- 9 Ağustos 2021
- 15.173
- 51.622
- Konu Sahibi ikicocukveben
Biri çocuk benim çocuğumun elindeki tüm oyuncakları alsa yukarı çıkmasına izin vermese verdiği cevaplara bagirsa hele ki çocuğumun konuşma ve kendini ifade etme geriliği varsa buna müsade etmem . Birincisi üç çocuklu birini bir hafta evime kabul edemem iki küçük çocukla , ikincisi bunlar çocuk işin içinden cikilmiyor anlamıyor demem. Dikkat ederseniz konuda çözüm önerisi hiç sunmadim çünkü profesyonel yardım verebilecek kadar çocuk yetiştirmede eğitimim yok . Sadece ortada bir yanlış var bir çocuk başka bir çocuğa bir evi sürekli dar ediyorsa bu problemi çözmek gerektiği . Bin tane öneri evet yazabilirim ama çocuğun duygusal durumunu bilmiyorum , anne babanın çocukla ilişkini , çocuğun kardeşiyle ilişkisini bilmiyorum verdiğim öneri ters teper .üç yaşındaki çocuk kreşe başlamıs olsa ailesi çoktan kreşe çağrılmıştiKonuşulan şeyleri anladığı, beynin mantık,muhakeme, empati kısımlarının yeterince geliştiğini göstermez. Zaten beynin bu kısımlarını ilgilendiren üst beyin 3 yaşında gelişmeye başlayıp 22 yaşına kadar devam ediyor.
Bence bu konuda ebeveynler o kadar dahil olmuşki , yapma, dur, ver vs. diye iyice tırmanmış olaylar. Çocuklara sınır öğretmek sürekli uyarmak değil, sürekli uyarmaktan ve etiketlemekten çocukların duyguları geri planda kalmış ki zaten çocuklar duygularını ifade edemedikleri, ne hissettiklerini anlamadıkları için bu zor davranışlari sergiliyorlar.
Yaşları yakın çocuklara sürekli müdahale edilmesi de doğru değil. Çocukların olaylar karşısında ne hissettiklerini aynalamak çoğu zaman yeterli oluyor. Onlar bir yol buluyorlar.
Benim yaşları yakın iki çocuğum var. Bunları bildiğim halde küçük daha savunmazsizken büyüğe yapma, alma, itme vs. diyordum. Bir süredir uyarmiyorum. Sadece duyguları aynaliyorum ve birbirleri ile paylaşımları arttı. Kendi sınırlarını kendi korumayı da öğrendiler.
Çocuklarq biraz da izin vermek gerekiyor, kendilerinin de birşeyleri tecrübe edip strateji geliştirmeleri için