Haşimoto hastalığına tutuldum...Paylaşım alanı

Sana da çok geçmiş olsun.. stressiz bir hayat düşünemiyorum..çok çabuk sinirlenebilen biriyim..

Doktora gittim..bu değerin bir dahaki gelişinde 200lere-3000 lerede çıkabilir sıkıntı etme dedi..biz bu değere hastalığın adını koymak için bakıyoruz dedi..sen haşimatolusun dedi..önemli olan Tsh mış..levatrion kullanıyorum her sabah 1 tane devam dedi..klomen ve duphaston verdi dr..geçen ay kullandım olmadı..bu ayda kullanıcam..klomenim yeni bitti.. Bugünde Kadın doğuma gidicem nasipse..testlerde CA-125 değerim 29 çıktı muhtemelen doğum kontrol hapı vercek..bu böyle devam ediyor..hormon düzelir kist büyür..kist düzelir hormon fırlar...Rabbimden ümit kesilmez..tevekkülü daim kılsın Rabbim..zor imtihan..Rabbim şifalarımızı versin..

aynı durum bendede var..önce kistlerle uğraştım, hadi kistler alındı ameliyat edildi bi daha çıktı, bi daha doğum kontrol hapı derken yine çıktı.. aspire etti aşılama yaptı bu sefer hadii luf..çatlamıyo yumurtalar..hadi onuda hallettik bu sefer haşemoto.. tutunamaz bebekler..ne tuhaf..hayat bişeyler çıkarıyo karşımıza..ama ümit hep var.Allah tan ümit kesilmez çünkü OL dedikten sonra olmayacak bişey yok. ama bizlerde elimizden geleni yapacağız..ben sinirlenen bi insan değilim ama ağlarım çok..demekki içerden içerden yiyordu bu hastalık beni..ağlayınca hep boğazımı sıkıyomuşlar gibi hissederdim..kaslarım kasılırdı..sonradan düşünüyorumda..hayatım boyunca hep zayıf oldum, hep üşüyen biri oldum, hep kansızdım bunların hepsini tek tek inceledim üstünde durdum..ama böyle bi hastalık kimin aklına gelirdiki..birinin akıl vermesi gerekirdi..nasip..gelen Allah tan..başım gözüm üstüne..Allah şifasınıda dermanınıda verir.inşallah..
hepimize..

evliyim canım 1 tane oğlum var ama 2. çocuğu da düşünüyorum fakat şuan için beklemedeyim biraz değerlerimin düşmesini bekliyorum çünkü bazen belirtileri artıyor ve gerçekten hayatımı alt üst ediyor malesef.

benim anti tpo değerim yüksek ama tsh t3 t4 hep normaldi..bu gün test yaptırdım..(adetin birinci günü) tsh 0,162(0,27-4,2) , t4 2,14 (0,93-1,7) çıkmış. sizce bi anlam ifade ediyormu..tamam aralık içerisinde değil değerlerim ama çok uçuk rakamlar değil gibi geldi bana..

merhba arkaaşlar ben 1. tüp bebekdenemesi başarızlıkla sonuçlanan tüp bebek hastasıyım.. mormalde dondurulmuşlarla cuma günü transferim olucaktı ama birkaç gün önce tesadüüfen boğazımda bi kitle hissettim dr a gittim.. ultrason ve tahlil yaptırdım. 3 nodül var 2si çok küçük biri büyük .. kandaki değerlerde ise sadece anti tpo yüksek çıktı dr hiç bişey söylemedi sadece biyopsi istedi .. sen istersen tedaviye devam edebilirsin gibi saçmaladı. biopsinin sonucuna göre sana ilaç vericem dedi.. napıcağımı bilemedim ben şimdi. tüp bebek dr umda endokrin uzmanınn görüşünü esas alıyo vallaha kafayı yemek üzereyim madem bu anti tpo nun tedavisi yok ne ilacı vercek bana bu arada anti tpo değer 152.. benimle aynı durumdas olan yada bilgisi olan var mı??*

canım anti ypo değerin yüksekse haşimato hastasısın ne yazıkki..ama üzülme..tedavisi var..haşimato senin vücüdunun troid bezini yabancıymış gibi algılayıp antikor üretmesidir..senin anti tpo değerin hiç düşmeyecek.. o değeri kafana takma..önemliolan tsh ve serbest t3 t4 değerin...bu hastalık için veriilen ilaçlar anti tpo değerini düşürmez, sadece troide zarar vermesine engel olur..bu ne denle troid değerlerin önemli..ama tüp bebekten önce bu değerlerin ölçülmesi gerekir..çünkü bu hastalk tutunmamasına nedn oluyor veya düşüğe ne yazıkki..ama hamile kalamazsın diye bişey yok benim doktorumun karışı haşimatoluydu ve iki çocukları vardı..sen tsh larını ölçtür mahakkak..

ölçtürdün canım. bu arada bilgilendirme için teşekkürler. ölçtürmez olurmuyum serbest t3 : 2,49 serbest t4 : 1,01 tsh :2,3 anti tpo : 152 degerler bu ama nodül elime gelio illa biopsi dedi sonra ilaç vercem edi az önce dr dan geldim tüp bebek merkezinden yani; ona göre bi sıkıntı yokmuş endokrinci uygundur derse transferi yapalım dedi ama ben bir ay erteleyeyim diyorum.. napcam bilmiyom davul gibi gerildim çok stresliyim

tsh ların normal..1,5 dan buyuk 4 den küçük olmalı..sen tranfersen aşamasına kadar getirdiysen niye erteliyorsun??
bende geçen ay erteledim tüpü..anti tpo 600 çıktı diye..ama endokrinologum tsh lar önemli dedi..sende oradan gelen sonuca göre karar verecksin sanırım..sonuç hayırlı olsun..

kızlar bende haşemato olduğumu hamileliğmin 5.haftasında öğrendm ve acil hapa başladım,hala içiyorum,kızım 2.5 yaşında,onada sürekli tahlil yaptırıyorum,ama son tahlilde tsh 4 çıktı,referans arası doktor çok normal dedi ama içim rahatlamıyor,sizde bebeğine geçen warmı haşematonun?

bana doktorun söylediklerini söylüyorum sana... bu hastalık genetiktir.. babadan oğula geçer ama hamileyken antikorlarda ilaçta bebeğe geçmiyormuş..hatta bebeği emzirirken bile içebilirsin ilacı..150 mgr ın altındaki dozlar için..haa sen kızını tahliller,n, zaten yaptırıyorsun..bişeyde yokmuş..takip etmişsin ne güzel..devam et bence

Selam,ben de 2 hafta once hashimoto olduğumu öğrendim. Açıkcası bu zamana kadar kendimi de çok sağlıklı bilirdim. Ne çocukken ne de yetişkinden ciddi bir saglık problemi yasadım. İlk defa bir kontrol sırasında 2010 yılında tsh olcturmustum, 1,35 çıkmıştı .2011 yılında tüp bebek denemelerindan evvel bakıldı , 1,75 çıktı.bu sene 3. Deneme oncesinde olmuş 6.04. Hemen bir endokrinoloji doktoruna yönlendirildim ve hashimoto teşhisi kondu. Sadece tiroidi düzenleyici hap verildi ve muhtemelen hayat boyu kullanmam gerekebilecegi bildirildi. Bu arada antikorlar epey yüksek 1000 civarı. Ben de ingilizce sitelerden hastalığı araştırmaya başladım , bulduklarımı özetlemek ve okuyanlara farklı bir bakışa acısı getirmek istedim.

Okuduğum kadarıyla hashimato nun bir kaç sebebi var:
1) Genetik-(Ailemde kimse baktirmadigi için bilmiyoruz)
2)Asiri stres-(stresli bir isim var,ben de her sey kafama takarım)
3)Ostrojen dalgalanmaları-(bu hastalık daha çok kadınlarda ve de dogum sonrasında çıkıyor.iki tüp bebek denemesi?)
4)Asiri iyot tüketimi -(doktor tavsiyesi olmadan kadınlar için olan multivitamin kullanmıştım , bı baktım icinde iyot varmış, kullanılan vitaminlerin icerigine dikkat!)
5)Gıda intoleransi (esas aktarmak istediğim konu)

Bu faktörlerin birkaçı ya da hepsi bir araya gelince hashimoto çıkma olasılığı gündeme geliyor .

Hashimotoyu internetde araştırırken karşılaştım gluten duyarlılığı ile olan bağlantısını. Hashimoto gluten intolerance diye sorgulatırsanız karşımıza yüzlerce site ve araştırma çıkıyor. Bu teoriye göre, bazı insanların bünyesi gleteni sindiremiyor ve bağırsaklardan sindirilmeyen gluten kana karışıyor. Bağışıklık sistemi de bunu yabancı madde olarak algılayıp yok etmek için antikor salgılayıp saldırıya geçiyor, problem de burada başlıyor. Glutenin yapısı ile tiroid dokusunun yapısı birbirine benzediği için tirois hücreleri de bu saldırıdan nasibini alıyor maalesef. Açıkçası bu teori bana mantıklı geldi. Yoksa bağışıklı sistem, durduk yere niye kendine saldırıyor anlam verememiştim. Buna otoimmün rahatsızlık deniyor. Haşimoto esasen doktorların verdiği hormon ilaçları alındığı müddetçe tehlikeli bir hastalık değil. Ama bağışıklık sisteminin başka hangi dokulara saldıracağı belli olmayabiliyor.Saldırdığı yere göre daha tehlikeli hastalılar ortaya çıkabiliyor. Doktoruma sormuştum, hashimotolularda diğer otoimmün hastalıların çıkma olasılığı nedir diye, o da düşük bir oran demişti, bu iyi bir haber.Gluten teorisinii savunanlara göre, hashimotoyu durdurmak için gluteni hayatımızdan çıkarmak gerekiyor, bu da ekmeğe, keke, mantıya, makarnaya elveda demek. Bir de bu gluten konusunda ya hep ya hiç sözkonusu, azaltayım demenin bir faydası olmuyor. Şu örneği veriyorlar, araba lastiğini ha kılçla delmişsiniz ha ince bir şişle, her iki durumda da patlar!

Yulaf ve mısır konusunda kimileri bu iki gıdadan da uzaklaşılması gerektiğini savunuyor. Ne yazık ki sadece glutenli (unlu) gıdaları, yulaf ve mısırı hayatımızdan çıkarmak da yetmeyebiliyor.Bazı kişiler de başka gıdalar, süt ürünleri , kahve gibi, çapraz tepki veriyor, gluten olmadıkları halde metabolizma onlara glutenmiş gibi davranıp , antikor salgılayıp, yine kendi dokularına saldırıya geçiyor. Burada gıda intolerans testleri devreye giriyor, en bilineni york testi, kan örneği alınarak, 3 liste çıkartılıyor, kırmızı, sarı ve yeşil liste. Kırmızı liste duyarlılık geçene kadar yasak gıdalar, sarı liste kısıtlı tüketim, yeşil liste de istenildiği kadar tüketilebilir. Ama bayaa pahalı bir test. Bir de internet de fırsat kuponları ile daha uygun fiyatlara satılanlar var, onlarda vücudun çeşitli yerlerine elektrodlar bağlanıyor, metabolizmanın duyarlı olduğu , sindiremediği gıdaları tespit etmeye çalışılıyor. Ama her iki yöntem aynı sonuçları veriyor mu , onu bilmiyorum. Gluten kısıtlaması diyetinde hedef vücudun tepki vermesini önlemek, yani antikorları düşürmek. Burada klasik tıp ile holistik tıbbın bakış açısı farklı, klasik tıp, hormon verip , tsh ı düşürmeye çalışıyor, holistik tıp ise problemin kaynağını ortadan kaldırmaya çalışıyor, ikisi de bence gerekli. Evi su basmışsa, sadece evi süpürmekle kesin sonuç alınamaz, açık kalan musluğu da bulup kapatmak lazım bence.

Antikor sayısını düşürmek için önerilerden biri de uygun dozda selenyum kullanımı. Gıdalardan almak en iyisi, en çok da brezilya fındığında varmış. Ben de aldım, ama iki gün sonra ağzıma küflü bir tat geldi, attım çöpe, sonuçta brezilyada gelen bir kuruyemiş ne kadar taze kalabilir ki, küf olayı çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir, doktorlarımızla görüşüp, uygun bir doz tavsiye ediyor mu, öğrenmek en iyisi.

Bir de yemeklerden yarım saat önce , yemekte ve yemekten iki saat sonrasına kadar su içmek önerilmiyor. Zaten bazı gıdalar sindirilmeden kana karışıyor, su içilirse yemekte ve hemen sonrasında, mide asidi seyreleceğinden, sindirim iyice zorlaşacak. En iyisi yemekleri iyice çiğnemek, ve yemek esansında mümkün olduğu kadar su içememk gibi görünüyor.

Kronik hastalıklarda bir konu da alkali su içmek olarak belirtiliyor, bu konuda Türkçe sitelerde de pek çok kaynak mevcut.

Ben tıp mensubu değilim, o yüzden kimseye şunu yapın , bunu yapmayın diye öneride bulunamam, ama özellikle yabancı sitelerde okuduklarımı paylaşmak istedim, umarım bebek isteyen herkes sağlıklı bebeklerini dünyaya getirir.

GÜZEL BİLGiler paylaymışsın..ben özellikle okumamıştım bunları..benim doktorum ankadara çok ünlü bi doktor..ona gidene kadar kafamız çok karışıktı o bazı noktalarda bizi aydınlattı..özellikle tüp bebebkte tuttmama riski ve bebekteki zeka geriliği olayı..ama oda sanırım senin ikiye ayırdığın kategoride birinci sırada..çünkü oda bu hastalığın tedavisi yok sebebi bilinmiyor sadece ilaçlarla troide zarar vermesini önlüyoruz demişti..selenyum ve euthrox u 5 aydır kullanıyorum..selenyum besinlerde fazla bulunmayan bi madde.. hele benim gibi kısıtlı besleniyorsanız buna dikkat ederek açığı kapatmak pek mümkün durmuyo..ilacıda çok pis kokuyo..:))

şu gluten sindirememe olayına gelince..aslında belkide hayatlarımızı incelesek bazı yeme alışkanlıklarımızın ortak çıktığını görebiliriz..örneğin ben..ekmek yemem...yani bu bir alışkanlık..atıyorum çorba içerken iki dilim ya yerim ya yemem ama yemeklerde ekmek yemem...hamur işleri çok sevmem..yemem yiyememde boğar beni..fakat bunun yanında çok su içerim yemekten öncede içerim yemek sırasındada içerim..yemekten sonrada içerim..bütün bunlar benim yeme alışkanlıklarım..vücudumdaki eksiklikler yüzünden oluşmuş yada bunlar var olduğu için vücudumda bu eksiklikler oluşmuş bilemem..civciv yumrta mevzusu sanırım..ama benimde doktorumdan edindiğim bilgiye göre sadece yeme alışkanlıkları düzeltileyek ve/veya senin yazdığın teoriyi uygulayarak bu hastalığı kökünden çözmek pek mümkün değil..sonuçta ekmeği kessen onun faydalarından uzaklaştığın için başka hastalıklar peydah olabilir..benim kadın doğum doktoru tüp bebek aşamasında bana kortizon vermişti..vücudun savunma mekanizmesı alarmda onu biraz düzene sokalım diye.ama endokrinolog bunun ilaçlarla mümkün olamıyacağını söyledi..anca sana çok yüklü hormon veririrz vücudunun bağışıklık sistemini çökertiriz işte o zaman senin vücudun troide karşı antikor üretmez dedi..ama bu seferde tozdan bile yatağa düşer vaziyete gelirsin..sonuç olarak Allah dert verip derman aratması..henüz çaresi bulunabilmiş bir hastalık değil..Ama allahtan ilaçlar var..

Gecmıs olsun allah sıfa versın canım uzulme moralını yuksek tut benım annemdede hasımato var acaba bendede varmı dıye baktırmak ıstıyorum ısten gucten fırsat yoktu ama ızın alıp gıdecegım ve olcturecegım bakalım

selam üye olalı epey oldu ama sadece okuyordum pek yorumda bulunmuyordum
12 gün önce haşimato ve insülin direnci teşhısi kondu bende haşimato ile ilgili konu oluca paylaşımda bulunmak istedim
diğer arkadaşların yazdıklarından bilglindim ama doktorum diyabetik diyet verdi onun dıışında yasak yenmemesi gereken yiyecekler nelerdir paylaşırsanız sevinirim
iyot konusunda kafam kariştı

hayimatoda iyot yükleme yada iyotla ilgili bi durum yok..normal tuz kullanıyosun..bildiğim kadarıyla..diyeti zaten insülin direncin için vermiş..asıl onun için yenmesi yada yenmemesi gerekn şeyler vardır..ama bana doktorum şunu ye bunu yeme demedi..bu hastaığıntedavisi yokki..sadece troide zarar vermesinin önüne geçilebilir..onuda her sabah aç karnına içtiğin ilaçlar yapıyor..geçmiş olsun..

bende haşimatoyum arkadaşlar hepimize çok geçmiş olsun. üzüntü ve stres kökenli ne kadar hastalık varsa hepsine tek tek yakalanıyorum. Allah bizleri beterinden saklasın...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…