yazdıkların tam tersini gösteriyor ablan için en azından ama sen öyle diyorsan öyledir tabii :)
dedelerimizin zamanında bu kadar şansları varmıymış? tabii severler.
o yazdığın istatistiklerde görücü usulüyle evlenenlerin hangi yörelerde olduğu da yazıyor iyi inceleyin. aşkla evlenen özgür insanlar dayağı aldatmayı sineye çekmiyor hakkını arıyor. o yüzden boşananlar fazla. oysa görücü usulüne kalanların çoğu gidecek yeri olmadığı, parası olmadığı, aile desteği olmadığı vs.. yüzünden susup oturuyor. bu insanlar mutludur ondan evlidir demek son derece saçma.
sizce dayak yiyip susup oturanlar kadınlar makbul sanırım.
Siz görücü usulünü dayak yemek, baski altinda olmak, kadinin evinde oturup yasaklara maruz kalmasi ile bagdastiriyorsunuz. Bana göre gününümüz görücü usulü sadece baska bir tanisma sekli, tabii ki kimsenin lap diye kapima gelmesini istmemem. Ama yakinlarim tarafindan "Aysenin oglu begenmis seni, bak resmi bu, ne diyorsun? Tanismak istermisin?" denilmesinde nasil bir kötülük var anlamadim?
Bunun görücü usulü ile bir alakasi yok. Aileler aksine bu olmasin diye, yakinlardan, ailesi iyi, isinde gücünde olan biri olsun diye cabaliyorlar. Bir resim ilk tanisma icin gayet yeterli.. kör balta evlenme durumu yok ki ortada?! Siz biraz zorla evlendirilme durumu ile karistiriyorsunuz..ben bağdaştırmıyorum halen var olan durum bu çok yerde.
Bense yasadiklarimdan dolayimidir bilemem.
Artik tek olur sey gorucu usulu bana gore.
Kendimiz bulduk sevdikte noldu? Arastirmadan sormadan etmeden vurulduk nesine vurulduysak kisiliksiz bi sahsin.
Sonu husran.
Bence gorucu usulunde ilk olarak: ailem istemiyor gibi bi sorun yasamazsiniz.
Ikinci olarak kalple degil mantikla dusunursunz daha cok.
Buda sizi ask bittiginde keskeler demeniz ihtimalini azaltir.
Cunku tum huyunu olcup bicmis oluyosun.
Ablamin gorucu usulu olayi soyle gelismistir: ( sivasliyiz bu arada)
Ilk once gelmek istediklerini ogrendik.
Sonra enistem gelmeden sadece kadinlar geldi eve, cay icmeye.
Sonra aradilar uygun gorurseniz oglumuzla gelmk istiyoruz diye.
Abim ve babam arastirdi enisteyi, kim neci felan diye.
Sonra ok gelebilirsiniz dedik.(...)
Geldiler, ablam ellerindeki cicekleri devraldi.
Sonra oturdu herkes ablam kahveleri getirdi.
Geri cikti odadan.
Kadinlar konuyu acti beraber konussalar uygun gorurmusunz diye.
Benim kuzenjm, ablam ve eniste odaya konusmaya gittiler.
Ablam sonra geri mutfaga enistede tekrar oturma odasina.
Sonrada cikarken ablamin telefon numarasini rica ettiler oglumuz konusmak tanismak istedgini soyluyor kiznzda uygun gorurse dediler.
Ablam o an olumlu gordu ve evet tamam numaram su dedi( kagida yazip anneme verdi annem ellerine uzatti)
Konustukca kafa dengi olduklari kanaatina vardilar.
2 gun icinde karara baglanmasi anlasilmisti.
Ablam en sonunda evet ddi.
Su an evliler, cok tatli bi yigenim var ve ikinciside yolda.
Aaa, gerçekten igrenç. Bir erkek bir kadinin numarasini bile soramamasi. O numarayi o erkegin annesi sormasi. Bundan daha ezik, daha igrenç bir durumu su an düsünemiyorum. Hele o kandinlarin ilk toplanip çaya gelip, o kizi süzmeleri felan. Bunlarin hepsi bana göre, hem kadina, heme erkegi bir hakarettir.
Ha bu arada evlilikler elbette mantik ile kurulmalidir, fakat ayni zamanda ask ilede olmali. Bana önce kadinlarin sürü halinde gelip, kizi süzdükten sonra, annesinin onayi çiktiktan sonra bir kiza giden (üstelikle annesi ile beraber!) bir erkek ile ask yasanilcagini inandiramazsin.
Ok.
Inanmayin.
Inandirmak gibi bi hevesim yok.
Görücü zaten beğendiklerine gitmiyor mu yahuuu? Sonra da erkekle kız ayrı bir yerde buluşuyor, çay içiyorlar falan. Görücüyü kapıda karşılayabilirsin. Hoş geldiniz dersin onlar sana soru sorana kadar konuşmazsın. Soru sorarlarsa sen de konuşur, soru sorarsın aklında bir şey varsa. Yanlarında ne az dur ne çok dur. Zaten çay, pasta falan götürürsün. İşin bitince oturursun yanlarına. Aileyi gözün tutmadıysa annenin numarasını ver, tuttuysa verebilirsin.Kızlar görücü gelmesi bana cok aşağılayıcı bir şey gibi geliyor çünkü bakıyorlar ve bir karar veriyorlar olumlu ya da olumsuz sanki pazardan kavun seçer gibi. Amma yaş kemale erdi mecburen kabul ediyoruz goruculeri.
Şimdi size sorum şu : görücüye karşı nasıl davranmalı bilmiyorum. Mesela kapıda ben mi karsilamaliyim yoksa sonradan mi girmeliyim içeri? Geleneksel sorumuz ' Nasılsıniz? ' sorusunu ilk ben mi sormaliyim yoksa onlardan mi beklemeliyim ? Yanlarında az mi durmalıyim? Bir de telefonumu isterlerse vermeli miyim?
Bu tur sorular aklimi karistiriyor. Cevaplarsaniz sevinirim.
Bense yasadiklarimdan dolayimidir bilemem.
Artik tek olur sey gorucu usulu bana gore.
Kendimiz bulduk sevdikte noldu? Arastirmadan sormadan etmeden vurulduk nesine vurulduysak kisiliksiz bi sahsin.
Sonu husran.
Bence gorucu usulunde ilk olarak: ailem istemiyor gibi bi sorun yasamazsiniz.
Ikinci olarak kalple degil mantikla dusunursunz daha cok.
Buda sizi ask bittiginde keskeler demeniz ihtimalini azaltir.
Cunku tum huyunu olcup bicmis oluyosun.
Ablamin gorucu usulu olayi soyle gelismistir: ( sivasliyiz bu arada)
Ilk once gelmek istediklerini ogrendik.
Sonra enistem gelmeden sadece kadinlar geldi eve, cay icmeye.
Sonra aradilar uygun gorurseniz oglumuzla gelmk istiyoruz diye.
Abim ve babam arastirdi enisteyi, kim neci felan diye.
Sonra ok gelebilirsiniz dedik.(...)
Geldiler, ablam ellerindeki cicekleri devraldi.
Sonra oturdu herkes ablam kahveleri getirdi.
Geri cikti odadan.
Kadinlar konuyu acti beraber konussalar uygun gorurmusunz diye.
Benim kuzenjm, ablam ve eniste odaya konusmaya gittiler.
Ablam sonra geri mutfaga enistede tekrar oturma odasina.
Sonrada cikarken ablamin telefon numarasini rica ettiler oglumuz konusmak tanismak istedgini soyluyor kiznzda uygun gorurse dediler.
Ablam o an olumlu gordu ve evet tamam numaram su dedi( kagida yazip anneme verdi annem ellerine uzatti)
Konustukca kafa dengi olduklari kanaatina vardilar.
2 gun icinde karara baglanmasi anlasilmisti.
Ablam en sonunda evet ddi.
Su an evliler, cok tatli bi yigenim var ve ikinciside yolda.
Kızlar görücü gelmesi bana cok aşağılayıcı bir şey gibi geliyor çünkü bakıyorlar ve bir karar veriyorlar olumlu ya da olumsuz sanki pazardan kavun seçer gibi. Amma yaş kemale erdi mecburen kabul ediyoruz goruculeri.
Şimdi size sorum şu : görücüye karşı nasıl davranmalı bilmiyorum. Mesela kapıda ben mi karsilamaliyim yoksa sonradan mi girmeliyim içeri? Geleneksel sorumuz ' Nasılsıniz? ' sorusunu ilk ben mi sormaliyim yoksa onlardan mi beklemeliyim ? Yanlarında az mi durmalıyim? Bir de telefonumu isterlerse vermeli miyim?
Bu tur sorular aklimi karistiriyor. Cevaplarsaniz sevinirim.
Bir de telefonumu isterlerse vermeli miyim?