Hiç bir şeye para yettiremiyoruz

Ankara'nin merkezindeyim.İnsan idareli harcarsa yeter.Evimde küçük çocuk yok ama.Ogrenci veya da ev kira değil.2 kişiyiz.
Barbiecim sen keninle beraber terayag yerine margarin yiyerek beslenmeyi bu şekilde bugün de doyduk şükür diye yaşamayı seçebilirsin ama unutma yemek beslenmek demek değildir hele de ufak yavrunun varken hiç değildir.. ülkeyi yedi bu zihniyet yetti be

Bazı insanların hayattan beklentileri çok düşük. Karnı doyuyorsa iyi bir hayat yaşadığını düşünen çok insan var maalesef. Kadın çocukların dershaneye, kursa gönderilmesine bile fuzuli masraf olarak bakıyor. Ne anlatabilirsiniz ki bu zihniyete?
Kudra hoş geldin diyemedim sana yav görünce sevindiydim 🥲 hoş geldin 🫶🏿

Ama evet aynen. Tatile gidiyorlar 3 çocukla diyor, nereye gidiyorlar mesela günübirlik aquaparkı tatil de sayıyor olabilir bilemiyorum ki

Etarafimda birçok insan 2 veya 3 çocuklu ortalama 30 35 bin gelirleri var.Cocuklarina istediği oyuncağı alıyorlar.İstedikleri zaman tatile yemeğe gezmeye gidebiliyorlar.Siz çok fazla abartiyorsunuz.Kurslar dershaneler vs
Bilmem anlatabildim mi ?
30 bin gelirle 2-3 çocukla istedikleri zaman tatile ve yemeğe gidebiliyorlar he 🤣🤣🤣 🤣

Aslında dert değil de sadece iç dökmek istedim. Son zamanlarda hiç birşeye para yettiremiyoruz. Ben 14 bin TL maaş alıyorum eşimde 25 bin.
Benim maaşımdan tüp bebek için kredi çektik onu ödüyoruz birde faturalar çocuğun masrafları vs
Eşimin maaşımdan da ev kredisi ödeniyor 2000 TL ve geri kalan paradan hiç birşey anlamıyoruz ve her ay ek hesaba giriyoruz
Hiç bir şekilde lüks yaşamıyoruz, kıyafet lazım oldukça alıyorum, kızım 11 yaşında küçüldükçe alıyorum kendime de lazım oldukça ama ne doğru düzgün gezebiliyoruz ne dışarıda yiyebiliyoruz. Tek lüksümüz çekirdek yemek.
Kızımızı dershaneye yazdırdık aylık 3 bin TL, birde pedagoga götürmek istiyorum oda 1200 TL. Aslında bunlar ihtiyaç olan şeyle olmadı gerekenler
Koltuk takımını değiştirmek istiyoruz 45-50 bin arası değişiyor. Önceden evi baştan aşağı düzmüştük şimdi koltuk takımı almak için kara kara düşünüyoruz. Borca girmekten korkuyorum, almayınca da bu kez fiyatlar artıyor öyle tuhaf bir dönem ki

2017 yılında evi alırken arabamızı satmıştık ve şuan almamız lazım ama nerde alıcaz para biriktiremiyoruzki
Önceden kendime bakım ürünleri alırdım. Saç için cilt için, saçlarımı boyatırdım, her gün kargo gelirdi kızıma ayrı eşime ayrı kendime ayrı. Bir kış 4 tane mont aldığımı bilirim. Yani iki kişi çalışıyoruz, bütün günümüz işte geçiyor ama karşılığında birşey yok. Çocuk büyüdükçe masrafı da artıyor demişlerdi gerçekten doğruymuş
Allah bu günümüzü aratmasın halimize çok şükür ama eskiyle çok çok fark var.
2. Çocuğu çok istedik olmadı ama bu şartlarda zor olurmuş hayırlısı diyorum artık
Durumlar kötü gerçekten.Dahq geçen hafta bilindik bir markanın saç boyası 92 iken daha bir saat kadar önce aynı yerde 206 olduğunu gördü bu gözler.Bir başka yerden indirimle 103 e almak zorunda kaldım.İlk kez kendim dip yapacağım kuaförler de uçtu çünkü.Bu sadece bir örnek,ne olacak sonumuz kestirmek zor

Kudra hoş geldin diyemedim sana yav görünce sevindiydim 🥲 hoş geldin 🫶🏿

Ama evet aynen. Tatile gidiyorlar 3 çocukla diyor, nereye gidiyorlar mesela günübirlik aquaparkı tatil de sayıyor olabilir bilemiyorum ki
Hoşbuldum 🥰

Aquapark girişleri geçtiğimiz yaz kişi başı 1000 liraydı. Halk plajıdır en fazla.

Aslında dert değil de sadece iç dökmek istedim. Son zamanlarda hiç birşeye para yettiremiyoruz. Ben 14 bin TL maaş alıyorum eşimde 25 bin.
Benim maaşımdan tüp bebek için kredi çektik onu ödüyoruz birde faturalar çocuğun masrafları vs
Eşimin maaşımdan da ev kredisi ödeniyor 2000 TL ve geri kalan paradan hiç birşey anlamıyoruz ve her ay ek hesaba giriyoruz
Hiç bir şekilde lüks yaşamıyoruz, kıyafet lazım oldukça alıyorum, kızım 11 yaşında küçüldükçe alıyorum kendime de lazım oldukça ama ne doğru düzgün gezebiliyoruz ne dışarıda yiyebiliyoruz. Tek lüksümüz çekirdek yemek.
Kızımızı dershaneye yazdırdık aylık 3 bin TL, birde pedagoga götürmek istiyorum oda 1200 TL. Aslında bunlar ihtiyaç olan şeyle olmadı gerekenler
Koltuk takımını değiştirmek istiyoruz 45-50 bin arası değişiyor. Önceden evi baştan aşağı düzmüştük şimdi koltuk takımı almak için kara kara düşünüyoruz. Borca girmekten korkuyorum, almayınca da bu kez fiyatlar artıyor öyle tuhaf bir dönem ki

2017 yılında evi alırken arabamızı satmıştık ve şuan almamız lazım ama nerde alıcaz para biriktiremiyoruzki
Önceden kendime bakım ürünleri alırdım. Saç için cilt için, saçlarımı boyatırdım, her gün kargo gelirdi kızıma ayrı eşime ayrı kendime ayrı. Bir kış 4 tane mont aldığımı bilirim. Yani iki kişi çalışıyoruz, bütün günümüz işte geçiyor ama karşılığında birşey yok. Çocuk büyüdükçe masrafı da artıyor demişlerdi gerçekten doğruymuş
Allah bu günümüzü aratmasın halimize çok şükür ama eskiyle çok çok fark var.
2. Çocuğu çok istedik olmadı ama bu şartlarda zor olurmuş hayırlısı diyorum artık
Ben sizi çok iyi anlıyorum.
Biz evde iki kişiyiz. Kira vermiyoruz. Geçen alışveriş yaptım. Canım ayıptır demesi köfte patates çekti. 600 gr kıyma aldım. 300 tl. Patatesi, kahvesi, beyaz peynir, kaşar, kahvaltılık,laktozsuz süt, birkaç tane daha bir şey 2.000 tl ödedim. Biz sadece 2 kişiyiz. Şu an mutfak masrafı dışarıda yemesek en az aylık 6 bin tl. Ama biz dengeli besleniyoruz. Haftada 1 köfte, 1 et yemeği, 1 tavuk yemeği, 1 balık veya balık olmazsa parça etli başka yemek, 3- 4 günde sebze veya bakliyat yiyoruz. Glikoz suruplu kurabiye yerine kurutulmuş meyve, kuruyemiş özellikle çiğ olanları alıyorum. Her gün bir avuç yiyorum. Bunları niye örnek verdim yaşım 40'a yakın. Eğer böyle beslenmesem ileride Allah korusun ya kemik erimesi çıkacak ya da şeker hastası olma ihtimali artacak. Sigara almıyorum, içki içmiyorum ona rağmen 6 bin tl ayda mutfak harcaması var. Dışarıda yersek buna en az 2 bin tl daha ekleniyor. ( İstanbul'dayım). Bir tavuk göğsü olmuş 200 tl. Biz iki kişiyiz eşim iştahlı bize 1 akşam 1 paket gider (900 gr), 4 -6 kişilik bir aile bir tavuk veya köfte yemek istese en az 1 kilo kıyma 400 tl, 2 paket tavuk eti gene 400 tl. Bir akşamları en az 500 tl mutfak parası. 11 bin nasıl yetsin Allah aşkına? Daha buna kira, faturalar, çocuk harcamaları girse imkansız geçinmek. O geçinenler eminim her gün ekmek makarna vs yiyenler. Bir kalıp iyi bir beyaz peynir olmuş 300 tl. Bir kutu süt en az 40 tl.

Bakın benim çocuğum yok. Dershanesi, kursu, kreşi, giysisi, aklınıza gelecek hiçbir çocuk harcaması vs yok. Bu denkleme ev kirası 10 bin o da en az istanbulda, faturalar 2 bin, çocuk masrafı 5- 8 bin, mutfak 8 bin ( 3 kişilik aile) koysak 28 bin sadece yaşamak için gider demek. Hiç mi sinemaya, tiyatroya vs gidilmeyecek, hiç mi dışarıda gezmeye gidilmeyecek, hiç mi üst baş hijyen malzemeleri, hobi malzemeleri alınmayacak. Şu an aldığınız maaşlar, hepimizin maaşları kağıt üstünde iyi. Sadece kahvaltılık diye markete gitseniz 1000 - 1500 tl para verip çıkarsınız. O da en fazla 10 gün yeter size.

Size maaşlar çok geliyor ama değil. Geçen gün internet kitap sitesinden sadece 3 kitap aldım 500 tl verdim. Bir de kitapçı fiyatından daha uygundu. Bir kitap olmuş en az incecik de olsa 150 tl.Biz aslında yaşamıyoruz sadece günü kurtarıyoruz bu arada bende maaş 16 bin tl alıyorum sadece çocuk masrafı olmadığı için kendime azıcık birseyler alabiliyorum yoksa onları da alamam. Aramızdaki tek fark bu. Sizde çocuk masrafı da var. Zaten elektronik alet fiyatları uçmuş durumda. Telefonum var bozulmasın diye dua ediyorum. Büyük alışverişlerde taksit imkanını kullanın bence. Bir anda elinizden 20 bin çıkması sizi çok zorlar. Bakın ev alabilmissiniz 2 bin tl kredi ödüyorsunuz. Şu an evler milyon. Aylık taksitleri şu an bu faizlerle kimse ödeyemez haliyle çoğu insan her ay dehşet kira ödüyorlar. Kimsenin evi yok. Veya şu an çoğunluk ev alamıyor. En alt segment araba olmus 1 milyon.

Ben sizin yerinizde olsam 2. Çocuk düşünmem. Benim hiç çocuğum yok ve bu ekonomide çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum çünkü ona benim çocukluğumdaki imkanları veremem. Herkes üremek zorunda değil bence. Herkes maddi ve manevi anne olmaya hazır değil. O çocuğa maddi ve manevi bakamadığında ne olacak? Sizin için demiyorum ama durumu çok kötü olanlar çok çocuk sahibi. Durumu ciddi anlamda iyi olanların ise çoğunlukla tek çocuğu, max 2 çocuğu var. Benim rahmetli anneannem 6 çocuk doğurmuş, ama annem çok bilinçli bir kadınmış çok şükür biz iki kardeşiz, kuzenlerimin ise şu an çoğunun tek çocuğu var. Artık herkes çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmek istiyor. Anneannem doğurmuş doğurmuş durmuş ne gerek vardı o kadar çocuğa? İmkanlar sürekli bölünmüş. Zor durumlarda büyümüşler, çoğu istedikleri olmamış. Çocuk sahibi olacak olsaydım tek çocuk isterdim.

Benimde kardeşim var, onu çok seviyorum ama sırf çocuğumun kardeşi olsun diye bakamayacağımı bile bile çok çocuk sahibi olmak istemem. İçinde ukte kalarak çocuklarım büyüsün istemem.Mantıklı düşünmek lazım. Kızınız kendini kurtarsın, sizde emeklilik için birikim yapın ileride azıcık emekli maaşı bizlere asla yetmeyecek. Geri kalanı da yaşayıp göreceğiz artık. Bu ekonominin ne zaman düzeleceğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Kendimizi garantiye almamız lazım özellikle yaşlılık emeklilik zamanlarımız için. Önce kendinizi ve kızınızı düşünseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Haklısın seni çok iyi anlıyorum.
Biraz bi şeylerin ekonomik anlamda pahalı olmasından dolayı maalesef böyle.
Bende önceden saçımı boyatiyor dum .
2-3 sene önce şuan pek yapamıyorum kendi ana rengime döndüm. Kıyafet alışverişini de gerektiğinde alıyoruz.
Neyseki gene kendi ailem destek bazı maddi konularda yardımcı oluyorlar.
Özür dileyerek bu sıkışıklık ve yoklukta neden 2. Çocuk. Üstelik birde kredi çekerek. Bir çok kişi 2. Çocuğu istiyordur ama ekınomik koşullar ortada kimse keyfinden yapmamazlık yapmıyor

Sen lüks yaşamak istiyorsun yetmez tabi ne demek arada kendine elbise almak ne demek arada sinemaya gitmek ne demek çocuğu dershaneye göndermek.. hem bunları isteyip hem de yetmiyor diyemezsin. Şükür etmeyi öğren ayrıca cıkra göster telefonunu kesin Ayfon kullaniyodur sükürsuzluk zor ksksksks

Şuursuzluk daha zor arkadaşlar. Buna yaşamak deniyor kadın sanki bu sene miamide tatile gidemedim yetmiyor diye konu açmış kdksksk

Özür dileyerek bu sıkışıklık ve yoklukta neden 2. Çocuk. Üstelik birde kredi çekerek. Bir çok kişi 2. Çocuğu istiyordur ama ekınomik koşullar ortada kimse keyfinden yapmamazlık yapmıyor
Merhaba galiba bi yanlışlık var .
Ben daha ilk çocuğuma hamileyim. 😊😃
Sadece bu konuyu açan arkadaşa bi normal yorum yaptım. Bazı bi şeylerin fiyatı farklı olabiliyor diye. ☺

Etarafimda birçok insan 2 veya 3 çocuklu ortalama 30 35 bin gelirleri var.Cocuklarina istediği oyuncağı alıyorlar.İstedikleri zaman tatile yemeğe gezmeye gidebiliyorlar.Siz çok fazla abartiyorsunuz.Kurslar dershaneler vs
Bilmem anlatabildim mi ?
Bir kere de en azından bi bozuk saat ol ya, bir kerecik… 🥲

Maalesef konunun neresinden tutsan elinde kalıyor. Ülke ekonomi olarak dibe vurdu. Herkesin geçim sıkıntısından psikolojisi bozuldu.

X