Göçmenler (Yugoslav,Bulgar,Arnavut...) ?

arkadaşlar yunanistan göçmenlerinin özel yemekleri var kılin ben onu çok seviyorum pirinçli bçrek , bid kaçamak, aranızda bilen varmı

Peki kırımlı olanlar varmı? ben kırım tatarlarındanım... teee ukraynadan :) ama şimdi bilmiom... ee varmı kırımlılar..

mari huuuuu, nerelerdesiniz kızancıklaaaar? te bazlama yaptıydım toplaşın da bi çabukta yeyiverelim yerimseniben

BAZLAMA

yaş maya

ılık su

rendelenmiş ve haşlanmış patates (patatis der benimkiler)

un

tuz

tüm malzemeleri kararak sıvıkça bir hamur hazırlayıp, 1-2 saat mayalanması için bekleyin, daha sonra minik minik bezeler halinde; üzerine un serptiğiniz tahta sofra ya da düzgün bir zemin üzerinde bunları orta kalınlıkta açınız... sac üzerinde veya teflon tavada çevirerekten pişirin... (anneannemin elleri dert görmesin pek güzel yapar)

te benim hikayem dolambaçlıdır az biraz... ninem ve dedemlerden önceki kuşak balkanlar'da bol bol dolaştıktan sonra (anneannem arnavut, üsküplü (skopje), hatta bir taraftan debreli hasanla akraba oluyormuş [kendisini kızdırdığımda: "git mari başımdan, aaa eşkiya torunuyum bak ben uğraşma bu kadar..." der gülerek] dedemin babası romanyalı annesi arnavut) yunanistan'a gelmişler... anneanneminkiler gümülcine'ye, dedeminkiler sofular'a....

benim muhteşem ikili de yunanistan'da doğmuş... biri 1936'da diğeri 32'de...
çocukluk arkadaşıymışlar (aşkı diyemiyorlar hih hih) bayaaa olaylı bir biçimde evlenmişler...

6-7 eylül 1955 olaylarında karşı komşuları, yunan bir ailenin yanında kalmışlar... o zamandan sonra orada yaşamak zor bir hal almış... gitme kararı almışlar ve iki sene boyunca tütünden elde ettikleri geliri biriktirmeye başlamışlar ama yasal işlemler o kadaar pahalıymış ki buncaazlar isteseler de gidemiyorlarmış... 58 yılının ağustosunda dedem, abisi ve başka bir akrabamız günler süren zorlu bir maceranın sonunda -ki maceramız içinde meriç negrini yüzerek karşıya geçmek de vardır- kaçak köçek türkiye'ye giriyorlar (mülteci torunuyum demek ki) yanlarında iki sene içinde biriktirdikleri paranın bir kısmı... önce edirne'de vatandaşlık alıyorlar, balıkesir'e gidiyorlar, oradan izmir'e oradan tekirdağ'a diğer akrabayı taalukatın yanına gidiyorlar ve en sonunda bakıyorlar olur gibi değil; istanbul'a gelip orada kalıyorlar... burada dökümcülükle uğraşıyorlar...

gelgelelim anneannem ve dedemin abisinin eşi, ki o da anneannemin ablası oluyor..., çoluk çömbelek yunanistan'dalar... iki sene içinde bir defa gezme amaçlı türkiye'ye gelebiliyorlar... en nihayetinde göçmen olabilecek kadar para biriktirebilen dedemler, bizim hatuncukları yanlarına alabiliyorlar...

anneannem hep anlatır:

"ah kızanııııım, sonunda dönüyoruz türkiye'ye, hem de temelli... trendeyiz ablamlan; te hüseyin, ahmet; benim sebahattin daha kundakta, vıraka vıraka ağlayıp durıy, susturamam; be sallarım ninni süğlerim yok, susmaz arnavut inatlı... eyyy, en son trenden bi adamcık çıkıp da bağırmasın mı 'hanııım hanım sustur şu kızanı' diye... bir utandım bir utandım... ama ablam cazgıııır, kalır mı hiç laf altında, kaldırıverdi başını, dikti gözlerini adamcaaza: 'efendiiiii efendi; te madem bilirsin sen susturuver bi yol!' te büüle işte, gençtik o zaman tutardı her bi yanımız... deseler şimdi, yoooook..."

bize de gülümseyerek pür dikkat dinlemek düşer... ben olayı hafif yollu abartıp seslerini teybe almışlığım var, hala sıkıldığımda açar walkmani dinlerim...

göçmen olmak ilginçtir... mesela gizli kapaklı konularda evde yunanca konuşurlar kendi aralarında, annemin kuşağı bilmez, dolayısıyla bize de aktaramamışlardır... ama ben meraklı turşucu öğrenmeye başladım bile sırnaşık şey ... gaziosmanpaşa'da oturuyorum... alt tarafımız boşnak mahallesidir, üst tarafta yunanistan ve bulgaristan göçmenleri vardır...

arnavut adetlerini pek bilmem, bi anlatan olursa çok sevinirim... bildiğim tek şey arnavutlardan kolay kolay kız alınamamasıdır :)

BİR FIRTINA TUTTU BİZİ

Bir Fırtına Tuttu Bizi Deryaya Kardı
O Bizim Kavuşmalarımız A Yarim Mahşere Kaldı
O Bizim Kavuşmalarımız A Yarim Ahrete Kaldı

Yeni Cezve Yeni Cezve Kaynar Kaynamaz Oldu
O Benim Nazlı Yarimin Dilleri Söyler Söylemez Oldu

Yeni Cezve Yeni Cezve Kaynıyor Ocakta
Kasatura Belimizde (A Yarim) Martınımız Kucakta

Mapsanede Yata Yata Her Yanlarım Çürüdü
Yollarına Baka Baka A Yarim Ela Gözler Süzüldü

Bende Bulgaristan göçmeniyim.Bulgar değil Bulgaristan.Biz Bulgar değiliz bulgaristanda yaşayan Türküz.

ben de bulgaristan göçemiyim 1989 da geldik nam-ı değer kırcaali denim :dance: eşim de arnavut kayınvalidem 3 aylık iken kayınpederim de 4 yaşındayken göç etmişler ... arnavut arkadaşlarım ben yeni evliyim. haliyle gelenek göreneklerimizde fark var. bana adetleriniz konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim Allahtan kayınvalideciğim çok çok çok anlayışlı melek o melekkk sırnaşık şeysırnaşık şeysırnaşık şey:1hug::1hug::1hug::

annem selanikli babam bulgaristanlı dedem eskicumalı deli ormanı babmn ağzından çok kez duydm ama ayrntılı olarak sormadm...

cnm benm annem selankli babamn anlattığına göre ilk evlendiklrnde o semtte türkçe bilen yokmş bu bahsettiğim semt istanbulda yane selank değil selaniklilern kullandıkları bil dil var belki biliyosndr pomakça deniyor. anneannem bazn türkçe konuşurken bişiye kızdysa hıznı alamaz başlar pomakçada konşmaya az çok bende biliorm mesela şupraviş napıyorsun demek. artk ne kadr doğru yazdm bilmiorm yemeklerine gelnce nhutlu ekmek yaparlar tolcina die bi kızartmaları mileşnuk adında süttten yapılan tatlıları var başka yemeklerde var da hatırlamıorm a.s.

Ben izmir doğumluyum ama babam yugoslavyada doğmuş sonra da izmire göçetmişler annemde girit doğumludur selanik yani.

varmı başka yugoslavya göçmeni?a.s.

konu sorumlumuzdan rica ediyorum, lütfen şu konu başlığını "göçmenler (yugoslavya, bulgaristan, arnavutluk...)?" olarak değiştirelim. "bulgar" kelimesi beni rahatsız ediyor da... mümkünse tabii, lütfen...:enbuyukkk:

bende yugoslavya göçmeniyim annem ve babam her iki tarfda yugoslavya göçmeni

ben gidemedim ama çok isterim gitmeyi boşnaklarla tanışmak isterim ninelerim dedelerim gelmiş ben 3kuşak oluyorum

Haklısın bir bulgaristan göçmeni olarak bende rahatsız oluyorum.. razgradlıyım bende...

var more olmaz mi..
ben da arnavutum.
benim de annem ve babam 1950'de göçmüşler canım türkiyeme ne iyi etmişler
onlar için acı olsada topraklarından ayrı kalmak ben vatanımı çok seviyorum... herkese selamlar...

Sütlü Tarhana çorbası,Allahlık(lokma böregi deriz) ve YUFKA böreğine de KIRMA BÖREĞİ DERİZ ŞUMNU bölgesinde..ve bizim yörede vardır..DIZMANA da yaparız ayrıca..:yes: :yes: :yes:

benim annemde kırma yapar dızmana yapar demekki kökenimiz aynı çok sevindim ya mutlu oldum burayı keşfedince sağol canım

off ben cok karısıgım, ortaya karısık
bulgarıstan-kırcali, yunanıstan-selanık, kırım yarımadası-tatar, turkıyeden tekırdag-bursa karısımı :)
dedeler neneler anneanne babaanne buyuk buyuk dedeler hepsı savas zamanlarından gocmusler
tatar tarafımdan cevızlı tahınlı corek var cok severım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…