Hesap sorunu

bacım sen zenginsin galiba, yemek ısmarlayacak farklı bi arkadaş arıyosan bende varım, sohbetimde iyidir hani. :))
sen istediğin gibi yap ama anladığım kadarıyla arkadaşınında kendi yediğini ödeyip çekilmesi sana ayıpmı geliyor yada tuhafmı bilemedim ama o düşünceni değiştir. kimse kimsenin yediğini içtiğini ödemek zorunda değil. kahve içtiniz, cüzi bi rakam tuttu ama o sadece kendi kahvesini ödedi, benimkinide ödese nolcak diye düşünüyosun. sen yapamam diyosunda şartlar insanı onu yapmaya zorluyor işte. aslında şart durumuda değil kimse mecbur değil. benim öğrenciliğimden beri yaptığım şeydir, alışkanlık olmuş mesela param olsada ben neden onların yediğini içtiğini ödeyeyim yani. çok gereksiz bence 1 saatlik yemek+muhabbet tamam anı olarak hoş olabilir ama tek bi kişinin o hesabı ödemesi gereksiz. belki adam kendi cebinden verecek olsa bi çorba içecek sadece ama sen ödicen diye 1,5 iskender yer, kola içer, tatlı söyler. bacım parayı sokakta bulmuyor kimse sen yine ödemek istiyosan öde ama bi başkası yapmayıncada tuhaf karşılama, ayıp değil bişiy değil. hoşlanmıyosan bu durumdan çıkmazsın yemeğe.

Bende sizin gibi dusunuyorum kasaya gidip kuru kurusuna herkesin kendininkini odemesi garip geliyor. Hesap masaya gelir 50 tldir ben 15tlik bi sey soylemisimdir ortaya 20 koyarim digerleride kalani tamamlasa yine bi nebze daha iyi. 2-3 kisi gidilen yerlerde hesabi bir kisi odesin baska zaman cikildiginda da diger kisi oder. Size ucun besin hesabini yapana sizde oyle davranin.
üçün beşin hesabını yapmak değilki bu kardeşim ne alakası var herkesin kendi yediğini ödemesi akıllılıktır ve herkesin bi bütçesi var. ama sen ısmarlayacaksan o cömertlik olur kimse cömert olmak zorunda değil cömert olmadın mı bişey kaybetmezsin ama herkes akıllıca hareket etmek zorunda, akıllı olmadın mı çok şey kaybedersin. konu sahibesi burda samimi arkadaş gurubundan bahsetmiyor tamam sen çok samimi arkadaşlarıla 3 kişi toplaşır öyle yaparsın ama samimi olunmayan ortamdada herkesin kendi yediğini ödemesi üçün beşin hesabını yapmak değildir. bence cömertlik edecekseniz başka konularda cömertlik edin durumu olmayan insanlara yardım edin mesela keyfiye milletin karnını doyurmaktan daha hayırlıdır.