Eki Görüntüle 806924 burada 60 açısını bulduktan sonra paralellikten dolayı yan tarafta 60 olur.sonra iki iç açı bir dış açıya esit olduğundan orası 45 oluyor.büyük dik üçgene bakıncada diger açıya da 45 kalıyor.yani 45 45 90 üçgeni çıkıyor oradan da 8 kök 6
Canım paralel çizince ilk bulduğun 60 ı nasıl düşündün anlayamadım?Ben bunu çözmüştüm hm22'ye. Benzelikten dik olan kenara paralel bir dik indirerek. Anladım demişti ama ya anlamadı ya da yanlışlıkla tekrar koydu soruyu.
canım orada 8 ve 8 kok 3 var zaten ozel ucgen oldugu anlasılıyor.
Tamam tamam benzerlikten 16 yı bulmuşsun. Sonra zaten açı anlaşılıyor.Anladım canım.:128: Geometrinin bu yönünü çok seviyorum bir sorunun bir sürü çözüm yolu olabiliyor.
Çizimi için o kadar uğraştırdım bulamasam olmazdı.Ama biraz fazla buldum sanırım2 yolla buldum.Önce 1.yi buldum ama o trigonometriye giriyor kesin başka bir yolu daha vardır diye düşündüm sonra 2. yol geldi aklıma.Hatta hala başka bir yolu daha vardır diye düşünmüyor değilim. Önce 1. yolu atayım diger measajda da 2 yi atayım da karışmasın.AbBD üçgeninin alanını 2 şekikde bulup eşitledim önce normal tabana dik indirerek (geniş açılı üçgen olduğundan dışına iner dik) sonra da sinüslü alan formülünden. Fotoğrafta hiç anlaşılmamış ki . Anlaşılmayan yerleri sorarsın artık canım.
Babamın telefonu çok iyi çekmiyor malesef.Anlamadığın bir yer olursa sorarsın canım.Bu da 2. yol.Benzerlik var açı-açı benzerliginden.
Canım paralel çizince ilk bulduğun 60 ı nasıl düşündün anlayamadım?Ben bunu çözmüştüm hm22'ye. Benzelikten dik olan kenara paralel bir dik indirerek. Anladım demişti ama ya anlamadı ya da yanlışlıkla tekrar koydu soruyu.
İlk soru için 6-12-15'in en büyük ortak bölenlerini buluyoruz. 3 o da.
Sonra 6*12*15 / 3*3*3 diyoruz buradan 60 çıkıyor.
2. soru için 4-6-15'in en küçük ortak bölenini buluyoruz. 60*60*60 / 4*6*15 = 600
ikinciyi ben çözdüm de ilkinin cevabı 60 degil işte bende öyle buldum ama cevap 12 burada dikkat etmemiz gereken sey en az demis es küp dememis mesela ama nasıl yapcaz
Hıı eşit dememiş.
Nasıl çözülür acaba böyle olunca ki :26:
Eşim bir şeyler yiyor, yesin de ona sorayım bakalım ..
Şimdi nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama şu şekilde anlattı.
Öncelikle 12*12*6 olarak düşündük ayrıtları. Buraya 4 tane 6*6*6 lık küp sığıyor. Geriye de 3*12*6lık kısım kalıyor. buraya da 8 tane 3*3*3 lük sığıyor. Yani yaptığımız işlemleri prizmayı 2'ye ayırarak yaptık.
Bilmiyorum anlatabildim mi ama ?
bunu mesela sekil düsünerek mi yaptı yoksa direkt kafadan mı nasıl anladı ayıracagını güzel soruymuş bu.
En az dediği için ayrıtı en yüksek alabileceğimiz değer 6 olduğu için o ayrıtı 6 olacak diye düşündü. 6 olduğunda diğer ayrıt zaten 12, 6'nın katı. Bir diğer ayrıtı 15 bu 6'nın katı olmadığından önce bunu 6'nın nasıl katı yapabiliriz diye düşündü. 15 i de 12 lik olarak düşünebiliriz dedi. Geriye kalan 3 lük alanda da bir ayrıtı en fazla 3 olacağından 3*3*3 lük 8 tane olur dedi.
Ben ancak kumanda ile anladım amasanırım biraz üç boyutlu düşünme yeteneği ile alakalı, çizim falan yaptığından gelişmiş, benim çizimimi biliyorsun
Güzel soruymuş gerçekten beğendim.
hahahabenim çizimde seninki gibi zaten evet üç boyutlu düşünmek lazımmış.
Böyle sorular olduğunda paylaşalım burada, beraber bir şekilde çözüyoruz ..