Hiç bir şeye para yettiremiyoruz

Sizde yıllarca kocanızın ikinci elini kullanmışsınız, farkı neki? Daha iyi marka olmasımı?
Eşya denen şey zaten gerekirse çürüyene kadar kullanılır. Bazı şeylerin ömrü daha kısa bazılarının daha uzun. Birazda şans işi, benim eşyalarım kalite ve marka olarak anmemikine göre daha iyi sayılır ama annem çamaşır makinasını nerdeyse 30 senedir kullanıyor, tık demeden mis gibi yıkıyor benimki ise daha birkaç senelik olmasına rağmen iyi sıkmadığı için 2 kez servis çağırmak zorunda kaldım.
Birlikte almıştık çünkü bekar evinin eşyalarını. Ve evet güvendiğim markaydı, eşimin eşyasını nasıl kullandığını biliyordum. İçinde kimin neyinin yıkandığını bilmediğim bir şey değildi.

Annenizin makinasının daha uzun ömürlü olmasının sebebi analog olmasıdır muhtemelen. Dijitaller çabuk bozuluyor artık. Sonuçta garantisi vardır, servis ağı iyidir vs. Sorununuz çözülür.

Birlikte almıştık çünkü bekar evinin eşyalarını. Ve evet güvendiğim markaydı, eşimin eşyasını nasıl kullandığını biliyordum. İçinde kimin neyinin yıkandığını bilmediğim bir şey değildi.

Annenizin makinasının daha uzun ömürlü olmasının sebebi analog olmasıdır muhtemelen. Dijitaller çabuk bozuluyor artık. Sonuçta garantisi vardır, servis ağı iyidir vs. Sorununuz çözülür.
Hayır annemin makinasıda dijital, belki benimki kadar çok programlı ve gelişmiş vs değil ama analog değil
Çözülüyor tabiki ama dünya kadar para verdiğim birşey için servis çağırmak, evde usta beklemek sonra onların arkasını toplamak işime gelmiyor hele makinam bukadar yeniyken.

Hayır annemin makinasıda dijital, belki benimki kadar çok programlı ve gelişmiş vs değil ama analog değil
Çözülüyor tabiki ama dünya kadar para verdiğim birşey için servis çağırmak, evde usta beklemek sonra onların arkasını toplamak işime gelmiyor hele makinam bukadar yeniyken.
30 yıl önce dijital makine yoktu ama yine de siz bilirsiniz. Peki.

Ben ek hesaba altın için düşmedim ki
Şimdiye kadarr olan yatırımımı yazdım, mesela güne girdim eşime geçen parayla bileklik yaptım, yada eşime ikramiye yattığında kolye yaptım, gram yaptım vs
Önceden hem ev aldık, hem içini eşyayla düzdük, hem kızım o dönem kreşe gidiyordu özel kreşe, her hafta dışarıda yerdik arabamız vardı, herşeye para yetiyordu ya
Şimdi araba almak istiyoruz yok bir türlü yetişemiyoruz
Haklısınız. Burda bazı insanlar direk ters davranıyor insana halinizi anlatıyorsunuz şöyle böyle insanların moralını neden bozarlar anlamıyorum. Cevap yazma geç o zaman! 39 bin tl gerçekten iyi bir para benim nezdimde. 2000 tl kredi çok az. Biraz farklı şeylerden kısın isterseniz. Benim eşim çalışıyor tek 22 bin tl alıyor biz de ev kredisi ödüyoruz. Üstelik 4 bin tl. Arabada var haliyle masrafıda var ama şükür geçinebiliyoruz. Bende hiç Alışveriş yapmıyorum artık bu ara, malum en ucuz şey 500 tl olmuş. Bir dışarı çık bişey al yemek ye nerden baksanız 2000 tl gidiyor. Onun için bu ara evde kalmaya çalışıyorum. Onuda hiç istemiyorum komşular berbat bende. Biraz aza kanaat etmek çok iyi oluyor. Kendi yağında kavrulan insanlar olalım. Çokta gözümüz olmasın.mutlu, huzurlu olalım bu yeter diye düşünüyorum. Tüp bebek bende yaptırdım bizim geçen sene 100 bin tl gibi bir rakam gitti. Bzimde olmadı tekrar dan başlanmakta zor.birde şunu söyleyim bir eve ne kadar para giriyorsa o kadar gidiyor..100 bin tlde girse ona göre giderlerin zevklerin oluyor. Yani bu ülkede maaşla bir yere gelinmez. En fazla altın atarsın günü kurtarırsın.

Aslında dert değil de sadece iç dökmek istedim. Son zamanlarda hiç birşeye para yettiremiyoruz. Ben 14 bin TL maaş alıyorum eşimde 25 bin.
Benim maaşımdan tüp bebek için kredi çektik onu ödüyoruz birde faturalar çocuğun masrafları vs
Eşimin maaşımdan da ev kredisi ödeniyor 2000 TL ve geri kalan paradan hiç birşey anlamıyoruz ve her ay ek hesaba giriyoruz
Hiç bir şekilde lüks yaşamıyoruz, kıyafet lazım oldukça alıyorum, kızım 11 yaşında küçüldükçe alıyorum kendime de lazım oldukça ama ne doğru düzgün gezebiliyoruz ne dışarıda yiyebiliyoruz. Tek lüksümüz çekirdek yemek.
Kızımızı dershaneye yazdırdık aylık 3 bin TL, birde pedagoga götürmek istiyorum oda 1200 TL. Aslında bunlar ihtiyaç olan şeyle olmadı gerekenler
Koltuk takımını değiştirmek istiyoruz 45-50 bin arası değişiyor. Önceden evi baştan aşağı düzmüştük şimdi koltuk takımı almak için kara kara düşünüyoruz. Borca girmekten korkuyorum, almayınca da bu kez fiyatlar artıyor öyle tuhaf bir dönem ki

2017 yılında evi alırken arabamızı satmıştık ve şuan almamız lazım ama nerde alıcaz para biriktiremiyoruzki
Önceden kendime bakım ürünleri alırdım. Saç için cilt için, saçlarımı boyatırdım, her gün kargo gelirdi kızıma ayrı eşime ayrı kendime ayrı. Bir kış 4 tane mont aldığımı bilirim. Yani iki kişi çalışıyoruz, bütün günümüz işte geçiyor ama karşılığında birşey yok. Çocuk büyüdükçe masrafı da artıyor demişlerdi gerçekten doğruymuş
Allah bu günümüzü aratmasın halimize çok şükür ama eskiyle çok çok fark var.
2. Çocuğu çok istedik olmadı ama bu şartlarda zor olurmuş hayırlısı diyorum artık
Ülkenin yarısı bu durumda.Esim ve ben çalışıyoruz.Ülke şartlarına göre gelirimiz iyi amaaaa dukkanlarimizin kiraları,faturaları,malzeme paraları aynı şekil evin faturaları,çocukların ihtiyaçları, kredi vs derken elde avuçta pek birşey kalmıyor.İlk defa bu yıl tatile gidemedik.Cok mu lazım demeyin.İnanin lazım.En azından bir iki gün nefes alıyordum.Bu yıl nasip olmadı ve ben o kadar yorgun hissediyorum ki... Bugün hava yağmurluydu kızlarım ikiz öğretmeni aradı.Cocuklar suya girmiş ayakkabıları ıslanmış yağmurlu havada uygun ayakkabı giydirin dedi.Tamam ama yok ki😐Şaka gibi fiyatlara aldık bunları da zaten.Zor bir dönemden geçiyoruz.Daha zorlasmaz inşallah.Allah yardımcımiz olsun.

Etarafimda birçok insan 2 veya 3 çocuklu ortalama 30 35 bin gelirleri var.Cocuklarina istediği oyuncağı alıyorlar.İstedikleri zaman tatile yemeğe gezmeye gidebiliyorlar.Siz çok fazla abartiyorsunuz.Kurslar dershaneler vs
Bilmem anlatabildim mi ?
Nasıl bir bereket varmış onlar da , bize sırlarını soylesinler

Aslında dert değil de sadece iç dökmek istedim. Son zamanlarda hiç birşeye para yettiremiyoruz. Ben 14 bin TL maaş alıyorum eşimde 25 bin.
Benim maaşımdan tüp bebek için kredi çektik onu ödüyoruz birde faturalar çocuğun masrafları vs
Eşimin maaşımdan da ev kredisi ödeniyor 2000 TL ve geri kalan paradan hiç birşey anlamıyoruz ve her ay ek hesaba giriyoruz
Hiç bir şekilde lüks yaşamıyoruz, kıyafet lazım oldukça alıyorum, kızım 11 yaşında küçüldükçe alıyorum kendime de lazım oldukça ama ne doğru düzgün gezebiliyoruz ne dışarıda yiyebiliyoruz. Tek lüksümüz çekirdek yemek.
Kızımızı dershaneye yazdırdık aylık 3 bin TL, birde pedagoga götürmek istiyorum oda 1200 TL. Aslında bunlar ihtiyaç olan şeyle olmadı gerekenler
Koltuk takımını değiştirmek istiyoruz 45-50 bin arası değişiyor. Önceden evi baştan aşağı düzmüştük şimdi koltuk takımı almak için kara kara düşünüyoruz. Borca girmekten korkuyorum, almayınca da bu kez fiyatlar artıyor öyle tuhaf bir dönem ki

2017 yılında evi alırken arabamızı satmıştık ve şuan almamız lazım ama nerde alıcaz para biriktiremiyoruzki
Önceden kendime bakım ürünleri alırdım. Saç için cilt için, saçlarımı boyatırdım, her gün kargo gelirdi kızıma ayrı eşime ayrı kendime ayrı. Bir kış 4 tane mont aldığımı bilirim. Yani iki kişi çalışıyoruz, bütün günümüz işte geçiyor ama karşılığında birşey yok. Çocuk büyüdükçe masrafı da artıyor demişlerdi gerçekten doğruymuş
2. Çocuğu çok istedik olmadı ama bu şartlarda zor olurmuş hayırlısı diyorum artık
Nasılsa pahalı diye her şeyi her gün 5 katına çıkartıyorlar insanlarda alışmış ses çıkaramıyor

Allah yardımcınız olsun yeğenime Türkiyede bir bardak alacaktım rafta 18 tl yazıyor kasaya geçtim 39 tl bir bardak dedim iyide bu fiyatla raf fiyatı aynı değil

Biz yapıştırmayı unuttuk diyor çocuk tutturmasaydı almıcaktım

Allah vijdan versin fırsatçılara

Hele csm Burak yemek fiyatları uçuk herifler turistlere çalışıyor

Turiste 5 Euro’ya mal olan Türkiye dekine yarı maaş ayıptır yahu

Etarafimda birçok insan 2 veya 3 çocuklu ortalama 30 35 bin gelirleri var.Cocuklarina istediği oyuncağı alıyorlar.İstedikleri zaman tatile yemeğe gezmeye gidebiliyorlar.Siz çok fazla abartiyorsunuz.Kurslar dershaneler vs
Bilmem anlatabildim mi ?
Kim o çevrenizde kiler polat ailesine mensup galiba işte sizin gibiler çıkıp yooooeee ekonomi gayet iyi diye gerzekçe yorum yapmasa ekonomik geliri düşük olan insanları düşünse en azından bir hareket olur ama nerde tok açın halinden anlamıyor Almanya da yaşayan beni bile rahatsız ediyor sizi etmiyor yazık

Alım gücü düştü, dolayisiyla hayat standartıda düştü. Hemen hemen herkes icin ayni sey gecerli. Maalesef sosyal aktivitelerden ve tuketimimizden kismak zorundayiz. Kendinizi üzmek yerine motive etmeye calisin. 2000tl kredi çok çok iyi, iyiki ev almissiniz.
Bide bu sartlar altında 2.cocuk fikrini rafa kaldirmaniz mantikli olur. Bebekken yine kolay, insanlar bebek gorme hediyesi getiriyor, bi bakiyosun cekmeceden 2 yas eşofman takimi cikmis. Hoop 500tl cepte. Büyüdükçe boyle bir sansinizda kalmayacak. Bide kres masrafi cikacak, 2 gun once fiyat aldim 6500tl dediler aylik. Su an 3 kisi gecinmekte zorlandiginiz maasla 4 kisi gecinmeniz cok zor ozetle

bu maaşlarda geçiniyoruz deseniz şaşardım.
ben bekarım arkadaşlarla dışarı bile çıkamıyorum.
hastayım falan diye bahane uyduruyorum.
ayakkabılar 1000 tl ,elbise 1000 tl bi yemek 300 tl den başlıyor.
kısaca hepimiz aynıyız.maaşlar da feci düşük

Çocuk istemek lüks değil ikinci çocuğu istemek lüks. Doğumla tedaviyle bitiyor mu çocuğun masrafı? Bu çocuğun bezi, maması, oyuncağı, eğitimi, kıyafeti, sosyal hayatı, sağlığı hepsi masraf değil mi? Bunları karşılamak için konu sahibi birinci çocuğundan kesecek. Bu büyük çocuğa haksızlık olmuyor mu?

lakin hayat pahalı diye de, çocuk istememek de biz kadınlara haksızlık ? Genetiğimiz de, doğamızda var. aynı doğrultuda düşünüyoruz.

ama burada eleştirilmesi gereken sistem ve hayat pahalılığı. Kadının üremek istemesi değil kesinlikle.
doğal olan üremek, yanlış olan en temel ihtiyaçların pahalı olması.

Sizde yıllarca kocanızın ikinci elini kullanmışsınız, farkı neki? Daha iyi marka olmasımı?
Eşya denen şey zaten gerekirse çürüyene kadar kullanılır. Bazı şeylerin ömrü daha kısa bazılarının daha uzun. Birazda şans işi, benim eşyalarım kalite ve marka olarak anmemikine göre daha iyi sayılır ama annem çamaşır makinasını nerdeyse 30 senedir kullanıyor, tık demeden mis gibi yıkıyor benimki ise daha birkaç senelik olmasına rağmen iyi sıkmadığı için 2 kez servis çağırmak zorunda kaldım.
Cunku bana eve gelen tamircinin dedigi yeni eleltronikler ve beyaz esyalar eskisi gibi o kalitede degil. Eskiler camasir makinasinj buzdolabinj 30 sene kullanirmis. Benim siemens camasir makinam 11. senede bozuldu. Atip yenisini alalim dedik. Sonra yetkili servis cagiralim bakalim ne kadar tutacak dedik. Adamin soyledigi sey bugun ayni urunu alsan omru daha kisa. Senin bu makinanda ki kalite yeni urunlerde yok. Tamir ettirdik bizde. O yuzden mesela 2. El beyaz esyaya sicak bakmiyorum ben. Belli bi omurleri var. Ne kadari kalmis belli degil.

lakin hayat pahalı diye de, çocuk istememek de biz kadınlara haksızlık ? Genetiğimiz de, doğamızda var. aynı doğrultuda düşünüyoruz.

ama burada eleştirilmesi gereken sistem ve hayat pahalılığı. Kadının üremek istemesi değil kesinlikle.
doğal olan üremek, yanlış olan en temel ihtiyaçların pahalı olması.

Yoo değil. Aksine olması gereken. Yine aynı yere geliyoruz ben bir çocuğa bir şey demiyorum ki. Çocuk sahibi olmaksa maksat bir çocukla üç çocuğun farkı ne? Annelik duygusu illa ikinci çocukta mı tatmin oluyor? Genetiğinin, doğasının isteği çocuk doğurmaksa bunu birinci çocukla karşılıyor zaten. Böyle diyorum ama hiç durumu yoksa birinci çocukta lüks orası ayrı bir tartışma konusu. Temel ihtiyaç evet ama temel ihtiyaçtan kasıt ne mesela? Maddi imkanın elverişli değilse düzgün çocuk yetiştirmeye üremek doğal falan değil. Çocuk sahibi olmak büyük sorumluluk. Çocuğun hayatta kalmasıyla bitmiyor. Sistem bu ülkede bu. Hayat pahalılığı ve enflasyon değişmeyecek. Mevcut koşullara göre hareket etmek gerekmez mi bu durumda? Çok çocuk seviyorum üremek doğal diye 10 çocuk doğursam çektiğim maddi sıkıntının sorumlusu yine sistem mi olacak?

aylik 100 bin uzeri gelirimiz var. ikizlerin kres,hastalandiklarinda izin alamadigimiz icin evdeki ablaya asgari+sigorta verince sizin gelire epey yaklasiyoruz . kiziniz devlet okulunda sanirim ,kira yok aslinda avantajlariniz da,var .ayin basinda butce yapin taksit seviyorum ben sahsen .taksit icin limitim var biri bitince digerini aliyorum falan bir sekilde idare ediyoruz

Cunku bana eve gelen tamircinin dedigi yeni eleltronikler ve beyaz esyalar eskisi gibi o kalitede degil. Eskiler camasir makinasinj buzdolabinj 30 sene kullanirmis. Benim siemens camasir makinam 11. senede bozuldu. Atip yenisini alalim dedik. Sonra yetkili servis cagiralim bakalim ne kadar tutacak dedik. Adamin soyledigi sey bugun ayni urunu alsan omru daha kisa. Senin bu makinanda ki kalite yeni urunlerde yok. Tamir ettirdik bizde. O yuzden mesela 2. El beyaz esyaya sicak bakmiyorum ben. Belli bi omurleri var. Ne kadari kalmis belli degil.
Bir de garantisi yok. Garanti seviyorum ben, mümkünse uzatıyorum hatta. Eski evde bireysel kombi vardı, garantisini hep uzatırdım. Her sene bakıma temizliğe gelirlerdi, senelik bakım parası kadar da bi garanti uzatma ücreti vardı. Bi gün arıza verdi kombi. Çağırdık servisi baktı. İçine minnacık bir örümcek girip anakartı ağıyla sarmış kısa devre yaptırmış yanmış anakart. O zamanın parasıyla 7500 liralık kart değişimini bedava yaptılar benim senelik verdiğim 350 lira sayesinde.

Aynı şekilde arabamı 2014’te sıfır aldım, 10 yaşında oldu. Aldığım bayinin servisi dışında bir yere götürmedim. Bu sayede garantisi bittikten sonra bile sevdiğimiz bir müşterimiz dikkatli kullanır bakımları aksatmaz diye firmayla görüşüp kaç kez bedava parça değiştirdiler. Öyle ucuz parçalar da değil, silecek motoru, sinyal kolu falan gibi şeyler. Ben arkamda güveneceğim bir firma olmasını seviyorum.

X