- 26 Haziran 2018
- 1.190
- 2.320
Gölge etmeyin lütfenBabam güneydoğunun küçük bir ilinden, bir abim iki ablam var. Dördüncü çocuğuyum, kız olduğum halde sevinmiş babam. Nur içinde yatsın kızlarını el üstünde tutardı. Amcalarım da öyle. Problem sizin babanızda ve eş ailenizde. Böyle insanlar yok demiyorum ancak bunu genellemeyin ya da doğuya batıya mal etmeyin.
Annemin babamın zamanında bile onlara kalan miras eşit bölüşülmüş. Yine mesele doğu batı değil. Biz 100 yıldır kanun ne diyorsa ona göre bölüşüyoruz.
Annemle babam evlenirken 1964 yılında ne çeyiz parası ne başlık parası istenmiş. Güneydoğunun o küçücük ilinde annem mini gelinlik giymiş.
Resmen kavga çıksın diye konu açmışsınız. Problem ülkede değil sizin çevrenizin geri kafalı olmasında.
Benim de babamın babası doğu anadolulu. Polis oluyor, istanbula göreve gidiyor, ilk işi kardeşini yanına çağırıp lise okutmak oluyor. Ki bunlar 50li yıllarda olmuş. Annemin babası da iç anadoluda bir köyde büyümüş, 55te kızları ufakken burda hayat yaşatmam okuyacak meslek sahibi olacaklar diye tarla satıp şehirde iş kurmuş. Dediğini de yapmış 70li yılların başında kızlarının hepsini üniversitede okutmuş, farklı illerde. Çok malı mülkü yoktu eşit dağıttı. Ki tek oğlu 5 de kızı vardı. Son bir evi kalmış onu da evlenmeyen kızına verdi. Kardeşiniz ölene kadar o eve ellemeyin demiş hatta.Babam güneydoğunun küçük bir ilinden, bir abim iki ablam var. Dördüncü çocuğuyum, kız olduğum halde sevinmiş babam. Nur içinde yatsın kızlarını el üstünde tutardı. Amcalarım da öyle. Problem sizin babanızda ve eş ailenizde. Böyle insanlar yok demiyorum ancak bunu genellemeyin ya da doğuya batıya mal etmeyin.
Annemin babamın zamanında bile onlara kalan miras eşit bölüşülmüş. Yine mesele doğu batı değil. Biz 100 yıldır kanun ne diyorsa ona göre bölüşüyoruz.
Annemle babam evlenirken 1964 yılında ne çeyiz parası ne başlık parası istenmiş. Güneydoğunun o küçücük ilinde annem mini gelinlik giymiş.
Resmen kavga çıksın diye konu açmışsınız. Problem ülkede değil sizin çevrenizin geri kafalı olmasında.
Bir sosyolog olarak yazıyorum anlamayana anlatılmaz kimseye örnek olamazsınız eşşek kadar insanlar sesini cikarmiyosa mirastan pay almicak esitsizlige maruz kalmaya devam edicek herkes hakettiği hayati yaşar bu kadar basit siz tek basiniza yıllardır süregelen kültürel kodları yıkamazsınızEsimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
1. Kızı olduğuna üzülme (Bircok yorede az ya da çok var malesef)
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zoryoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
(Lütfen irksal tartışma istemiyorum çözümünüz varsa yazın yoksa gölge etmeyin)
Benim babam güneydoğulu annem istanbullu, eşimin babası doğu anadolulu annesi egeli. Çevrem de geniştir, Türkiyenin her bölgesinden arkadaşım var. Hiç birinde miras bölüştürmeyen, kızı olunca üzülen, kız çocuk okutmayana rastlamadım. Yoktur demiyorum muhakkak vardır ama ülkenin sosyo-kültürel yapısı bunlar üzerine kurulmuş gibi davranmak çok saçma. Kendi dar çerçevende gördüğün şeyi koca ülkeye mal edemezsin. Hele ki içinde bulunduğumuz yüzyılda...Benim de babamın babası doğu anadolulu. Polis oluyor, istanbula göreve gidiyor, ilk işi kardeşini yanına çağırıp lise okutmak oluyor. Ki bunlar 50li yıllarda olmuş. Annemin babası da iç anadoluda bir köyde büyümüş, 55te kızları ufakken burda hayat yaşatmam okuyacak meslek sahibi olacaklar diye tarla satıp şehirde iş kurmuş. Dediğini de yapmış 70li yılların başında kızlarının hepsini üniversitede okutmuş, farklı illerde. Çok malı mülkü yoktu eşit dağıttı. Ki tek oğlu 5 de kızı vardı. Son bir evi kalmış onu da evlenmeyen kızına verdi. Kardeşiniz ölene kadar o eve ellemeyin demiş hatta.
Haklısınız herkes öyle değilTürkiye’de yok denmez tabi. Hatta eskiye nazaran azalsa da hala azımsanmayacak kadar fazla bence. Ama konu sahibi Türkiye’nin tamamı böyle dediği için insanlar yorum yaptı diğer örnekleri
Çok iyiniyetlisin ama aile meselelerine bu kadar dahil olma. İyi olursa ne ala, kötü olursa senden biliyorlar. Ne de olsa el kızısın. Bu kadar çırpınıp da hakkını gözettiğin kişi tarafından '' Sana ne'' azarı yeme ihtimalini hiç küçümseme.Esimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zoryoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
Yoo artık erkek olduğuna uzuluyolar ilerde bana bakmaz.diye herkes kız istiyo benim iki oğlum var herkes beni teselli etti olsun bişey olmaz.diyeMesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Demek ki anlatımda var bi sıkıntıTüm Türkiye yazdım laf yedim kaldırdım laf yiyorum
Yanlış anlamayın nolur ama ben babanızın bu tavrını konuda sıraladığınız maddelerin hepsinden daha şok edici ve kırıcı buldum. Bir de kültür farkı ben batılıyım eşim doğulu demişsiniz ama gördüğünüz gibi onunla alakası yok olayın. Babanız belki doğuda bir çok babanın yapmayacağı bir şey yapmış.Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Kültür farkı yok ki konu sahibinin ailesiyle eşinin ailesi arasında.Yanlış anlamayın nolur ama ben babanızın bu tavrını konuda sıraladığınız maddelerin hepsinden daha şok edici ve kırıcı buldum. Bir de kültür farkı ben batılıyım eşim doğulu demişsiniz ama gördüğünüz gibi onunla alakası yok olayın. Babanız belki doğuda bir çok babanın yapmayacağı bir şey yapmış.
Üzüldüm cidden.
Çok doğru diyorsunuz bana yapılan oralarda bile yapılmaz ama arkadaşlar da biraz haklı. Benim saydığım maddeler batıda daha az hatta nadirken doğudaki özellikle kırsal yerlerde bir kültür gelenek. Ülkenin geneline yaymak ya da sadece kişilik olarak bakmak çoğu vatandaşa haksızlıkYanlış anlamayın nolur ama ben babanızın bu tavrını konuda sıraladığınız maddelerin hepsinden daha şok edici ve kırıcı buldum. Bir de kültür farkı ben batılıyım eşim doğulu demişsiniz ama gördüğünüz gibi onunla alakası yok olayın. Babanız belki doğuda bir çok babanın yapmayacağı bir şey yapmış.
Üzüldüm cidden.
Aynen hatta daha vahim bana yapılan. Bu hissi bildigim icin bu hissin 1/10unu bile kimse yaşasın istememKültür farkı yok ki konu sahibinin ailesiyle eşinin ailesi arasında.
Cok haklısınız olması gereken de budur yani her tarafın adaletli olmasıdır evlenirken. boyle yazıp da ırkçılık yaptığım suçlamasını üzerime çekmek istemedim.Simdi esinizin ailesi yani elti/gorumce vs sizi anlayamayabilirler çünkü icinde büyüdükleri kültürün yapısını benimsemisler dolayısıyla hakkınızı arayin dediginizde sessiz kalmalari tamamen o zihniyetle yetismis olmalarindan. Kimsenin kafa yapısını değiştiremeyiz.
Ayrıca Ege insani (Denizlili olduğunuzu yazmissiniz) kiz cocuguna nimet gözüyle bakar. Elbette erkek evlat delisi tipler de yok degil ama bu her yerde her konuda olabilecek fikir ayrılığına bir örnek olabilir ancak.
Mesela benim babam vefat etti, miras hepimize esit dagitildi, erkek kardesimde de tam vekaletim var üstelik. Ama bir konu olduğunda benden de fikir alir abla ne yapalim.diye. Yani olay kültür değil aile yapısıyla alakali.
Denizlide düğümler ortak ya da kiz tarafı ceyiz+mutfak+yatak odasi yaparken diger mobilyalari düğünü vs erkek tarafi yapar. Yengem Aydınlı, onlarda da bazi adetler var mesela. Kiz el ustunde tutuluyor. Ailesi yengemin abisine ne yaptilarsa aynisini yengeme de yaptilar. Muglada evlenen kiz, evi baştan asagi döşer, evi de erkek tarafi alir yani neredeyse masraflar ortaktir. Bunlar benim bildiklerim.
Yani demem o ki, siz kendiniz de belirtmissiniz kadin haklarina aşırı takiyorum diye. O yüzden olaylara biraz daha sert ya da kuralci bakiyor olamaz mısınız? Hassasiyetinize saygim var ama kendinizi çok öne atıp hak savunacagim diye dikkat cekiyorsaniz, bu da karsi tarafa olumsuz bir imaj yansitiyor olabilir.
Siz kendinize bakın, yanlis karşısında da hakkinizi savunun, insanlara da bildiklerinizi soyleyin paylaşın ama herkes kendi yaptığından sorumludur. Kendinizi üzmeyin, elinizden geleni yapin cekilin.
onlar üzülmezken sizin üzülmeniz tabii ki normal çünkü o kültürde yetiştikleri için onlar da bu öğretinin bir parçası oluyor. sistem erkekler tarafından dizayn edilmiş, ama bir kadına erkek egemen toplumdaki ikincil konumunu kabul ettirebiliyorsanız zaten öğrenilmiş çaresizlik oluyor. kendi de o sistemin kurbanı olsa bile sürdürme eğiliminde oluyor. eşiniz ne düşünüyor bu konuda?Esimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Karşı. Ama sözel olarak sadece tavsiye verebilirim uyacaklarını zannetmiyorum diyor. Biz kendi çocuklarımıza bakalım diyoronlar üzülmezken sizin üzülmeniz tabii ki normal çünkü o kültürde yetiştikleri için onlar da bu öğretinin bir parçası oluyor. sistem erkekler tarafından dizayn edilmiş, ama bir kadına erkek egemen toplumdaki ikincil konumunu kabul ettirebiliyorsanız zaten öğrenilmiş çaresizlik oluyor. kendi de o sistemin kurbanı olsa bile sürdürme eğiliminde oluyor. eşiniz ne düşünüyor bu konuda?
aslında ilginç değil mi? eşiniz erkek çocuğu normalde sözünün geçmesi lazım ama o bile çaresiz kalıyor bir noktada.Karşı. Ama sözel olarak sadece tavsiye verebilirim uyacaklarını zannetmiyorum diyor. Biz kendi çocuklarımıza bakalım diyor