kızlar ben bunu buldum ya
FIRAT NEHRİ ZEUGMA'YI YUTUYOR
Fırat üzerinde kurulan Birecik Barajı’nın suları altında kalacak olan Zeugma kenti harabelerinin küçük bir bölümü Gaziantep Müzesi’ne taşınacak. Kalan bölümler ise tarihe gömülecek
Baraj sularının her gün biraz daha yükseldiği 2300 yaşındaki Zeugma’nın 15- 20 günlük ömrü kaldı. Fırat Nehri’nin suları altında kalacak olan kent, tarihi boyunca bir deprem, bir yangın, bir de savaş geçirmiş. En az 6000-7000 dönümlük araziye kurulmuş olan kentin sadece yüzde 10’u toprak üzerine çıkarılabildi. Ancak bu yüzde 10’luk bölüm de gün yüzüne çıkamadan, önümüzdeki günlerde tamamen sular altında kalacak.
GAP kapsamında Fırat Nehri üzerinde kurulan Birecik Barajı’nın suları altında kalacak olan antik Zeugma kenti harabelerinin bir bölümü, Gaziantep 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’na taşınacak. Gaziantep Valisi Muammer Güler, SANKO Holding’in katkısıyla gerçekleştirilecek çalışmaya ilişkin hazırlıkların devam ettiğini söyledi. 20 gün içinde sular altında kalacak olan harabeleriden mümkün olduğunca çok şey kurtarmaya çalışan arkeologlar var güçleriyle çalışıyor.
2300 YAŞINDA 20 GÜN ÖMRÜ KALDI
Baraj sularının her gün biraz daha yükseldiği 2300 yaşındaki Zeugma’nın 15- 20 günlük ömrü kaldığı belirtiliyor. Fırat Nehri’nin suları altında kalacak olan kent, tarihi boyunca, bir deprem, bir yangın, bir de savaş geçirmiş. En az 6000-7000 dönümlük araziye kurulmuş olan kentin sadece yüzde 10’u toprak üzerine çıkarılabilmiş durumda. Ancak bu yüzde 10’luk bölüm de önümüzdeki günlerde tamamen sular altında kalacak
birde bunu buldum
Hasankeyf'in boğulduğunun resmidir
Önceki hafta temeli atılan Ilısu Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla göl havzasında kalacak tarihi Hasankeyf için Devlet Su İşleri (DSİ) uydudan fotoğraflar çekti. DSİ'nin fotoğraflarına göre, ilçenin yüzde 80'i sular altında kalıyor.
KARARI KURUL VERECEK
Başbakan Erdoğan'ın önceki hafta sonu temelini attığı Ilısu Barajı altında kalacak tarihi Hasankeyf ilçesi için DSİ uydudan fotoğraflar çekti. DSİ'nin hazırladığı fotoğraflara göre, ilçenin yüzde 80'i sular altında kalıyor. Hasankeyf'teki bazı tarihi eserlerin taşınıp taşınamayacağı tartışması yapılırken, bununla ilgili kararı, ilçede eylül ayında inceleme yapacak olan Danışma Kurulu'nun hazırlayacağı rapordan sonra Diyarbakır Tabiat varlıklarını koruma Kurulu'nun vereceği bildirildi. HASANKEYF ÖLÜYOR
Bölgede kazı yapan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu, Hasankeyf'i siyasiler değil, uzmanların tartışması gerektiğini söyledi. Hasankeyf kazılarının başkanı Prof. Dr. Abdulselam Uluçam ise, baraj yapılsa da yapılmasa da, tarihi ilçenin mimari dokusunun öldüğünü belirterek, 'Hasankeyf ölüyor, biz çıkarlarımız için onun adını kulanıyoruz' dedi. Hasankeyf ilçesinde mağaraların bulunduğu kayalardan biri 2 hafta önce ana kayadan koparak düştü. Kayanın içindeki 12 mağara da düşme ile birlikte parçalandı.
Türkiye'de herkes, Ilısu Barajı'nın, 12 bin yıllık geçmişi olan tarihi Hasankeyf ilçesini ne kadar sular altında bırakacağı tartışmasını yaparken, DSİ baraj projesi için uydudan ilçenin fotoğraflarını çekerek tartışmalara son noktayı koydu. Bugüne kadar ilk kez yayınlanan fotoğraflara göre ilçenin tamamı sular altında kalıyor. Sadece Husankeyf kalesinin yukarı kısmı, yukarı kale denilen bölüm su yüzeyinde kalıyor. Burada da bazı mağaralar bulunuyor.
ama ben soruyu tam oalrak hatırlamıyorum eeeee ne olacak şimdi???ikiside sular altında kalacakmış ama soru neydi ya???güneydoğu anadolu değilmİ?