- 6 Şubat 2010
- 1.497
- 2.258
Ben izmirliyim. Bizde kiz cocuklari biraz daha nazli oluyor. Erkek gerekirse tas tasir ekmegini cikarir, kizin illa okumasi lazim gozuyle bakiliyor. Ikisi de hos degil tabi. Esitlik olmali.Akdeniz, Ege, Marmara, Trakya.. Bu gibi yerlerde böyle şeyler yok. Varsa da istisnadır, tüm topluluğa mal edilemez. Bütün Türkiye böyle değil yani.
Bizimkiler yapsa büyük abiler küser konuşmaz bundan korkuyorlar başlarına bisey gelse arkamda abim olmaz diye düşünüyorlar fakat mal icin kusen abi gercek abi midir zaten...Görümcelerim varbiz istiyoruz hak devri yağmayacağız dediler, kimse de ağzını açamıyor
Tamamen yok demiyor illaki vardır bir yerlerdeİnşallah yoktur zira benim sahit olduklarım üzdü beni
Ben de İzmirliyim. Aynen bizde de öyle, kadın erkek eşit okutuluyor ama öncelik kadına veriliyor daha çok. İkisi de yanlış aslında. Eşit olması lazım.Ben izmirliyim. Bizde kiz cocuklari biraz daha nazli oluyor. Erkek gerekirse tas tasir ekmegini cikarir, kizin illa okumasi lazim gozuyle bakiliyor. Ikisi de hos degil tabi.
Hayır bursadayım mesela abine 2 hisse ama o da sana annene babana bakmakla yükümlüLütfen açıklama yapın belli ki o yöredensiniz anlamaya çalışıyorum yoksa rahatlayamayacagım sanırım
Ben ic Anadolu'da yasiyorum annem babam benim doğumumu dort gozle beklemişler kiz olacak diye.Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
2ye1 dağıtım bile görmedim. Anne babaya evet önce erkek bakar ama gelin istemiyorsa yine kıza kalıyor. Bizimkiler hak arasa büyük abiler küser konuşmaz bundan korkuyorlar başlarına bisey gelse arkamda abim olmaz diye düşünüyorlar fakat mal icin kusen abi gercek abi midir zaten...Hayır bursadayım mesela abine 2 hisse ama o da sana annene babana bakmakla yükümlü
Iyice yaslanip bakima ihtiyaci olunca o ne yapar eder sizi bulur. Sonra da cocugum bana bakmiyor diye aglamaya baslar. Hic sasmiyor.5 yadindan beri görüşmüyoruz. Boşandılar annemle Bi ara iletişim kurmaya çalıştım oğlu varmış bana lüzum yokmus
Ne kadar da şanslısınız...Ben ic Anadolu'da yasiyorum annem babam benim doğumumu dort gozle beklemişler kiz olacak diye.
30 sene önce yani
Ben o kadar iyi kalpli bir insan değilim malesef. Bakmam.... git oğluna ya da huzur evine derim.....Iyice yaslanip bakima ihtiyaci olunca o ne yapar eder sizi bulur. Sonra da cocugum bana bakmiyor diye aglamaya baslar. Hic sasmiyor.
Siz size dusen payi kiz kardeslerle esit bölüşün.Esimle farklı kulturlerdeniz ben bati o doğu diyeyim. Ben biraz kadın hakları eşitlik vs konularında kafayı bozmuş biriyim. Cok derinden üzüyor bu konular beni.
Esimin çevresi hatta o coğrafyada gördüğüm üzüldüğüm şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bir insanın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerinde.
1. Kızı olduğuna üzülme (Bircok yorede az ya da çok var malesef)
2. Eğitim olanakları maddiyat elveriyorsa fırsat eşitliği sunuluyor fakat sosyal şeyler mesela bi araba kullanmayı öğretmek vb sosyal olanaklarda kadınlar için gerek yok gözüyle bakılıyor
3. Evlenirken kızına çeyiz ya da eşya vb alınmıyor hazırlanmıyor çeyiz parası adı altında erkek tarafından para isteyip de yani başlık parası kızının çeyizi düzülüyor. Eskiden cebe cukka edilirmis simdi en azından çeyiz alınıyor. Yani kız düğününde masraf 0. Kızları için ceplerinden 5 kuruş harcamak mı istenmiyor bilmiyorum ☹ Hatta çeyiz parası alınmayan gelinlere bedavaya geldi gözüyle bakılıyor laf ile söyleniyor benim gibi. Hatta düğünde kız tarafı bi çeyrek bile takmıyor takıyorsa da nadir.
4. Yaşlanınca kız erkek ayırt etmeden yaşlı anne babaya bakma yükümlülüğü var fakat mesele miras olunca kadına hiç verilmezken tüm miras erkekler arasında paylaştırılıyor. Yanlis duymadınız islamdaki pay olan 1/2 bile verilmiyor. En üzen de bu sanırım.
4. En kötüsü ve beni üzen ise özellikle eltilerim ve gorumcelerimi bu konuda bilinclendirmeye haklarını aramaya teşvik ettigimde bu durumu savunmaları oluyor. Özellikle miras ve çeyiz için "ben evlat degil miyim niye en ufak yardim yok hak vermiyorsunuz" çıkışı yapmalarını önerdiğim zaman reddedilmekten dislanmaktan cok korkuyorlar.
Esimle kayinbaba öldüğünde eşit paylaşım yapılması için ısrar edeceğiz fakat mümkün olacağını zannetmiyorum büyük abiler asla yanasmaz.
Gorumcem için çeyizine birkaç yardım ve düğününde taki düşünüyoruz. Hiç sevmem kendisini ama örnek olsun istiyorum. En acısı da bu eşit olmayan gelenekleri surdurenler de öğretmen doktor vb insanlar.
Saçma ve üzücü geleneklere dik durmak bu kadar mı zoryoksa onlar bile bu kadar takmazken benim üzülmem anormal mi of yoruldum hassas bir kalbe sahip olmaktan adalet duygumdan yoruldum.
(Lütfen irksal tartışma istemiyorum çözümünüz varsa yazın yoksa gölge etmeyin)
Ankaraliyim. Bizde yok.Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Doğuluyum ama yok aksine kızlara pozitif ayrımcılık yapılıyorMesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz
Kiz cocuguna uzulen yokBunlar dediğiniz kız ayrımı mı yok?
Avrupayi gozunuzde cok buyutuyorsunuz bu zihniyet meselesi ne alaka turkiyeyide boyle kucumsemis gibi konusmayida normal bulmuyorum acikcasiMesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz