Geleneğe dik durmak bu kadar mı zor?

Bunlar bur nesille çözülecek sorunlar değil veya kimse sizin bir cümlenizle aydınlanmayacak ne yazık ki.
Değişim yavaş yavaş olacak.

Bizim suan oturduğumuz arsa bir kadına aitmiş baba ne kadar tarla değerli ne varsa oğullarına vermiş kızlara el oğluna gidicek diye iki kız kardeşe burdaki arsayi vermiş . buralar o zamanlar taşlık yol geçmez insan geçmez şehir dışı bir yermis tuğla fabrikaları varmış.

Sonra malum imar gelince ve otogar şehrin içine sıkışıp kalınca otogarı biraz uzağa yapılması iştenmiş ve otogarda yapıldı yıllar önce otogar gelince etraf değerlendi şehrin en güzel lüks siteleri avm ler her sey bu tarafa yapılmaya başlandı modern binalar aklınıza gelicek en güzel ve lüks şeyler ve iki kız kardeşin arsası da değer görmüş yıllar sonra tam 100 veya daha fazla tam bilmiyorum daire verilmiş

ayrım yapılıyor evet ama yenen hakta bir şekilde çıkıyor

Bu hikaye verimli tarlaların erkeklere, denize sıfır verimsizlerin kızlara verildiği, kızların sonradan paranın gözüne vurduğu hikayeye benziyor.
Çok yakından tanıdığım bir kaç aile var böyle.
Damatlar yazlıkta keyif yaparken kayınbirader o yazlıklara misafirliğe gidiyor:KK70:

Esimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
1. Kızı olduğuna üzülme (Bircok yorede az ya da çok var malesef)
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zor 😔 yoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi 😔 of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
(Lütfen irksal tartışma istemiyorum çözümünüz varsa yazın yoksa gölge etmeyin)
Ben bu tarz insanların magduruyum Türkiye'de yok diyen gelsin beni bulsun

Erkek çocuk olsun diye diye beni panik atak hastası yaptılar çok şükür oğlum oldu ama öyle bı baskı ki doktor diyor cinsiyeti erkek ben hala diyorum yine kız olursa bana neler derler ne yaparlar

Bu hikaye verimli tarlaların erkeklere, denize sıfır verimsizlerin kızlara verildiği, kızların sonradan paranın gözüne vurduğu hikayeye benziyor.
Çok yakından tanıdığım bir kaç aile var böyle.
Damatlar yazlıkta keyif yaparken kayınbirader o yazlıklara misafirliğe gidiyor:KK70:
Evet öyle bir şey var oda gerçek biliyormusunuz
Biz arsa sahibinin oğlundan alınca hatta torunu komsumuz biz burda 15 senedir oturuyoruz ve o kadar uygun satıldı ki daireler şimdi olsa çok pahali

Hikayenizi ve mucadelenizi paylaşır mısınız ben kendi babama dava açtım nafaka davası.
Ben kendi ailemle değil eşimin ailesiyle bunlari yaşadım yaşıyorum gecenlerdr konu açtım baya bı ses getirdi ama inanın bunlara inanmayanların sayısında çok. Az değil yani
Hikayenizi ve mucadelenizi paylaşır mısınız ben kendi babama dava açtım nafaka davası.

Ama bu Adana'da da mağduriyetler yaşandığı gerçeğini değiştirmez
Her yerde ayrım yapan insan olabilir ama benim ailemde yok. Annem 50 yıl önce mirastan eşit pay almış. Beni de her zaman "Hakkını kimseye yedirme" diyerek yetiştirdi.

Ama mesela kayınvalidemde ayrım var. Kıza az miras bırakma peşinde. Ben hep bunun yanlış olduğunu kendisine söylüyorum.

Sizin dediğiniz gibi benimde yakından tanıdığım bir aile var. Anne-baba kendileri ölünce oğluna kalsın diye yazlığı , arabayı hep oğlunun üstüne yaptılar. Sonra oğlu vefat etti hepsi gelinine kaldı. Gelin de tabi görüşmüyor şimdi onlarla.
Hatta zamanında baba olan kendi kız kardeşlerinin arkasından da iş çevirip rahmetli babasından olan köy yerlerini üstüne aldırmıştı. Şimdi oğlu da vefat edince elden ayaktan düştüler , yüzlerine bakmadığı kız kardeşleri kendilerine baksın diye bekliyorlar.
Yani kısaca insanoğlu plan yapıyor ama kader hiç beklemedikleri oyunlar oynayabiliyor.Bu kadar mal hırsının,yaptıkları planların bir kuruş faydaları olmadı onlara.

İnsanları bir anda değiştiremezsiniz ki bahsettiğiniz düzeni kırmak o kadar kolay değil. Bunların bireysel girişimlerle düzelmesi çok zor . Bireysel olarak duruşunuzu belli eder ve çocuklarınızı düzgün yetiştirirsiniz. İnternet çağındayız. İllaki bir şeyler değişecek. Bazıları çok hızlı bazıları çok yavaş. Ama eninde sonunda değişecek.

Karadenizden bildiriyorum: kv kp kız torunlarını oğlanlardan daha fazla sever, kızların dilli konuşkan olmaları çok hoşlarına gider. Mirasta büyük halanın kayınpederimden eksiği yok. Ona kendi rahmetli kocasından da düştüğü halde baba toprağından pay almasın, gerek yok denmiyor. Artık bunların yavaş yavaş aşıldığını düşünüyorum. Meslek sahibi insanlar bile ayrım yapıyor denmiş ama zaten kafaca doğduğun köyden çıkmadıysan, ne kadar okumuş olursan ol bedenen çıkman anlam ifade etmiyor.

Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Babam güneydoğunun küçük bir ilinden, bir abim iki ablam var. Dördüncü çocuğuyum, kız olduğum halde sevinmiş babam. Nur içinde yatsın kızlarını el üstünde tutardı. Amcalarım da öyle. Problem sizin babanızda ve eş ailenizde. Böyle insanlar yok demiyorum ancak bunu genellemeyin ya da doğuya batıya mal etmeyin.

Annemin babamın zamanında bile onlara kalan miras eşit bölüşülmüş. Yine mesele doğu batı değil. Biz 100 yıldır kanun ne diyorsa ona göre bölüşüyoruz.

Annemle babam evlenirken 1964 yılında ne çeyiz parası ne başlık parası istenmiş. Güneydoğunun o küçücük ilinde annem mini gelinlik giymiş.

Resmen kavga çıksın diye konu açmışsınız. Problem ülkede değil sizin çevrenizin geri kafalı olmasında.

iç anadoludan sesleniyorum
babam doğumumu 4 gözle beklemiş
2 erkekten sonra kız olunca tüm fabrikaya bişeyler dağıtmış ki 30 yıl öncesinden bahsediyorum
hatta sırf 'ya kız olursa' düşüncesiyle sonradan yapılmışım :KK76:
şuanda da kardeşlerim arasında anneme babama en düşkün benim
bizde kız olsun çamurdan olsun derler
benim gördüğüm kadarıyla şimdiki erkekler kız çocuklarına daha hevesli
Eveet kız olsunda çamurdan olsun sözü annem hep söylerdi çok doğru :))

Benim annemde de var bu bak. Lafa gelince hepiniz eşitsiniz der. Ama ailesinin erkek kardeşlerini kayırmasindan şikayet eder. Ama bizimkiler öyle malı kızdan alma yok. Ama malı kıza kullandırtmazlar. Mesela hepsine bahçe kaldı. Ama her sene sadece erkeklere toplattırılır mahsul.
Kadınlara verilirse ancak çocuk evlendiriyorlardır. Anneanneme dedeme nerdeyse sadece kızları baktı. Gelinler istemedi. Ama bütün parayı oğullar yiyor. Annemin 4 tane evi var bak. Daha biz evlenmedik. Diyor yaşadığım evimi oğluma vereyim kira vermesin. Tamam dedik üstüne yapma yeterki zaten oğlun okumadı ne işe gireceği belli değil dedik. Bari kira ödemesin. Biz bu kadarını vermişken gitti oğluna işi yok gücü yok. Oğlan çocuğu ister diye araba aldı. Neymiş biz el kızı olacakmışız muhabbeti yapıyor. Okutmuş bizi. Babamdan kalan arsa var şimdi o topluyor. Ama babam öldüğü için hepimiz arsada pay olarak görünüyoruz. Ama hiçbirimiz el süremiyoruz. Annem topluyor. Kız kardeşim nişan yapacaktı. Bahçeyi topla yatak odanı yap dedi. Ama evde o kadar kavga gürültü olduki yani bu mal mülk en sonunda sinirlendim. Yani sen sahip çıkmazdan çocuğuna el niye sahip çıksın. Ben de dedim kız kardeşime kız çocuğu her yerde gurbetçi.

Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz

Kesinlikle tüm Türkiye'de yok zira ben İç Anadoluluyum babam oğullarından çok sever değer verir bana.

Memleketim için de anaerkil bile denilebilir. Osmanlı kadındır kadınlarımız.

Bu sizin ailevi bir probleminiz genelleme yapmayınız.

Valla ne anne tarafımda ne baba tarafımda görmedim duymadım bu yazdıklarınızı. Dedem 70 li yıllarda tüm kızlarını okutmuş, mirasını tüm çocuklarına eşit dağıtmış. Diğer dedem de halamı okutmuş, kendi kardeşini dahi 50li yıllarda okutmuş yanına aldırıp. Kendi yaşadığınız topluluğu genellemeyin bence

Türkiye’de yok denmez tabi. Hatta eskiye nazaran azalsa da hala azımsanmayacak kadar fazla bence. Ama konu sahibi Türkiye’nin tamamı böyle dediği için insanlar yorum yaptı diğer örnekleri

X