- 9 Mayıs 2011
- 13.831
- 28.701
Bizim suan oturduğumuz arsa bir kadına aitmiş baba ne kadar tarla değerli ne varsa oğullarına vermiş kızlara el oğluna gidicek diye iki kız kardeşe burdaki arsayi vermiş . buralar o zamanlar taşlık yol geçmez insan geçmez şehir dışı bir yermis tuğla fabrikaları varmış.
Sonra malum imar gelince ve otogar şehrin içine sıkışıp kalınca otogarı biraz uzağa yapılması iştenmiş ve otogarda yapıldı yıllar önce otogar gelince etraf değerlendi şehrin en güzel lüks siteleri avm ler her sey bu tarafa yapılmaya başlandı modern binalar aklınıza gelicek en güzel ve lüks şeyler ve iki kız kardeşin arsası da değer görmüş yıllar sonra tam 100 veya daha fazla tam bilmiyorum daire verilmiş
ayrım yapılıyor evet ama yenen hakta bir şekilde çıkıyor
Adanalıyım. Babam benim doğduğum gün tüm mahalleye tatlı dağıtmış.Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Ben bu tarz insanların magduruyum Türkiye'de yok diyen gelsin beni bulsunEsimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
1. Kızı olduğuna üzülme (Bircok yorede az ya da çok var malesef)
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zoryoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
(Lütfen irksal tartışma istemiyorum çözümünüz varsa yazın yoksa gölge etmeyin)
Hikayenizi ve mucadelenizi paylaşır mısınız ben kendi babama dava açtım nafaka davası.Ben bu tarz insanların magduruyum Türkiye'de yok diyen gelsin beni bulsun
Erkek çocuk olsun diye diye beni panik atak hastası yaptılar çok şükür oğlum oldu ama öyle bı baskı ki doktor diyor cinsiyeti erkek ben hala diyorum yine kız olursa bana neler derler ne yaparlarBen bu tarz insanların magduruyum Türkiye'de yok diyen gelsin beni bulsun
Ama bu Adana'da da mağduriyetler yaşandığı gerçeğini değiştirmezAdanalıyım. Babam benim doğduğum gün tüm mahalleye tatlı dağıtmış.
Evet öyle bir şey var oda gerçek biliyormusunuzBu hikaye verimli tarlaların erkeklere, denize sıfır verimsizlerin kızlara verildiği, kızların sonradan paranın gözüne vurduğu hikayeye benziyor.
Çok yakından tanıdığım bir kaç aile var böyle.
Damatlar yazlıkta keyif yaparken kayınbirader o yazlıklara misafirliğe gidiyor
Ben kendi ailemle değil eşimin ailesiyle bunlari yaşadım yaşıyorum gecenlerdr konu açtım baya bı ses getirdi ama inanın bunlara inanmayanların sayısında çok. Az değil yaniHikayenizi ve mucadelenizi paylaşır mısınız ben kendi babama dava açtım nafaka davası.
Hikayenizi ve mucadelenizi paylaşır mısınız ben kendi babama dava açtım nafaka davası.
Her yerde ayrım yapan insan olabilir ama benim ailemde yok. Annem 50 yıl önce mirastan eşit pay almış. Beni de her zaman "Hakkını kimseye yedirme" diyerek yetiştirdi.Ama bu Adana'da da mağduriyetler yaşandığı gerçeğini değiştirmez
Babam güneydoğunun küçük bir ilinden, bir abim iki ablam var. Dördüncü çocuğuyum, kız olduğum halde sevinmiş babam. Nur içinde yatsın kızlarını el üstünde tutardı. Amcalarım da öyle. Problem sizin babanızda ve eş ailenizde. Böyle insanlar yok demiyorum ancak bunu genellemeyin ya da doğuya batıya mal etmeyin.Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Eveet kız olsunda çamurdan olsun sözü annem hep söylerdi çok doğru :))iç anadoludan sesleniyorum
babam doğumumu 4 gözle beklemiş
2 erkekten sonra kız olunca tüm fabrikaya bişeyler dağıtmış ki 30 yıl öncesinden bahsediyorum
hatta sırf 'ya kız olursa' düşüncesiyle sonradan yapılmışım
şuanda da kardeşlerim arasında anneme babama en düşkün benim
bizde kız olsun çamurdan olsun derler
benim gördüğüm kadarıyla şimdiki erkekler kız çocuklarına daha hevesli
Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Bunlar dediğiniz kız ayrımı mı yok?
Valla ne anne tarafımda ne baba tarafımda görmedim duymadım bu yazdıklarınızı. Dedem 70 li yıllarda tüm kızlarını okutmuş, mirasını tüm çocuklarına eşit dağıtmış. Diğer dedem de halamı okutmuş, kendi kardeşini dahi 50li yıllarda okutmuş yanına aldırıp. Kendi yaşadığınız topluluğu genellemeyin benceMesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Türkiye’de yok denmez tabi. Hatta eskiye nazaran azalsa da hala azımsanmayacak kadar fazla bence. Ama konu sahibi Türkiye’nin tamamı böyle dediği için insanlar yorum yaptı diğer örnekleriBen bu tarz insanların magduruyum Türkiye'de yok diyen gelsin beni bulsun