Genel Yetenek- Genel Kültür Soru çözümleri...

a sayısı be ile doğru, c ile ters orantılıdır.

a=6
b=5
c=4

olduğuna göre,
a=12
b=20
c=?

cevap 8 olacakmış.

gözlerim nasıl yanlış gördüyse cevabı yanlış yazmışım çok özür diliyorum. şimdi doğrusunu yazdım.

x+y
___=7/3
2x

x+z
__=1/3
2z

olduğuna göre
z
_
y oranı kaçtır?

cevap :
-9
__
11

Cevap A,B falan demeyin de açıklayın olur mu :)

1)Yenisey Nehri kenarında Köktürklere ait kurganlarda bulunan VIII. yüzyıla ait koç heykelleri geleneği Anadoluda da uzun yıllar sürmüştür. Ayrıca Köktürk alfabesi ile yazılmış gümüş kulplu maşrapalar da bulunmuştur.
Bu Bilgilere göre;
I. Yerleşik hayata geçildiği
II.Öbür dünya inanışının olduğu
III.Türk kültürünün süreklilik gösterdiği
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)Yalnız III
D)II ve III
E)I,II,III

---------------------------------------------------------------------------

2)Osmanlı Devletinde,
I.padişahların tahta çıkışı
II.padişahların bizzat sefere gidişi
III.iç isyanların bastırılması
durumlarından hangilerinde, askere bahşiş dağıtmak bir gelenekti? (KPSS 2002)

A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)Yalnız III
D)I ve II
E)II ve III

----------------------------------------------------------------------------

3)Osmanlı Devletinde;
I. "I.Murad döneminde ülke padişahın malıdır" anlayışının benimsenmesi
II.Fatih Sultan Mehmetin KArdeşi Katli yasasını çıkarması
III.Birinci Ahmedin Ekber ve Erşet KAnununu kabul etmesi
durumlarından hangileri merkezi otoritenin güçlenmesini sağlamıştır?
A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)I ve II
D)II ve III
E)I,II,III
-------------------------------------------------------------------------------
4)Osmanlı Dirlik sisteminde idari mevkiler ile toprak geliri arasında bir paralellik kurulmuştur.
Hangisinde bu paralelllik yapılmamıştır?
A)Şehzade-Has
B)Kadı - Zeamet
C)Tımarlı Sipahi- Eşkinci Tımarı
D)Beylerbeyi - Has
E)Subaşı - Tımar
-------------------------------------------------------------------------------------
5)Osmanlı hazinesinin en büyük gider kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Asker ve memurlara ödenen maaşlar
B)Ordu ve donanmanın araç ve gereçlerinin karşılanması
C)Padişahların tahta çıktıklarında dağıttıkları cülus bahşişleri
D)Saray harcamaları
E)Sosyal kurumlara yapılan masraflar
-------------------------------------------------------------------------------------
6)Osmanlı Devleti, Avrupalılara verdiği kapitülasyonlarla;
I.Ticari
II.Hukuki
III.Dini
konularının hangilerinde ayrıcalık tanımıştır?
A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)I ve II
D)II ve III
E)I,II,III
---------------------------------------------------------------------------------------
7)
I.Hanedan üyesi olmak
II.ERkek olmak
III.Yaşça büyük ve olgun olmak
Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı tarihinin her dönemin tahta geçebilmek için aranan koşullar içinde yer alır?
A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)Yalnız III
D)I ve II
E)II ve III
-------------------------------------------------------------------------------------------
DAha çok sorum var da hepsini yazmak vakit aldığı için her gün 5-6 tanesini sorarsam bu iş bi kaç güne tamam

1. d)II ve III dedim ben.kurgandan çıkan eşyadan ötürü öbür dünya inanışı olur,Anadoluda uzun yıllar devam etti demesinden de süreklilik olur dedim

2. a)yalnız I dedim.sefere gdişlerinde olabilir mi dedim ama olmaması lazım,çünkü bu bir tahta çıkış geleneği.

3. e)üçü de olur dedim,hepsinde otoriteyi tek elde toplamak istedikleri için.

4. a)has topraklar padişaha,devlet adamlarına ve beylerbeyine verilir

5. ordu ve donanma.emin değilim

6. yalnız I.

7. I ve II dedim.üçüncü I.Ahmet zamanında getirildi

1)C
BEnde aynı yorumu yaptım ve D dedim
2)D
Bende A dedim Ama şunu biliyorum padişah sefere ilk kez gittiğinde bahşiş dağıtıyor bir kereye mahsus burda ilk dememiş
3)C
Bende E dedim
4)E
Ben C dedim çünkü Eşkinci Ocağı yararlılık gösteren askerler veriliyor normal tımarlı sipahiye verilmez diye düşündüm
5)A
Ben asker ve memur tımardan geçinir dedim o yüzden saray harcamaları demiştim bu yani D demiştim.
6)E
cevap hepsi imiş. Ben ticari hkuki dedim hani kendi mahkemelerini açıyorlar falan diye hukuku da kattım ama dini ne alaka anlamadım?
7)D
ben burda Hanedan üyesi olmak diyor ya I. Murat zamanında ülke Padişah ve oğullarının dendi yani hanedan üyesi olmak kavramı çıktı aradan yani o yüzden yalnız II dedim ben

maşallah bana bir tanecik doğrum var.
konulara hakim olan birisi belki açıklar bize.
canım kapiler aklıma takılmıştı aslında hepsi olabilir mi diye ama aklımda en çok ekonomik anlamı kalmıştı.dediğin gibi kendi mahkemelerini açtılar evet,dinde de patrikhane sorun olmuştu işlerinde serbest olsun,fransa rahatça osmanlıya karışsın istemişlerdi o olsa gerek.
ben sonuncuda muratı hiç düşünmedim.her halükarda sadece baba ve oğul olsa da sonuçta hanedan üyesi olmak şart diyorum ben.

a sayısı be ile doğru, c ile ters orantılıdır.

a=6
b=5
c=4

olduğuna göre,
a=12
b=20
c=?

cevap 8 olacakmış.

a ve b dogru orantılı ise esitlik a/b ,c ile ters orantili ise c ile carpilir.. yani (a/b).c olacak esitlik..

(6/5).4=(12/20).c

24/5=12c/20

24/5=3c/5

c=8

m tane sayının aritmetik ortalaması 20 dir. bu sayılara toplamları 30 olan üç tane sayı eklendiğinde aritmetik ortalama 17 olduğuna göre m kaçtır?

cevap: 7

m tane sayının aritmetik ortalaması 20 dir. bu sayılara toplamları 30 olan üç tane sayı eklendiğinde aritmetik ortalama 17 olduğuna göre m kaçtır?

cevap: 7

sayıların toplamına x dedim. x/m=20
buradan x=20m sonra toplama 30 ekliyoruz,sayıların adetine de 3 ekliyoruz. x+30/m+3=17 buradan

x e 20m demiştik 20m+30=17m+51
3m=21 den m=7

x+y / 2x = 7/3
x/2x + y/2x = 7/3
1/2 + y/2x= 7/3
y/2x=7/3 - 1/2
y/2x = 11/6
içler dışlar çarpımından
22 x = 6y
y=11/3 x

x+z / 2z=1/3
x/2z + z/2z = 1/3
x/2z + 1/2 = 1/3
x/2z = 1/3 - 1/2
x/2z= -1/6
içler dışlar çarpımından
6x= -2z
z= -3x

zyi ve y yi x cinsinden bulduk. değerleri yerine yazalım:

z/y = -3x / (11/3)x
z/y= -3/ (11/3)

z/y = -9 / 11

gerçekten çok güzel anlatmışsınız ben anladığıma göre Allahım sizlere hayırlı kapılar açsın. ben de ihtiyacın setini sipariş ettim inşallah daha iyi anlarım bu yargı zor geldi bana.

kızlar bu tarz soruların çözumu nasıl?

x bır tamsayı olmak uzere (4x+22)/(x+1) ıfadesını doğal sayı yapan kaç farklı x degerı vardır? cevap:9

ABC üç basamaklı sayısı bır dogal sayının karesıdır.Bu sayının rakamlarının degerleri 1 arttırıldıgında yıne bır doğal sayının karesı olduguna göre A+B+C toplamı kaçtır? cevap:19

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…