Hesap sorunu

Arkadastan arkadasa degisiyor bu durum bende.
En samimi oldugum dostumla lafi olmaz.
Bazen alman usulu, bazen o, bazen ben, bazende ortaklasa.
Erkek arkadasimla (sevgili olarak degil normal arkadas) gittigimde onun durumuna gore. Varsa o oder zaten yoksa oyle atlamaz ben odeyim derim, o da cebindeki paraya gore baska bisey ismarlar.
Normal kiz arkadaslarimla da hep alman usulu.
Acikcasi 4-5 kisilik yemeklerde, caylarda hesabi bir kisinin ustlenmesini sevmiyorum.
Ne kendim ustlenirim ne baskasina yuklerim.
Ya alman usulu olur, ya da kimin cebinde ne kadar varsa o kadar koyar ortaya o sekilde odenir.

ay benim iş yerimdeki arkadaşımla böyleydik ya o ödedi ya ben.ama zamanla sıkıntı oluyordu insan hesabını bilmiyor gibi.ortamına göre kendi yediğinizi ödeyi yeri geldiğinde de ısmarlayın gayet normal şeyler bular.

Bende sizin gibi dusunuyorum kasaya gidip kuru kurusuna herkesin kendininkini odemesi garip geliyor. Hesap masaya gelir 50 tldir ben 15tlik bi sey soylemisimdir ortaya 20 koyarim digerleride kalani tamamlasa yine bi nebze daha iyi. 2-3 kisi gidilen yerlerde hesabi bir kisi odesin baska zaman cikildiginda da diger kisi oder. Size ucun besin hesabini yapana sizde oyle davranin.

bu durumu herzaman siz yapıyorsanız büyük sorun...hesap geldiğinde önce siz davranmayın
yada arkadaşlarınızla anlaşın nekadar gelirse hesap kişi sayısına bölün..

himm bana benziyorsun, benimde oyle bi huyum vardi, univesitede filan, simdi duzeltmeye calisiyorum. Cunku, bence arkadaslarin da ne kadar dusunceli olsalar da, bidefasinda sen, bir digerinde o odese bile, bir taraf gunun sonunda mutlaka cok para odeyen oluyor. ve bu ben oluyorum :) o yuzden alman usulu en iyisi. ama onda da, sen sunu yedin ben bunu yedim diye ayirmak degilde 2ye bolmek en uygunu.
ama o zamanda mesela benim icki icen arkadaslarim var -ben icki icmiyorum mesela, icki de pahali bise sonucta- onun ickisini odemis oluyorsun, bilemedim :KK53:

Benimle de arkadaş olur musunuz, sık sık yemeğe falan gideriz ne güzel olur :))

İşin şakası bir yana hani çok çok iyi bir geliriniz varsa neyse de eğer normal bir maaşla çalışıyorsanız niye başkalarının yediğine içtiğine harcayasınız ki bu parayı. Onlara yemek ısmarlayabilmek için mi çalışıyorsunuz? Atıyorum işsiz bir arkadaşınızla yemeğe çıkmışsanız, sizin ödemeniz incelik olur hatta çok güzel olur ya da bir öğrenciyle mesela yine aynı şekilde hoş bir davranış olur. Ama sizinle çalışan sizinle aynı şekilde geliri olan birinin hesabını ödememeniz gerekiyor bence. Hele ki kalabalık bir grupla çıkmışsanız hiç yanaşmayın böyle bir şeye. Onun yerine bu havaya attığınız parayı ihtiyacı olan birilerine verseniz, onların haftalık gıda alışverişini falan yapsanız daha faydalı olur diye düşünüyorum.

Her zaman her zaman sen olmaz ki
alıştırmışsın bak şimdi herkese sanki senin görevinmiş gibi görmeye başlamış.
kullananlarda olabilir

Cok sukur gecim sıkıntım yok ama hani her insan gibi sıkısık donemim oluyor yani ay sonuna iki uc gun kala hangimiz bunalmıyoruz, bu durumda dahi dusunmeden oduyorum. Aksi ayıp gibi geliyordu ki su sıralar gorustugum birkac kisi bunu yapınca acaba dedim dogrusu onların yaptıgı mı?

Dogru diyosunuz, katılıyorum ama bende soyle bir durum var ben direkt soylemeye utanıyorum alman hesabı, herkes kendi hesabını odesin vs gibi. Ama benden once biri bu teklifi yapınca tamam derim kendi kısmımı oderim. Peki sizce bu teklif nasıl yapılır? Ben pinti insan hic sevmem sanki pintilik yaptıgım dusunulur gibi hissediyorum. Ki degil sonucta herkes ustune duseni yapıyor ama bilemiyorum iste

Haklısınız, ama ben bunu yemek ısmarlama niyetiyle yapmıyorum amaan oseyeyim uc kurus tek tek hesap mı odenir diye yapıyorum. Sanki ayıp olur gibi

Cıkarız tabi valla calısan arkadaslaromdan ziyade ogrenci kardeslerimin hesabını odemek beni daha mutlu oder. Ben de kullanıldıgımı hissetsem, karsı taraf elini cebine atmasa odemem. Ama karsı taraf ustune duseni yapıyor yani kotu niyeti yok. Yani komik nir hesap iki cay diyelim, tek tek odemek sacma geliyor bana. Ayıpmıs gibi geliyor
Çay konusunda evet, ama sizinki aşırıya kaçmış oturup hesapladiginizda çok ciddi maddi zararlar ediyosunuz. Ayıbı onlar da biliyor, onlar sizin hesabınızı ödeyiversin bi kere de.
Yemeğe çıkma konusunda ciddiyim:cool:

Bende arkadaşlarla çıktığımda mutlaka zaten bir kaç planımız olur yemek sinema cafe vs. Gibi. Ben yemeği ödersem sinemayı öteki arkadaşım öder cafeyi öbürü. Kendiliğinden böyle gelişir. Ya da konuşma geçer aramızda hesap istendiğinde ben atılırsa ortaya diğerleri olmaz aa falan derler sinema biletleri de sizden olur o zaman derim. Böyle geçinir gideriz biz :)

bizde alman üsülü nelerle kazanıyorum ben o parayı kimse kusura bakmasın hee cuzi bi mıktar olur 2 3 çay parası amenna yada ögrencidir veririm ama diger türlü vermem hiç unutmam gecen sene bi arkadasımın bana 25 kurusu geçtı ayy unutmıyım sana borcumu dedim gülerek sesini cıkarmadı ve 50 kuruş verdim borcum die aldı koydu cüzdanına çalısan bı arkadas bu kiside ben 1 hafta kendime gelemedim olsem almam arkadasımdan o parayı boyle ınsanlarda var

bizde alman üsülü nelerle kazanıyorum ben o parayı kimse kusura bakmasın hee cuzi bi mıktar olur 2 3 çay parası amenna yada ögrencidir veririm ama diger türlü vermem hiç unutmam gecen sene bi arkadasımın bana 25 kurusu geçtı ayy unutmıyım sana borcumu dedim gülerek sesini cıkarmadı ve 50 kuruş verdim borcum die aldı koydu cüzdanına çalısan bı arkadas bu kiside ben 1 hafta kendime gelemedim olsem almam arkadasımdan o parayı boyle ınsanlarda var
:KK57::KK57:

Tam benim gibi bir insan.Birisi benim yediğim şeyi ödeyince acayip zoruma gidiyor. Arkadaşlar arasında da hiiiçç takılmam böyle şeylere. Fazla insanla da takılmam zaten.Yakın arkadaşlarımla da hiç sorun olmaz.Hatta bu o kadar boyuta geldi ki bir ara aylarca bir arkadaş!dediğim insan bu huyumu kullandı. Neyseki diğer arkadaşım uyardı da kendime geldim. Parası olmayınca bana yamanırdı (kaba tabirle) ama kendi parası olunca herkes kendi hesebını öderdi.
Samimi olmadığın insanlarla en güzeli Alman usulü. Utanılacak bir şey yok bunda.Sen az yersin o çok yer ya da sen çok yersin o az yer. Niye birisinin hakkı diğerine geçsin.Böyle bir durumda hesabı bölmek bile mantıksız bence.Herkes kendi yediği içtiğini ödesin. Tabi samimiysen durum çok çok farklı.

Beni en çok geren konulardan biri
Bende senin gibiyim ama farkerttim arkadaşım bunu fırsata çevirmiş benim cebimde 400 lira var onun cebinde 2000 lira.70 liralık hesabi ben oduyorum her ay o gidip üst bas alırdı bende 2 sene boyunca ayni şeyleri giydim:)
Ve her defasında" ayy canım benim bozugum yok" derdi ne safmism
Artik bende kendi yediğini oduyorum kenara çekiliyorm ama ddiğer arkadaşlarıma yinede odetmiyorum

Dogru diyosunuz, bazen cok sıkısık olsam dahi odeme ihtiyacı hissediyorum ben. Ki kimsenin boyle bi beklentisi olmamasına ragmen yapıyorum. Sanki kasada kendi yediklerimin odemesini yapmam tuhaf olurmus gibi dusunuyorum ki degil yani onu da biliyorum ama gereksiz bir comertlik yani benimki
normali o canım tuhaflık değil.
sen bir dahakine alıştır kendini kasaya gidince kendininkini ver ne yediysen onu öde başka türlü olmaz

Parası olmayan çıkıp dışarıda yiyip içmez. En azından h3sap kısmında rezil olmamak için. Alman usulü candır. Neden onların yediğini siz ödeyesibiz ki. 3,5 diye düşünmeyin o paraları toplasanız az miktar etmez.
O yedi o ödesin gayet normal, siz de kendi yediğinizi ödüyorsunuz.
Böyle yaptıkça insanlar bunu kullanmaya başlayabilir.

erkek arkadaş ve koca dışında herkes kendi hesabını ödesin bence. milyoner değiliz sonuçta. o üç kuruş diye hafife aldığımız paraya gün geliyor muhtaç oluyoruz.

bende aynen senin gibiydim sonra baktım ki
o işler öyle olmuyormuş :)
çok yakın arkadaşın olmadığı sürece yapma bu cömertliği.
çok yakınında hr seferinde sana ödetmez zaten.
ne demişler iyilik yap kötülük bul.
o yüzden bu durumu kullandırtma kimseye.

X