olmalıydı.Insanlar ruhsal kaslarını geliştirmek için zor zamanlara ve sıkıntılara ihtiyaç duyarlar "

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…