Hayat Pahaliligi

Kesinlikle öyle, eger karnini doyurup giydirmekle bitseydi 3 cocuga da bakarim 5 cocuga da, ne var ki, ama maddi manevi hem büyük sorumluluk hem de bu belirsizligin ortasina bir de cocuk salmak alinamayacak kadar buyuk bir risk.
Annem hep sag elin sol ele faydasi yok derdi, cok da dogru, zira cenazesine 6 kardesinden biri bile gelemedi. Yani şu dunyada kardes falan hikaye, hatta evlat bile hikaye, tirnagin varsa basini kasirsin, bunu bilir bunu soylerim.

Güzel geliyolar gözüme özeniyorum yalan yok Allahtan lcw biraz güzelleştirdi çizgisini de oradan alıyorum.
Hep derim dolar 1.5 tl iken anne baba olanlar çok şanslı idi

Valla ben hem kalitenin derdine düşüyorum hem de elimin uzanabildiğine yardım ediyorum. İkisi çok ayrı şeyler bence :)
Bizler dünya tarihinin en zor dönemlerinden birindeyiz.kalite aramak temel ihtiyaclarini karsiladiktan sonra üst basamaklarda.temel ihtiyaclarini karsilayamiyorsa cevrede insanlar kalite aramam ben sahsen.gemi su alirken hep beraber su almasini engellemek gerekir.ayni şey

Yani daha gidasini, giyimini karşilarken kendi hayatindan kisiyorsan bu cocugun egitimi ne olacak?
Ha bir şekilde oldurulur olur olmaz değil ama neden iyisi, rahati olmasin?

Kedimin aylik "sadece" mama masrafi 500 lira. Veterineri saymiyorum bile gecenlerde basit bir öksürükle veterinere goturduk 1000tl civari verdik vardi da verdik, iyilesti sukur helal olsun orasi ayri.

Cocugun derdi hiç bitmez ki.

Soyleyeyim, benim kizin okulu aylik 3600 tl, daha 3. Sinif, ve öyle ust duzey bir koleje de gitmiyor, butceme ve ideolojime uygun bir okulda,
Su ara evde oldugumuz icin giyim masrafi düştü, ama normalde okul ayakkabisi, spor ayakkabisi, montu, botu, mayosu, esofmani, pijamasi derken ayda ortalama 1000 de onlara gidiyordu.
Kitabi kirtasiyesi kismina hic girmiyorum.
Gida konusunda da kendin pahali bulsan da cocuk isterse aliyorsun, kendimize ciftlik cuprasi alip cocuk seviyor diye kilosu 150 tl den ona yarim kilo barbun aldigimi bilirim.
Bi de kedi var bende yavru olduğu icin mamasini katlayan aşı masrafi... 2 ser doz, karmasi, losemisi, kuduzu, paraziti...
Yani benim maasimin nerdeyse tamami cocuk ve kediye gidiyor
Esimin maasi da kira faturalar, market harcamalari.
Sonuç: 16 yillik calisma hayati, ne evim var ne dikili bir agacim, yasayip gidiyoruz o kadar.

Ust mesajimda 2 cocuk bakardim zor dedim ama yok boyle dusununce biz de 2 cocuk bakamazmişiz.
Bu okul parasinin icinde kurs vs yoktur saniyorum bir spor daliyla ugrassin, bi enstruman calsin vs desek onlar da ekstra para degil mi?

1 taneye anca bakarmişiz onu da daha yapmadik.

Pandemiye özel değil ki mevcut ekonomik sıkıntılar. Öncesinde başladı zaten.

Benim oğlumda kolejde aylık 2000tl .giyim masrafı rutinimiz yok .ihtiyac oldukça alıyoruz daha dogrusu zaruri ise. tabi puzzle zeka gelistiren aktiviteye verdigim paraya acımıyorum. Kısabilecegim herseyden kısiyorum ama yeme icme yeterli ve yerinde tutuyorum. Simdi birde prensesim gelicek insallah tabi oda özel okula gidicek. Esimin kendi işyeri var eğer tek ona kalsak asla 2. Cocuğu düsünmezdim. Benimde kendi işyerim var. Çalışanlarimın 3 er 4 er çocuklari var.

Yıllar önce babannemle 5 TL ye market alışverişine giderdik peynir zeytin ekmek vs . Alınıyordu ,alım gücü vardı. Paramızın değeri yok artık .

Güzel geliyolar gözüme özeniyorum yalan yok Allahtan lcw biraz güzelleştirdi çizgisini de oradan alıyorum.
Hep derim dolar 1.5 tl iken anne baba olanlar çok şanslı idi

Birde şöyle birsey var bana babanin işyerinden hediye 3 4 parça gelmisti. 10 sene giydim taş gibi. Halbuki kumaşi burda üretiliyor. Maliyetleri belli. Biz neden ucuza iyisini giyemiyoruz tartışılır.

2. tatil yapılmayıp bir ihtiyaç sahibine yardım edilebilir ancak çalışan ve emeğiyle elinden geleni yapan biri olarak zaten bu şartlarda (pandemiyi es geçtim, euro vs ondan öncede yeterince yüksekti) 1ine ancak gidebileceğim.
insanım, ruhumu da dinlendirmem lazım bedenimi de..
bakış açınız güzel ama önce kendisine iyi bakmayan bir insanın çevresine de faydası olmaz bence.

Birde şöyle birsey var bana babanin işyerinden hediye 3 4 parça gelmisti. 10 sene giydim taş gibi. Halbuki kumaşi burda üretiliyor. Maliyetleri belli. Biz neden ucuza iyisini giyemiyoruz tartışılır.

o maliyetlerin içinde reklam bedeli var ama işte.
annem denim kumaş sektöründeydi ve çok bilinen bir denim markasının kumaşlarını nereden aldığını biliyordu. kalitesi ortada olan bir mal ama fiyat fahiş. çünkü 90lı yıllarda reklamlarında cem yılmaz vardı :) şimdi kıvanç var :)
o adamların kazancı bizim cebimizden çıkıyor

bir şey daha eklemek istiyorum. yardım etmek, insanlara el vermek özellikle bizim kültürümüzün çok önemli bir parçası ve çok güzel. fakat ne yazık ki güzel yurdumun durumu bizim gibi sıradan vatandaşın yardımı ile düzelebilecek bir durum değil.
sistemsel olarak değişip gelişmesi gereken çok fazla şey var. çünkü halkın çok büyük kısmı refah seviyesinin altında yaşıyor. bu durumda insanlara yardım etmek günü kurtarmak gibi olur ki bu da nihai bir çözüm değil kesinlikle.
yani balık vermek yerine balığı tutmalarını sağlamak lazım.
insanlar doğru düzgün bir iş sahibi olmadıkça, sosyal güvenlikleri olmadıkça, emekli gelirleri çoğunluk için açlık sınırında oldukça bu işin içinden çıkılmaz.
dolayısıyla evet gücü olan destek olsun ama öncelikle sistemsel bir iyileşme olmak zorunda. bu da halkı aşan bir mevzu malesef.

Soyledikleriniz iyi guzel ama kendim tatil yapmayip baskasinin cocugunun egitimini filan karsilayamazdim dogrusu.

Herkes az cok demedim el atsin cevresindekilere akmasa damlar ama millet zaten senede 1 en fazla 2 tatil yapabiliyor. Eee bu insanlar niye baskasinin 5. Cocugu icin 1 tane tatilden de vazgecsin ki?
Başkalarinin yukunu taşimakla omur biter ama bu sorun bitmez.

Bu kisa bir surec degil pandemiden once de vardi sonra da olacak.

Tabi ki oyle haklisiniz ama bu sürecte is yerleri kapaliyken,insanlar kronik rahatsizliklarindan dolayi calisamazken tatil yerine yardim etsek cok sey degisir.

Bakin bende insanlarin egitimsiz kalmasinin bu sorunlari tetikledigini dusunuyorum o ayri bir mevzu.su an bunlari dusunmeyip insanlar birbirine yardim etse ,en azindan pandemi surecinde inanin bu surec daha kolay atlatilir.bu donemde ekmeksiz kalan,kendisine el uzatilmayan cocuklarla sizin el bebek gül bebek özel okulda buyuttugunuz cocuklar beraber yasayacak.
Biz ayni gemideyiz...gemi batarsa herkes batar

Aynen nakliye gümrük masrafı reklam derken 1 e 3 4 oluyor malın maliyeti

+1500

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…