Selamlar,
3.kitabı da bitirdim an itibariyle.
Ķitap 1984 yılında geçiyor (adı da buradan geliyor) bildiğimiz 1984 kitabındaki "büyük birader"'in yerine "küçük insanlar" var bu kitapta.
Çok uzun bir kitap,çok fazla karakter,hepsinin de dikkat çekici hikayeleri var ama kısaca ana karakterler üzerinden yorum yapacaģım.
Aomame 30 yaşında bir kadın spor antrenörü,madam diye bahsettiği bir kadın aracılığıyla ,sapık,tecavüzcü vb insanları kendine has bir yöntemle iz bırakmadan öldürüyor. Bu işi yapmasında yakın arkadaşının kocası tarafından öldürülmüş olması yatıyor,ona yardım edemediği icin kendini suçluyor.
Tengo matematik dehası bir genç adam,Aomame'nin ilkokuldan arkadaşı hatta o dönemdeki tek arkadaşı(arkadaş diye nitelendirilebilir mi bilmiyorum ama sanki onun varlığının farkında olan,arada onu koruyup kollayan biri). Fukaeri isminde tuhaf bir kızın yazdığı Pupa Hava isimli kitabı bir bakıma yeniden yazıyor(kızın öyküsüne sadık kalarak ama okunabilir,dikkat cekici bir hale getirerek)kitap Tengo'nun yazdığı şekilde basılıyor ama Tengo'nun yazdığini sadece 4 kisi biliyor. Çok satanlar listesine giriyor milyonlarca satıyor.
Tabi bu kitapta anlatılanlar Öncüler isimli grubun hoşuna gitmiyor(onlarla ilgili kitap bir bakima onların sırları) ve olaylar gelişiyor.
Aomame ve Tengo farkında olmadan gectikleri paralel evren(gökte 2 farklı ayın olduğu) 1Q84 den(Aomame'nin deyişi bu Tengo'ya göre Kediler Şehri)kurtulabilecekler mıdır? Tabi ki önce 20 yıl aradan sonra birbirlerini bulmaları gerekiyor."
Ben kitabi sevdim birinci kitapta fazlaca tekrar vardı,hafiften sıkılıyor gibi oldum ama okumaya devam ettikce bu tekrarlarin gerekli olduğunu anladım zira çok uzun bir kitap,sonuna yaklaştıkça başını unutmak muhtemel o sebeple uzerine basmış yazar ama her tekrarda biraz daha detay koymuş üzerine zaten.
Gercekdışı hatta olasılıksız çok şey var kitapta(birçok örnek sayabilirim ama bence spoiler olur)ama kitabın kurgusunda tuhaf bulmuyorsunuz,gayet olağan geliyor ,asla öyle olmasa da.
Tüm karakterler ilgi cekiciydi bunu da atlamamam gerek,Ayumi bile aklımda ki çok kısa bir bölümünde dahil oldu kitaba.
Merak edenler varsa bence kalın diyerek ürkmeden okuyabilir. Su gibi akıyor zira kitap,elime alınca bırakmak istemedim.
Eki Görüntüle 3388506