Haşimoto hastalığına tutuldum...Paylaşım alanı

Bende psikolojik etkileri oluyor öncelikle. Sinirli olma durumu ve uyku bozuklukları sık sık oluyor. Ya çok uyuma ya da uyuyamama.
Kilom da değişken. Kiloluyum veya süratli şekilde veriyorum.
Sindirim sistemi sorunları özellikle tuvalete çıkma (affınıza sığınarak) benim için mesai harcadığım ve düzene oturtamadığım bir olay. O iş için özellikle çaba sarfetmem ve günün belli saatlerini ayırmam gerekir

Glutensiz beslenmeye ve diger tiroid antikorlarini azaltmaya yonelik cabalarimin uzerinden yaklaşık 9 ay gecti. York testine göre 9 ay yasak sûrem bitiyor. Maya yasağım 6 aydı, yaklaşık 7.5 ay uydum, yavaş yavaş mayali yiyeceklere başladım. Bugun tiroid antikorlarımi ve tsh imı olcturdum. Başlangıçta anti tg 1184, anti tpo 600 çıkmisti .Bugun ise anti tg 71 (sınır degerin altında) anti tpo ise 53 :) yani bağışıklık sistemim artık tiroid bezine o kadar da güçlü saldırmıyor. Hamilelik basında tsh 3.20 idi, doktorum ilacin dozunu 37.5 a yükseltmişti i , o günden beri değerlerim 1,58, 1,33, 1,01 ve bugun 0,81 Olarak ölçüldu. En son 1,01 iken doktoruma sormuştum , dozu azaltalım mı diye, o da tsh in tesadüfen düşüyor; senin tiroidin çalışmıyor ki demişti, bugun ku 0,81 den sonra ben bundan o kadar da emin değilim. Bu sekilde , hiç bir esneklik olmadan beslenmek çok zor; ama çok şükür değdi buna.

Senin adına çok çok sevindim. Haşimotodan geri dönüş yok diyen ve umudumuzu bitiren doktorlardan sonra bu mesaj ilaç gibi geldi. Demek ki tiroid de iyileşebiliyormuş. Darısı hepimizin başına

Senin adına çok çok sevindim. Haşimotodan geri dönüş yok diyen ve umudumuzu bitiren doktorlardan sonra bu mesaj ilaç gibi geldi. Demek ki tiroid de iyileşebiliyormuş. Darısı hepimizin başına

Tabi ilacın dozu azaltıldıgi takdirde, tsh ne olacak su an bilemiyorum. Ama yine de tiroid antikorlarının ve tsh gidişatına bakınca doğru bir seyler yaptığıma inanıyorum. Bu kadar uğraştıktan sonra da doktorum "tsh in tesadüfen düşmüştür" diyince de bozuluyorum açıkcası :) bu tiroid konusu irade ve disiplin istiyor, ne yazık ki bı sifali ot iceyim , bı kuruyemis yiyeyim de iyileşeyim , çok mümkün olduğunu düşünmüyorum. Hasimato ve hipotiroidin oluşması kOmplike bir süreç sonunda olduğu için hastalLigin gerilemesi de o kadar kolay olmuyor. Benim anlamadığım , colyakla ilgili turkce sitelerde de colyak hastalığınız varsa , colyak da Otoimmun bir hastalık olduğu için hasimato ve tiroid antikorlari da hastada araştırılmalı deniyor. Sonuçta colyak gluten intoleransinin uc halı. Peki tersi neden sorgulanmıyor? Yani hasimato varsa colyak ya da en basitinden gluten intoleransi ,araştırılmıyor , bunu anlayamıyorum . Belki de bugday toplumu olduğumuz için uygulama zorluğundan dolayı.

Bence biraz ezberin dışına çıkamıyorlar da o yüzden. Geçen gün bir doktor arkadaşıma besin intoleransını sordum, dünya üzerinde haşimatonun sebebini bilen yoktur sen ilacını kullan fazla araştırma da yapma. Hiçbiri doğru bilgiler değil dedi.

Ama benim karnımı görüyorsun hep hamile gibi şişkin hep rahatsızım intoleransım olamaz mı dedim. O zaman sindirime yardımcı ilaç vereyim o şişkinliğini giderir dedi. Yani o bile sorunun çözümüne inmek istemedi ki tanıdığım en başarılı insanlardan biridir

Doktor arkadışınız Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun kitabını okumak ister belki. Orada bağırsaktaki probiyotik bakterilerle zararlı bakteriler arasındaki dengenin bozulmasının haşimato gibi otoimmün hastalıklara yol açabileceğini anlatmış. Zaten pek çok kaynakta gördüğüm de bu dengenin bozulması sonucu gıda intoleranslarının ortaya çıkması( genetik ve bir sürü faktörle beraber bir araya gelince) bunun da otoimmün hastalıklara yol açması. Yani intolerans gösterilen gıdayı 6 ay 9 ay 12 ay herneyse hayattan çıkarırken, bir yandan da bağırsak probiyotik dengenin tekrar kurulması gerekiyor. Burada da sizin hoşunuza gitmeyen evde mayalanmış probiyotik yoğurt, kemik veya kemikli et suyu gibi gıdalar devreye giriyor. (Bakteri tableti de bir alternatif tabi). Tabi alkali su tüketimi, sarımsak tedavisi gibi şeyler de var.Türkiye'de ne yazık ki fonksiyonel tıp doktoru bulmak zor. Yabancı kaynakalarda okuduğum, otoimmün hastalığı olan hastaların evine gidip, hasta ne yiyor, ne içiyor, evinde küf var mı, kimyasal maddelerle çok mu temas ediyor gibi bir sürü şeye bakıp öyle , hastaya göre tedavi biçimi öneren doktorlar var. Biz de ise hastaya göre değil, hastalığa göre tedavi var, şu ilacı al iç, fazla da araştırma mantığı ile. Ama geçenlerde bir doktorun röportajı vardı bir gazetede, o da bu anlayışın eksikliğini anlatıyordu. "İki tane hastamız vardı,ikisinde de aynı sayıda, biyopsi sonuçları aynı olan nodül tespit edildi. İkisine de aynı tedavi uygulandı. Ancak birisinin nodülü tamamen geçerken öbürü hastanınki kansere çevirdi, bu da hastaya göre tedavi gerekliliğini hatırlattı bana " diyordu röportajda. Bu arada 9 ayın sonunda ilk defa cumartesi günü başlayacağım, glutenli gıdalara, çeyrek peynirli poğaça yiyeceğim:) bakalım bir sıkıntı hissedecekmiyim, çünkü uzun zaman glutensiz beslenenlerde çok yavaş, ve aralıklı olarak dönülmezse, problem olabiliyormuş.

Troid Hastalarına Beslenme Önerileri

zayıflama sürecinde en fazla karşılaşılan ve günümüzde yaygın olarak gözlenen tiroid rahatsızlıklarında beslenme büyük önem taşımaktadır. Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonları eğer düzensiz salgılanırsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Tiroid hormonu normal değerlerden daha fazla salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Eğer daha az salgılanırsa bu duruma da hipotiroidi denir, metabolizma hızı azalır, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, aşırı sinirlilik hali oluşur. Hastanın kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın seviyesi hakkında bilgi verir.
Tiroid hastaları doktor kontrolünde uyguladıkları ilaç tedavisinin yanı sıra yaşamları boyunca beslenmelerine de dikkat etmek durumundadırlar. Tüketecekleri yiyeceklerin çeşit ve miktarı hormon seviyelerini etkileyebilmektedir.
Bu nedenle;
*Kan bulgularınıza, yaşam tarzınıza, kullandığınız ilaçlara uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız, bu örüntü karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller ve lifden zengin olmalıdır.
*Sebze ve meyveleri mevsiminde, taze tüketin.
*Market alışverişi yaparken etiket okuma alışkanlığı edinin.
*Doymamış yağ asitlerinin, özellikle omega-3, tiroid fonksiyonlarını düzenleyici özelliği artık bilinmektedir. Bu nedenle daha fazla balık tüketmeye çalışın. Haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde ise derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketin.
*Tam tahıl ürünlerini ve kurubaklagilleri tüketmeye çalışın. Kuru baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada 2 kez tüketilmelidir.
*Beslenmenize keten tohumunu ilave edin, hem lif oranı yüksek hem de E vitamini ve çinko mineralinden zengin bir besindir. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu sebze yemeklerinize, salatalara ve çorbanıza yemek piştikten sonra ilave edip tüketmeye çalışın.

*İyot, tiroid fonksiyonları için elzem bir mineraldir ve tükettiğimiz birçok besinin içerisinde de bulunmaktadır. Eğer ihtiyacımızdan fazla alınırsa da otoimmün tiroid hastalığına neden olabilmektedir.
*Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekmektedir.
*E vitamininden zengin beslenmede iyodun emilimini artırmaktadır.
*Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta yeme alışkanlıklarınız arasında olmalıdır.

*Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. Selenyumundan yetersiz beslenildiğinde kanda T4 ve TSH hormonu yükselir, T3 hormonu düşer. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum kaynağı besinlerdendir.

*Taurin, tiroid hormonlarının üretimi için elzem bir aminoasittir. Doktorunuz kontrolünde supleman olarak takviye alabilirsiniz. Doktorunuz önermedikçe hiçbir tableti almayın.
*Kelp içeren yosun tableti tüketiminde de dikkatli olmalısınız.

*Deniz ürünleri, sarımsak, su teresi, yumurta sarısı, maydanoz, kayısı, mantar, bira mayası genel olarak triod fonksiyonları için faydalı besinlerdir. Fakat Kandida enfoksiyonu varsa mantar ve bira mayasından uzak durmakta fayda var.

*Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, darıyı çok fazla özellikle çiğ olarak tüketmemelisiniz. Pişirerek tüketmeniz guatrojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır.
*Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın.
*Çikolata bakırdan zengin bir yiyecektir ama kadmiyumda içermesinden dolayı tiroid hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Fazla alınan kadmiyum selenyumu vücuttan atar.
*Hipertiroidi olanlar süt, peynir, deniz mahsulleri, mor lahana, turp, kuruyemiş
tüketimini azaltmalılar. Çay, kahve, alkol ve nikotin metabolizma hızını artıracağından tüketmemeye çalışmalılar.
*Sağlıklı yaşamın ikincil kuralı düzenli egzersizdir. Hem metabolizmanın hızlanması, hem tiroid hormonuna karşı doku duyarlılığının artması, hem de kas artışı için düzenli egzersiz en azından yürüyüş yapmalısınız.
*Stres birçok hastalık gibi tiroid bulgularını da tetikler, özellikle bahar aylarında psikolojik yapının değişmesiyle hormonal değişimde görülebilmektedir. Bu nedenle stresle baş etmek için elinizden geleni yapmaya çalışın. Dyt. Özlem Sert Aydın

karbonat hakkında ne düşünüyorsunuz? birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. haşimato için kullanan var mı?

Karbonatlı su metobolizmayı alkalize etmekte kullanılıyor.Ben de hamilelik sonucu alınana kadar akşamları yatmadan önce 1 büyük bardağa 1 çay kaşığı karbonat koyup üzerine biraz sıcak su ilave edip erittikten sonra, bardağa su ilave etme şeklinde kullanmıştım. Ancak hamilelikte sürekli kullanımın güvenilir olup olmadığı yönünde bir bilgi bulamadığım için bıraktım. Burada da daha önce bahsettiğim bağırsaklardaki iyi probiyotik bakteriler ile kötü mantar kandida arasındaki dengenin bozulması ile ilgili konu. Kandida asidik ortamda daha rahat çoğalıyor, yediğimiz hamur işi, et vs pek çok gıda asidik. Karbonatlı su alkali yani bazik olduğu için candidanın üremesini zorlaştırıyor. Sonuç olarak haşimatoyu geriletmek için komple paket halinde yapılması gerektiğini düşündüğüm bir sürü uygulamadan biri. Yoksa sadece karbonatlı su içeyim haşimato gerilesin gibi kolay bir formül yok ne yazık ki. Bu arada bir kaç kere yazmıştım , ama tekrarlamak isterim, ben tıp mensubu değilim, ama yurt dışı sitelerde okuduğum ve bizzat kendimde denediğim uygulamaları aktarıyorum.

haşimato hastası olup sivilce problemi yaşayan var mı aranızda ? aynı zamanda pcos um var ve diane 35 kullanıyorum 5 yıldır kurtulmuştum sivilcelerden pürüzsüzdü yüzüm.şimdi tekrar cok minik minik çıkıyorlar ve iz bırakıyor. euthyrox kullanıyorum yaklaşık 1 buçuk aydır ve kullanmaya başlayalı sanki daha da arttılar.

ayrıca istanbulda iyi bir endokrinolog arıyorum başından savmayacak dinleyen ilgili biri.önerebileceğiniz birileri var mı ?daha önce gittiklerimden memnun kalmadım muayene süreleri 2 dk.ne doğru düzgün anlatıp konuşuyorlar ne de ilgileniyorlar olan verdiğim paraya oluyor.

kızım 7 yaşından beri haşimato tanısı ,düzenli kontrolleri,kan tahlilleri filmleri var,marmara üniversite hastanesinde tedavi görüyoruz yaklaşık 8 yıldır ve çok doktor değiştirdik ,bu bölümdeki doktorlar sanki hiç konuşmuyorlar gerçekten ,ağızlarından cımbızla laf almak gibi sora sora bişey öğrenirim ,genelde bu hastaların tedavisi ömür boyu ve rutin olduğu için konuşmuyorlar bana göre ,sizde sorun ve bizim gittiğimiz hastane fena değil tavsiye ederim,size geçmiş olsun ,sevgiler.

Merhaba ve herkese çok geçmiş olsun, 1hafta önce haşimato teshisi kondu bana, anti tpo yüksek fakat diğer değerlerim normal olduğu için ilaç verilmedi, yeni evliyim ve çocuk istiyorum, burada yazılanlar biraz gözümü korkuttu acıkcası, birde kilo artışından söz ediliyor, ben bale sanatcısıyım ve asla kilo almamam gerekiyor belli sınırların üstüne kilo olarak cıkamam ,bu işimi çok etkiler doktorum 1 yıl sonra gel dedi, bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgisi olan varmı, yabancı sitelere girdim, amerikada kişilerin bünyesine göre hangi bitki iyi geliyorsa ona göre cok güzel natural tedaviler var , fikri olanlar benimle paylaşabilirmi gerçekten bu durum benim için şok oldu

merhaba kısaca anlatayım.
hamilelik öncesi tsh 15 çıkmıştı. 1 ay sonra hamile kaldım 9 a bir sonraki ay 8 e düşmüştü. en son 4 e.. ama maalesef bebeğimi kaybettim.

sonra endokrine gittim. test yapıldı tsh 1,60 ama anti tpo 300 çıkmıştı.haşamitolusun dedi.. dr 50 lik içmemi söyledi. 3 ay sonra tekrar gel dedi. oysa o kadar içmeme ne gerek vardı. güya endokrin asıl konusu dedik. ama 3 ay uzun bir zaman ve 50 lik yüksek bir dozdu sonuç çok düştü. endokrine gitmek iyi ama maalesef çok kalabalık olduğundan pek ilgilenilmiyor. o yüzden troit takip eden tıp merkezine gittim. orada güzel takip ediliyor..

neyse bu dr bana anti tpo yu takip etmen gerek yok dedi. tsh ve serbetst t3 t4 lerin normal olsun yeter dedi.
açıkçası çevremden gördüğüm duyduğum ve burada okuduğum kadarıyla bu doğru. yani tsh ni takip ettirirsin duruma göre artırırlar veya azaltırlar. özellikle hamilelik döneminde her ay takip edilmesi lazım.

ama çoookk stresli 1 ay geçirdim sonucunda tsh me bakıldı. 58 çıktı. 15gün sonra 16ya düştü dr dozu yükseltti. bakalım eylül 20sinde tekrar gidecem. inşallah normal seviyesine gelir ve kalır:)

--
diğer konu glutenden bahsedilmiş. aynı durumdan bende muzdaribim..

3 yıl önce gıda intolaransı testi yaptırmıştım. gluten buğday 3 oranında çıktı. laboratuvardaki dr bir müddet yeme sonra ye demişti. ama ben yorgunluk ağrılar vs diye glutensiz tüketiyordum. tabi arada buğday ürünleri de yiyordum . ama glutensiz yeyince daha rahatım yalan yok.. fakat bunun dr tarafından araştırılması istenip bir teşhis konulması gerikiyordu. çölyak testi istedim ama yapmıyorlardı. en son mücadelemde kazandım.yani düşünün tıp ilerlemiş biz hala tahminlerle kendi adımıza teşhis ve tedavi uyguluyoruz.

bu hafta endoskopi yapılacak. çölyak inşallah çıkmaz ama sadece intolaras ise mesala benim diğer gıdalara da yumurta,biber,susam kuruyemişler vs .. gluten troiti etkileyeceğini düşünüyorum. ama maalesef dr lar bu konuda troidin tek tedavisi ilaç o da çoğumuzun kullandığı..

yani dr lar gıda konusunda herhangi bir uygulama yapmıyorlar. Denildiği gibi troit rahatsızlığı olanlarda mutlaka gıda alerjisi istenmeli ama maalesef önem vermiyorlar gerek duymuyorlar.. Drun dediği gibi sadece ilaçla tedavisi mümkün olduğundan da olabilir..

ama şu var o tip gıdaları tüketmek veya herşeyin fazlası zaten zarar.. mümkün olduğunca az yemek sebze meyve bakliyat et ürünleri dışardan az tüketmek en doğrusu sanırım.

Belki de troit benim glutenden veya gıda alerjilerinden olmasından şüphelendiğim sıkıntılarımı tetikliyordu. yani troiti normalleştirirsek belki düzelir.. gasteroentoljjiden öyle demişlerdi.

iyotlu tuz kullanmamız gerektiği söylendi. sadece zehirli guatr rahatsızlığı olanlara iyotsuz öneriyoruz dedi.

Son düzenleme:
hangi doktorlara gidiyorsunuz,memnun musunuz ? buraya yazarsanız çok yardımcı olur.yeni doktor arayışındayım.

merhaba ve de geçmiş olsun.ben de aynı hastalıktan muzdaribim ve sizinle aynı endişeleri taşıdım.ama söylenenlere kulak asmayınız kilo konusunda;şöyle ki; tiroid yetmezliği gelişmeye başladığında(ne yazık ki eninde sonunda hızlı ya da yavaş tiroid yetmezliği gelişecek çünkü vücudunuz tiroid bezlerinizi yoketmeye programlı durumda,bu sebepten anti tpo yüksek çıkıyor); doktorunuz ilaç düzenleycek ve siz tiroid bezleri norml çalışan bir insan gibi olacaksınız.vücudnuz doğal yolla üretmeyecek de ,dışardan alacaksınız hormonu.
sadece dozun iyi ayarlanmadığı durumlarda ,metabolizma yavaşlıyor ve kilo alıyorsunuz.yoksa ilaç tedavisi gören bir haşimoto hastasında, kilo sorunu olmaz..
sanırım çoğu insan yiyip yiyip sonra da tiroidim var kilo veremiyorum diyor.sonuçta kilo yeme düzeniyle alakalı.
bir doktor şöyle dedi,ilaç size kilo aldırmaz,sadece varolan DOĞAL metabolizma hızınıza döndürür.bu kadar basit..

bu arada sık sık kan testinizi ve kontrolünüzü yaptırın ,bende 1 ay içinde bir ay içinde tiroid yetmezliği başladı ve ilaca başladım..

Ben de imkanlarımı zorlayarak da olsa besin intoleransı testi yaptırdım, vücudumun buğday ununu sindiremediği ortaya çıktı. Zaten bağırsaklarım iflas etmiş durumdaydı, bir sorun vardı yani demek ki buğdaydanmış. Ve ben bu sorunun tiroidle de ilgili olduğunu kabul ediyorum, doktorlara rağmen

Çok teşekkürederim:) bununla yaşamayı öğrenicem:))

Şimdi arkadaşlar, öncelikle ben sadece bu başlığa yazmak için üye oldum, hashimoto hastalığı olan herkes bu yazıyı çok dikkatli ve ayrıntılarıyla okusun, okumakla kalmasın ömür boyu başucunda bulundursun.

Çünkü bu başlığı inceledimde, taş tedavisinden(o neyse) zem zem suyu içene, yok reiki yapandan bilmemne cevizi yiyene kadar binbir türlü saçmalık ve cehalet ne yazıkki insanımızı yine yanıltıyor bunu gördüm, bu saçmalıkları unutun ve bu başlığı sonuna kadar okuyun.

Şöyle ki hashimoto hastalığı vücudun kendi tiroid bezine saldırmasıdır ve sebebi tam bilinmemektedir, genetik bir hastalıktır ve ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır, ilaç levothroxine (eutrox vb) dir peki bu ilaç nedir? bu ilaç tiroid hormonun Stok hormonu olan T4 içerir. aslında tiroid hormonu T1 T2 T3 ve T4 hepsini içerir bunlardan akitf olanı sadece T3 hormonudur. yani T3 tüm vücudumuzdaki bütün hücrelerin ihtiyacı olan hormondur ve eksikliği sebebiyle bir sürü semptom ortaya çıkar, işte hashimoto nun psikolojiden enerjiye hamilelikten kemik kas sorunlarına kadar çok geniş rahatsızlıklara vesile olmasının sebebi budur(T3 eksikliği). Kullandığımız ilaç ise T4 olup bu stok hormondur yani vücut T4 ü alır T3 e çevirir ve kullanır daha doğrusu çevirmesi beklenir.

Bir başka en önemli konu ise Hashimoto sadece hasihimoto değildir, tüm diger sistemleri de etkiler bunların en başında Böbrek üstü bezleri - Kortizol hormonu gelir. genelde hasihomo hastalarında Kortizol hormonuda düşük çıkar. Kortizol Tükrükte Kortizol testi ile (Kandan DEĞİL) sabah-öğle -akşam olarak ölçülmeli ve sonuçlar incelenmelidir. hashimoto hastalarının eger ilaç kullanıyor ve hala semptomları geçmiyor ise ilk yapması gereken tükrükte kortizol testidir.

Bnunu haricinde Demir bağlama oranı ve demir seviyesi hashimoto hastalarında düşüklük çıkabilir ve buda bir sürü semptomun ve rahatsızlıkların bir başka sebebidir.

Ayrıca yukarda anlattığım sadece T4 içeren bizim kullandığımız ilaçların tedavi ediciliği konusunda bazı hastalarda şüpheler oluşmakta bunun yerine, aslında eskiden beri kullanılan Kurutulmuş Tiroid ilacı (Armour vb.) doktor onayı halinde kullanılabilir (ama Türkiyede var mı bilmiyorum)

Sonuçta hashimoto tedavisinde sadece TSH oranına asla güvenilmemelidir, ayrıca sadece T4 ile yapılan tedavi uygun sonuçlar vermeyebilir, bu hastalıkta yapılması gereken testler şunlardır:

TSH
Serbest T3
Serbest T4

Anti TPO
TgAb

(4 demir testi:)
TIBC (Demir bağlama oranı)
Ferritin
% Saturation
serum demir

Tükrükte Kortisol Testi (Kandan DEĞİL) sabah-öğle-akşam

Vitamin D3 (25-hydroxyvitamin)
B12 ve Folate
Sodyum, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum, Glikoz
Cinsiyet hormonları

İngilizce biliyorsanız yada bilen bir tanıdığınız varsa mutlaka bu siteyi ayrıntılı şekilde okuyun ve hastalık hakkıdna ayrıntılı bilgilere ulaşın: Stop the Thyroid Madness™ - Hypothyroidism and thyroid mistreatment

Peki yukarıdaki testleri nasıl youmlamalıyız, burada:
Optimal Lab Values--how to interpret your results | Stop The Thyroid Madness

yahoo mail grubu da burada: Yahoo! Groups

ayrıca bazı durumlarda RT3 hormonuda ölçülmek zorunda olabilir. bu konunun da ayrıntısı şurada: http://www.stopthethyroidmadness.com/reverse-t3/

ASLA tecrübesiz doktorları dinlemeyin, TSH değelerine bakıp senin bişeyin yok sebebi başkadır diyenlerle vakit kaybetmeyin, bu konuda uzmanlaşmış çok fazla hasta görmüş ve tedavi etmiş bir doktor bulun (pahalı bile olsa). unutmayın bu hastalık tsh değerleri gerekli aralıkta olunca değil semptomlar tam olarak geçince tedavi olur.

mutlaka yukarıda link verdiğim sitelerden ayrıntıları öğrenin, herkese geçmiş olsun zorlu bir hastsalık, umarım herkes şifasını kısa sürede bulur.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…