Geleneğe dik durmak bu kadar mı zor?

aslında ilginç değil mi? eşiniz erkek çocuğu normalde sözünün geçmesi lazım ama o bile çaresiz kalıyor bir noktada.
Aynen öyle aslinda esimin çevresinde 1 örnek olsa domino tasina dönüşecek. Çünkü fazlaca birbirini taklit eden bir toplumda. Örneğin komşu köyde bi kız evlenirken bişey istemiş sonraki evlenen kızlar hep istiyor vs. Bi kıvılcım lazım dik duruş.

Cok haklısınız olması gereken de budur yani her tarafın adaletli olmasıdır evlenirken. boyle yazıp da ırkçılık yaptığım suçlamasını üzerime çekmek istemedim.
Ben öyle irkcilik olarak düşünmedim daha cok zihniyet meselesi ve siz bundan rahatsiz olmussunuz belli yani
Ama kendinizi uzmeyin inanin her yerde var mesela annem de babasindan miras alamadi hala, sebebi de diğer kardeslerinin ben şunu isterim bunu da isterim şeklinde inatlasmasi ve anneannemin de ayrimcilik yapması
Ayrimcilik da şöyle, babamin durumu iyi diye annemin mirastan gelene ihtiyaci yok diye düşünmesi. Halbuki babam da bugunlere gelene kadar calismis çabalamış ve sonunda hasta oldu kaybettik. Üstelik annemin ihtiyacı olup.olmamasi değil o mirastan hakki olması yeterli esit pay istemesi icin. Bu da anneannemin degisik zihniyeti yani.

Olay geleneklere dik durmak da olmuyor aslinda.
Ben gelenege uymak istemem annem uymak ister ya da o uymaz cevresinde kinanir falan. Hep bir toplum baskisi oluyor yani
Evlilikten örnek verilirse ben düğüne ceyize vs karşıyım, yetiskin insanlar aileden beklemeden de yuva kurabilir ama dugun istemeyince "dul kadın mi alıyoruz/veriyoruz " dusuncesi oluşuyor halbuki düğün bir evlilik akdi icin şart degildir. Örnekler çoğaltılabilir yani, birine hayir desek diğerine diyemiyoruz çünkü adetlerin geleneklerin vs ardi arkasi kesilmiyor bari buna uyalim da sussunlar denebiliyor.

Umarım eşiniz bu şekilde bakmiyordur. Zaten dogu-bati uyumsuzlukla başliyor ve devam ediyor. Kız çocuguna üzülen evet doğuda vardir ama batiya geldikçe ihtimaller düşer. Ki benim arkadaşim Bitlis' li babasi aşırı düşkündür ve çok sever.
Yazdiginiz gibi zıt düşüncedeyseniz cok zor bir evlilik olacaktir

Bunlar dediğiniz kız ayrımı mı yok?

İddialı konuşacağım ama Türkiyenin çoğu yerinde bu tip adetler yokoldu kalanlarda da hızla geriye gidiyor.

Neden derseniz cevabı basit: para ve yasalar

Kadınlar iş yaşamına girdi artık. Eskiden erkek çocuğa para getirdiği ve soyadını aldığı için değer vermek yerleşmişti. Deneme için rastgele bir taksi şoförünü çevirin, aman kızım burada okudu şurada işe girdi diye başlar. Ekmek aslanın midesinde, kimsede çalışacak bireyi eve tıkacak lüks yok.

Geline takı takma olayı ise bazı beldelerimizde abartılıyor bile diyebilirim, bilezikleri ile dolaşan hanımlarımız çok konulara bir göz atın. 😅

Miras konusu ise yine para ile yakından ilişkili, gözlemlediğim millet iki karış alan için birbirini parçalıyor değil ki susup otursun. 😨

Sizin gördükleriniz inanın kısıtlı bir alandaki bir neslin son kalıntıları, siz bir sonraki nesli hele okuyorsa bir görün bakalım. Eşinizin ailesi mevcut koşulların gerisinde kalmış, kendisi bunu duysa üzülecek ama öyle. Gerisinde derken kendi nesillerinin de gerisindeler, iş yerinde kendi arkadaş grubuna sorsa garip garip bakarlar.

Evet doğulu kökeni bilen biri olarak yazıyorum, çok büyük bir değişim oldu ve oluyor.

Aynen öyle aslinda esimin çevresinde 1 örnek olsa domino tasina dönüşecek. Çünkü fazlaca birbirini taklit eden bir toplumda. Örneğin komşu köyde bi kız evlenirken bişey istemiş sonraki evlenen kızlar hep istiyor vs. Bi kıvılcım lazım dik duruş.

Kıvılcım değil orman yangını geliyor haberi yok 😂 En başta damat ailesi o noktada zılgıt çıkarır. Biz ahmak mıyız hem düğünü hem ev döşemesini üstümüze yıkmaya çalışıyorsunuz üstüne sizden iki kuruş miras da mı gelmeyecek der. Eskiden erkekler tüm kazancı aldığı için itiraz gelmezdi, şimdi insanlar farklı yörelerden evleniyor.

Mesela siz.

Sizin çocuğunuz olsa tüm oğlunuza mirası verip kızınızdan kısacak mısınız? Tabi ki de hayır. Böyle böyle bitiyor işte. 😉

İddialı konuşacağım ama Türkiyenin çoğu yerinde bu tip adetler yokoldu kalanlarda da hızla geriye gidiyor.

Neden derseniz cevabı basit: para ve yasalar

Kadınlar iş yaşamına girdi artık. Eskiden erkek çocuğa para getirdiği ve soyadını aldığı için değer vermek yerleşmişti. Deneme için rastgele bir taksi şoförünü çevirin, aman kızım burada okudu şurada işe girdi diye başlar. Ekmek aslanın midesinde, kimsede çalışacak bireyi eve tıkacak lüks yok.

Geline takı takma olayı ise bazı beldelerimizde abartılıyor bile diyebilirim, bilezikleri ile dolaşan hanımlarımız çok konulara bir göz atın. 😅

Miras konusu ise yine para ile yakından ilişkili, gözlemlediğim millet iki karış alan için birbirini parçalıyor değil ki susup otursun. 😨

Sizin gördükleriniz inanın kısıtlı bir alandaki bir neslin son kalıntıları, siz bir sonraki nesli hele okuyorsa bir görün bakalım. Eşinizin ailesi mevcut koşulların gerisinde kalmış, kendisi bunu duysa üzülecek ama öyle. Gerisinde derken kendi nesillerinin de gerisindeler, iş yerinde kendi arkadaş grubuna sorsa garip garip bakarlar.

Evet doğulu kökeni bilen biri olarak yazıyorum, çok büyük bir değişim oldu ve oluyor.
Ayyyy gözlerim doldu yemin ederim.... belki kendileri içindeyken farkında değiller ya da normalde iyi ve şefkatli olan bir baba-abiye miras lafı yapmak onlara da ağır gelmiş olabilir ama ben üzülüyordum ama yörelerden böyle olumlu haberler alınca içim ferahladı... dediğiniz gibi kadınlar okudukça haklarını arayacak eminim. Bi üye yazmış hak verilmez alınır diye çok doğru...

Herkes takmış tüm Türkiye de yok lafına sanırım. Siz de olmaması sizim bölgenizde ya da şehrinizde olmadığı anlamına mı geliyor anlamıyorum. Herkesin ailesi kendine has özel. Ama gerçek şu ki bu durumun yaşanma sıklığı doğuya gittikçe artar. Kırsal kesimlerde daha da artar. Konyadan Urfadan ve Antep ve Mardinden arkadaşlarımdan birebir kulaklarımla işittim miras kalmayacakmış kızlara. Mersinden arkadaşımın kızı oldu diye büyükler üzüldü pek sevinmedi mesela. Mesele memleket ya da bölge meselesi değil. İnsanlık meselesi. Genel olarak var bu durumlar hala da yaşanıyor. Süregelen kültürü devam ettirme durumu. Kızlar o tip kültürde hakkını pek arayamaz aratmazlar içten içe kıskanırlar bile abilerini eşlerini tüm mal varlığı onlara düşecek diye. Ama yine de ses çıkaramazlar çünkü sustururlar çıkaranları tenzih ediyorum. O yüzden bazı şeyleri olduğu gibi kabullenmek gerek. Okumak ya da bilgi sahibi olmak bazı şeylerin anahtarı değil bizim ülkede.

Herkes takmış tüm Türkiye de yok lafına sanırım. Siz de olmaması sizim bölgenizde ya da şehrinizde olmadığı anlamına mı geliyor anlamıyorum. Herkesin ailesi kendine has özel. Ama gerçek şu ki bu durumun yaşanma sıklığı doğuya gittikçe artar. Kırsal kesimlerde daha da artar. Konyadan Urfadan ve Antep ve Mardinden arkadaşlarımdan birebir kulaklarımla işittim miras kalmayacakmış kızlara. Mersinden arkadaşımın kızı oldu diye büyükler üzüldü pek sevinmedi mesela. Mesele memleket ya da bölge meselesi değil. İnsanlık meselesi. Genel olarak var bu durumlar hala da yaşanıyor. Süregelen kültürü devam ettirme durumu. Kızlar o tip kültürde hakkını pek arayamaz aratmazlar içten içe kıskanırlar bile abilerini eşlerini tüm mal varlığı onlara düşecek diye. Ama yine de ses çıkaramazlar çünkü sustururlar çıkaranları tenzih ediyorum. O yüzden bazı şeyleri olduğu gibi kabullenmek gerek. Okumak ya da bilgi sahibi olmak bazı şeylerin anahtarı değil bizim ülkede.
Bu yaz arkadaşım olaylı bi şekilde Antepli biriyle evlendi. Nedeni ise hiç dışardan kız almamışlar. Hep akraba içinde evlenmişler mallar tarlalar yabancıya gitmesin diye. Ya teyze kızı ya amca kızı oğlu hep böyle gitmiş. İşte ilkini de arkadaşımın eşi gerçekleştirdi. Oğlan tarafı ne destek ne arayıp sorma. Kızı bile çocuk geldi kendi istedi. Mal vermeyeceğiz sana diye tehditler. Bazen baş kaldırmak gerekiyor ama herkesin harcı değil bu işler.

Aslında bölgeden çok ailelerin zihniyeti ile alakalı bir durum sizin bahsettiğiniz şeyler. Mesala iç kesimlerde yaşayan eşimin ailesi mirası vs eşit bölüp hem kızların hem oğullarının çocuklarına eşit yaklaşırken yan kapı komşuları 4 kızdan sonra buldukları (!) oğullarına tapıyorlar, mirasın kime kalacağına dair tartışmaya bile girmiyorladır, şampiyon belli. Fakat bu tür ayrımcılığa maruz kalan kadınlar başlarına geleni kabul etmeyip haklarına düşeni hukuk yoluyla söke söke almayı öğreninceye kadar bu zihniyet birkaç sene daha devam edecektir. Avrupada da böyle bir zihniyet var, Alman ile evli olan arkadaşım kendi ağzıyla anlatmıştı 2.kızına hamileyken kayınvalidesinin kendisine soyumuzu kuruttun muamelesi yaptığını. Bütün iş kadınlarda bitiyor aslında, biz var olduğumuz sürece toplumlar da var olacaktır, bizim gelişmemiz demek bütün dünyanın gelişmesi demektir.

Babam Gaziantep’li bir kez bile böyle bir ayrım muhabbetine şahit olmadım bizde her şey eşittir. Eşim Karadenizli kız çocuklara erkeklerden fazla değer verirler. Bunun bölgeyle değil tamamen zihniyetle ilgisi var üzgünüm ama çevreniz çok cahil. Görümceleriniz elitleriniz imza vermezse abileri onların miras payını alamaz gerekirse dava açarlar yine vermezler ama onlar buna karşı çıkmıyorsa sizin karşı çıkmanızın hiç anlamı yok.

Esimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
1. Kızı olduğuna üzülme (Bircok yorede az ya da çok var malesef)
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zor 😔 yoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi 😔 of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
(Lütfen irksal tartışma istemiyorum çözümünüz varsa yazın yoksa gölge etmeyin)
Bu dedikleriniz var ya,batida da var.
Batidayim,hatta neredeyse en batida.
Imkan varsa egitim esitligi taniniyor diyorsunuz en azindan.
Batida isyeri galeri sahibi olan da eger fındık beyni gereksiz gorurse kizini okutmuyor,anne de babanizin haysiyetini iki paralik edersiniz diye buna canak tutuyor.
Araba kullanmak ne ki,o her zaman olur.
Egitimin okulun engellenmesiyle bir tutulamaz.
Engellemeseler tabii o ayri.
Zihinler corak olmasin,cografyaya bin basar valla.

Babam Gaziantep’li bir kez bile böyle bir ayrım muhabbetine şahit olmadım bizde her şey eşittir. Eşim Karadenizli kız çocuklara erkeklerden fazla değer verirler. Bunun bölgeyle değil tamamen zihniyetle ilgisi var üzgünüm ama çevreniz çok cahil. Görümceleriniz elitleriniz imza vermezse abileri onların miras payını alamaz gerekirse dava açarlar yine vermezler ama onlar buna karşı çıkmıyorsa sizin karşı çıkmanızın hiç anlamı yok.
Karadenizliler kiza cok mu deger verir:KK70:
Kimler oluyor onlar,ben baba tarafimizla onlardanim da:))

Akdeniz, Ege, Marmara, Trakya.. Bu gibi yerlerde böyle şeyler yok. Varsa da istisnadır, tüm topluluğa mal edilemez. Bütün Türkiye böyle değil yani.
Marmaranin M dedigi yerdeyim,belki tam şu gun degil,ama vardi torarikar vardi.
Belki hala da vardir garanti veremem,hatta tanidigimiz 2 kadin her gordugumuzde hamileydi,kutsal pipiye kavusmak icin...

Esimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zor 😔 yoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi 😔 of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
Bacım sen nerede yaşıyorsun yahu

Dediğiniz şeyler tüm Türkiye için geçerli değil bu arada.
Ve bu kadar hassassanız neden farklı görüşlere sahip bir insanla evlendiniz o da değişik geldi bana.

Valla bizde karadenizliyiz.
Bizde kız çocuğu ağır basar.
Hatta kadın ağır basar.
Erkek pasif kadın baskındır
Eveeeet,kadin baskindir.
Nerede; is,sorumluluk,yorgunluk,emek gereken yerlerde.
Amaaa para,kart,toprak,miras,soz hakki,arac kullanma gibi yerlerde erkek o BASkin kadini BAStirir.
Davul kadinda,tokmak erkektedir,bir de ustelik kadinlar kocalarina acir araba kullanirken yoruluyor diye:KK70:
Ben de onlara boooyle gulerim annem bile olsa:KK70:

X