Hiç başlamayalım mı hayata, ben anlamadım?

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.547
Merhaba, iyi akşamlar KK'nın güzel hanımları. Akıl danışmak için değil de biraz içimi dökmek için yazayım dedim. Üniversite 4. sınıf öğrencisiyim, bi aksilik olmazsa Haziran sonu gibi mezun olmuş olacağım. Derslerimde bir sorun yok yani şimdilik okulun uzaması gibi bir durum söz konusu değil ama daha son finalleri olmadık :) Benim derdim çevremdeki insanların karamsar yorumlar yapmaları üstelik benim ve sınıf arkadaşlarımın hayatı hakkında. Sürekli bir mezuniyet sonrası karamsarlığı hakim özellikle bizden büyük insanlarda. En başta kendi ders hocalarımız.

Mezuniyet törenimin olduğu gün kadının biri anneme "mezun olduklarına pişman olacaklar" dedi benim yanımda. Aileme yurtta yaşadığım bazı saçmalıklardan bahsedince "iş hayatında daha nelerle karşılaşacaksın" diyorlar. En rahatsız edici olan da hocaların yorumları. Bir hocamız var mesela, derse girdiği günden beri bizi KPSS A için teşvik ediyor, sağolsun varolsun ama sanki ondan başka seçenek yokmuş gibi konuşuyor. "Siz 4 sene bu bölüme kafa yordunuz, gidip de B grubu memurluğu (düz memurluk) hedeflerseniz size yazık olur, ziyan edersiniz, kendinizi harcarsınız, aldığınız eğitim çöpe gider" gibi sözler sarfetti sene boyunca. Hiç demiyor ki "akademik kariyer ya da özel sektörde de iyi yerlere gelmek için uğraşın" diye. Tamam mantıklı aslında söyledikleri ama bazen de anlam veremiyorum. Mesela, "en azından deneyin, 1-1,5 sene eve kapanın en azından deneyin" diyor ama o süre sonunda eğer kazanamazsak çöpe giden emekler ne olacak? Fırsat maliyetini en iyi bilen adam bir de bu. Tabi ki kalıp da "siz bir işe yaramazsınız, o diplomayı boşuna alıyorsunuz" demekten bin kat daha iyidir ama karamsar konuşmalarını yazmıyorum bile.

Bir başka hocamız da "devlet olsun da ne olursa olsun, kapağı atmaya bakın" diyor, zaten ondan aldığımız derste Türkiye'nin ekonomisini tartıştığımız için dersin kendisi ayrı bir hüzünlü. Hiç olumlu da konuşmaz gerçi o. Neyse.

Bir diğer hocamız "kpss ile uğraşmayın zaman kaybı, devletin kadroları, alabileceği sayı belli, zaten çoğunuz açıkta kalırsınız ona çalışacağınıza kendinizi geliştirin. Finans sektörü sizin en kolay iş bulup en iyi parayı kazanabileceğiniz bir sektör ama siz devlete yamanmaya takmışsınız" diyor. Ki ben en çok bu hocaya hak veriyorum.

Öteki hocalarımız da öyle bir konuşuyor ki sanki ölmüşüz de ağlayanımız yok. Sanki mezun olunca hepimiz hayatımız boyunca işsiz kalıp işe yaramaz bireyler olup kendi ezikliğimiz içinde boğularak öleceğiz. Mezuniyet töreninde kendi sınıf arkadaşlarım bile "merhaba işsizlik" diye bağırıyorlardı. Sorsam bu insana, ne okuduğumuz bölümü seviyor, ne hakkında bilgi sahibi, ne İngilizce biliyor, ne bir planı var... Yok. Neden herkes bu kadar negatif? Ne yapalım yani, mezun mu olmayalım? Okulu mu uzatalım? İyice geç mi kalalım? Hadi bi sene uzattın diyelim, o okul hiç bitmeyecek mi? Kendimizi mezara mı atalım ben anlamadım. Bir insan neden etrafındakilere sürekli negatif şeyler söyler doğru düzgün akıl vermek yerine? Ülkenin ekonomisini iyi bilen ve sürekli öğrenmek için çaba sarfeden insanlardan biriyim, işsizlik oranlarını birçok insandan daha iyi biliyorum zaten hep sınavlarımızda da çıkar ama... Bıktım bunların laflarından. Ülkeyi bu hale ben mi getirdim? Bir sürü üniversiteyi ben mi açtım? Ne yapsaydım yani, liseden sonra okumasa mıydım? Ya da kocaya mı gitseydim hemen? Ne yapayım, daha almadığım diplomamı mı yırtayım? Yazdıkça sinirleniyorum...

Sen kimseye bakma
Devlet kadrosuna gecmek istersen gec
Ama ben ozel sektoru tavsiye ederim, azimle calisirsan yukselirsin surekli.maasin artar, gunun birinde cooook buyuk bir mevkiye gelebilirsin. Bence bunu hayal ederek bile baslasan o gaz sana uzun sure yeter

Çevrende sırtını devlete dayama mantığıyla yaşayan çok sanırım
İnanılmaz sayıda hem de! Sözüm meclisten dışarı ama sırtı devlete dayamak benim çok sığ bulduğum bir bakış açısı. Sanki devlet her yıl milyonlarca yeni mezunu kolayca alıyor da biz burun kıvırıyoruz. Memurluk eskiden aşağılanırdı. Memur maaşıyla geçinilmez denirdi. Şimdi durum bambaşka bir noktaya geldi fakat yine de klasik memurluk bir meziyet değil bana göre. Sadece 120 dakikalık bir sınava göre insanları bünyesine alan bir meslek herkesin hayali olmak zorundaymış gibi davranılıyor. Israrla bunun söylenmesi, başka hiçbir alternatif yokmuş gibi davranılması falan bana doğru gelmiyor.

Bu karamsarlik niye yaa hem herkes devlet dairesinde çalişacak diye bişey yokki.

Benim zaten niyetim; yükselme imkanı neredeyse ben orada olmalıyım.
Devleti B planı olarak düşünüyorum ama millete bunu anlatamıyorum işte. Ben kafamda beyin yerine saksı taşımıyorum, her zaman "en kötü ihtimalle ... yaparım" fikrini bi köşede saklayan bir insanım. Çok şükür hırssız, sabırsız, olaylara tek bir açıdan bakma huyu olan bir insan değilim. Takmam normalde kimseyi ama bunaldım gerçekten son zamanlarda. Benim kendime layık gördüğüm hayat "umutsuz" olsaydı bütün gün magazin dergileri okurdum, ekonomi dergileri değil.

Bu karamsarlik niye yaa hem herkes devlet dairesinde çalişacak diye bişey yokki.
Ben de bunu anlamıyorum işte, daha geçen gün arkadaşın biri -sınıftan- "bana ne ya ben polis olucam" dedi. 4 sene İktisat okuyan kızın söylediği şey bu.

Kesinlikle!
Basarilar diliyorum canim
Allah gonlune gore versin

bir insan yaptigi iste iyiyse her turlu imkana sahip olur
devlet falan hikaye bence
kafani takma insanlarin ne dedigini bos ver
sen ne yapmak istiyorsan ona konsantre olup kendine guven
ve kendini gelistir
diger mezunlardan farkin olsun

Değil zaten hocalarınız ayrı Bi alem karamsarlığı ince ince işlemiş resmen akademisyenleri ne kadar gözümde büyüttüğümü bi kez daha anladım baksana hepsinin tek bi bakış açısı var sözleşmiş gibi tmm çok gelişmiş ileri gitmiş bi ülke değiliz ama akademisyenler bile böyle düşünürse bu ülke nasıl ilerleyecek

Sizin hocalar ne biçim ya. Benim okuduğum bölümü hocalarım o kadar sevdirmiş önemini anlatmıştı ki sanki tıp, mühendislik okuyomuş gibi hissediyorduk. Bölüm yemekleri düzenlenir eski mezunlar gelirdi hepsi çok iyi yerlere gelmiş. Çok güzel örnek olurlardı. Daha mezun olmadan iş stresi başlatmışlar. Bu karamsarlıkla bunalıma girer insan.

Kaygılarını anlıyorum.

Aslında tüm bunları kafana takman kendi içinde de bir kaygı durumunun olmasından kaynaklı farkında mısın?

Herkes kendi görüşüne göre öğütler veriyor aslında, arkadaşlarında senin gibi kendisine en mantıklı gelen hocayı
dinleyecek muhtemelen..:)

Ben yerinde olsam bir sene Kpss denerdim doğrusu.
İlerde keşkem olmaması adına.
Ama olmadı mı ille de devlet diye tutturmazdım.

Sen içine sinen doğrultuda çabala.

Yerinde olsam şimdiden iş başvuruları yapar staj olsun alınmaya bakardım bir yere.

İşsiz mezun psikolojisini yaşamış biri olarak bunu önerebilirim..

Bol şans diliyorum :)

Herkeste "kendimi gelistireyim" degil de "devlete kapagi atip sirtimi saglam tutayim" havasi var. Adam universiteyi bitirmis, KPSS icin kursa gidiyor. Anlasilir gibi degil.

Bir de bu sürekli KPSS A'yı resmen zorlayan hocamız alanında o kadar müthiş, o kadar bilgili ki... Ayrıca çok zeki ve konuştuğu çoğu şey çok mantıklı, bu bakış açısı hariç. O zaman insan diyor ki madem böyle konuşuyorsun sen neden akademisyen oldun? Adam saati 200 TL'ye özel ders veriyormuş, zamanında da KPSS A için hocalık falan yapmış dershaneye ortakmış eskiden falan. Bi de şu açıdan bakalım; ben maddi durumu çok iyi olan biri değilim yani bu adamdan saati 200'e özel ders alma imkanım yok. Bu adamdan bu özel dersi alanlara kim bilir hangi bilgileri veriyor (bilgileri çok değerli) e ben zaten maddiyatım yüzünden 3-0 yenik başlıyorum. O kurum mülakatlarında falan jüride yer almış birkaç kez, referans da olurum hepinize, ne zaman isterseniz dedi. Referans işe yararsa kurum mülakatında yarar ancak ama o çok zor sınavları geçmek ömür törpüsü.

Girenler var zaten, dolu. Ben direniyorum. Bizimkiler de bölümün güzelliğinden çok bahsediyor aslında ama bu karamsarlıkları eksinin artıyı götürmesi gibi bişey oluyor. Tamam boş hayaller kurdurmasınlar ama böyle de konuşmasınlar bence.

Ozel sektorde bir yere gelene kadar ne savaslar veriliyor...

Kamu oyle mi? Gir sinava, daya sirtini devlete cogu iste fazla mesai yok, fazla para girla...

Daha da demeyeyim...

bacım okuduğun bölümü de yazsaydın daha net konuşsaydık.

7 ay iş aradım. Geçen ay yeteneğinim 3-4 kademe altında bi iş bulabildim. dün o işi bırakıp daha üst seviye işe başladım.

Sana birkaç tavsiyede bulunayım. Mesela ingilizce iyi olmalı. Öyle vhtsyor naym lik değil. bariz konferans dinleyecek konuşacak gibi. bunun üstüne bir dil daha. Mesela bu noktaa sektorun önemli. UZak doğu dilimi, avrupa mı? afrika mı ?

Kariyer başlangıçında iyi firmaya fazla mesai yapmaya yıpranmayı göze al.

Kim ne derse desin önemli olan bir yerden başlamak ve arkana bakmamak , ağzı olan konuşuyor işte ama kayıp etmeden kazanmak olmaz

Aynen bende ona takıldım madem bu kadar önemli neden memur olmamış kendileri bazı konularda raslıyorum sana ne istediğini bilen birisin bildiğin yoldan devam et

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…