peki canım parasızda olsa bi yer bulmak kolaymı yani tekrar kursa gitmeden kendim geliştirsem kendimi sonra staj yeri bulabilirmiyim ha bide ajans ve matbba arasındaki fark ne hangisi daha avantajlı
Kursları o kadar gözünüzde büyütmeyin. Açıkçası ben daha çalışıyorken ileri seviye kursa gittim daha yeni ne öğrenebilirim diye. Ama ne oldu, hocayı bir çok konuda düzelttim, ders arasında benden bişeyler öğrendi, yeri geldi düzelltim diye kızdı
Çünkü matbaada çalışıyordum ve baskı olayını biliyordum. İşyerinde öğrendiğin bilginin onda birini kursta öğrenemezsin. Bir çok kişi aynı hatayı yapıyor. Kurs=Hayatım kurtulu. Çok yanlış. Kursta bide sizi doldururlar, yok efendim buradan çıkınca kapış kapış gideceksiniz, iş imkanı bulacaksınız, biz size referans olucaz vs. atmasyonlar. Kursta ne öğrendiyseniz daha fazlasını kursta öğrenmeniz de mümkün değil. Kendinize projeler yapın, grafik siteleri var orada eleştiriye açın yanlışlarınızı görün.
Ajansta çalıştığınız zaman tasarım konularında geliştirirsiniz kendinizi.
-Tasarım aşamaları nasıldır
-Nasıl sunu yapılır
-Müşteriyle nasıl iletişim kurulmalıdır
-Piyasanın durumu nedir vb.
bir çok konuda bilgi sahibi olursunuz.
Matbaada çalıştığınız zaman ise
-Baskı nasıl yapılır
-İşi baskıya nasıl hazırlarız
-Baskı sürecinin sorunsuz olabilmesi için neler yapabiliriz
-Kros nedir, taşırma neden verilir, Register rengi neden kullanırız
bunun gibi şeyleri öğrenirsin. Bunlara "aman canıım tasarım yapayım da basan düşünsün" deyip kafasına göre iş yapanlar da geri dönen işlere bu defa kafa yorarlar. Şahsen matbaada çalışırken hazır gelen işleri görüyorum da...
İmajlar RGB geri...
Yazılar convertsiz geri...
Taşırma yok geri...
Sayfa sayısı 4 ve katı değil (adam 5 sayfa çalışmış yollamış fizik kurallarına aykırı bi kere)
İmajlar 70 Dpi geri...
Yazıları register rengi vermiş siyah diye geri...
Mizanpajlar birbirini tutmuyor geri...
Ayrıca daha aklıma gelmeyen neler var.