- 15 Kasım 2016
- 17.146
- 52.860
- 598
- 32
Danışan olarak almaktan bahsetmiyorum elbette bunun etik olmadığını biliyorum.
İlişki ve iletişim sırasında sorun ortaya çıktığında mesleki bilgimizle yaklaşmak zorunda değiliz demek istedim.
Psikoloji eğitimim var diye ve bu kişi akraba diye ben onun kişiliğini,alt yapısındaki sorunları analiz etmek ve onun kaprisini,tribini çekmek zorunda değilim.
İnsan psikolojisinden anlıyorum diye alttan almak durumunda hiç değilim.
Kesinlikle. Bir de kendine psikoterapi yaparmış gibi yaklaşmakla objektif bir sonuca ulaşamazsın. Öyle olsaydı bütün psikologlar, psikoterapistler kendine psikoterapi yapar ve farkındalığa ulaşırlardı. Psikoterapistler de kendi psikoterapilerine gidiyorlar, yani senin hayatına dıştan bakan bir gözün olması zaten seni farkındalığa ulaştıran. Kendime ne söylemek isterdim ya da kendime ne tavsiye verirdim gibi basit bir sorudan öte. Kendim de psikoterapist olduğum için kendi psikoterapime gidiyorum zaten.
En basiti şurada açtığım konuyu ele alalım. Burada ne dedim başta, özür dilesem mi, hatalı mıyım? Bir sürü insan cevap yazdı ve farklı bir gözle bakmamı, ele almamı sağladı. Psikoterapi de böyle bir şeydir, kendi kendine bunun farkındalığına ulaşabiliyor olsan zaten bu hizmete gerek kalmazdı. O yüzden hanımefendinin sorusu beni pek bir yere ulaştırmadı, evet güzel bir soru ama sorulması gereken kişi ben değilim.